Γιατί η γατα μου δεν με αφήνει να κοιμηθώ το βράδυ;

 Είναι γνωστό πως τα αιλουροειδή έχουν τέλεια νυχτερινή όραση, υψηλό επίπεδο ενέργειας και πραγματικά απολαμβάνουν τους νυχτερινούς περιπάτους, τις εξερευνήσεις το βράδυ αλλά και τα δυνατά νιαουρίσματα.

 Μπορεί να έχει συμβεί και σε εσάς και να έχετε να διηγηθείτε πολλές νυχτερινές ιστορίες με γάτες, έτσι, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα «πως θα κοιμηθούν οι γάτες την νύχτα;».

 Μερικά γατάκια απολαμβάνουν τα δυνατά νυχτερινά νιαουρίσματα όσο τίποτα άλλο. Τι γίνεται όμως αν μια τέτοια συμπεριφορά διακόπτει πραγματικά τον ύπνο σας και σας ενοχλεί κάθε βράδυ; Ας μάθουμε γιατί οι γάτες είναι πιο δραστήριες τη νύχτα και πώς θα τις κάνουμε να κοιμηθούν.

 Αιτίες για την νυχτερινή δραστηριότητα της γάτας

 

 Επειδή οι γάτες είναι νυχτόβια πλάσματα, θα αναρωτιέστε εάν είναι τόσο έντονοι νυχτερινοί θηρευτές όσο οι άνθρωποι νομίζουν ότι πραγματικά είναι. Τα αιλουροειδή είναι ζώα του λυκόφωτος, που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήρια κατά την αυγή και το σούρουπο από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.

 Εάν ζείτε κοντά σε ένα χωράφι ή δασώδη περιοχή, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ή ακούσει περισσότερη κινητικότητα το πρωί και το βράδυ.

 Οι ιδιοκτήτες γάτας συχνά ακούνε νιαουρίσματα ή κίνηση μέσα στο σπίτι τις νυχτερινές ώρες. Στην πραγματικότητα, οι αιλουροειδείς φίλοι μας είναι πιο δραστήριοι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και λιγότερο τα μεσάνυχτα.

 Παρά τη φυσική συμπεριφορά της γάτας για κυνήγι και περιπλάνηση το χάραμα και το σούρουπο, μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που η ψιψίνα σας κλαίει ή να νιαουρίζει το βράδυ.

 Έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους, αλλά και πως θα κάνετε την γάτα σας να κοιμηθεί το βράδυ.

 Γατίσιος υπνάκος:

 Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνει η γάτα σας ενώ εργάζεστε; Αντί να παίζει, το γατάκι σας μπορεί να παίρνει ένα υπνάκο. Φυσικά, οι γάτες που κοιμούνται όλη την ημέρα θα είναι πιο ξεκούραστες και δραστήριες το βράδυ, κάνοντας άνω κάτω το πρόγραμμα του δικού σας ύπνου!

 Ένστικτα κυνηγιού:

 Όσον αφορά τις εξημερωμένες – κατοικίδιες γάτες, εξακολουθούν να ακολουθούν τα ένστικτα κυνηγιού των προγόνων τους, που τους υποδεικνύουν ότι η αυγή είναι η καλύτερη στιγμή για το κυνήγι.

 Καθώς μέσα στο σπίτι δεν υπάρχει κάποιο θήραμα, οι γάτες καλύπτουν τις κυνηγετικές ανάγκες τους πειράζοντας τα πόδια σας, τα φυτά και τις κουρτίνες σας.

 Πείνα:

 Είναι φυσικό πως όταν η γάτα κυνηγάει, πηδάει και κινείται όλο το βράδυ, σύντομα θα πεινάσει. Συνεπώς, όταν το αίσθημα της πείνας είναι έντονο και το μπολ άδειο, θα ηχήσει δυνατά για να σας ενημερώσει ότι πεινάει.

 Ανία και αναζήτηση προσοχής:

 Οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα και χρειάζονται την προσοχή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα γατάκι που νιώθει παραμελημένο και μόνο θα προσπαθήσει να σας ξυπνήσει, ώστε να παίξετε μαζί του.

 Μια γάτα χωρίς σωματική και ψυχική διέγερση κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να νιώθει απόλυτη πλήξη κατά την διάρκεια της νύχτας.

 Πως θα κοιμηθεί η γάτα μου την νύχτα

 Η γάτα σας μπορεί να τρέχει ή να νιαουρίζει την νύχτα, κάνοντας τόση φασαρία που δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε.

 Πριν διαβάσετε για να μάθετε μερικές εύκολες λύσεις για την δραστήρια νυχτερινή ζωή της γάτας σας, σημειώστε ότι οι γάτες είναι συχνά δύσκολο να εκπαιδευτούν, οπότε να έχετε υπομονή και να είστε συνεπείς με αυτό που κάνετε.

 Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους για να κοιμηθεί η γάτα σας το βράδυ.

 Μηδενική προσοχή:

 Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, οι άνθρωποι άθελά τους ενισχύουν την νυχτερινή δραστηριότητα της γάτας τους. Εάν ενδώσετε και τις ταΐζετε, παίζετε ή αλληλεπιδράτε με τη γάτα σας τη νύχτα, ακούσια ενισχύετε τη νυχτερινή συμπεριφορά τους.

 Όπως, λοιπόν, θα αγνοούσατε έναν λιχούδη σκύλο που ζητά συνέχεια φαγητό, έτσι θα πρέπει να αγνοήσετε και τα νυχτοπερπατήματα της γάτας σας.

 Φυσικά και η τιμωρία δεν είναι λύση. Πρέπει να καταλάβετε πως όλο αυτό είναι μέρος της φυσικής συμπεριφοράς της γάτας της που σχετίζεται με τα ένστικτά της και δεν έχει πραγματικό στόχο να σας ενοχλήσει.

 Άσκηση και διανοητική διέγερση:

 Αναφέραμε πριν πως οι νιαούρηδες γάτες κατά την διάρκεια της ημέρας ή εκείνες που είναι μόνες πλήττουν το βράδυ. Εάν το γατάκι σας έχει κοιμηθεί όλη μέρα γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει, οι πιθανότητες να σας ξυπνήσει είναι περισσότερες.

 Εάν η γάτα σας κλαίει τη νύχτα από συνήθεια, δώστε της αρκετή σωματική και πνευματική διέγερση πριν τον ύπνο. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη γάτα σας να παραμείνει σωματικά δραστήρια, όπως οι δείκτες λέιζερ.

 Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η γατούλα σας να ξοδέψει πολλή ενέργεια την ημέρα και το βράδυ θα θέλει να απολαύσει μερικές ώρες ξεκούρασης, όπως και εσείς.

 Φυσικά, δεν είναι πάντα εφικτό να περνάτε όλη μέρα παίζοντας με την γάτα σας – η ρουτίνα και οι εργασίες κάθε μέρα είναι πολλές. Υπάρχουν μερικά εργαλεία όπου με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορείτε να κρατήσετε την γάτα σας δραστήρια ακόμα και όταν λείπετε.

 Με μια κάμερα κατοικίδιων δεν μπορείτε μόνο να παρακολουθείτε τη γάτα σας, αλλά και να της πετάτε τις αγαπημένες της λιχουδιές, ενώ βρίσκεστε μακριά. Ορισμένες κάμερες σας επιτρέπουν επίσης να διασκεδάσετε τη γάτα σας από απόσταση με δείκτη λέιζερ.

 Περιοχή χωρίς γάτες:

 Εάν είστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στον θόρυβο ή έχετε ήδη στερηθεί τον ύπνο, προσπαθήστε να διαχειριστείτε τον δικό σας χώρο διαφορετικά.

 Μια λύση είναι να κρατάτε την γάτα σας την νύχτα σε διαφορετικό χώρο από το υπνοδωμάτιό σας. Κλείστε την πόρτα και αφήστε την γάτα σας σε άλλο δωμάτιο.

Μην ξεχνάτε πως η γάτα πρέπει να έχει όλα όσα χρειάζεται: ένα μπολ με νερό και φαγητό και το κουτί με την άμμο της. Μερικές φορές, ο διαχωρισμός λειτουργεί καλά για ορισμένες γάτες, καθιστώντας τον μια εξαιρετική λύση για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

 Αλλαγές στη διατροφή:

 Κατά κάποιο τρόπο, το πεπτικό σύστημα των αιλουροειδών είναι παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων. Εάν έχετε ένα γεύμα πριν τον ύπνο, είναι πιθανό να αισθανθείτε ελαφριά υπνηλία. Οι γάτες αντιδρούν παρόμοια, οπότε μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα φαγητού, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα τις νυχτερινές ώρες.

 Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε να πειραματιστείτε και με το είδος τροφής που ταΐζετε το γατάκι σας. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως γλυκά και φρούτα πριν τον ύπνο, καθώς μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο ενέργειας της γάτας σας.

 Αντ΄ αυτού επιλέξτε πρωτεΐνες – όπως κρέας και ψάρι –  που θα βοηθήσουν στην πέψη και φυσικά, στην υπνηλία της γάτας. Μια έρευνα αναφέρει πως παρατηρείται ισχυρότερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε γάτες που τρώνε ξηρά τροφή.

 Συμπέρασμα

 Οι γάτες, ως πλάσματα του λυκόφωτος, έχουν διαφορετικό πρόγραμμα απ’ ό,τι εμείς οι άνθρωποι. Μπορεί με την νυχτερινή δραστηριότητά της να αισθάνεστε κουρασμένοι, απογοητευμένοι ή και εκνευρισμένοι, αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να καταλάβετε ότι οι γάτες δεν το κάνουν επειδή θέλουν να σας εκνευρίσουν και να σας ταλαιπωρήσουν.

 Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ύπνου της γάτας σας. Ξεκινήστε αγνοώντας τις νυχτερινές δραστηριότητες της γάτας σας, αλλά μην την τιμωρείτε για αυτήν τη συμπεριφορά.

 Δοκιμάστε, επίσης, να αφήσετε την γάτα σας σε διαφορετικό δωμάτιο κατά την διάρκεια της νύχτας. Τέλος, κρατήστε την δραστήρια την ημέρα και προσαρμόστε την ώρα και το είδος του φαγητού της, ώστε να επιδράσει θετικά στην αίσθηση κορεσμού και υπνηλίας της γάτας σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο