TOP ιδέες για να μην ανεβαίνει η γάτα στον πάγκο!

 Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι γάτες σκαρφαλώνουν ή πηδάνε πάνω σε έπιπλα ή οποιοδήποτε άλλο ψηλό αντικείμενο; Εάν είστε ιδιοκτήτης γάτας αυτή η συμπεριφορά δεν θα σας φαίνεται ασυνήθιστη. Πιθανότατα βλέπετε τη γάτα σας να ανεβαίνει, να παρατηρεί το περιβάλλον και να χαλαρώνει πάνω στα έπιπλά σας αρκετές φορές την ημέρα.

 Στην πραγματικότητα, η αναρρίχηση είναι μέρος των φυσικών ενστίκτων της γάτας. Στην άγρια φύση το ένστικτο αυτό λειτουργεί για άλλους λόγους. Πιθανότητα για να αποφύγει τους κινδύνους, να απομακρυνθεί από ένα αρπακτικό, να πιάσει πουλιά, να έχει ένα πλεονέκτημα παρατήρησης για να δει το πιθανό θήραμα στο έδαφος.

 Αυτή η συμπεριφορά της γάτας μαζί με τα άλματα και τη παρατήρηση του χώρου από ψηλά συμβαίνουν και μέσα στο οικιακό περιβάλλον, καθώς υπάγονται στα φυσικά της ένστικτα, οπότε δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

 Για παράδειγμα, θα έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας χτυπάει ή ρίχνει αντικείμενα όταν ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας.

 Πως να κρατήσετε την γάτα σας μακριά από τoν πάγκο της κουζίνας

 Μια λύση είναι να απομακρύνετε από τον πάγκο όλους του πιθανούς πειρασμούς. Η γάτα σας είναι λιγότερο πιθανό να σκαρφαλώσει κάπου που δεν έχει κάτι ελκυστικό για αυτές.

 Εν τω μεταξύ, θα ήταν επίσης καλύτερο να της παρέχετε πρόσβαση σε εναλλακτικά μέρη. Έτσι, παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους για να κρατήσετε την γάτας μακριά από τα έπιπλα και τους πάγκους σας.

 Αφαιρέστε τις πηγές του πειρασμού

 Μερικές γάτες πηδούν πάνω σε έπιπλα και πάγκους καθώς υπάρχει κάτι πολύ δελεαστικό πάνω τους και δεν μπορούν να αντισταθούν. Ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι γάτες ανεβαίνουν στα έπιπλα είναι το φαγητό που υπάρχει εκεί.

 Για να το αντιμετωπίσετε, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι κάπου που δεν έχει πρόσβαση και κλειστό. Εάν δεν μπορείτε να αφήσετε το φαγητό μακριά, ασφαλίστε το σε σφραγισμένα δοχεία ή τάπερ.

 Επίσης, καλό είναι να καθαρίζετε τα υπολείμματα τροφών και να πλένετε τα σκεύη μετά το φαγητό. Συγχρόνως, βάλτε ένα καπάκι στο κάδο απορριμμάτων εάν δεν υπάρχει ήδη και φυλάξτε τον σε μέρος που δεν μπορεί να επισκεφτεί η γάτα σας. Αυτά τα βήματα θα κάνουν λιγότερο δελεαστική την κουζίνα σας.

 Κρατήστε τα ντουλάπια και τα συρτάρια κλειστά

 Για να αποτρέψετε την γάτα σας να μπαίνει σε ντουλάπια και συρτάρια, ασφαλίστε τα με ειδικά επιθέματα ασφάλειας για παιδιά, ώστε να μην μπορεί να τα ανοίξει.

 Κλείστε την πόρτα της κουζίνας

 Εάν είστε μακριά και κανείς δεν είναι διαθέσιμος για την επίβλεψη της γάτας σας, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε την πόρτα της κουζίνας, της τραπεζαρίας ή οποιουδήποτε άλλου δωματίου του σπιτιού σας που δεν θέλετε να εξερευνήσει η γάτα σας.

 Δημιουργήστε «παγίδες»

 Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε την γάτα σας να ανέβει στον πάγκο ή άλλες περιοχές του σπιτιού σας είναι να δημιουργήσετε παγίδες. Αυτές οι παγίδες δεν θα βλάψουν την γάτα σας απλά θα τη αποθαρρύνουν κάνοντας τα έπιπλα μη ελκυστικά.

 Ακολουθούν ορισμένες απλές ιδέες:

  •  Αλουμινόχαρτο:

 Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από τον πάγκο με αλουμινόχαρτο. Η τοποθέτηση ενός φύλλου αλουμινόχαρου στον πάγκο σας ή σε άλλα έπιπλα είναι ένα απλό κόλπο που θα εμποδίσει την γάτα σας να ανέβει πάνω του.

 Στις γάτες δεν αρέσει η αίσθηση του αλουμινόχαρτου στα πέλματά τους, οπότε θα το αποφύγουν. Ορισμένες γάτες όμως είναι αρκετά έξυπνες και θα πετάξουν κάτω το αλουμινόχαρτο, παρόλ’ αυτά, τα στατιστικά δείχνουν πως πολλοί γατογονείς τα έχουν καταφέρει με την χρήση αλουμινόχαρτου.

  •  Ταινία διπλής όψης:

Μια ταινία που κολλάει στα πόδια της γάτας σας είναι σίγουρα ενοχλητική και σαφώς αποτρεπτική για κάθε πιθανή σκέψη αναρρίχησης.

  •  Μη ηλεκτρικό χαλάκι για κατοικίδια ζώα:

 Μια άλλη επιλογή είναι να αποκτήσετε ένα μη ηλεκτρικό χαλάκι για κατοικίδια που χρησιμεύει ως αποτρεπτικό μέσο για να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από ορισμένα έπιπλα.

  •  Χρησιμοποιήστε αρώματα και αιθέρια έλαια:

 Εάν οι παγίδες δεν είναι ικανές να κρατήσουν την γάτα σας μακριά από ορισμένα σημεία, υπάρχει μια ακόμα λύση – η επιλογή να ψεκάσετε μερικά αιθέρια έλαια αναμεμειγμένα με νερό, για να κρατήσετε τις γάτες σας μακριά από πάγκους και έπιπλα.

 Στη λίστα με τα αιθέρια έλαια που αποτρέπουν τις γάτες περιλαμβάνονται τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι κ.λπ.), η λεβάντα και η μέντα.

 Παρέχετε εναλλακτικές λύσεις

Άλλη μια στρατηγική είναι να παρέχετε εναλλακτικές λύσεις για το άλμα στους πάγκους και τα έπιπλα του σπιτιού. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές προσεγγίσεις ανακατεύθυνσης της προσοχής της γάτας σας.

 Εναλλακτικές λύσεις για την αναζήτηση τροφίμων

 Εάν η γάτα σας πηδάει πάνω σε πάγκους και τραπέζια για αναζήτηση τροφής, μπορείτε να της παρέχετε άλλους τρόπους για να λαμβάνει λιχουδιές. Για παράδειγμα, εάν η γάτα σας έχει φυσιολογικό βάρος, μπορείτε να έχετε το μπολ φαγητού της γεμάτο, ώστε να μην αισθάνεται την ανάγκη να ψάχνει πλέον φαγητό.

 Μπορείτε να τις παρέχετε διαδραστικά παιχνίδια, πάζλ, αντικείμενα για γλείψιμο ή συσκευές αυτόματης διανομής φαγητού για να καλύψετε τις απαιτήσεις φαγητού.

 Εναλλακτικές ανυψωμένες επιφάνειες

 Ας υποθέσουμε ότι η γάτα σας πηδάει πάνω σε ψηλές επιφάνειες και έπιπλα από απλή περιέργεια ή για καλύτερη θέαση του χώρου για να έχει πλεονέκτημα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν υπέροχες εναλλακτικές λύσεις για την διόρθωση αυτής της συμπεριφοράς.

  •  Δέντρα γάτας:

 Το δέντρο γάτας είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση γιατί μιμείται πραγματικά δέντρα στα οποία οι γάτες αγαπούν να σκαρφαλώνουν στη φύση. Η γάτα σας μπορεί να ανέβει αμέσως ή μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι το δέντρο να της κινήσει την περιέργεια.

  •  Σπιτάκι αναρρίχησης γάτας – cat condos:

 Το σπιτάκι αναρρίχησης είναι μια εξίσου καλή εναλλακτική λύση. Όχι μόνο παρέχει στη γάτα σας κάτι ψηλό για να ανέβει, αλλά χρησιμεύουν επίσης ως προσωπικός χώρος χαλάρωσης. Επίσης, πολλά διαθέτουν ενσωματωμένα παιχνίδια που κρατάνε τις γάτες σας απασχολημένες για ώρες.

  •  Αιώρες γάτας:

 Μια άλλη επιλογή είναι να κρεμάσετε μια υπερυψωμένη αιώρα γάτας όπου μπορεί να ξαπλώνει η φιλενάδα σας. Όχι μόνο θα της προσφέρει υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή, αλλά είναι και πολύ άνετη και ασφαλής για την υγεία της γάτας σας.

  •  Παράθυρα και βιβλιοθήκες:

 Οι γάτες αγαπούν να κάθονται κοντά στα παράθυρα και να παρακολουθούν τι συμβαίνει στον έξω κόσμο. Απολαμβάνουν επίσης τον ήλιο, καθιστώντας τα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσει.

 Τα ράφια είναι επίσης μια καλή επιλογή και παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα. Για να προσελκύσετε τη γάτα σας ακόμη περισσότερο, μπορείτε να τοποθετήσετε γρασίδι πάνω του. Ένα μαξιλάρι και κουβέρτα θα το έκανε ακόμα πιο άνετο.

 Συμπέρασμα

 Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το σκαρφάλωμα της γάτας σε πάγκους και τραπέζια είναι μια φυσική συμπεριφορά που συμβαίνει ενστικτωδώς, οπότε δεν πρέπει να τιμωρήσετε την γάτα σας για αυτό. Θυμηθείτε ότι η τιμωρία δεν θα βοηθήσει να διορθώσετε αυτή τη συμπεριφορά του κατοικίδιου.

 Ως υπεύθυνοι γονείς γάτας, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί μαζί τους και να ανακατευθύνουμε αυτές τις συμπεριφορές χρησιμοποιώντας κάποιον από του τρόπους που αναλύσαμε στο άρθρο μας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο