Εάν τυχόν σκέφτεστε να ζευγαρώσετε τον σκύλο σας και να αποκτήσετε κι άλλα τετράποδα μέλη στην οικογένεια, θα πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι και σίγουροι για την απόφασή σας, ώστε να διασφαλίσετε στο μέγιστο τη φροντίδα και την υγεία του σκύλου και των κουταβιών.
Γνωρίζατε, για παράδειγμα, πως η εφηβεία, γνωστή και ως σεξουαλική ωρίμανση ενός θηλυκού σκύλου πραγματοποιείται συνήθως κατά την ευαίσθητη ηλικία των εννέα έως και δέκα πρώτων μηνών;
Κι όμως! Αυτό σημαίνει πως για να πετύχει το πρώτο ζευγάρωμα των σκύλων θα πρέπει τουλάχιστον να βρίσκονται και τα δύο σε παρόμοια φάση σεξουαλικής ωρίμανσης.
Βέβαια, αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς δεν εμφανίζουν όλα τα σκυλάκια κλινικά συμπτώματα πως έχει έρθει η στιγμή τους να ζευγαρώσουν.
Εκτός αυτού, ο πρώτος κύκλος του οίστρου των σκύλων είναι λιγάκι απίθανο να επιτρέψει μια επιτυχή αναπαραγωγή. Γι’ αυτό, αν θέλετε να ζευγαρώσετε τη σκυλίτσα σας, καλό είναι να περιμένετε μέχρι τον δεύτερο ή τον τρίτο κύκλο του οίστρου.
Πόσο συχνά μπαίνουν οι σκύλοι σε οίστρο;
Οι θηλυκές σκυλίτσες θα πρέπει κανονικά να έχουν ένα φυσιολογικό κύκλο μέχρι και τον 24ο μήνα της ζωή τους.
Από εκεί και πέρα, η συχνότητα του οίστρου είναι διαφορετική για κάθε σκυλίτσα, ενώ κατά μέσο όρο ένα θηλυκό σκυλί θα πρέπει να μπαίνει σε οίστρο κάθε εφτά μήνες περίπου.
Μπορώ να τη ζευγαρώνω σε κάθε κύκλο;
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από το πόσα κουτάβια έφερε στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πρώτης γέννας, αλλά και από τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας οργανισμός μετά την εγκυμοσύνη του σκύλου, τη γέννα και τον απογαλακτισμό των μωρών.
Εάν, για παράδειγμα, έκανε πολλά κουταβάκια και ήταν αδύνατη όσο τα ανέθρεφε η ίδια, τότε μάλλον δεν είναι σε θέση να επανέρθει στα φυσιολογικά της επίπεδα και να είναι έτοιμη μέχρι τον επόμενο κύκλο της.
Αν όμως γέννησε λίγα κουτάβια την πρώτη φορά και τώρα φαίνεται να είναι σε άριστη κατάσταση, θεωρητικά θα μπορούσε να ζευγαρώσει ξανά.
Τι τρώει μία θηλυκή εγκυμονούσα σκυλίτσα;
Μία ειδικά σχεδιασμένη τροφή για την πρώτη περίοδο της ανάπτυξης είναι ό,τι πρέπει για να ταΐσετε την εγκυμονούσα σκυλίτσα σας, καθώς είναι πλούσια σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κατοικίδιό σας να χρειάζεται μικρότερη ποσότητα τροφής, ώστε να μπορεί να καλύπτει διαρκώς τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της.
Ταυτόχρονα, κάτι τέτοιο υπόσχεται να την ανακουφίσει και να τη βοηθήσει σημαντικά σε προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης, όπου η μήτρα της θα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χώρου της κοιλιάς.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να γνωρίζετε πως κατά τη γέννα του σκύλου μια σκυλίτσα θα πρέπει να ζυγίζει 5 έως και 10% περισσότερο σε σχέση με πριν.
Μην το παρακάνετε όμως με τη διατροφή της, γιατί μια παχύσαρκη σκυλίτσα μπορεί να δυσκολευτεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενώ τα νεογνά της να παρουσιάσουν γενετικές ανωμαλίες ή ακόμη και να γεννηθούν νεκρά.
Την ίδια στιγμή, μια πολύ αδύνατη σκυλίτσα μπορεί να αδυνατεί να συλλάβει τα μωρά στη μήτρα της, να κινδυνεύει με απώλεια τοκετού ή να γεννάει υπερβολικά μικρά κουτάβια, με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Πότε μπορούν να πιούν τα κουτάβια μητρικό γάλα;
Η αλήθεια είναι πως τα νεογέννητα κουτάβια δεν είναι σε θέση να παράγουν τα δικά τους αντισώματα, γι’ αυτό, είναι υψίστης σημασίας να έχουν πρόσβαση στο γάλα της μαμάς τους.
Αυτό θα τα βοηθήσει να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σωστά, προασπίζοντας παράλληλα την υγεία τους.
Προσέξτε όμως. Τα κουτάβια σας θα πρέπει να καταναλώσουν το μητρικό γάλα μέσα στις πρώτες 24 ώρες της ζωής τους. Αυτό φυσικά θα γίνει εφόσον έχει ολοκληρωθεί η φάση του τοκετού.
Τι προκαλεί μικρές γέννες;
Όταν μια σκυλίτσα γεννάει πολύ λίγα κουτάβια, αυτό συνήθως οφείλεται στη λάθος χρονική στιγμή που έγινε το ζευγάρωμα των σκύλων. Εάν θέλετε πολλά κουταβάκια από μία γέννα σκύλου, καλό είναι να ζευγαρώσετε το κατοικίδιό σας δύο ημέρες μετά την ωορρηξία.
Βέβαια, θα χρειαστείτε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας, για να υπολογίσετε σωστά τα στάδια της περιόδου του σκύλου σας. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε άλλες πιθανές αιτίες, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός, η μόλυνση της μήτρας και η προχωρημένη ηλικία του ζώου.
Το μικρότερο νεογνό ήρθε τελευταίο στη ζωή;
Μάλλον όχι. Τα πιο μικρόσωμα νεογνά έχουν μάλλον την ίδια ηλικία με τα υπόλοιπα αδερφάκια τους, απλώς δεν είχαν καλό πλακούντα.
Εξάλλου, οι σκύλες απελευθερώνουν όλα τα αυγά τους σε διάστημα είκοσι τεσσάρων ωρών. Ακόμη κι αν η σύλληψη αυτού του αβγού έγινε μετά τη σύλληψη των υπολοίπων, όλα μαζί επιπλέουν ελεύθερα για δεκαεφτά ημέρες πριν από την εμφύτευση και τον σχηματισμό του πλακούντα.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που τα σκυλιά κολλάνε μεταξύ τους, αλλά εσείς δε θέλετε να αποκτήσετε κουτάβια;
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει νόημα στο να προσπαθείτε να τα χωρίσετε. Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν εφαρμόσετε μπορείτε να προκαλέσετε ένα σωρό τραυματισμούς και στα δύο ή απλώς να τα τρομοκρατήσετε.
Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να το συζητήσετε ενδελεχώς με τον κτηνίατρο σας και μάλιστα, το συντομότερο δυνατό. Έτσι, θα ενημερωθείτε σωστά για τη στείρωση του σκύλου σας και για ό,τι αφορά τη συνολική υγεία και φροντίδα του ζώου.