Γιατί κλαίνε τα σκυλιά; Οι πραγματικοί λόγοι!

 Μπορεί να έχετε παρατηρήσει πως τα μάτια του σκύλου σας μερικές φορές είναι υγρά. Αρχικά, ίσως να σκεφτήκατε ότι έχει σχέση με τα συναισθήματα του, όπως συμβαίνει με εμάς τους ανθρώπους. Πολλοί από εμάς θα έτρεχαν ενστικτωδώς να αγκαλιάσουν το σκυλάκι τους, καθώς θα αναρωτιόντουσαν αν αισθάνεται λυπημένο και μόνο.

 Αλλά τα δακρυσμένα μάτια του σκύλου έχουν καμιά σχέση με το πως αισθάνεται;

 Τα σκυλάκια, ως όντα με αισθήματα, μπορεί να έχουν συναισθήματα και έχουν διαφορετικούς τρόπους για να τα εκφράσουν. Εντούτοις, πως αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα του ζώου μας;

 Μερικές σαφείς ενδείξεις μπορεί να μας δώσουν να καταλάβουμε ορισμένα συναισθήματα των σκύλων μας. Για παράδειγμα, όταν κουνάνε την ουρά τους, γνωρίζουμε ότι είναι χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι.

 Τι υποδηλώνουν όμως τα υγρά μάτια του σκύλου; Είναι πράγματι μια ένδειξη θλίψης; Μπορούν τα σκυλιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω του κλάματος;

 Τα σκυλιά κλαίνε όταν είναι λυπημένα;

 Είναι πιθανό να κλαίνε τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι; Ενώ είναι εύκολο να σκεφτούμε πως τα δακρυσμένα μάτια είναι ένδειξη θλίψης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς συνδέεται με την γενικότερη συμπεριφορά του σκύλου και τη στάση του σώματός του.

 Όταν οι άνθρωποι κλαίνε, αυτή η καταπραϋντική κατάσταση ρυθμίζει τα συναισθήματά τους και τους βοηθάει να ηρεμήσουν. Ο σκύλος, όμως, κλαίει για να δείξει ότι έχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία του, που συνήθως σχετίζεται με τα μάτια.

 Αν και αυτό μπορεί να είναι παράξενο για εμάς τους ανθρώπους, μας βοηθάει να προσέχουμε αυτά τα πράγματα, ώστε να μην παρερμηνεύουμε τις ανάγκες των σκύλων μας.

 Τα σκυλιά έχουν, επίσης, δακρυϊκούς πόρους που επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία των ματιών, αλλά η διαδικασία δεν είναι ακριβώς η ίδια σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Οι δακρυϊκοί πόροι ενός σκύλου δεν λειτουργούν με την έκκριση υγρού, αλλά αντίθετα, το υγρό τραβιέται προς τα πίσω φτάνοντας στη ρινική κοιλότητα.

 Γιατί τα σκυλιά έχουν δάκρυα;

 Εάν το σκυλί σας κλαίει, ποιος λόγος σχετίζεται με αυτό; Αν, λοιπόν, δεν είναι λυπημένο, τότε ποιος είναι ο λόγος που το κάνει να δακρύζει;

 Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένος λόγος. Οπότε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ίσως χρειαστεί να πάτε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο για να μάθετε την ακριβή αιτία. Για να σας δώσουμε μια ιδέα, παρακάτω είναι μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι κλαίνε ή έχουν υγρά μάτια.

 Απόφραξη των δακρυϊκών πόρων:

 Εάν υπάρχει απόφραξη στους δακρυϊκούς πόρους του σκύλου σας, μπορεί να παρατηρήσετε δάκρυα στα μάτια του. Αυτό το σύμπτωμα της υπερχείλισης των δακρύων ονομάζεται Επιφορά. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε πότε ο σκύλος σας έχει επιφορά, καθώς υπάρχει φανερή υγρασία γύρω από τα μάτια.

 Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, ξεκινώντας από ρινίτιδα και ιγμορίτιδα ως και παράσιτα ή τραύμα στα οστά. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να εμφανιστούν και κάποια άλλα σημάδια, όπως:

  •  Ερεθισμός δέρματος
  •  Κοκκινωπό ή καστανό τρίχωμα γύρω από τη περιοχή των ματιών

 Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο, ώστε να προσδιορίσει τι προκαλεί την απόφραξη.

 Έλκος του κερατοειδούς:

 Τα δραστήρια και παιχνιδιάρικα σκυλάκια είναι πιο πιθανό να πάθουν έλκος του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι μια διαφανής μεμβράνη που καλύπτει τον βολβό του ματιού. Εάν ο σκύλος σας παίζει έντονα με γάτες ή του αρέσει να εξερευνεί μέσα σε θάμνους, είναι πιο πιθανό να γδάρει τον κερατοειδή.

 Εάν δείτε υγρά μάτια μετά από έντονο παιχνίδι έξω, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι  ο σκυλάκος έχει γρατζουνίσει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Εκτός από την δακρύρροια, άλλα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικό βλεφάρισμα, πρήξιμο και ξύσιμο στα μάτια.

 Η θεραπεία είναι περίπλοκη, καθώς εξαρτάται κυρίως από την σοβαρότητα της βλάβης. Επομένως, εάν παρατηρήσετε κάποιο τέτοιο σημάδι, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο για να προσδιορίσει την θεραπεία και τη φροντίδα του σκύλου.

 Μόλυνση των ματιών:

 Εάν ο σκύλος σας κλαίει και τα μάτια του παράγουν υγρό (βλέννα), είναι κιτρινωπά ή περιέχουν αίμα, μπορεί να πάσχει από μόλυνση ματιών. Μερικά άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το οίδημα και ο ερεθισμός των ματιών. Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει τέτοια σημάδια, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας, για να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

 Επιπεφυκίτιδα:

 Μια άλλη αιτία δακρύων στα σκυλιά είναι η επιπεφυκίτιδα, μια φλεγμονή του επιπεφυκότα. Σε σκύλους με επιπεφυκίτιδα, η μεμβράνες είναι ερυθρές και πρησμένες, προκαλώντας εκκρίσεις από τα μάτια, υπερβολικό βλεφάρισμα και πρήξιμο γύρω από τα μάτια.

 Η επιπεφυκίτιδα σε σκύλους μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από την απόφραξη των ρινοδακρυϊκών πόρων. Με απλά λόγια, αυτή η φλεγμονή μπορεί να παράγει δάκρυα και να κάνει τα σκυλιά να κλαίνε.

 Εάν ο σκύλος σας έχει πρησμένα μάτια και εκκρίνει δάκρυα η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη. Ευτυχώς, η επιπεφυκίτιδα είναι εύκολα θεραπεύσιμη, οπότε είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε σύντομα με τον κτηνίατρό σας.

 Αλλεργίες:

 Τα υγρά μάτια μεταξύ άλλων υποδηλώνουν αλλεργίες. Οι αλλεργίες μπορεί να έχουν πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριολαμβανομένων των αλλεργιών σε συστατικά τροφών, στη γύρη, στα αρώματα, στη σκόνη ή και στον καπνό.

 Ο κτηνίατρος μπορεί να προσδιορίσει το πιθανό αλλεργιογόνο. Εάν έχετε κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή του κουταβιού σας, τα δάκρυα μπορεί να είναι μια αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο τροφής.

 Δοκιμάστε μια δίαιτα αποκλεισμού για να προσδιορίσετε ποιο συγκεκριμένο συστατικό τροφής προκάλεσε αλλεργία και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές.

 Βρωμιά ή σκόνη:

Εάν το σκυλάκι σας μετά το σκάψιμο στην αυλή έχει δακρυσμένα μάτια, είναι πιθανό να τον ενοχλεί η σκόνη ή η πιθανή βρωμιά που μπήκε στα μάτια του. Συνήθως, είναι αρκετά ακίνδυνο και τα δάκρυα του σκύλου θα σταματήσουν σύντομα.

 Ωστόσο, εάν τα δάκρυα δεν θα εξαφανιστούν, ίσως χρειαστεί να πάτε το σκυλί σας στον κτηνίατρό, για να προσδιορίσει τι προκάλεσε αυτήν την κατάσταση.

 Συμπέρασμα

 Τα δάκρυα του σκύλου δεν είναι αντικατοπτρισμός συναισθημάτων. Τα σκυλιά έχουν δικούς τους τρόπους για να εκφράσουν τι νιώθουν και τα υγρά μάτια υποδεικνύουν κάτι άλλο.

 Μπορεί ενστικτωδώς να θέλουμε να παρηγορήσουμε το σκυλάκι μας, είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε πως τα υγρά μάτια έχουν μια διαφορετική αιτία που ένα δεν εξεταστεί και δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρότερη κατάσταση.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο