Σνουντλ: Σημαντικές λεπτομέρειες για αυτό το υβριδικό σκυλί!

 Πρόκειται για ένα από τα πιο hot designer dogs που θα βρείτε εκεί έξω! Μιλάμε, φυσικά για το γλυκύτατο Schnoodle, με τον πανέξυπνο χαρακτήρα και τη στοργική – πλην παιχνιδιάρικη συμπεριφορά.

 Διαθέτει, βλέπετε, τα θετικά χαρακτηριστικά και των δύο γονιών του, του πρόθυμου και ευγενικού Κανίς (Πουντλ), αλλά και του σκανταλιάρικου Σνάουτσερ.

 Μπορείτε να βρείτε κουτάβια Schnoodle που χαρίζονται για υιοθεσία σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με το αν θέλετε ένα σκυλάκι αγκαλιάς, ένα ζώο συντροφιάς για οικογένεια ή έναν ακροβάτη μέσα στο σπίτι σας!

 Κατηγορία: Υβριδικό σκυλί

 Ύψος: 25 με 66 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 9 με 34 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Schnoodle;

 Ο σκύλος αυτός είναι πάντα ευδιάθετος και έρχεται να κολλήσει ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη σας!

 Πώς να μην το κάνει, άλλωστε, όταν οι αγαπημένες του ασχολίες σε αυτήν τη ζωή είναι να παίζει και να αράζει με τα μέλη της οικογένειάς του.

 Έχει εκτραφεί για να είναι κατοικίδιο, βλέπετε, αν και τα πηγαίνει εξίσου περίφημα σε ασκήσεις ευκινησίας και σε καθήκοντα σκύλου θεραπείας. Το τελευταίο, εφόσον λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση φυσικά.

 Την ίδια στιγμή, είναι το ίδιο πιστό με το Σνάουτσερ και το ίδιο αγαπησιάρικο με το Πουντλ. Έτσι, το Σνούντλ συνδυάζει καταπληκτικά τα θετικά χαρακτηριστικά των γονιών του, ενώ συγχρόνως είναι προστατευτικό, έξυπνο και τρυφερό.

 Δένεται βαθιά και ουσιαστικά με τα μέλη της οικογένειάς του, αν και δεν αποκλείεται να προσκολληθεί σε ένα από αυτά. Το ίδιο καλά τα πηγαίνει και με άλλα κατοικίδια ή παιδάκια μέσα στο σπίτι.

 Ένα πράγμα που αγαπάει είναι οι βόλτες με το αμάξι. Βέβαια, υπάρχουν συγκεκριμένες συμβουλές για τη μεταφορά του σκύλου με το αυτοκίνητο, ώστε οι βόλτες να είναι ασφαλείς και ευχάριστες για όλους τους επιβάτες.

 Εξίσου ευχάριστο όμως του είναι και το να συμμετάσχει σε κάθε είδους οικογενειακή δραστηριότητα, ειδικά ό,τι έχει σχέση με παιχνίδια.

 Μέσα στο σπίτι θα το δείτε να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του κάθε φορά που σας βλέπει και να πιάνει τα κουβερτάκια ή τα παιχνίδια του με τα μπροστινά ποδαράκια του για να σας τα φέρει. Τότε, είναι που αποζητάει την προσοχή και τα χάδια σας.

 Προσέξτε όμως, γιατί παραμένει πιστό στο γένος των Τεριέ. Για του λόγου το αληθές, μπορεί να γίνει λίγο φωνακλάδικο και να αρχίσει να σκάβει τις γλάστρες σας.

 Κατά τα άλλα, κυκλοφορεί σε ένα σωρό μεγέθη, χρώματα και χαρακτηριστικά, ανάλογα πάντα με τους γονείς του. Επομένως, διαλέξτε εκείνο που σας ταιριάζει πραγματικά!

 Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για το Σνούντλ;

  • Το σκυλί αυτό είναι προϊόν διασταύρωσης ενός Schnauzer με ένα Poodle. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείτε να προβλέψετε την ακριβή συμπεριφορά και τα φυσικά χαρακτηριστικά του.
  • Ένα μικρό διαμέρισμα είναι ό,τι πρέπει για ένα μικρόσωμο κουτάβι, αλλά μάλλον θα δυσκολέψει ένα σκυλί μεγαλύτερου μεγέθους, που θα θέλει μια αυλή ή έναν κήπο.
  • Θα πρέπει να ενημερωθείτε για την ιδιαίτερη φροντίδα του τριχώματός του, ανάλογα με τον τύπο του.
  • Είναι αρκετά υποαλλεργικό, οπότε θεωρείται μια ιδανική επιλογή για όσους από εσάς πάσχουν από αλλεργίες.
  • Είναι πολύ δραστήριο και χρειάζεται τουλάχιστον 30 με 60 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση.
  • Αν δε το κρατήσετε σωματικά και πνευματικά ικανοποιημένο, τότε να είστε σίγουροι πως θα αρχίσει τα νάζια.
  • Η προστατευτική φύση του υπόσχεται να σας κρατήσει ασφαλείς.

 Η ιστορία πίσω από το Schoodle

 Το σκυλάκι αυτό ήρθε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1980, όταν άρχισε να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις διασταυρώσεις με τη ράτσα του Πουντλ. Τέτοια παραδείγματα απότελούν το Maltipoo και το Labradoodle.

 Αρχικός σκοπός εκτροφής του ήταν η δημιουργία ενός σκύλου με υποαλλεργικό τρίχωμα και τρυφερό χαρακτήρα, ώστε να εκπληρωθεί το όνειρο όσων έπασχαν από ενοχλητικές αλλεργίες, αλλά ήθελαν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, ένα Schnauzer και ένα Poodle ήρθαν σε «επαφή» και έφεραν στον κόσμο το Schnoodle. Δεν αποκλείεται όμως να χαρίζονται και κουτάβια που προέρχονται από τη διασταύρωση σκύλων της ίδιας ράτσας.

 Πάντως, το Σνουντλ έρχεται σε πολλά μεγέθη, μιας και υπάρχουν 3 είδη σωματότυπου σε κάθε έναν από τους γονείς του. Για αυτό, αν πάρετε το σκυλάκι σας από εκτροφείο, καλό θα ήταν να γνωρίσετε πρώτα τους γονείς του κουταβιού πριν το πάρετε μαζί σας στο σπίτι.

 Το μέγεθος της ράτσας

 Όπως είπαμε, το τελικό μέγεθος του Σνουντλ εξαρτάται από εκείνο των γονιών του. Ένα Standard Poodle που έρχεται σε επαφή με ένα Giant Schnauzer, για παράδειγμα, αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλόσωμο.

 Εάν, πάλι, μιλάμε για δύο σκυλάκια μεγέθους Standard, τότε το μέγεθος των απογόνων τους θα είναι μεταξύ του Miniature Schnoodle και του Standard.

 Βέβαια, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των κουταβιών αγγίζει με το ζόρι τα εννέα κιλά, ποτέ δεν ξέρετε.

 Καλό είναι να έχετε κατά νου σας ότι τα Toy Schnoodles φτάνουν τα 25-30 εκατοστά και ζυγίζουν 3-5 κιλά. Τα Miniature είναι κάπου στα 30-38 εκατοστά και ζυγίζουν 6-9 κιλά, ενώ τα Standard βρίσκονται περίπου στα 38-66 εκατοστά και ζυγίζουν 9-34 κιλά.

 Ο χαρακτήρας αυτού του ξεχωριστού υβριδικού σκύλου

 Ένα καλά αναθρεμμένο σκυλί της ράτσας είναι πάντα χαρούμενο, αξιόπιστο και πάρα πολύ έξυπνο.

 Το μόνο που θέλει είναι να βρίσκεται στο πλευρό της αγαπημένης του οικογένειας και να σκορπάει χαμόγελα και χαρά σε όλους με τα παιχνίδια και τα νάζια του.

 Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως είναι στον κόσμο του. Είναι πολύ προστατευτικό και δεν θα διστάσει να τα βάλει με άλλες ράτσες σκύλων που μπορεί να σας γαυγίσουν έντονα ή να σας φοβίσουν.

 Έχει, βλέπετε, την καχυποψία των Τεριέ απέναντι σε όσους δεν γνωρίζει καλά. Αυτό αφορά τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα άλλα σκυλάκια.

 Παρόλ’ αυτά, δεν χρειάζεται και πολύ κόπο για να το φέρετε στα μέτρα σας. Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίησή του από νεαρή ηλικία είναι παράγοντες που σας υπόσχονται σίγουρη επιτυχία!

 Η κατάσταση της υγείας των Schnoodles

 Σε ό,τι αφορά στην υγεία του κατοικιδίου σας, ο κτηνίατρος είναι ο πλέον ειδικός για να σας συμβουλέψει κατάλληλα. Παρ’ όλ’ αυτά, προβλήματα υγείας που ενδέχεται να εμφανίσει αυτή η υβριδική ράτσα είναι τα εξής:

  • Ασθένεια Legg-Calve-Perthes,
  • Επιληψία
  • Διαβήτης
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Συστροφή στομάχου
  • Νόσος του Addison
  • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
  • Καταρράκτης

 Η φροντίδα ενός Schnoodle

 Μπορεί τα ενεργειακά επίπεδα που έχει να αντανακλούν τις ράτσες από τις οποίες προέρχεται, αλλά σε γενικές γραμμές, το Σνουντλ χρειάζεται περίπου 30-60 λεπτά καθημερινής άσκησης.

 Από εκεί και πέρα, μπορεί να ζήσει άνετα σε κάθε τύπο σπιτιού, ανάλογα και με το μέγεθός του. Όλα όμως θα ήταν χαρούμενα αν είχαν πρόσβαση σε μια αυλή ή έναν κήπο, όπου θα μπορούσαν να εξασκούν τα φυσικά τους ένστικτα.

 Το μόνο που δεν αντέχει αυτό το σκυλάκι είναι η μοναξιά, οπότε δεν πρέπει να μένει μόνο του για πολλές ώρες. Διαφορετικά, μπορεί να εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς και άγχος αποχωρισμού.

 Η περιποίηση που χρειάζεται

 Το τρίχωμα του Σνουντλ μοιάζει με εκείνο ενός Σνάουτσερ κουταβιού, δηλαδή είναι μαλακό στην υφή και κυματιστό στην όψη του. Τα βασικά χρώματα της ράτσας του είναι το μαύρο, το γκρι, το ασημί, το καφέ, το λευκό και το μπεζ, ενώ μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα μοτίβα ή συνδυασμούς χρωμάτων.

 Γενικότερα, τα κουτάβια πρώτης γενιάς έχουν κυματιστό και απαλό τρίχωμα, που παραμένει έτσι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Ιδανικά, δεν πρέπει να έχουν την τραχιά υφή του Σνάουτσερ, ούτε τις σφιχτές μπούκλες του Πουντλ.

 Τα κουτάβια δεύτερης γενιάς μπορεί να έχουν είτε το σγουρό τρίχωμα του Πουντλ, είτε το σκληρό τρίχωμα του Σνάουτσερ. Το κυματιστό τρίχωμα συνήθως είναι αποτέλεσμα μελλοντικών διασταυρώσεων.

 Ανεξάρτητα από το ότι είναι ένα από τα σκυλιά που δεν μαδάνε, το Σνουντλ δεν παύει να χρειάζεται ένα τακτικό κουρεματάκι, για να παραμένει κομψό και περιποιημένο.

 Από εκεί και έπειτα, σε περίπτωση που το κουτάβι σας έχει απαλό και κυματιστό τρίχωμα, θα πρέπει να το βουρτσίζετε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, για να μη γεμίζει κόμπους. Αν έχει πιο τραχύ τρίχωμα, χρειάζεται λιγότερο βούρτσισμα.

 Μία επιπλέον λύση για να μη γεμίζει κόμπους είναι να το στεγνώνετε με ένα πιστολάκι μαλλιών μετά το μπάνιο.

 Μέσα στο πρόγραμμα καλλωπισμού του ανήκει ο καθαρισμός των αυτιών, η φροντίδα της στοματικής υγιεινής και το «πεντικιούρ», το οποίο μπορείτε να το κάνετε οι ίδιοι στο σπίτι ή να το αφήσετε στα χέρια του επαγγελματία κομμωτή που το πηγαίνετε για κούρεμα.

 Κλείνοντας, το Schnoodle είναι ένα από τα πιο παιχνιδιάρικα και αξιαγάπητα σκυλάκια που θα βρείτε εκεί έξω. Δώστε του την ευκαιρία και θα σας αποδείξει πώς είναι να ζείτε την ζωή σας στο έπακρο, για να μην αφήσετε καμία μέρα ανεκμετάλλευτη!

 Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας, αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τα κουτάβια Σνουντλ ή για σκυλάκια άλλης ράτσας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο