Γέννα σκύλου: Όλη η φροντίδα για έναν πετυχημένο τοκετό!

 Μόλις μάθατε πως η σκυλίτσα σας ετοιμάζεται να γίνει μία περήφανη μανούλα για πρώτη φορά. Σύντομα, θα τη βλέπετε να φροντίζει τα αξιαγάπητα νεογέννητα κουτάβια της και η καρδιά σας θα γεμίσει από συγκίνηση και τρυφερότητα.

 Καταρχάς, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η εγκυμοσύνη ενός σκύλου δεν παρουσιάζει επιπλοκές και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

 Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα πράγματα, που καλείστε να προσέξετε πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη γέννα του σκύλου. Έτσι, θα είστε σίγουροι για την καλή υγεία των των κουταβιών και της νέας μαμάς.

 Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία για την πρώτη γέννα του σκύλου σας, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Εκείνος ή εκείνη θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει κατάλληλα για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε.

 Όπως και να’ χει, είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε ένα σωρό απορίες και να θέλετε να μάθετε τα πάντα για τη φροντίδα του σκύλου σας πριν και μετά τον τοκετό. Γι’ αυτό, ας πάμε να δούμε λιγάκι πιο αναλυτικά το θέμα αυτό.

 Η σωστή προετοιμασία είναι μείζονος σημασίας!

 Η μέλλουσα «μαμά» θα έχει ανάγκη από έναν ιδιωτικό χώρο μέσα στο σπίτι, προκειμένου να χαλαρώσει και να μπορέσει να φέρει στον κόσμο τα μικρά με την ησυχία της. Γι’ αυτό, όσο η εγκυμοσύνη πλησιάζει προς το τέλος της, καλό είναι να της φτιάξετε μια φωλίτσα.

 Μια καλή λύση είναι να πάρετε μία μεγάλη χαρτόκουτα και να φτιάξετε μια εσωτερική επένδυση από πάνες για σκύλους. Γεμίστε την με καθαρά κουβερτάκια, πετσέτες και σεντόνια, για να παρέχετε στη σκυλίτσα περισσότερη άνεση.

 Βεβαιωθείτε πως το κουτί είναι αρκετά ευρύχωρο, ώστε να μπορούν τα μωρά να κινούνται άνετα μετά τη γέννα. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να είναι αρκετά ψηλό για να τα εμποδίζει από το να βγουν έξω.

 Τοποθετήστε τη φωλίτσα σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού, με σταθερή θερμοκρασία δωματίου. Είναι σημαντικό να μην ενοχλείτε τη νέα οικογένεια για να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη.

 Η προσθήκη παιχνιδιών και μερικών λιχουδιών μέσα στο κουτί θα βοηθήσει την σκυλίτσα σας να το πλησιάσει με μεγαλύτερη ευκολία. Έτσι, θα είναι πλήρως εξοικειωμένη με αυτό, όταν έρθει η ώρα να γεννήσει.

 Έχετε κάποιον να σας βοηθήσει

 Η γέννηση της σκυλίτσας σας είναι πολύ πιθανό πως θα κυλήσει ομαλά, χωρίς επιπλοκές, αλλά σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχετε τη βοήθεια ενός ακόμη ανθρώπου.

 Έτσι, θα μπορέσετε να την κρατήσετε ήρεμη και να διαχειριστείτε το όλο θέμα πολύ καλύτερα.

 Φροντίστε κατάλληλα, ώστε να έχετε δίπλα σας τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου σας. Είναι σημαντικό να μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί του οποιαδήποτε ώρα και στιγμή η σκυλίτσα σας γεννήσει.

 Εάν εμφανιστούν τυχόν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα πρέπει να μπορέσετε να μεταφέρετε τη σκυλίτσα σας στο ιατρείο. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχετε πρόσβαση σε κάποιο όχημα ή μέσο μεταφοράς.

 Κι αν τυχόν χρειαστεί τη βοήθειά σας για να γεννήσει τα μικρά της, έχετε εύκαιρο ένα νυχοκόπτη και άφθονες καθαρές, στεγνές πετσέτες. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε ήδη διασφαλίσει πως υπάρχει αρκετός χώρος για τη γέννα.

 Ίσως χρειαστεί να μετακινήσετε ορισμένα κουτάβια, ειδικά αν η γέννα είναι μεγάλη. Προμηθευτείτε ένα θερμαινόμενο στρώμα ή μαξιλάρι, για να τα διατηρήσετε ζεστά και ήρεμα.

 Ποια είναι τα σημάδια του τοκετού του σκύλου;

 Ένα από τα πρώτα σημάδια της γέννας είναι η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου από τους 38.5 στους 37 βαθμούς Κελσίου. Από εκεί και έπειτα, έχετε περίπου 12 με 24 ώρες στη διάθεσή σας!

 Για να καταλάβετε πότε θα ξεκινήσει ο τοκετός, καλό είναι να προβαίνετε στη λήψη της θερμοκρασίας της σκυλίτσας με ένα πρωκτικό θερμόμετρο δύο φορές την ημέρα και ειδικά κατά την τελευταία εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

 Αν τη δείτε λιγάκι ανήσυχη, μην ανησυχήσετε. Είναι εξίσου φυσιολογικό να θέλει να μένει περισσότερο καιρό μόνη της και απομονωμένη, να μην έχει όρεξη να φάει και να πειράζει διαρκώς τη φωλίτσα της.

 Πολύ περιστασιακά, η σκυλίτσα σας μπορεί να αρχίσει να μετακινεί μόνη της τη φωλιά της. Αφήστε την ήσυχη να κάνει τα δικά της – εκείνη ξέρει καλύτερα από εσάς!

 Τα στάδια του τοκετού

 Σε γενικές γραμμές, οι γέννες των σκύλων είναι πολύ πιο άμεσες και γρήγορες από εκείνες των ανθρώπων και σπάνια περιλαμβάνουν επιπλοκές. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά την όλη διαδικασία.

 Σε μια πρώτη φάση, ο τράχηλος και η μήτρα προετοιμάζονται για τον τοκετό με μικρότερες συσπάσεις που μπορεί να μην είναι ορατές σε εσάς. Το αιδοίο της σκυλίτσας θα αρχίσει να πρήζεται και εκείνη θα είναι τρομερά ανήσυχη.

 Το δεύτερο στάδιο κρατάει περίπου 3 με 12 ώρες, αν και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 24. Ουσιαστικά, βρισκόμαστε στο στάδιο που αρχίζουν να έρχονται τα κουταβάκια!

 Η θερμοκρασία του σώματος της μαμάς θα επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα, ενώ η ίδια θα έχει μεγαλύτερους σπασμούς και ευδιάκριτες εκκρίσεις από το αιδοίο της. Μέσα στα επόμενα είκοσι λεπτά με μισή ώρα θα πρέπει να δείτε το πρώτο κουτάβι.

 Ανάμεσα στον ερχομό των κουταβιών είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα των είκοσι λεπτών, ίσως και περισσότερο, που η σκυλίτσα θα θέλει να ξεκουραστεί και να ανακτήσει δυνάμεις.

 Εάν δείτε κάποιο κουτάβι να εμφανίζεται με την ουρίτσα κι όχι με το κεφάλι, μην τρομάξετε. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Μπορείτε να την ενθαρρύνετε να βγάλει αυτά τα κουτάβια πρώτα, αλλά μη το παρακάνετε.

 Έπειτα, εκείνη θα πρέπει να ανοίξει τους αμνιακούς σάκους και να κόψει τον ομφάλιο λώρο, πριν αρχίσει να τα καθαρίζει. Αν όμως τη δείτε να προσπαθεί να το κάνει πολύ κοντά στα μωρά, σταματήστε την και κάντε το εσείς.

 Υπάρχει το ενδεχόμενο η γέννα του σκύλου να διαρκέσει πολλή ώρα. Στο ενδιάμεσο, ίσως χρειαστεί να πάει τουαλέτα. Συνοδέψτε την κι έχετε το νου σας για τυχόν καφέ ή πράσινες εκκρίσεις.

 Εάν δείτε τέτοιου είδους εκκρίσεις, έχετε ακόμη δύο έως τέσσερις ώρες για να γεννήσει το επόμενο κουτάβι. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα πρέπει να σας στείλει αμέσως στον κτηνίατρό σας.

 Γενικά, με την έλευση του κάθε κουταβιού θα πρέπει να βλέπετε και τον πλακούντα του. Μετρήστε τους για να ξέρετε τι να περιμένετε και έχετε το νου σας μη τυχόν και τους φάει.

 Βοηθήστε την κατά τη διάρκεια της γέννας

 Ιδανικά, δε θα χρειαστεί να παρέμβετε καθόλου οι ίδιοι. Περιστασιακά όμως, η μέλλουσα μαμά μπορεί να χρειάζεται ένα χεράκι βοηθείας. Δείτε πότε πρέπει να επέμβετε:

  • Ένα κουτάβι μπορεί να χρειάζεται βοήθεια, όσο η μαμά του γεννάει κάποιο άλλο. Καθαρίστε το σάκο στον οποίο βρίσκεται και καθαρίστε το γρήγορα με ένα καθαρό πανί. Έτσι, θα μπορέσει να πάρει την πρώτη του αναπνοή!
  • Εάν η μαμά δεν καθαρίσει κάποιο κουτάβι, μπορεί να έχει υγρό στους αεραγωγούς του. Σπρώξτε το μικρό σας δάχτυλο μέσα στο στόμα του για να βγάλετε ό,τι μπορείτε και σκουπίστε τη μύτη του. Τρίψτε το με μια καθαρή πετσέτα για να ακούσετε το πρώτο κλάμα.
  • Ίσως χρειαστεί να τη βοηθήσετε να κόψει τον ομφάλιο λώρο του κουταβιού που έχει ήδη γεννηθεί. Για να το κάνετε αυτό, δέστε έναν κόμπο χρησιμοποιώντας βαρύ νήμα και σε απόσταση περίπου τριών εκατοστών από το σώμα του. Δέστε έναν άλλον κόμπο λίγο πιο μακριά από τον πρώτο. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό ψαλίδι για να κόψετε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στους δύο κόμπους.

 Όταν επιτέλους είστε σίγουροι πως η πρώτη γέννα του σκύλου σας έχει ολοκληρωθεί και πως όλα τα κουτάβια μαζί με τη μαμά είναι υγιή και ασφαλή, δώστε της κάτι να φάει και να πιεί. Είναι καιρός να ξεκουραστεί!

 Προτιμήστε να της δώσετε την τροφή που έτρωγε όσο καιρό ήταν εγκυμονούσα. Θα χρειαστεί, βλέπετε, κάτι φιλικό προς το ευαίσθητο στομαχάκι της.

 Έπειτα, βοηθήστε τη να πάει έξω για να πάρει λίγο καθαρό αέρα και να κάνει την ανάγκη της. Να είστε υπομονετικοί μαζί της, γιατί είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεται λιγάκι σε αυτήν τη φάση.

 Αμέσως μετά, καθαρίστε προσεκτικά το χώρο σας. Απομακρύνετε τυχόν βρώμικα αντικείμενα, όπως είναι οι βρεγμένες πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα.

 Αφήστε τη νέα οικογένεια να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Τώρα μπορείτε να χαλαρώσετε και οι ίδιοι επιτέλους – τα καταφέρατε!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο