Η γάτα μου κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει: Δες γιατί!

 Οι άνθρωποι αστειεύονται για τις γάτες και τις παράξενες διατροφικές τους συνήθειες, αλλά στην πραγματικότητα, αν η γάτα σας έχει χάσει την όρεξη της για το φαγητό, αυτό είναι ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα.

 Αν και η άρνηση του φαγητού είναι ανησυχητική για όλα τα κατοικίδια, για τις γάτες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη.

 Όταν τα ζώα δεν τρώνε αρκετά, πρέπει να βασίζονται στα αποθέματα λίπους τους για ενέργεια. Προτού το αποθηκευμένο λίπος χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία από το συκώτι. Αυτό το βήμα απαιτεί επαρκή αποθέματα πρωτεΐνης.

 Με τη γρήγορη απώλεια βάρους σε μια γάτα που σταματάει να τρώει, τα αποθέματα πρωτεΐνης εξαντλούνται σύντομα και το συκώτι κατακλύζεται από όλο το λίπος. Αυτό οδηγεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση γνωστή ως «ηπατική λιπίδωση», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε «ηπατική ανεπάρκεια».

 Η απώλεια της όρεξης για φαγητό σε μια γάτα συχνά υποδηλώνει κάποια ασθένεια, επομένως. θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ζώου σας. Όσο πιο γρήγορα ανταποκριθείτε στο πρόβλημα, τόσο πιο ικανοί θα είστε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

 Γιατί η γάτα σας δεν τρώει το γεύμα της
 Ασθένεια

 Η απώλεια της όρεξης είναι ένας από τους βασικούς δείκτες ότι η γάτα δεν είναι καλά. Φροντίστε, λοιπόν, να παρατηρείτε τις διατροφικές συνήθειες της γάτας σας.

 Σε περίπτωση που η γάτα κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει το φαγητό της, υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών συνθηκών που μπορεί να ευθύνονται, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, της νεφρικής ανεπάρκειας, της παγκρεατίτιδας, των εντερικών προβλημάτων και του καρκίνου.

 Βέβαια, δεν είναι πάντα κάτι τόσο σοβαρό, καθώς και κάτι τόσο απλό όπως ένας πονόδοντος μπορεί να κάνει τη γάτα σας να χάσει την όρεξή της.

 Πρόσφατος εμβολιασμός

 Παρατηρήσατε την απώλεια της όρεξης της γάτας σας λίγο αφότου την πήγατε στον κτηνίατρο για τον εμβολιασμό της; Αν ναι, ο λόγος που η γάτα σας δε θέλει να φάει μπορεί να είναι μια ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολίου.

 Αν και τα εμβόλια υπήρξαν σωτήρια για εκατομμύρια ζώα, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες σε ορισμένα από αυτά. Η απώλεια της όρεξης είναι από τις πιο κοινές από αυτές τις παρενέργειες, οι οποίες είναι συνήθως παροδικές και ήπιες.

 Ταξίδια και άγνωστο περιβάλλον

 Όπως πολλοί άνθρωποι, έτσι και πολλές γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας. Μια αλλαγή στη ρουτίνα τους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρεξης. Επιπλέον, ορισμένα ζώα εμφανίζουν ναυτία όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμετο και άρνηση φαγητού.

 Ιδιοτροπία ή ψυχολογικά προβλήματα

 Εάν ο κτηνίατρος έχει διαπιστώσει ότι δεν είναι σωματικά άρρωστη, τότε το άγχος ή η κατάθλιψη μπορεί να είναι ο λόγος που η γάτα δεν τρώει ούτε πίνει νερό για πολλές ώρες.

 Οι αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να είναι ενοχλητικές για τις ευαίσθητες γάτες και μερικές φορές νέα άτομα ή αλλαγές στη ρουτίνα τους μπορεί να επηρεάσουν τη συναισθηματική ευημερία τους.

 Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο ο λόγος της απώλειας όρεξής της να είναι μια απλή ιδιοτροπία. Λάβετε υπόψη ότι, γενικά, οι γάτες χρειάζονται πολύ χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα είδη τροφής, επομένως, μια πρόσφατη αλλαγή στη διατροφή τους μπορεί να προκαλέσει αυτήν την άρνηση.

 Γιατί η γάτα μου κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει; Τι μπορείτε να κάνετε για να τη βοηθήσετε

 Είτε η φιλενάδα σας είναι άρρωστη είτε ανήσυχη είτε απλώς επιλεκτική, να θυμάστε ότι η πλήρης άρνηση κατανάλωσης τροφής μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία της γατούλας σας.

 Έτσι, ακόμα κι αν προσπαθείτε να κάνετε τη γάτα σας να ακολουθήσει μια διατροφή που έχει συνταγογραφηθεί από τον κτηνίατρό σας, μην τη πιέζετε ποτέ να φάει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής όταν αρνείται.

 Εάν η ασθένεια είναι ο λόγος που δεν θέλει να φάει, συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να σχεδιάσετε την κατάλληλη διατροφή για το κατοικίδιό σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια αλλαγή στον τύπο ή την υφή της τροφής.

 Μπορείτε να δελεάσετε τη γάτα σας να φάει προσφέροντάς της κονσέρβες όταν δεν είναι καλά. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που δρουν ως διεγερτικά της όρεξης ή να σας συστήσει να ταΐζετε τη γάτα σας με μια σύριγγα που περιέχει υγρή τροφή.

 Ακόμα, μπορεί να συστήσει την τοποθέτηση ενός σωλήνα ταΐσματος για να διασφαλιστεί η επαρκής απορρόφηση των απαραίτητων διατροφικών στοιχείων.

 Όταν η ασθένεια δεν είναι ο ένοχος που η γάτα κοιμάται συνέχεια και δεν τρώει, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να την ενθαρρύνετε να φάει.

 Ίσως έχετε ανακαλύψει ότι ορισμένες τροφές, όπως το συκώτι ή ο τόνος σε κονσέρβα, μπορούν να λειτουργήσουν ως διεγερτικά της όρεξης για ορισμένες γάτες. Θυμηθείτε όμως να προσφέρετε αυτά τα τρόφιμα μόνο σε μικρές ποσότητες.

 Οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψουν το κατοικίδιο ζώο σας προκαλώντας ανεπάρκειες ή υπερβολική αφθονία ορισμένων βιταμινών.

 Αντί να βασίζεστε στη δική σας διατροφή, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να τρώει κονσέρβες ειδικά σχεδιασμένες για αυτήν.

 Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το ζέσταμα του φαγητού ή η ανάμειξη με ιχθυέλαιο, ζωμό (βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει κρεμμύδια, που είναι τοξικά για τις γάτες) ή το μαγειρεμένο αυγό θα μπορούσε να δελεάσει την επιλεκτική γάτα σας να φάει.

 Εάν η μικρή εξακολουθεί να μη θέλει να φάει, μην την πιέζετε. Αντίθετα δώστε της φρέσκια τροφή αργότερα μέσα στην ημέρα. Εάν αφήσετε το φαγητό έξω όλη μέρα θα σκληρύνει και θα μπαγιατέψει, με κίνδυνο να μάθει να το αποφεύγει στο μέλλον.

 Εάν έτρωγε αποκλειστικά ανθρώπινη τροφή, φροντίστε να κάνετε μια μετάβαση στη διατροφή της για αρκετές εβδομάδες αναμιγνύοντας την αγαπημένη «ανθρώπινη» τροφή του κατοικίδιου ζώου σας με τροφή για γάτες.

 Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να μπορείτε να αλλάξετε την αναλογία μέχρι το κατοικίδιο ζώο σας να τρώει μόνο τροφή για γάτες.

 Πολλοί ειδικοί συνιστούν να εναλλάσσετε τη διατροφή της γάτας σας μεταξύ διαφορετικών γατοτροφών δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια τεχνική μετάβασης.

 Αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιλεκτικότητας και επίσης στην ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών και εντερικών προβλημάτων.

 Δεν έχουμε συνηθίσει τις γατούλες να κοιμούνται συνέχεια και να μη τρώνε το φαγητό τους, οπότε οποιαδήποτε άρνηση να πλησιάσει το γεύμα της αμέσως μας θορυβεί και μας προβληματίζει. Ο προληπτικός έλεγχος είναι το πρώτο σας μέλημα για να διαπιστώσετε αν είναι άρρωστη. Αν είναι υγιής, με τις παραπάνω συμβουλές θα τη δείτε να επιστρέφει στη φυσιολογική ρουτίνα της.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο