Σίμπα Ίνου: Ένας «νίντζα» σε κορμί σκύλου!

 Το Shiba Inu είναι ένα σκυλί που εκτράφηκε με σκοπό να πιάνει πουλιά και άλλα μικρόσωμα θηράματα και να τα επιστρέφει στα αφεντικά του. Περιστασιακά, αξιοποιήθηκε και στο κυνήγι άγριων ζώων.

 Μάλιστα, ανήκει σε μία από τις έξι γηγενείς ράτσες της Ιαπωνίας. Οι υπόλοιπες είναι το Akita (μεγαλόσωμο), το Kishu, το Hokkaido, Kai και το Shikoku (μέτριο). Το Σίμπα Ίνου είναι το πιο μικρό σε μέγεθος από όλα τα υπόλοιπα.

 Αυτό το σκυλί διακρίνεται για τον πνευματώδη χαρακτήρα, την δραστήρια και τσαχπίνικη συμπεριφορά και την ευλυγισία του, που μοιάζει με εκείνη της γάτας.

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 33 με 43 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 7 με 10 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 16 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Shiba Inu;

 Με τα πεταχτά αυτάκια, τα πονηρά ματάκια και την φουντωτή ουρά, ο σκύλος αυτός μοιάζει με αλεπού.

 Το μικρότερο σε μέγεθος από τα έξι Ιαπωνικά σκυλιά τύπου Σπιτς, το Σίμπα Ίνου διακρίνεται για τον τολμηρό, διερευνητικό χαρακτήρα του και το έντονο ταμπεραμέντο του. Συν τοις άλλοις, είναι πανέξυπνο και αρκετά αποφασιστικό.

 Κάλλιστα, θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με έναν μικρό νίντζα, καθώς το Σίμπα Ίνου έχει υψηλά αποθέματα ενέργειας και κινείται με τρομερή ευκολία και ταχύτητα.

 Μάλιστα, προσεγγίζει τον κόσμο με μια ήρεμη αξιοπρέπεια που δεν υπάρχει όμοιά της, αλλά και ισχυρό πείσμα.

 Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως ένα τέτοιο πλάσμα δεν είναι και ό,τι πιο καλόβολο σε ό,τι σχέση με την εκπαίδευση. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν πιο νωρίς και να του προσφέρετε ισχυρό κινήτρο υπακοής και πειθαρχίας.

 Για να τα καταφέρετε, θα χρειαστεί να τον πείσετε πως η υπακοή είναι δική του ιδέα. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε και σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, αν τα βρείτε λιγάκι σκούρα.

 Άλλο ένα χαρακτηριστικό του είναι η κτητικότητα γύρω από τα πράγματα και την περιοχή του. Βέβαια, με την κατάλληλη κοινωνικοποίηση και εκπαιδευτική μέθοδο, θα καταφέρετε να δαμάσετε τα φυσικά του ένστικτα.

 Πέρα από όλα αυτά, πρόκειται για ένα εξαίρετο σκυλί για κάθε τύπο οικογένειας. Είναι στοργικό και πιστό απέναντι σε όλα τα μέλη της και τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδάκια, εφόσον τα γνωρίσει από κουτάβι.

 Ωστόσο, κρατάει την άγρια πλευρά του για τα άλλα ζωάκια. Μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλιά της ίδιας φυλής, επομένως, δεν πρέπει ποτέ να το αφήνετε χωρίς λουρί όταν βγαίνει βόλτα.

 Ένα πράγμα που θα το βοηθήσει σημαντικά είναι να λαμβάνει την αφοσίωση και τη φροντίδα της οικογένειάς του, ώστε να μην υιοθετεί συμπεριφορές που θα το βάζουν σε μπελάδες.

 Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Σίμπα Ίνου:

  • Παρόλο που μαδάει αρκετά δύο φορές τον χρόνο, δεν έχει υψηλές ανάγκες περιποίησης και καλλωπισμού.
  • Είναι πανέξυπνο και μαθαίνει πολύ γρήγορα, αλλά μπορεί να κάνει «του κεφαλιού» του. Ιδανικά, χρειάζεται έναν έμπειρο κηδεμόνα.
  • Είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά θέλει το χώρο του για να κινείται άνετα.
  • Τα αρσενικά φτάνουν περίπου τα 37 με 42 εκατοστά σε ύψος και ζυγίζουν 10 κιλά, ενώ τα θηλυκά τα 35 με 39 και ζυγίζουν οχτώ κιλά.
  • Μπορεί να γίνει επιθετικό με άλλες ράτσες σκύλων ή να αρχίσει να κυνηγάει οτιδήποτε περάσει από μπροστά του. Πάρτε τα μέτρα σας!
  • Είναι εξίσου κτητικό γύρω από το φαγητό, τα παιχνίδια και το σπίτι του. Τα σκόπιμα πειράγματα δεν θα βγουν σε καλό.

 Η ιστορία πίσω από το Σίμπα Ίνου

 Με καταγωγή από την Ιαπωνία, το σκυλί αυτό χρησιμοποιούνταν κυρίως για να κυνηγάει και να πιάνει μικρόσωμα θηράματα.

 Πολλά έχουν διατυπωθεί για την προέλευση του ονόματός του.

 Μία θεωρία υποστηρίζει πως η λέξη «shiba» σημαίνει θαμνότοπος και του αποδόθηκε επειδή κυνηγούσε τα θηράματά του μέσα στους θάμνους, ενώ σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το κοκκινωπό χρώμα του τριχώματός του μοιάζει με το χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων.

 Όπως κι αν έχει, πρόκειται για ένα από τα έξι Ιαπωνικά σκυλιά τύπου Spitz. Μάλιστα, είναι το μικρότερο σε μέγεθος, γι’ αυτό αποτελούσε πάντα ένα αξιαγάπητο κατοικίδιο για μια οικογένεια.

 Παρόλα αυτά, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το απείλησε σημαντικά. Πολλά κουτάβια πέθαναν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, ενώ άλλα άφησαν την τελευταία τους πνοή, λόγω νόσησης από Μόρβα.

 Για να διασωθεί η ράτσα τους, τα εναπομείναντα κουτάβια μεταφέρθηκαν σε αγροτικές περιοχές, όπου ξεκίνησε η συστηματική εκτροφή τους. Η όλη προσπάθεια πέτυχε και σήμερα έχουμε στα χέρια μας το γλυκύτατο Shiba Inu!

 Ο Ιαπωνικός Κυνολογικός Όμιλος άνοιξε τις πόρτες του το 1948 και η ράτσα απέκτησε τα πρότυπα εκτροφής της από τον Nihon Ken Hozonkai.

 Κάπως έτσι, το Σίμπα Ίνου δεν άργησε να φτάσει και στις ΗΠΑ το 1954, αν και λίγες αναφορές γίνονται για αυτό μέχρι τη δεκαετία του 1970.

 Ακολούθησε η επίσημη αναγνώρισή του από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο και η ταξινόμησή του ως μέλος των σκύλων με ετερόκλητα χαρακτηριστικά το 1993 και του Non-Sporting Group το 1997.

 Ο χαρακτήρας του Σίμπα Ίνου

 Ένα καλά αναθρεμμένο σκυλί είναι ήρεμο, καλοσυνάτο, διερευνητικό και τολμηρό – ό,τι πρέπει για να προσέχει εσάς και την οικογένειά σας.

 Ταυτόχρονα, είναι γεμάτο αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του, οπότε δεν αποκλείεται να αρχίσει να κάνει τα δικά του.

 Είναι στοργικό και απόλυτα ταγμένο στην οικογένειά του. Με τους ξένους, πάλι, δεν αποκλείεται να συμπεριφέρεται ψυχρά και αντικοινωνικά.

 Αν υπάρχει ένα πράγμα όμως με το οποίο δεν τα πηγαίνει καλά, τότε αυτό είναι σίγουρα το να μοιράζεται. Για την ακρίβεια, δεν χαρίζεται σε κανέναν, αν είναι να φυλάξει το φαγητό, τα παιχνίδια και την περιοχή του.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, αν έχετε άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να το κοινωνικοποιήσετε σωστά και να τα καθοδηγείτε όταν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Σίμπα Ίνου είναι πανέξυπνο. Παρόλ’ αυτά, η εκπαίδευσή του δεν θυμίζει τίποτα εκείνη ενός σκύλου Maltese Shih Tzu. Εδώ, θα χρειαστείτε υπομονή, επιμονή και τρόπο για να το πείσετε πως η υπακοή είναι δική του ιδέα.

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Ο κηδεμόνας αυτής της ράτσας, καλό είναι να προβεί έγκαιρα στις κατάλληλες εξετάσεις για αλλεργίες, καρκίνο, επιληψία, οφθαλμολογικά προβλήματα, μετατόπιση επιγονατίδας, υποθυρεοειδισμό και δυσπλασία ισχίου. 

 Συμβουλές για τη φροντίδα ενός σκύλου Shiba Inu

 Το ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης για αυτό το σκυλί είναι ένα σπίτι με αυλή. Είναι δραστήριο, βλέπετε, και θέλει να έχει τον χώρο του για να κινείται ελεύθερα.

 Από εκεί και πέρα, πρέπει να δώσετε έμφαση στην κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευσή του. Αυτά υπόσχονται να κατευνάσουν λιγάκι το έντονο ταμπεραμέντο του και να το ηρεμήσουν.

 Ακόμη και τότε όμως, θα κυνηγάει πάντοτε άλλα μικρόσωμα ζωάκια. Γι’ αυτό, καλό είναι να το έχετε με λουρί όταν βγαίνετε έξω και να μην το φέρνετε σε στενή επαφή με άλλα κατοικίδια.

 Η περιποίηση που χρειάζεται

 Το πλάσμα αυτό έχει ένα αρκετά πυκνό τρίχωμα, που του χαρίζει την εμφάνιση ενός λούτρινου αρκουδιού!

 Εξωτερικά είναι ίσιο και σχετικά σκληρό, ενώ εσωτερικά είναι πολύ μαλακό. Το καλό είναι ότι δεν μαδάει πολύ, παρά μόνο περιοδικά δύο φορές το χρόνο.

 Βασικά χρώματά του είναι το κόκκινο της καρυδιάς με πορτοκαλί στοιχεία και το απαλό μπεζ, με ή χωρίς μαύρα σημαδάκια στο πρόσωπο και λευκά σημάδια στην ουρίτσα και τα ποδαράκια του.

 Για να το κρατήσετε υγιές, αστραφτερό και φουντωτό, θα χρειαστεί να το βουρτσίζετε 1-2 φορές την εβδομάδα και να το κάνετε μπάνιο, όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

 Κατά τα άλλα, χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια του 2-3 φορές την εβδομάδα και να κόβετε τα νύχια του 1-2 φορές το μήνα.

 Μπορεί το έντονο ταμπεραμέντο του να είναι λιγάκι υπερβολικό για ορισμένους, αλλά πρόκειται για ένα εξαίρετο κατοικίδιο με το οποίο θα μάθετε τι πάει να πει περηφάνεια και χαρά!

 Βοηθώντας το να αποκτήσει πειθαρχία και καλούς τρόπους συμπεριφοράς, όταν συναναστρέφεται άλλα σκυλιά και κατοικίδια, διευκολύνετε πάρα πολύ τη συμβίωση μαζί του μέσα στο σπίτι.

 Μήπως χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για το Σίμπα Ίνου και τα χαρακτηριστικά του; Εάν ναι, τότε δεν έχετε παρά να μας το γράψετε στα σχόλια!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο