Σίγουρα το θέαμα ενός νεαρού κουταβιού είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα πράγματα που θα δείτε ποτέ. Από εκεί και πέρα, η συμβίωση με ένα ή και περισσότερα κουταβάκια αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ζωής.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που σύντομα πρόκειται να αποκτήσετε το πρώτο σας κουτάβι ή έχετε μια σκυλίτσα που βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα, το δεδομένο είναι ένα: ο χρόνος κυλάει τόσο αργά ανά βδομάδα, που σας φαίνεται πως δεν έρχεται η ώρα!
Τα ευχάριστα νέα είναι πως η διάρκεια κύησης των σκυλιών είναι πολύ μικρότερη από εκείνη των ανθρώπων. Πόσο διαρκεί όμως η εγκυμοσύνη και πότε τελειώνει η γέννα του σκύλου;
Παρακάτω θα δείτε μερικά χρήσιμα πράγματα που είναι καλό να γνωρίζετε για την εγκυμοσύνη του σκύλου ώστε να διασφαλίσετε την υγεία της σκυλίτσας και των μικρών της και να αποφύγετε μια δυσάρεστη αποβολή της εγκυμοσύνης.
Ποια είναι τα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη σκύλου;
Τα σημάδια που προδίδουν μια εγκυμοσύνη μεταξύ των σκύλων διαφέρουν στα εκάστοτε στάδια της γέννας. Πιο συγκεκριμένα, και μέσα στις πρώτες εβδομάδες κύησης, ίσως προσέξετε κάποιες μικροαλλαγές στη γενικότερη και, κατά τα άλλα, φυσιολογική συμπεριφορά της σκύλας σας.
Μπορεί να τη δείτε λίγο πιο κουρασμένη από ότι συνήθως. Εξίσου πιθανό είναι να έχει ναυτίες και εμετούς ή να χάνει την όρεξη της για το φαγητό.
Κάπου στα μέσα της εγκυμοσύνης είναι απόλυτα φυσιολογικό να παίρνει μερικά κιλάκια και να πρήζονται τόσο τα γεννητικά όργανα, όσο και οι θηλές της.
Προς το τέλος της εγκυμοσύνης θα τη δείτε πως προσπαθεί να φτιάξει φωλίτσα και είναι τρομερά ανήσυχη. Βιαστείτε γιατί η γέννα δεν αργεί να έρθει!
Υπάρχει τεστ εγκυμοσύνης σκύλων;
Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για την ανίχνευση μιας εγκυμοσύνης, ανάλογα με το στάδιο της κύησης. Έτσι, μπορείτε να ανιχνεύσετε σχετικά γρήγορα ακόμα και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Για παράδειγμα, ένας υπέρηχος μπορεί να γίνει μετά την 25η ημέρα και να συνδυαστεί με αιματολογικές εξετάσεις γύρω στην 35η ημέρα για να δώσει ακριβή αποτελέσματα. Την 45η ημέρα μπορεί να πρσγματοποιηθεί και ακτινογραφία.
Εάν τυχόν υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη εγκυμοσύνης, αλλά οι εξετάσεις δεν δείχνουν κάτι, τότε μάλλον πρόκειται για ψευδοκύηση. Συνήθως, δεν απαιτείται κάποια θεραπεία.
Πόσο καιρό κρατάει η εγκυμοσύνη του σκύλου;
Η συνολική διάρκεια της κύησης των σκυλιών είναι περίπου 63 ημέρες, ή αν θέλετε, περίπου 2 μήνες. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να ποικίλλει ανάμεσα σε 58 και 68 ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, η θηλυκιά σκυλίτσα καλό είναι να παραπεμφθεί σε έναν ειδικό κτηνίατρο μεταξύ της 25ης και 45ης ημέρας εγκυμοσύνης.
Τι παίζει με την εγκυμοσύνη του σκύλου και τη διατροφή;
Η εγκυμονούσα σκυλίτσα σας θα πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά να τρέφεται με μια διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερες θερμίδες ήδη από την τέταρτη εβδομάδα της κύησης.
Μπορείτε να βασίσετε τη διατροφή της σε μια εμπορική σκυλοτροφή για εγκυμονούσες και θηλάζουσες σκυλίτσες ή σε μια δίαιτα για κουτάβια, αρκεί να είναι υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών.
Προσοχή όμως με τις σκυλοτροφές για κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών, οι οποίες δεν ενδείκνυνται για εγκυμονούσες και θηλάζουσες σκυλίτσες, γιατί έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, φωσφόρου και ασβεστίου.
Σε αυτό το διαιτολόγιο θα πρέπει να παραμείνει μέχρι και την περίοδο του απογαλακτισμού. Φροντίστε όμως να έχει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες.
Όχι τίποτε άλλο, απλώς, η αγαπημένη σας σκύλα έχει πολύ μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό σε αυτή τη φάση της ζωής της, με σκοπό να προσφέρει ένα πρόσφορο έδαφος για την υγιή και ομαλή ανάπτυξη των κουταβιών στην κοιλίτσα της.
Τέλος, εννοείται πως η διατροφή της θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα και με την ευρύτερη κατάσταση της υγείας της για να μην έχει τυχόν επιπλοκές. Παραδείγματος χάρη, αν έχει δαγνωστεί με καλαζάρ ή είναι σε μεγάλη ηλικία, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για τη διατροφή της.
Ο παράγοντας της υγείας στην εγκυμοσύνη σκύλου
Θα χρειαστεί να την υποβάλλετε σε ορισμένες εξετάσεις, όπως αυτή των κοπράνων. Έτσι, θα εντοπιστούν τυχόν παράσιτα που μπορούν να μολύνουν τα κουτάβια και θα καταπολεμηθούν έγκαιρα.
Μην το παρακάνετε με τα αντιπαρασιτικά όσο καιρό είναι έγκυος, γιατί κάποια ίσως είναι επικίνδυνα για εκείνη. Αφήστε την χορήγηση φαρμάκων στον κτηνίατρό σας!
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν θα πρέπει να κάνει οποιοδήποτε εμβόλιο. Για αυτό, σιγουρευτείτε πως έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της προτού καν μείνει έγκυος.
Η προετοιμασία για τη γέννα
Κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει μια ήσυχη γωνίτσα, που θα είναι άκρως αναπαυτική και εύκολα προσβάσιμη – εκεί θα γίνει η γέννα.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη μητέρα να είναι πλήρως απομονωμένη από άλλα σκυλιά περίπου τρεις εβδομάδες πριν γεννήσει, αλλά και τρεις ακόμη εβδομάδες αφού φέρει τα μικρά της στον κόσμο για να μη κολλήσουν έρπητα και κινδυνεύσουν θανάσιμα.
Θα καταλάβετε ότι έρχεται η ώρα της όταν δείτε πως η θερμοκρασία του σώματος της πέφτει κάτω από τους 37 βαθμούς Κελσίου. Τότε, βρίσκεστε περίπου 24 ώρες πριν ξεκινήσει η γέννα.
Πόσο διαρκεί η γέννα;
Υπάρχουν τρία στάδια σε κάθε γέννα. Οι σπασμοί, η γέννηση και η περιποίηση μετά από αυτήν.
1ο στάδιο
Οι μυϊκές συσπάσεις χαμηλά στην κοιλιά σημαίνουν και την έναρξη της γέννησης και μπορούν να διαρκέσουν 6 με 12 ώρες. Τα κουτάβια συνήθως γεννιούνται με διαφορά 45-60 λεπτών, αλλά η μανούλα μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα 4 ωρών κατά τη διάρκεια της γέννας.
Σε αυτή τη φάση, η σκυλίτσα της θα είναι ανήσυχη, θα μπαινοβγαίνει μέσα και έξω από το κλουβάκι της, θα λαχανιάζει, θα σκάβει, ενώ μπορεί να κάνει μέχρι και εμετό.
2ο στάδιο
Όσο περνάει η ώρα, οι σπασμοί γίνονται ολοένα και πιο δυνατοί, αλλά και συχνοί, μέχρι που οδηγούν στη γέννηση των μικρών.
Συνήθως τα κουταβάκια έρχονται στο φως κάθε 45 με 60 λεπτά, με 10 έως και 30 λεπτά έντονης προσπάθειας εκ μέρους της μαμάς. Μην τρομάξετε αν δείτε μερικά να κατεβαίνουν με την ουρίτσα.
3ο στάδιο
Ανάμεσα στη γέννηση των μικρών είναι απολύτως φυσιολογικό η μαμά να θελήσει να κάνει ένα διάλλειμα κάποιων ωρών. Εάν αργήσει περισσότερο από τέσσερις ώρες, καλό είναι να καλέσετε το γιατρό σας.
Κάθε κουταβάκι γεννιέται καλυμμένο με μια λεπτή προστατευτική μεμβράνη. Αυτή συνήθως αφαιρείται από την μαμά αμέσως μετά τη γέννα.
Η αποβολή αυτής της μεμβράνης είναι που επιτρέπει στο μικρό να πάρει την πρώτη του αναπνοή. Για αυτό, αν δείτε πως η μαμά δυσκολεύεται να την απομακρύνει, καλείστε να βάλετε ένα χεράκι!
Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνετε και με τον ομφάλιο λώρο, σε περίπτωση που δεν έχει ήδη κοπεί από την ίδια την σκυλίτσα. Κάνετε μαλακές κινήσεις και μην τον τραβήξετε γιατί μπορεί να κάνετε ζημιά στα όργανα του κουταβιού.
Θα πρέπει επίσης να έχετε το νου σας να δείτε μια πρασινωπή προς μαύρη έκκριση μετά από κάθε γέννηση. Αυτός είναι ο λεγόμενος πλακούντας και υποδηλώνει το τέλος της γέννας. Είναι πολύ σημαντική η αποβολή του πλακούντα μετά από κάθε κουτάβι.
Οι πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη του σκύλου
Δυστυχώς, όπως ακριβώς στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά δεν πηγαίνουν όλα πάντοτε καλά κατά τη διάρκεια της γέννας. Αυτό σημαίνει πως ίσως υπάρξουν κάποιες επιπλοκές ή ακόμα και αποβολή.
Οι κολπικές εκκρίσεις, ας πούμε, είναι φυσιολογικές εάν τυχόν βρίσκονται σε μικρή ποσότητα, είναι κοκκινόμαυρες και σταματούν μετά από περίπου 8 εβδομάδες. Εάν όμως συνεχίζουν, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν δυσοσμία και μεγάλη ποσότητα αίματος, πρέπει να δείτε έναν γιατρό.
Ο πυρετός είναι εξίσου φυσιολογικός τις πρώτες δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας. Αν όμως συνεχιστεί και ο σκύλος έχει συμπτώματα ασθένειας, θα πρέπει να σας ανησυχήσει.
Την ίδια στιγμή, επιπλοκές όπως είναι η πρόκληση φλεγμονής στη μήτρα της σκυλίτσας είναι πιθανό να σουμβούν.
Αν το σκυλί συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως πυρετό, ανορεξία, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, έλλειψη γάλακτος και αδιαφορία για τα μικρά, αναζητήστε άμεση κτηνιατρική συμβουλή.
Επίσης, η μαμά μπορεί να πάσχει από μαστίτιδα. Το στήθος της θα είναι σκληρό, κοκκινωπό και η μανούλα θα πονάει. Ο θηλασμός των κουταβιών μπορεί να αποτρέψει το πρήξιμο και να συμβάλλει στην αποβολή του μολυσμένου τμήματος. Σε αυτή τη περίπτωση, μιλήστε με τον κτηνίατρο για τη θεραπεία του προβλήματος.
Κατά τις 3 πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα, η σκυλίτσα μπορεί να πάθει εκλαμψία, η οποία προκαλείται από την αδυναμία διαχείρισης του ασβεστίου που απαιτείται για τον θηλασμό.
Συνήθως εμφανίζεται σε ράτσες σκύλων τύπου toy και η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου, όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη του σκύλου, μπορεί να δημιουργήσει προδιάθεση της κατάστασης.
Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορεί να «κατεβάσει» γάλα. Το μητρικό γάλα είναι υψίστης σημασίας για την ομαλή ανάπτυξη των μικρών και για αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας αν τυχόν δεν παράγεται.
Η φροντίδα του σκύλου μετά τη γέννα
Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης, η σκυλίτσα σας θα πρέπει να απολαμβάνει τα οφέλη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για όσο καιρό θηλάζει.
Εξίσου καλό είναι να κρατάτε τη μητέρα με τα μωρά της σε έναν καθαρό και ήσυχο χώρο μέσα στο σπίτι. Δεν θέλετε να την αγχώσετε και να παρατήσει τα μικρά της, σωστά;
Παρ’ όλ’ αυτά, θα πρέπει να τσεκάρετε με τρόπο πως εκείνα πράγματι τρέφονται με το μητρικό γάλα κάθε μία με δύο ώρες. Μην τα κατσιάζετε όμως γιατί είναι πολύ ευαίσθητα και επιρρεπή απέναντι σε ασθένειες!
Αν δείτε ότι η μαμά δεν παράγει γάλα ή δεν θέλει να τα θηλάσει, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο. Επίσης, αποφύγετε να της χορηγείτε φάρμακα και εβόλια όσο καιρό θηλάζει.
Σας προτείνουμε να πλησιάζετε τα κουτάβια με προσοχή. Όσο φιλική κι αν είναι η μαμά τους, μπορεί να δείξει σημάδια επιθετικότητας αν νιώσει πως απειλούνται τα κουταβάκια της.
Εάν θέλετε να κάνετε τη ζωή τους ακόμα πιο εύκολη, προμηθευτείτε τους ένα ζεστό κι αναπαυτικό κρεβατάκι. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματος τους.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση παρατηρήσετε συμπτώματα ασθένειας στη νέα μαμά ή τα κουτάβια της, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα τον κτηνίατρο σας.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους σας είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην ευρύτερη κατάσταση της υγείας των λατρεμένων σας σκύλων.
Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά με την εγκυμοσύνη του σκύλου, δεν χάνετε κάτι με το να μιλήσετε μετον γιατρό σχετικά με το ενδεχόμενο της στείρωσης της σκυλίτσας σας. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς μπορεί να προλάβετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.