Ο σκύλος μου φοβάται: Κάνε τον ξανά ατρόμητο!

 Τώρα τελευταία έχετε προσέξει πως ο σκύλος σας φοβάται τα πάντα: τα άλλα σκυλιά που συναντάτε κατά την βόλτα σας, τους απότομους θορύβους, όπως είναι οι τουφεκιές και οι βροντές, το νερό, ή ακόμη κι εσάς τους ίδιους!

 Πέρα από αυτό όμως, ένας φοβιτσιάρης σκύλος επιδεικνύει ένα σωρό μοτίβα συμπεριφορών που ενδέχεται να θεωρήσετε από κακά έως και ανάρμοστα.

 Τέτοιου είδους παραδείγματα αφορούν το να αντιστέκεται όταν πάτε να του βάλετε το λουρί του, να δείχνει σημάδια επιθετικότητας ή εκδικητικότητας και πολλά άλλα ακόμη.

 Όλα αυτά όμως δεν τα κάνει με σκοπό να σας βλάψει ή επειδή σας μισεί, αλλά επειδή φοβάται ή έχει αναπτύξει κάποια αγχώδη διαταραχή. Αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα είναι η βοήθεια σας.

 Μα καλά, τι φοβούνται οι σκύλοι και γιατί;

 Η αλήθεια είναι ότι οι μαλλιαροί φίλοι μας μπορούν να φοβούνται κυριολεκτικά οτιδήποτε, όπως εμένα, τους ανθρώπους, τα παιδάκια, τα άλλα σκυλιά, τις ασυνήθιστες επιφάνειες, το νερό, την ηλεκτρική σκούπα, τα νέα μέρη, τα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα και πολλά ακόμη.

 Τώρα, οι λόγοι οι οποίοι πυροδοτούν αυτήν την συμπεριφορά σκύλου είναι επίσης πολλοί και διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση και από σκύλο σε σκύλο.

 Συνήθως, συνδέονται άμεσα με περιστατικά παραμέλησης ή κακοποίησης. Μπορεί όμως να έχουν να κάνουν με ελλιπή κοινωνικοποίηση, κάποιο σωματικό ή ψυχικό τραύμα, πόνο, υπερβολική πίεση από κουτάβι και άλλα πολλά.

 Με τη σειρά σας, και σαν σωστοί σκυλογονείς, είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε αυτούς τους λόγους, ενώ δεν αποκλείεται να μην έχετε ιδέα τι συμβαίνει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το σκυλάκι χρειάζεται τη βοήθεια σας.

 Για να τα καταφέρετε σε αυτό σας το εγχείρημα, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διαβάζετε σωστά τη γλώσσα σώματος του σκύλου. Έτσι, θα γνωρίζετε πότε παρουσιάζει σημάδια φόβου ή άγχους.

 Μην εξαπατάστε όμως. Δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 Πάνω από όλα, δεν θα πρέπει να έχετε καμία απολύτως προσδοκία. Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να σέβεστε τα όρια του και να μάθετε πως μπορείτε να ηρεμείτε τον τετράποδο φίλο σας όταν ξεσπούν ξαφνικά τα συμπτώματα του φόβου του.

 Πώς μπορώ να χτίσω μια σχέση εμπιστοσύνης με τον σκύλο μου;
  • Μάθετε τη γλώσσα σώματος του σκύλου

 Καταρχάς, θα πρέπει να μάθετε να διαβάζετε κατάλληλα τη γλώσσα του σώματος του. Είναι ο μόνος τρόπος, προκειμένου να κατανοήσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

  •  Προσέξτε τη δική σας συμπεριφορά

 Αμέσως μετά, καλείστε να παρατηρήσετε και τη δική σας συμπεριφορά. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς μπορεί έστω και άθελα σας να πυροδοτείτε ξαφνικά ή να επιδεινώνετε την κατάσταση του.

 Ποτέ, μα ποτέ δεν θα πρέπει να του φωνάξετε ή να αρχίσετε να το κυνηγάτε πέρα δώθε, εάν αρχίσει να δαγκώνει το παντελόνι σας ή να συμπεριφέρεται λιγάκι αλλόκοτα.

 Θυμηθείτε πως δεν το κάνει επίτηδες για να σας σπάσει τα νεύρα. Σκοπός του είναι να σας δείξει πως αισθάνεται λιγάκι νευρικός ή αγχωμένος και δική σας δουλειά είναι να τον καθησυχάσετε και να του δείξετε πως όλα είναι καλά.

 Με την τιμωρία το πιθανότερο είναι πως θα τον κάνετε να φοβάται ακόμη περισσότερο, ενώ είναι κυριολεκτικά σα να παίζετε με αναμμένα σπίρτα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σας και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε!

  • Μάθετε τι προκαλεί φόβο στον σκύλο σας

 Συνεχίστε μαθαίνοντας τι είναι αυτό που παρακινεί το δικό σας σκυλί. Μπορεί να είναι μια λαχταριστή λιχουδιά ή το αγαπημένο του παιχνίδι.

 Εάν βρείτε τι είναι αυτό που του δίνει κίνητρο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελος και των δύο. Κάπως έτσι θα μπορέσετε να μετατρέψετε το άγχος του σε ανακούφιση και ικανοποίηση.

 Παραδείγματος χάρη, αν ο σκυλάκος σας τρέμει και μόνο στην ιδέα της ηλεκτρικής σκούπας, δοκιμάστε να παίξετε μαζί του και να τον ανταμείψετε με μια μικρή λιχουδιά, έχοντας τη σκούπα ανοιχτή.

 Σταδιακά, αυξάνοντας τα δευτερόλεπτα που είναι ανοιχτή ενώ παίζετε μαζί του, θα τον κάνετε να ξεπεράσει τον φόβο του απέναντι σε αυτήν την τρομακτική οικοσκευή!

  • Δημιουργείστε μια ρουτίνα παιχνιδιού

 Δημιουργήστε ακόμη ένα κοινό πλαίσιο με δραστηριότητες και τρομερά παιχνίδια με τον σκύλο μέσα στο σπίτι, που θα σας φέρουν πιο κοντά. Μπορείτε για παράδειγμα να του διδάξετε τις βασικές εντολές υπακοής ή να παίξετε μαζί του το αγαπημένο σας παιχνίδι.

 Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν άκρως απολαυστικό και διασκεδαστικό τρόπο που υπόσχεται να τονώσει την αυτοπεποίθηση του, αλλά και να ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

  •   Υπομονή και επιμονή!

 Θυμηθείτε μονάχα να κάνετε μικρά και σταθερά βήματα με υπομονή. Η όλη διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα, αλλά η επιμονή στον στόχο σας στο τέλος υπόσχεται να σας ανταμείψει και να βοηθήσει τον τετράποδο φίλο σας να ξεπεράσει το φόβο του μια και καλή.

  •   Δείξτε του στοργή

 Εάν κάποια στιγμή δείτε πως αρχίζει να φοβάται ξαφνικά τα άλλα σκυλιά, την βόλτα, τους θορύβους, τις τουφεκιές, τις βροντές και γενικά τα πάντα, μην ανησυχείτε.

 Δοκιμάστε να του χαρίσετε μερικά απαλά χάδια ή να του κάνετε ένα χαλαρωτικό μασάζ και θα δείτε για πότε ηρεμεί!

  • Φαρμακευτική αγωγή

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση που εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη φοβία του σκύλου σας ή δείτε πως η κατάσταση του επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

 Δυστυχώς, υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία τα ζωντανά φοβούνται τόσο πολύ που δεν μπορούν να ηρεμήσουν με τίποτα.

 Μάλιστα, ίσως χρειαστεί να λάβουν και κάποια σχετικά φαρμακευτική αγωγή, ύστερα και από σχετική συνεννόηση με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο.

 Σε τελική ανάλυση όμως, αξίζει να θυμάστε πως δεν μπορείτε να ενισχύσετε το ίδιο το συναίσθημα του φόβου, αλλά την συμπεριφορά που προκύπτει ως φυσικό επακόλουθο αυτού.

 Για αυτό, καλείστε να αναλάβετε δράση και να ανακουφίσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του δείξετε πως βρίσκεστε στο πλευρό του ό,τι κι αν γίνει!

 Μήπως έχετε κι εσείς έναν φοβιτσιάρη σκύλο; Εάν ναι, πείτε μας τι ακριβώς φοβάται;

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο