Τρομερά παιχνίδια με τον σκύλο μέσα στο σπίτι!

 Μερικές φορές οι κοινωνικές, εργασιακές και περιβαλλοντικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη την βόλτα και το παιχνίδι του σκύλου σε εξωτερικούς χώρους. Οι υπεύθυνοι γονείς κατοικίδιων θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την βόλτα του σκύλου σε καθημερινή βάση, αλλά μειώνοντας την διάρκειά της.

 Παράλληλα, συμβαίνει να μειώνονται και οι ώρες παιχνιδιού και διασκέδασης που καθιστούν τα κουτάβια ευτυχισμένα και τα εκτονώνει κρατώντας τα ήρεμα στο σπίτι.

 Όταν έξω έχει πολύ κρύο ή πολύ ζεστό καιρό, δεν συνιστάται να βγάζετε το σκυλάκι σας μεγάλες βόλτες. Επίσης, μπορεί να εργάζεστε πολύ ή να έχετε αρρωστήσει και δεν μπορείτε να βγάλετε τον τετράποδο φίλο σας βόλτα – ή να μην έχετε κάποιον άλλον να το κάνει.

 Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει μερικές εσωτερικές δραστηριότητες που μπορούν να κρατήσουν το σκύλο σας υγιή, να τον εκτονώσουν και να του δώσουν ψυχική και πνευματική ικανοποίηση.

 Πόση άσκηση χρειάζεται ένα σκυλί κάθε μέρα;

 Η σύντομη απάντηση είναι κατά μέσο όρο 30 έως 60 λεπτά. Ωστόσο, η ημερήσια ποσότητα άσκησης μπορεί να διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με τη φυλή, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας ενός σκύλου.

 Μερικές φυλές τείνουν να είναι πιο «τεμπέλικες» από άλλες, όπως τα Γαλλικά Μπουλντόγκς και τα Μπουλμαστίφς, και τους αρκεί ένας μικρός περίπατος 30 λεπτών. Άλλα σκυλιά είναι πιο δραστήρια, όπως τα Δαλματίας, και χρειάζονται περισσότερη άσκηση, όπως μια ώρα έντονης προπόνησης κάθε μέρα.

 Ωστόσο, όλες οι φυλές έχουν ανάγκη από καθημερινή άσκηση, οπότε πρέπει να ικανοποιείτε την ανάγκη του σκυλάκου σας για βόλτα και παιχνίδι τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα.

 Επιπλέον, καλό είναι να γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες της φυλής του κουταβιού σας. Μερικά σκυλιά, όπως τα Χάσκι, είναι φυσικοί «μαραθώνιοι δρομείς» και μπορούν να αντέξουν περισσότερο, ενώ φυλές όπως το Τζακ Ράσελ τεριέ, είναι «σπρίντερ», οπότε η προπόνησή τους πρέπει να είναι εντατική και όχι μακρά και μονότονη.

 Τα κουτάβια είναι συνήθως πολύ πιο ενεργητικά από τα ενήλικα σκυλιά της ίδιας φυλής. Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να ασκηθούν περισσότερο, όμως θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας για τυχόν ιατρικές παθήσεις.

 Τέλος, τα ηλικιωμένα σκυλιά τείνουν να έχουν ασθενέστερες αρθρώσεις και να κουράζονται γρηγορότερα, οπότε ίσως θελήσετε να επιβραδύνετε τον ρυθμό των δραστηριοτήτων του σκύλου σας.

 Δραστήρια εσωτερικά παιχνίδια και ασκήσεις για να κουράσετε το σκυλί σας

 Μια καλή, κουραστική εσωτερική άσκηση καθημερινά είναι ιδανική για τις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να βγείτε έξω αλλά και για όσους ιδιοκτήτες σκύλων θέλουν να αποτρέψουν προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη σκύλου, παχυσαρκία, απώλεια μυών, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και πολλά άλλα.

 Τρέξτε το σκυλί σας πάνω κάτω στις σκάλες:

 Σε σπίτια με μεγάλες σκάλες, το τρέξιμο πάνω και κάτω μπορεί να είναι μια εξαιρετική άσκηση για το σκυλί σας. Ωστόσο, δεν είναι ιδανικό για ηλικιωμένα σκυλιά ή εάν το σκυλάκι σας έχει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις αρθρώσεις.

 Η εσωτερική προπόνηση μπορεί να γίνει διασκεδαστική!

 Οργάνωση μαθημάτων με εμπόδια:

 Εάν έχετε ευρύχωρα δωμάτια, μπορείτε να οργανώσετε μαθήματα μετ’ εμποδίων. Πηδώντας πάνω από καρέκλες, περνώντας κάτω από τραπέζια, κάνοντας κύκλους γύρω από κολώνες – τα περισσότερα πράγματα που βλέπετε σε παραστάσεις σκύλων μπορούν να αναπαραχθούν στο σπίτι.

 Απόκρυψη & αναζήτηση λιχουδιών:

 Φυσικά, μέσα στο σπίτι μπορείτε να εκπαιδεύσετε και την μύτη του σκύλου σας! Κρύψτε μερικές αγαπημένες λιχουδιές στο σπίτι και προτρέψτε τον σκύλο σας να ψάξει.

 Μπορείτε να αλλάζετε τα κρησφύγετα κάθε μέρα για να διατηρείτε το παιχνίδι ενδιαφέρον. Μπορεί ο σκύλος σας να βρει όλες τις λιχουδιές που έχετε κρύψει;

 Κρυφτό:

 Παίξτε μαζί με τον σκύλο σας κρυφτό. Δώστε την εντολή στον σκύλο σας να παραμείνει σε ένα δωμάτιο και εσείς πηγαίντε να κρυφτείτε κάπου αλλού. Στη συνέχεια, καλέστε το σκυλί σας και αφήστε τον να σας βρει.

 Το παιχνίδι μπορεί να είναι ακόμα πιο συναρπαστικό με πολλά άτομα. Φυσικά, ο στόχος εδώ δεν είναι να κερδίσετε, αλλά να διασκεδάσετε με το σκυλί σας και να το κρατήσετε δραστήριο. Είναι ένα παιχνίδι που θα απολαύσετε και οι δύο!

 Keep away:

 Αυτό είναι ένα ιδανικό παιχνίδι εάν έχετε μεγάλο σπίτι και δύο σκυλάκια. Κρατήστε ένα αντικείμενο στο χέρι σας και ρίξτε το κάτω. Αφήστε τον σκύλο σας να το φέρει προσπαθώντας να το διεκδικήσει από τον συγκάτοικό του. Αυτό το παιχνίδι προϋποθέτει δύο άρτια εκπαιδευμένα σκυλάκια που έχουν εξαιρετικές σχέσεις.

 Ρίψη αντικειμένου:

 Εάν το σπίτι σας έχει μακρύ διάδρομο ή ευρύχωρο σαλόνι, μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι της ανάκτησης και μέσα στο σπίτι. Απλώς ρίξτε ένα αντικείμενο και αφήστε το κουτάβι σας να το φέρει πίσω σε εσάς. Φυσικά, να είστε προσεκτικοί και να μην υποτιμάτε το μέγεθος του σκύλου σας.

 Tug of War – Διελκυστίνδα:

 Το Tug of War είναι ένα άλλο διασκεδαστικό παιχνίδι και μπορεί να είναι μια εξαιρετική εσωτερική άσκηση για το σκυλί σας.

 Ωστόσο, να θυμάστε ότι η σύγκρουση μπορεί να κάνει το σκυλί σας υπερβολικά ανταγωνιστικό και μπορεί να οδηγήσει ορισμένες φυλές στο να αποκτήσουν προβληματική συμπεριφορά. Εάν ο σκύλος σας παθιαστεί υπερβολικά με αυτό το παιχνίδι, προσπαθήστε να ελαφρύνετε την διάθεση και την κατάσταση.

 Εσωτερική κολύμβηση:

 Εάν έχετε ένα μικρό κουταβάκι και μεγάλο μπάνιο ή και πισίνα, η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική σωματική άσκηση και εκπαίδευση για τον σκύλο σας. Προσοχή – εάν ο σκύλος σας φοβάται ή απλά δεν συμπαθεί το νερό, μην τον πιέσετε.

 Παιχνίδια για ψυχική διέγερση του σκύλου

 Μερικά παιχνίδια εσωτερικού χώρου δεν έχουν στόχο μόνο την σωματική κούραση, αλλά μπορούν να διεγείρουν και ψυχικά τον τετράποδο φίλο σας. Ορισμένα σκυλιά εκτελούν ασκήσεις και εντολές καλύτερα από άλλα.

 Εδώ ακολουθούν μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια για να παίξετε με ένα σκυλί στο σπίτι και να βεβαιωθείτε ότι ο εγκέφαλος του κουταβιού σας είναι απασχολημένος χωρίς να πλήττει.

 Που είναι; Παιχνίδι απόκρυψης για τον σκύλο:

 Αυτό είναι ένα από τα πιο ωραία παιχνίδια μυαλού για σκύλους. Με αυτό το παιχνίδι θα τονώσετε την ικανότητα προσοχής και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

 Πάρτε πολλά πλαστικά ποτηράκια ή μπολ και αφήστε το σκυλί σας να σας παρακολουθεί τη στιγμή που βάζετε μια λιχουδιά κάτω από ένα μπολ. Στη συνέχεια, αλλάξτε τη θέση τους και αφήστε το κουτάβι σας να βρει κάτω από πιο μπολ είναι η λιχουδιά. Εάν την βρει, σίγουρα του αξίζει μια ανταμοιβή.

 Ποιο χέρι – παιχνίδι χεριών:

 Βάλτε μια λιχουδιά στο χέρι σας, κλείστε τις γροθιές σας και δείξτε και τα δύο σας χέρια στο σκύλο σας. Αφήστε τον σκύλο να διαλέξει σε ποιο χέρι βρίσκεται η λιχουδιά. Ο σκύλος θα μυρίσει τα χέρια σας και αν επιλέξει σωστά ανταμείψτε τον. Εάν όχι, δοκιμάστε ξανά.

 Διδάξτε τις βασικές εντολές στον σκύλο σας

 Η εκπαίδευση του σκύλου στις βασικές εντολές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διεγείρετε πνευματικά το σκυλί σας όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Ξεκινήστε με μερικές απλές εντολές για αρχάριους και προχωρήστε σιγά σιγά σε σύνθετες εντολές.

 Πάντα να επαινείτε και να ενισχύετε το σκυλάκι σας. θυμηθείτε ότι με την τιμωρία δεν θα πειθαρχεί ο τετράποδος σύντροφός σας.

 Δώστε στο σκυλί σας μια δουλειά

 Εάν ο σκύλος σας έχει εκπαιδευτεί, υπακούει και γνωρίζει μερικά αντικείμενα μέσα στο σπίτι, μπορείτε να του δώσετε μερικές μικροδουλειές. Μπορείτε να του μάθετε να μαζεύει ρούχα από το πάτωμα και τα έπιπλα και να μεταφέρει στο καλάθι τα βρώμικα ρούχα.

 Επίσης, μπορείτε να του μάθετε να σας φέρνει κάποια πράγματα από άλλα δωμάτια.

 Μάθετε στον σκύλο σας να τακτοποιεί τα παιχνίδια του

 Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό, αλλά μετά η τακτοποίηση του χώρου μπορεί να είναι κουραστική και να διαρκέσει πολύ. Όταν μένετε μέσα και εργάζεστε από το σπίτι, το να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό είναι σημαντικό. Μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας να τακτοποιεί τα παιχνίδια του για να κρατάει τον χώρο καθαρό.

 Παιχνίδια και εξοπλισμός για να διασκεδάσετε το σκυλί σας

 Υπάρχουν μερικά παιχνίδια που είτε μπορεί να έχετε ήδη είτε μπορείτε να προμηθευτείτε για να κρατήσετε τον σκύλο σας δραστήριο στο σπίτι.

 Παιχνίδια pazzles:

 Τα παζλς είναι πολύ διασκεδαστικά, καθώς τα σκυλιά γίνονται πολύ δραστήρια και απολαμβάνουν μια ψυχική πρόκληση. Μπορείτε να βρείτε πληθώρα παιχνιδιών πάζλ στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων για να έχετε ποικιλία.

 Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής:

 Το σκυλί μπορεί να χρησιμοποιεί διάδρομο, αλλά κατά προτίμηση, διάδρομο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για κατοικίδια. Πριν τον βάλετε  σε λειτουργία, χρειάζεται να τον συνηθίσει απενεργοποιημένο, οπότε θα χρειαστεί λίγη προπόνηση.

 Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τον με αργό ρυθμό. Είναι σημαντικό να προσέχετε τα σκυλιά την ώρα που προπονούνται και να τους δίνετε κίνητρο – λιχουδιά στο μπροστινό μέρος του διαδρόμου.

 Παιχνίδια με λέιζερ:

Τα παιχνίδια με λέιζερ συνήθως χρησιμοποιούνται σε γάτες, αλλά και τα σκυλιά τα βρίσκουν εξαιρετικά διασκεδαστικά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παιχνίδια λέιζερ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σας επιτρέπουν να παίζετε με το κατοικίδιο ζώο σας από μακριά.

 Μασητικά παιχνίδια:

 Τα μασητικά παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος για να κάψει το σκυλάκι σας λίγες θερμίδες. Μερικά σκυλιά τρελαίνονται για μασητικά παιχνίδια και κόκαλα, οπότε μπορείτε να τους προσφέρετε μερικές ώρες διασκέδασης πετώντας τα, γεμίζοντάς τα με λιχουδιές και μασώντας τα.

 Παιχνίδια διανομής φαγητού:

 Το φαγητό είναι πάντα ένα καλό κίνητρο για να μείνει ενεργό το σκυλάκι σας. Αυτά τα παιχνίδια συνήθως προσφέρουν λιχουδιές, όταν το κουτάβι σας αλληλοεπιδράει με αυτό.

 Κοινωνικοποίηση σε εσωτερικούς χώρους            

 Η συνάντηση με άλλους γούνινους φίλους είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να διασκεδάσει ο σκύλος σας, αλλά και να κοινωνικοποιηθεί.

 Βόλτα με το αυτοκίνητο – επίσκεψη σε ένα σπίτι

 Το να είστε σε εσωτερικούς χώρους δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε με φίλους, είτε στο δικό σας σπίτι είτε σε κάποιο άλλο σπίτι που υπάρχει άλλο ένα σκυλάκι.

 Σε άλλες περιπτώσεις, εάν ο σκύλος σας έχει φίλους που τους αρέσει να παίζουν στο πάρκο, μπορείτε να τους επισκεφτείτε ή να τους προσκαλέσετε στο σπίτι σας. Αυτό είναι υπέροχο για την κοινωνικοποίηση του σκύλου σας.

 Μεταβείτε σε ένα τοπικό κέντρο κατοικίδιων ζώων

 Εάν ο καιρός δεν σας επιτρέπει να βγείτε σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα τοπικό κέντρο κατοικίδιων ζώων. Τέτοια μέρη προσφέρουν υπέροχες ασκήσεις για σκύλους και είναι επίσης ιδανικά για κοινωνικοποίηση.

 Επικοινωνία και παιχνίδι από το διαδίκτυο

 Η τεχνολογία σας επιτρέπει να επικοινωνείτε με φίλους και συγγενείς είτε είστε μακριά είτε δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι. Μπορείτε, λοιπόν, να εντάξετε και τον γούνινο φίλο σας σε όλη αυτή την διαδικασία και να τον διασκεδάσετε με διαδικτυακές συναντήσεις, βλέποντας με βίντεο και ακούγοντας μουσική.

 Αυτές ήταν, λοιπόν, μερικές ιδέες για να παίξετε, να διασκεδάσετε και να γυμναστείτε με το σκυλάκι μέσα στο σπίτι, ειδικά τώρα που έρχεται χειμώνας. Τα περισσότερα δεν χρειάζεται καν να τα αγοράσετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι θέληση και όρεξη για διασκέδαση. 

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο