Σνάουτσερ Μινιατούρα: Ο πιο σοφιστικέ & στοργικός κυνηγός!

 Τα έχει όλα σε ένα μικρό πακέτο: εξυπνάδα, στοργή, εξωστρεφή χαρακτήρα, χιούμορ και προσωπικότητα διπλάσια από το σώμα του.

 Με ένα Miniature Schnauzer στο σπίτι, δεν θα είστε ποτέ μόνοι, ούτε όταν πηγαίνετε στο μπάνιο. Είτε τριγυρίζουν γύρω σας είτε κουλουριάζονται στην αγκαλιά σας, δεν θα βαρεθείτε ποτέ με ένα από αυτά τα κουτάβια.

 Απλώς βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τους παρέχετε αρκετή άσκηση για να εκτονώνουν την ενέργειά τους και να μην έχουν απρόσμενα ξεσπάσματα μέσα στο διαμέρισμα.

 Κατηγορία: Σκύλος Τεριέ

 Ύψος: 33 έως 36 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 5 έως 9 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 14 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Σνάουτσερ Μινιατούρα

 Το Miniature Schnauzer είναι ένα μικρό σκυλί με μεγάλη καρδιά. Βρίσκεται πάντα ανάμεσα στις 20 πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ, την Αγγλία και τη Γερμανία, ενώ εκτρέφεται σε όλο τον κόσμο.

 Είναι εξωστρεφές, με μέτρια προς υψηλά επίπεδα ενέργειας και θέλει απλώς να διασκεδάζει. Την ίδια στιγμή, είναι απίστευτα πιστός στην οικογένειά του και απαιτεί μεγάλη προσοχή.

 Ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, έχει μακριά γένια και θαμνώδη φρύδια. Μπορεί να μοιάζει ακριβώς με μια μικρότερη εκδοχή των Standard και Giant Schnauzers, αλλά είναι μια ξεχωριστή ράτσα.

 Δεν χρησιμοποιείται πλέον πολύ ως κυνηγός αρουραίων, αλλά εξακολουθεί να έχει μια ζωηρή και ολίγον τι άτακτη συμπεριφορά. Βλέπετε, του αρέσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης.

 Επίσης, είναι αρκετά καλό με τα παιδιά και μια πολύ δραστήρια παρέα για να παίζουν μαζί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει ιδέα πόσο μικρό είναι σε μέγεθος και μπορεί σταθεί απέναντι σε έναν πολύ μεγαλύτερο σκύλο, χωρίς να έχει καμία ιδέα για τις συνέπειες.

 Λόγω του μεγέθους του, μπορεί να είναι καλός σκύλος πόλης, αλλά χρειάζεται καθημερινή άσκηση και περπάτημα. Απολαμβάνει όμως ιδιαιτέρως τα σπίτια με αυλή και μεγάλους κήπους.

 Προσαρμόζεται καλά σε οποιοδήποτε κλίμα, αλλά μπορεί να πάρει γρήγορα βάρος εάν δεν ασκείται ή δεν τρέφεται σωστά.

 Είναι προστατευτικό με τους ανθρώπους που αγαπάει και συνήθως καχύποπτο με τους ξένους, μέχρι να καταλάβει ότι οι επισκέπτες σας είναι ευπρόσδεκτοι. 

 Επιπλέον, είναι πολύ έξυπνος σκύλος και μαθαίνει γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα είναι και πολύ πεισματάρης. Ο αγαπημένος του τρόπος να επαναστατεί είναι να προσποιείται ότι δεν σας ακούει όταν του δίνετε μια εντολή.

 Για να διατηρήσετε την τάξη στην οικογένειά σας όμως πρέπει να είστε υπεύθυνοι και αποφασιστικοί μαζί του.

 Στιβαρό στο σώμα και το μυαλό, το Miniature Schnauzer είναι ένα ζωηρά, έξυπνα και χαρούμενα σκυλιά για διαμέριμα που δεν μαδάνε και το τρίχωμά τους θεωρείται «υποαλλεργικό». Είναι η τέλεια προσθήκη σε μια δραστήρια οικογένεια με αλλεργίες είτε αυτή μένει σε πόλη είτε σε επαρχία.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν σε ένα Σνάουτσερ Μινιατούρα

 • Το Miniature Schnauzer είναι ανθρωποκεντρικό και δεν θέλει τίποτα άλλο από το να κάνει παρέα μαζί σας. Είναι απίστευτα στοργικό το άτιμο!
 • Είναι ένας έξυπνος, άτακτος και συνήθως πεισματάρης σκύλος, γεμάτος ζωή.
 • Δε μαδάει πολύ, αλλά χρειάζεται υψηλή συντήρηση όσον αφορά στην περιποίηση του τριχώματός του.
 • Είναι θορυβώδης. Προστατεύοντας το σπίτι και την οικογένειά του, γαβγίζει ακόμα και σε ελαφρούς θορύβους.
 • Είναι καλός με τα παιδιά και τα άλλα σκυλιά, αλλά όχι με τα μικρά θηλαστικά, που μπορεί να τα αντιμετωπίσει ως θηράματα.
 • Πρέπει να τον δένετε πάντα με λουρί όταν δεν βρίσκεστε σε περιφραγμένο χώρο. Αν δει κάτι και θέλει να το κυνηγήσει, πιθανότατα θα αγνοήσει τις εντολές σας.
 • Ένα βαριεστημένο Miniature Schnauzer είναι ένα δυστυχισμένο ζώο. Επειδή είναι έξυπνο και δραστήριο, ευδοκιμεί σε ποικίλες δραστηριότητες και καθημερινή άσκηση. Φροντίστε να του παρέχετε και τα δύο, διαφορετικά, θα γίνει καταστροφικό και κακότροπο.

 Οι ιστορικές καταβολές της ράτσας του

 Ο αρχικός σκοπός εκτροφής του ήταν να κυνηγάει αρουραίους και να φυλάει φάρμες ζώων.

 Αναπτύχθηκε στα μέσα προς τέλη του 19ου αιώνα στη Γερμανία μετά από τη διασταύρωση του Standard Schnauzer με μικρότερες ράτσες σκύλων, όπως το Miniature Pinscher, το Affenpinscher και ίσως το Poodle ή το Pomeranian.

 Στη Γερμανία, είναι γνωστό ως Zwergschnauzer, όπου η λέξη «zwerg» σημαίνει νάνος.

 Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αρχεία για το πώς αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη ράτσα, αλλά είναι σαφές ότι η πρόθεση των εκτροφέων ήταν να δημιουργήσουν μια μικρότερη εκδοχή του καθιερωμένου Standard Schnauzer.

 Κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εκτροφή σκύλων σταμάτησε, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και ορισμένες ράτσες σχεδόν χάθηκαν.

 Εντούτοις, το ενδιαφέρον για τα Miniature Schnauzers αυξήθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι από τα πιο δημοφιλή μικρά σκυλάκια για οικογένειες.

 Ενώ το Miniature Schnauzer θεωρείται σκύλος Τεριέ από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, το Standard Schnauzer ταξινομείται ως μέλος των σκύλων εργασίας.

 Τα στοιχεία του χαρακτήρα του

 Μιλάμε για έναν εξωστρεφή σκυλάκο που λατρεύει να παίρνει μέρος στην οικογενειακή δράση. Θέλει να σας αγγίζει και να είναι δίπλα σας όλη την ώρα ακόμα και όταν κοιμάστε.

 Δεν είναι απόμακρος ή ανεξάρτητος. Τουναντίον, χρειάζεται πραγματικά στενή σωματική επαφή με τους ανθρώπους του.

 Είναι πολύ έξυπνος, κάτι που κάνει την εκπαίδευσή του σκύλου σας εύκολη, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει ότι είναι ειδικός στη χειραγώγηση. Αυτό, σε συνδυασμό με το πείσμα του, θα σας κρατήσει σε εγρήγορση. Ωστόσο, δεν είναι τόσο επιθετικός όσο μερικά Τεριέ, ούτε άγριος με άλλα σκυλιά.

 Όπως με κάθε σκύλο, το Miniature Schnauzer χρειάζεται κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά και ζώα από κουτάβι, για να βεβαιωθείτε ότι θα διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα που θα συμβαδίζει με τον τρόπο ζωής σας.

 Η εν γένει κατάσταση της υγείας του

 Δεν πρόκειται για ένα φιλάσθενο σκυλί, αλλά όπως όλες οι ράτσες σκύλων και δη, οι καθαρόαιμες, μπορεί να εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω προβλήμαατα υγείας:

 • Καταρράκτης
 • Εντρόπιο
 • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
 • Νόσος του Von Willebrand
 • Ουρόλιθοι στο ουροποιητικό σύστημα

 Χαρακτηριστικά του τριχώματος & περιποίηση

 Θα το βρείτε σε πολλά χρώματα, όπως μαύρο, ασπρόμαυρο, μαύρο με ασημί ή λευκό. Έχει διπλό τρίχωμα. Το εξωτερικό είναι σκληρότριχο, ενώ το εσωτερικό δεν μαδάει σχεδόν καθόλου.

 Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένας τέλειος σκύλος, ειδικά για όσους πάσχουν από άσθμα.

 Καλό είναι να κουρεύονται περίπου κάθε πέντε έως οχτώ εβδομάδες, για να διατηρούν μία άψογη και σοφιστικέ εμφάνιση. Στο μεταξύ, μπορείτε να το βουρτσίζετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να μην μπερδεύεται το τρίχωμά του, ειδικά στο πρόσωπο και τα πόδια του.

 Φροντίστε επίσης να τσεκάρετε τις μασχάλες του, καθώς αυτό είναι ένα σημείο, όπου συχνά σχηματίζονται κόμποι. Επίσης, καλό είναι να πλένετε τα γένια του αφού φάει.

 Τα δόντια του σκύλου σας χρειάζονται καθαρισμό τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να μην συσσωρεύονται τα βακτήρια της πλάκας, που οδηγούν στη δημιουργία πέτρας.

 Ιδανικά, μπορείτε να τα πλένετε καθημερινά, για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Το Miniature Schnauzer είναι δραστήριο όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι, καθώς του αρέσει να παίζει και να σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο.

 Του αρέσει επίσης να έχει μια αυλή για να μπορεί  να παίζει ελεύθερα, αλλά θα αρκεστεί και σε μια μεγάλη βόλτα κάθε μέρα. Χρειάζεται 45 λεπτά καθημερινής άσκησης. Θυμηθείτε, ένα κουρασμένο Miniature Schnauzer είναι ένα φρόνιμο και ήρεμο κατοικίδιο.

 Η εκπαίδευση με το crate ωφελεί κάθε σκύλο και είναι ένας ευγενικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το Schnauzer δεν θα έχει ατυχήματα με την ουροδόχο κύστη του.

 Την ίδια στιγμή, το κλουβί είναι ένα μέρος όπου μπορεί να υποχωρήσει για έναν υπνάκο ή για να ηρεμήσει όταν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδάκια και πολλή φασαρία.

 Μάλιστα, αν τον μυήσετε σε αυτό από κουτάβι, μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο, αν χρειαστεί να επιβιβαστεί σε κάποιο μέσο μεταφοράς ή  – ο μη γένοιτο – να νοσηλευτεί. Ωστόσο, μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας σε ένα κλουβί όλη την ημέρα.

 Γενικά, το μικρούλι Σνάουτσερ είναι φιλικό με τα παιδιά, ειδικά αν έχει μεγαλώσει μαζί τους. Μάλιστα, όχι μόνο θα παίζει μαζί τους, αλλά θα τα προστατεύει.

 Συνήθως δεν έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλιά όσο άλλα Terrier, αλλά δεν παύει να είναι γενναίο και ατρόμητο, ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να το βάλει σε μπελάδες, αν προκαλέσει κάποια πολύ μεγαλύτερα από το μπόι του.

 Τα μικρά θηλαστικά, όπως οι αρουραίοι, ωστόσο, δεν ταιριάζουν καλά μαζί του, γιατί θα τα κυνηγήσει με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί. Ας μη ξεχνάμε ότι γι’ αυτόν τον σκοπό εκτράφηκε εξ αρχής.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας σκυλάκι της ράτσας, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, προσφέροντας σε ένα εγκαταλελειμμένο πλάσμα, την αγάπη και τη συντροφικότητα που στερήθηκε!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο