Ήδη από την ηλικία των τεσσάρων πρώτων μηνών, τα μικρά γατάκια φτάνουν στη σεξουαλική τους ωρίμανση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ικανά να ζευγαρώσουν και να φέρουν στη ζωή νέα γατάκια!
Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι γατογονείς δεν έχουν το χρόνο ή ακόμα και την επιθυμία να αναλάβουν την εγκυμοσύνη της γάτας τους, ούτε φυσικά να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων, σε περίπτωση που η γάτα δε μένει μέσα στο σπίτι.
Η μόνη σίγουρη και ασφαλής λύση, λοιπόν, είναι η στείρωση της γάτας, όταν όμως φτάσει στην κατάλληλη ηλικία και όταν το συστήσει ο κτηνίατρος. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά το ζήτημα αυτό.
Οι λόγοι για τη στείρωση της αρσενικής και της θηλυκής γάτας
Ο αποτελεσματικός έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων
Είναι πολύ σημαντικό να στειρώσετε το λατρεμένο σας κατοικίδιο, μόλις ο κτηνίατρός σας σας ενημερώσει πως έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Αυτό το χρονικό διάστημα όμως διαφέρει από γάτα σε γάτα, με τις θηλυκές να παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση, λόγω του οίστρου.
Ταυτόχρονα, η στείρωση του ζώου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η ράτσα, η εποχή της γέννησης και η ανάπτυξη του οργανισμού.
Η αισθητή μείωση της φασαρίας
Εάν οι γάτες δε στειρωθούν εγκαίρως, οι θηλυκές θα «καλούν» πολύ συχνά τους αρσενικούς για ζευγάρωμα και ανά τρεις περίπου εβδομάδες κατά τη διάρκεια των σεξουαλικά ενεργών περιόδων τους, μέχρι να μείνουν έγκυες.
Μία και μόνο αστείρωτη θηλυκή γάτα μπορεί να προσελκύσει πάρα πολλούς αρσενικούς.
Αντιλαμβάνεστε φυσικά πως κάτι τέτοιο φέρει και τα συνακόλουθα προβλήματα του «μαρκαρίσματος» της περιοχής, των άγριων τσακωμών μεταξύ των γατιών, αλλά και της φασαρίας που θα επικρατεί μέρα νύχτα!
Η ευημερία των ζώων
Δυστυχώς, τα μωρά γατάκια που θα γεννηθούν μπορεί να μην λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Έτσι, είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από διάφορες μολυσματικές ασθένειες, όπως είναι η γρίπη της γάτας, αν όχι κάτι χειρότερο. Σε περίπτωση που δε μπορείτε να αναλάβετε τη φροντίδα της γάτας και των μωρών της, καλύτερα να τη στειρώσετε ή να τη δώσετε για υιοθεσία.
Τα προβλήματα υγείας
Όσα γατάκια δε στειρώνονται κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωπα με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η μόλυνση της μήτρας, οι όγκοι των μαστών για τα θηλυκά, ο ιός του AIDS για γάτες και τα αποστήματα των αρσενικών, λόγω τραυματισμών.
Άλλα πιθανά προβλήματα
Οι γατούλες που δεν έχουν στειρωθεί είναι πιθανό να περιπλανιούνται σε άλλες περιοχές μακριά από το σπίτι τους κι αυτό είναι όσο σοβαρό ακούγεται. Εύκολα, λοιπόν, μπορούν να τραυματιστούν, να χαθούν ή να μην επιστρέψουν ποτέ.
Την ίδια στιγμή, μπορεί να «μαρκάρουν» περιοχές μέσα στο σπίτι και να εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε εσάς και την οικογένειά σας, που ενδεχομένως να προκαλέσει και άλλα προβλήματα μέσα στο σπίτι.

Πώς γίνεται η στείρωση της θηλυκής γάτας
Στο παρελθόν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν πως η στείρωση της γάτας πρέπει να γίνει μετά την πρώτη γέννα.
Στις μέρες μας όμως δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αποκλειστικά τον κτηνίατρό σας για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει η στείρωση της αρσενικής ή της θηλυκής γάτας σας.
Μόλις ωριμάσει σεξουαλικά, η γάτα σας θα θέλει να βγει έξω, θα έχει περίοδο και θα είναι πολύ πιο δεκτική απέναντι στους αρσενικούς. Τότε, να είστε σίγουροι πως θα έρθετε κι εσείς αντιμέτωποι με πολύ θόρυβο!
Εάν δε σκοπεύετε να τη ζευγαρώσετε, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το ενδεχόμενο της στείρωσης της γάτας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε όλες τις συμπεριφορές που συνδέονται με το ζευγάρωμα και θα προασπίσετε την υγεία της.
Η ίδια η διαδικασία βασίζεται σε μια απλή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία το ζώο βρίσκεται υπό ολική αναισθησία. Ακολουθεί η αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας της από τον κτηνίατρο.
Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να γίνει η σωστή προετοιμασία για τη στείρωση της γάτας. Συγκεκριμένα, ο κτηνίατρος ξυρίζει το τρίχωμα στο σημείο της τομής, δηλαδή στην κοιλίτσα της, πριν από την επέμβαση. Επίσης, η γάτα πρέπει να είναι νηστική από το προηγούμενο βράδυ, μέχρι τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο.
Μόλις ολοκληρωθεί η στείρωση της γάτας, η μικρή μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της, εφόσον η κλινική της εικόνα είναι φυσιολογική.
Πλέον, η γατούλα δε χρειάζεται να ξαναπάει στον κτηνίατρο για να της αφαιρέσει τα ράμματα, καθώς απορροφώνται από τον οργανισμό της.
Ο ευνουχισμός ενός αρσενικού
Ο ευνουχισμός ενός αρσενικού γάτου είναι το ίδιο σημαντικός με τη στείρωση της θηλυκής, εάν δηλαδή θέλετε να προλάβετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Το πρόβλημα εδώ είναι πως οι περισσότεροι αρσενικοί γάτοι έχουν την τάση να περιπλανιούνται, να έχουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους αρσενικούς, ακόμα κι αν πρόκειται για μικρά γατάκια, να τσακώνονται μεταξύ τους και να σημαδεύουν την περιοχή τους, αφήνοντας παντού ούρα.
Το ακόμα χειρότερο είναι πως όλα τα παραπάνω ενέχουν τον κίνδυνο επαφής του αρσενικού με γάτες που μπορεί να έχουν μολυσματικές ασθένειες, όπως είναι ο ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας (AIDS) και ο ιός της λευχαιμίας.
Για να τα αποφύγετε όλα αυτά, καλό είναι να υποβάλλετε τον γατούλη σας στη διαδικασία της αφαίρεσης των όρχεων. Αυτή γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στο όσχεο υπό πλήρη αναισθησία.
Όπως και με τη στείρωση της θηλυκής γάτας, έτσι και εδώ απαιτείται στέρηση τροφής από το προηγούμενο βράδυ, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιπλοκές με την υγεία του ζώου.
Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, μπορείτε να πάρετε το κατοικίδιό σας στο σπίτι την ίδια κιόλας ημέρα. Η τομή στους αρσενικούς γάτους είναι τόσο επιφανειακή, που ίσως δε χρειαστούν καν ράμματα.
Η ανάρρωση μετά τη στείρωση της γάτας
Η αλήθεια είναι πως οι γάτες αναρρώνουν πολύ πιο γρήγορα μετά τη στείρωση, σε αντίθεση με τους σκύλους. Τις πρώτες ώρες νυστάζουν και είναι αδρανείς, αλλά την επόμενη κιόλας ημέρα επανέρχονται στις καθημερινές τους συνήθειες.
Βέβαια, είναι απολύτως λογικό να θέλετε να κρατήσετε το γατάκι σας ήσυχο για μερικές ημέρες, προκειμένου οι πληγές του να επουλωθούν σωστά.
Για την ακρίβεια, η θηλυκή γατούλα πρέπει να μείνει όσο πιο ήρεμη και ακίνητη γίνεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα, προκειμένου να μην ανοίξουν τα ράμματα και να μην κινδυνέψει η υγεία της.
Αν παρατηρήσετε όμως ότι το κατοικίδιό σας είναι ασυνήθιστα ήσυχο ή ληθαργικό, καλό είναι να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας, γιατί μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές. Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν το δείτε να πειράζει διαρκώς τα ράμματά του.
Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να θυμάστε πως μια στειρωμένη γάτα έχει την τάση να παίρνει κιλά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από παχυσαρκία. Συνεπώς, θα πρέπει να ξέρετε πόσο πρέπει να τρώει η γάτα σας και να μειώσετε την ποσότητα φαγητού που της δίνετε καθημερινά.
Κλείνοντας, τα οφέλη της στείρωσης είναι πολλά και αφορούν κάθε αρσενική ή θηλυκή γατούλα εκεί έξω.
Παραδοσιακά, η κατάλληλη ηλικία για τη στείρωση της γάτας ήταν οι πρώτοι 6 μήνες, πλέον όμως οι κτηνίατροι συνιστούν ότι η στείρωση πρέπει να γίνεται όταν η γάτα ενηλικιωθεί.
Για όλους τους λόγους που αναφέραμε προηγουμένως, καλό είναι να στειρώσετε τη γατούλα σας, αν δεν την έχετε αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, μόλις ο κτηνίατρος κρίνει ότι είναι ασφαλές για την υγεία και την περαιτέρω ανάπτυξη του οργανισμού της.
Αν έχετε κι άλλες απορίες, μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας. Η καταρτισμένη ομάδα του μπλογκ μας βρίσκεται πάντοτε στη διάθεσή σας.