Πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά; Τι δείχνουν οι έρευνες;

 Όλοι οι σκυλογονείς μπορούν να συμφωνήσουν τουλάχιστον σε ένα πράγμα: Η διάρκεια ζωής σκύλου δεν είναι μεγάλη. Ωστόσο, πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά κατά μέσο όρο;

 Η αλήθεια είναι πως το προσδόκιμο ζωής των σκύλων φαίνεται να έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα κατά τα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό γίνονται και σχετικές έρευνες.

 Μια από αυτές πραγματοποιήθηκε με συμμετέχοντες 21.000 σκύλους που επισκέπτονταν τις τρεις μεγαλύτερες κτηνιατρικές κλινικές των ΗΠΑ και συγκεκριμένα, της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

 Η μέση διάρκεια ζωής σκύλου υπολογίστηκε ως ο μέσος χρόνος επιβίωσης. Αυτός ανερχόταν στα 15,4 χρόνια. Κάτι τέτοιο φυσικά σημαίνει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής για ένα κατοικίδιο σκυλί είναι περισσότερο από 15 χρόνια!

 Προσδόκιμο ζωής και ράτσα σκύλου

 Ο μέσος χρόνος επιβίωσης υπολογίστηκε για τις 10 φυλές που ήταν πιο διαδεδομένες στο σύνολο των δεδομένων που συμμετείχαν.

 Από αυτές, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συγκέντρωνε το Yorkshire Terrier με 18 χρόνια. Ακολουθούσαν το Shih Tzu με 16,5, το Dachshund με 16,3, το Beagle με 16,1 και το Chihuahua με 16 χρόνια.

 Στη συνέχεια, έρχονται στη λίστα τα περίφημα Labrador Retriever και Golden Retriever με 14.3 και 14 χρόνια αντίστοιχα, Greyhound με 14,3, German Shepherd με 13,4 και Boxer με 13.2 χρόνια.

 Από το συνολικό δείγμα της έρευνας, το 62% αφορούσε καθαρόαιμα και το υπόλοιπο 38% τα ημίαιμα σκυλιά.

 Η ανάλυση των πατρογονικών φυλών έδειξε πως οι καθαρόαιμες ράτσες που ζούσαν στα βουνά, οι οποίες είναι πιο μεγαλόσωμες από τις υπόλοιπες, είχαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

 Ο λόγος που κρύβεται πίσω από αυτό δεν έχει εξακριβωθεί ολοκληρωτικά, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την γενετική και την κτηνοτροφία.

 Η σχέση του προσδόκιμου ζωής με το μέγεθος του σκύλου

 Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα της έρευνας για το πόσο καιρό ζουν τα σκυλιά μας δείχνουν πως τα πιο μικρόσωμα σκυλάκια έχουν πράγματι τη τάση να ζουν περισσότερο από τα μεγαλόσωμα ξαδερφάκια τους.

 Όλα όμως διακρίθηκαν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες με βάση το μέγεθός τους: μικρά, μεσαία, μεγάλα και γιγαντιαία.

 Πιο συγκεκριμένα, η μέση διάρκεια ζωής αυτών άγγιζε τα 16.2 για τα μικρόσωμα, τα 15.9 για τα μεσαίου μεγέθους, τα 14.3 για τα μεγαλόσωμα και τα 12 χρόνια περίπου για τα γιγαντιαία.

 Η στείρωση παίζει κάποιο ρόλο στο πόσο καιρό ζουν τα σκυλιά;

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, όσα θηλυκά σκυλάκια έχουν περάσει από τη φάση της στείρωσης ζουν περισσότερα χρόνια και απολαμβάνουν μια πιο γεμάτη και ποιοτική ζωή, τουλάχιστον με όσα δεν την έχουν κάνει ακόμη.

 Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα αρσενικά που έχουν ευνουχιστεί – πάντοτε σε σύγκριση με όσα δεν έχουν υποβληθεί στη χειρουργική αυτή επέμβαση ρουτίνας.

 Βέβαια, σε όλα τα σχετικά δείγματα οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους τόσο το μέγεθος και τα φυσικά χαρακτηριστικά των σκύλων, όσο και την κλινική στην οποία χειρουργήθηκαν.

 Γενικά, αποτελεί γεγονός πως όσα ζωάκια στειρώνονται πρέπει να έχουν φτάσει πρώτα στην κατάλληλη ηλικία και να πληρούν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις από άποψη υγείας.

 Έτσι, λοιπόν, οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους μονάχα όσο σκυλιά είχαν ήδη ξεπεράσει το 5ο έτος της ηλικίας τους και βρήκαν πως πράγματι όσα θηλυκά ήταν στειρωμένα ξεπερνούσαν το μέσο όρο ηλικίας που προβλεπόταν.

 Την ίδια στιγμή όμως, για τα αρσενικά που ήταν πάνω από 5 χρονών, το προσδόκιμο ζωής τους μάλλον δεν επηρεαζόταν από τον ευνουχισμό τους.

 Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής που έχουν τα καθαρόαιμα απά τα ημίαιμα, παρ’ όλ’ αυτά, οι ράτσες με χαμηλό ρυθμό αιμομιξίας και μεγαλύτερους πληθυσμούς ζουν περισσότερο.

 Αυτό οφείλεται πιθανότατα στη γενετική ποικιλομορφία των διασταυρωμένων σκυλιών.

 Οι αιτίες θανάτου σε κατοικίδια σκυλιά

 Ένας ακόμη παράγοντας που δεν παραλήφθηκε από την σχετική έρευνα για το πόσα χρόνια ζουν οι σκύλοι ήταν η υγεία ενός σκύλου και οι αιτίες θανάτου με βάση τα όργανα που επηρεάστηκαν και τη διαδικασία των ασθενειών.

 Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μας δείχνουν πως οι διαταραχές του νευρικού συστήματος ήταν η πιο κοινή αιτία θανάτου, λαμβάνοντας υπόψη τα όργανα που επηρεάστηκαν. Η νεοπλασία ήταν η πιο κοινή αιτία θανάτου λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικασία της ασθένειας.

 Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής σκύλου με καλαζάρ, είναι μικρότερο. Η νεφρική ανεπάρκεια σκύλου επηρεάζει αρνητικά το πόσα χρονια ζουν τα σκυλιά και για όσους ρωτάνε πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά με ζάχαρο, σαφέστατα η διάρκεια ζωής τους μπορεί να επηρεαστεί από τη νόσο.

 Κρίνοντας από όλα τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι πως θα έχετε τον λατρεμένο φιλαράκο σας στο πλευρό σας για πολλά χρόνια ακόμη, ειδικά αν έχει την τιμή να ανήκει σε κάποια μικρόσωμη ράτσα ή να είναι απόλυτα υγιής.

 Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως ένα υγιές και αγαπητό σκυλί είναι η πιο ευχάριστη και απολαυστική συντροφιά. Κοιτάξτε, λοιπόν, να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να το φροντίσετε σωστά και να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του σκύλου σας.

 Λένε πως θα πρέπει να ζούμε την κάθε μας ημέρα σαν να είναι η τελευταία ημέρα του κόσμου. Αλήθεια, εσείς τι πιστεύετε; Πώς περνάτε την καθημερινότητα με τον σκυλάκο σας;

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο