Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

 Είναι πιθανό είτε είστε νέος ιδιοκτήτης είτε έχετε καιρό μια γατούλα στο σπίτι, να παρατηρήσετε πως η γάτα κοιτάζει επίμονα με τα μεγάλα στρογγυλά της μάτια εσάς ή κάτι άλλο. Είναι μια τυπική μέρα στο σπίτι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ενώ εσείς κάνετε κάτι άλλο, να νιώθετε πως κάποιος σας παρακολουθεί. Αυτή θα είναι σίγουρη γάτα σας.

 Το βλέμμα της γάτας σας μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει το ερώτημα « Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει; Μήπως θα έχω γατομπελάδες; »

 Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς πιθανούς λόγους για τους οποίους η γάτα σας κοιτάζει και πώς να κατανοήσετε καλύτερα αυτήν τη συμπεριφορά του γούνινου συντρόφου σας.

 Γιατί σας κοιτάει η γάτα σας; Τι σημαίνει η έντονη οπτική επαφή της γάτας; Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Ας μιλήσουμε για τους πιο συνηθισμένους.

 Περιέργεια

 Φυσικά και η γάτα μπορεί να είναι – και είναι – περίεργη. Θέλει, δηλαδή, να μάθει τι συμβαίνει γύρω της στον χώρο. Οι γάτες είναι από την φύση τους κυνηγοί και μέρος αυτού είναι η απίστευτη οπτική οξύτητα. Στη άγρια φύση οι γάτες είναι πάντα σε εγρήγορση, ειδικά όταν κάτι κινείται γύρω τους.

 Άρα, λοιπόν, η γάτα μου θέλει να με κυνηγήσει; Ελπίζουμε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η γάτα σας απλά θέλει να μάθει τι κάνετε από απλή περιέργεια. Έτσι, εάν μετακινείστε ή κάνετε πράγματα γύρω από το δωμάτιο, είναι φυσικό για τη γάτα σας να θέλει να μάθει τι συμβαίνει αφού μοιράζεστε τον ίδιο χώρο.

 Η γάτα σας θέλει να φάει

 Επίσης, ένας πιθανός και αρκετά αναμενόμενος λόγος για τον οποίο η γάτας σας κοιτάζει επίμονα είναι η προσπάθεια επικοινωνίας και δήλωσης ότι θέλει να φάει. Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες αρχίζουν να σας κοιτάζουν κυρίως τις ώρες που έχουν συνηθίζει και ξέρουν ότι θα τις ταΐσετε.

 Όταν πηγαίνετε στην περιοχή όπου παίρνετε το φαγητό τους, τα βλέμματα συχνά συνοδεύονται και από διάφορα νιαουρίσματα που δηλώνουν σε απλά ελληνικά «Σε  παρακαλώ, τάισέ με!»

 Σημάδι στοργής

 Έχετε δει τη γάτα σας να ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά της σιγά-σιγά ενώ σας κοιτάζει με τα μάτια της μισόκλειστα; Τότε είστε τυχεροί, διότι αυτό είναι μια ένδειξη αγάπης και στοργής. Σας εμπιστεύεται και με την παρουσία σας κρατάει τα μάτια της κλειστά ακόμα και εάν πλησιάσετε πολύ κοντά. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα σημάδι απόλυτης εμπιστοσύνης.

 Αυτή η μορφή γλώσσας του σώματος είναι ένα από τα καλύτερα κομπλιμέντα που μπορεί να σας κάνει μια γάτα και δείχνει πως έχει δεθεί μαζί σας. Για να δείξετε στη γάτα σας ότι την αγαπάτε εξίσου, μπορείτε να της ανταποδώσετε τη χειρονομία κρατώντας οπτική επαφή μαζί της.

 Πως να κατανοήσετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας

 Η επικοινωνία με τον γούνινο φίλο σας μπορεί να υπερβεί την επαφή με τα μάτια. Εάν μπορείτε να εκτιμήσετε και να μεταφράσετε την γλώσσα του σώματος θα μπορείτε να προσδιορίσετε γιατί σας κοιτάει.

 Ήρεμη και χαλαρή:

 Όταν η γάτας σας κοιτάει και έχει μια χαλαρή συμπεριφορά και στάση, τότε αισθάνεται ασφαλής και χαρούμενη μαζί σας. Μια ταυτόχρονη ένδειξη είναι το αργό κούνημα των βλεφάρων της.

 Επίσης, μια χαλαρή στάση με οπτική επαφή θα μπορούσε να σημαίνει και τα εξής: η γάτα σας είναι φιλική και περίεργη για το τι κάνετε, θέλει τη προσοχή σας, ή απλά απολαμβάνει την παρέα σας.

 Ένταση και ακαμψία:

 Εάν η γάτα σας εμφανίζει σημάδια, όπως άκαμπτο και σφιχτό σώμα, μια ταραγμένη ουρά που κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη και διασταλμένες κόρες, είναι σημάδι πως πρέπει να απομακρυνθείτε.

 Αυτή η συμπεριφορά είναι ο τρόπος της γάτας σας να σας πει ότι είναι ενοχλημένη και θέλει να την αφήσετε ήσυχη. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα δώστε της χώρο και χρόνο μέχρι να αισθανθεί και πάλι χαλαρή και άνετη.

 Αν απομακρυνθείτε και στρέψετε αλλού το βλέμμα σας, θα βοηθήσει τη γάτα σας να χαλαρώσει και να εστιάσει την προσοχή της σε κάτι άλλο. Ένας τρόπος για να αποσπάσετε την προσοχή της είναι να πετάξετε ένα παιχνίδι, έτσι ώστε η γάτα σας να το κυνηγήσει.

 Σκυμμένη με μαζεμένη ουρά:

 Εάν η γάτα σας είναι σκυμμένη και η ουρά της μαζεμένη, ενώ παράλληλα σε κοιτάζει είναι ένδειξη φόβου. Συχνά οι γάτες, μπορεί να κρύβονται κάτω από το κρεβάτι, το τραπέζι ή και στις γωνίες του δωματίου. Εάν σας κοιτάζει και έχει αυτή την στάση σώματος, τότε δείχνει ότι είναι σε εγρήγορση για πιθανό κίνδυνο.

 Σε περίπτωση που γνωρίζετε τι τις προκαλεί φόβο, για παράδειγμα ένας δυνατός θόρυβος, σταματήστε να κάνετε φασαρία και προσφέρετε μερικές λιχουδιές ή βγάλτε ένα παιχνίδι (σε ασφαλή απόσταση στην αρχή, ώστε να μην τρομάξετε περαιτέρω τη γάτα σας) για να δείξετε ότι δεν είστε απειλή.

 Αυτή η τακτική μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και εάν ο θόρυβος προέρχεται έξω από το σπίτι.

 Γιατί οι γάτες κοιτάζουν επίμονα άλλα αντικείμενα;

 Εάν έχετε πιάσει τη γάτα σας να κοιτάζει έναν τοίχο, ίσως αναρωτηθήκατε «γιατί η γάτα μου κοιτάζει τον τοίχο και άλλα αντικείμενα;».

 Έχουν μεγάλη περιφερειακή όραση:

 Μαζί με την έμφυτη περιέργεια, οι γάτες έχουν απίστευτη περιφερειακή όραση που τις βοηθάει να βλέπουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν παρατηρούν μερικές φορές, όπως μικρά έντομα, σκιές και άλλα παρόμοια.

 Εκτός από αυτό, οι γάτες έχουν την ικανότητα να βλέπουν μήκη κύματος υπεριώδους φωτός που δεν βλέπουν οι άνθρωποι. Έτσι, αν νομίζετε ότι οι γάτες δεν κοιτάζουν τίποτα, στη πραγματικότητα μπορεί να βλέπουν κάτι που εσείς δεν μπορείτε να δείτε.

 Έχουν αυξημένη αίσθηση ακοής:                                                

 Σύμφωνα με μια μελέτη, το εύρος ακοής μιας γάτας κυμαίνεται μεταξύ 48 και 85 kHz, το οποίο είναι ανώτερο από των ανθρώπων, των σκύλων και άλλων θηλαστικών. Αν λοιπόν η γάτα σας κοιτάζει τον τοίχο, μπορεί να ακούει κάτι που εσείς δεν ακούτε και φυσικά, δεν βλέπετε.

 Προσπαθούν να καταλάβουν κάτι:

 Οι γάτες έχουν σποραδική μνήμη, όπως οι άνθρωποι. Μπορεί, λοιπόν, να σκέφτονται μια εμπειρία από το παρελθόν και να προσπαθούν να καταλάβουν κάτι. Για παράδειγμα, όταν ακούνε κάτι, μπορεί να θυμούνται τι και πότε άκουγαν αυτόν τον θόρυβο.

 Σκεφτείτε μερικές φορές όταν κι εμείς συναντάμε έναν άνθρωπο και προσπαθούμε να θυμηθούμε εάν και πότε τον έχουμε ξανασυναντήσει.

 Εναλλακτικά, εάν δείτε τη γάτα σας να κοιτάζει έξω από το παράθυρο, μπορεί να παρακολουθούν τι συμβαίνει έξω.

  Συμπεράσματα

 Όλα αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι απλά μερικοί λόγοι για τους οποίους η γάτας κοιτάζει επίμονα εσάς ή κάποια αντικείμενα. Όταν σας κοιτάει, παρατηρήστε και την στάση του σώματός της για να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τι συμβαίνει ή τι προσπαθεί να σας πει.

 Ενώ το έντονο βλέμμα μιας γάτας συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη για κάποιον κίνδυνο, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό για να αποφύγετε αυτό που της προκαλεί άγχος και να καταλάβετε τι την κάνει χαρούμενη.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο