Όσο ενεργά κι αν ασχολούμαστε με το κομμάτι της διατροφής, η αλήθεια είναι πως κάνουμε λαθάκια στον τρόπο που τρώμε.
Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να καταναλώνουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού ακόμη κι αν δε το ξέρουμε, να τρώμε περισσότερο ή λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Σε κάθε περίπτωση, το κοινό συμπέρασμα είναι πως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τη διατροφή μας. Το ίδιο ισχύει όμως και για τα αγαπημένα μας κατοικίδια.
Τι λάθη κάνουμε άραγε στο πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα και για ποιους λόγους; Πώς μπορούμε να προσέξουμε το καθημερινό διατροφολόγιο της αγαπημένης μας στειρωμένης ή μη, γατούλας, ώστε να την κρατάμε πάντοτε υγιή και χορτάτη;
Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού
Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε κατά την οργάνωση και την υλοποίηση του καθημερινού διατροφολογίου της γάτας μας.
Μάλιστα, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το κατοικίδιο μας στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Με τη σειρά της, αυτή μπορεί να του προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα υγείας.
Μπορεί πράγματι μια γατούλα που έχει τα κιλάκια της να φαίνεται τρισχαριτωμένη, αλλά η υγεία της γάτας μας απειλείται από την εκδήλωση διαβήτη, αρθρίτιδας και διαφόρων προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.
Βέβαια, δεν είναι αναγκαίο πως της δίνουμε εμείς περισσότερο φαγητό απ’ όσο χρειάζεται.
Είναι εξίσου πιθανό να είναι απλώς υπέρμαχη της καθιστικής ζωής, ειδικά αν είναι μεγάλη σε ηλικία. Αν, λοιπόν, βαριέται να κουνηθεί, τότε είναι λογικό πως θα έχει και χαμηλότερες θερμιδικές ανάγκες.
Πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα όμως; Η γενική οδηγία είναι πως χρειάζεται περίπου 24 με 35 θερμίδες την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, θα διατηρείται στα φυσιολογικά κιλάκια της.
Σε περίπτωση που εξακολουθούμε να μην είμαστε σίγουροι για το τι εστί φυσιολογικά κιλάκια και πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα στειρωμένη, καλό είναι να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο μας.
Το σερβίρισμα της ξηράς τροφής και μόνο
Ένα ακόμη σπουδαίο λάθος που ίσως κάνουμε όταν ψάχνουμε πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα είναι αν τυχόν ταΐζουμε την αγαπημένη μας γατούλα μονάχα με ξηρά τροφή.
Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς είναι σημαντικό να παραμένει πάντοτε ενυδατωμένη. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να κρατηθεί μακριά από τυχόν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.
Αυτό το τονίζουμε γιατί οι γάτες είναι γνωστό πως δεν πίνουν τόσο πολύ νερό με τη θέληση τους. Έτσι, είναι σημαντικό να την κρατάμε επαρκώς ενυδατωμένη, ειδικά αν είναι πρόσφατα στειρωμένη, προσφέροντας της και κονσερβοποιημένο φαγητό.
Η ανεπάρκεια του υγρού στοιχείου στη διατροφή
Σε γενικές γραμμές, το νερό αποτελεί το Α και το Ω για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας. Αυτό ισχύει για ανθρώπους, σκύλους, αλλά και γάτες.
Για του λόγου το αληθές, το νερό συνιστάται σε ποσοστό 60 με 70% στο σωματικό βάρος μιας ενήλικης γάτας.
Επί της ουσίας, κάτι τέτοιο σημαίνει πως η χαμηλότερη συγκέντρωση του στον οργανισμό φέρει ένα σωρό δυνητικά προβλήματα υγείας, ή ακόμη χειρότερα, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.
Παρόλο που τα υγρά τρόφιμα, όπως είναι οι κονσέρβες, είναι σε θέση να ενισχύσουν σημαντικά τις βιολογικές ανάγκες της γάτας μας, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και το ίδιο το νερό. Φροντίζουμε, λοιπόν, να έχει πάντοτε στη διάθεση της άφθονο, φρέσκο νεράκι!
Για να την κάνουμε να πιεί περισσότερο νεράκι, μπορούμε να προσθέσουμε κάτω από την ποτίστρα της ορισμένα φυλλαράκια του μαγευτικού catnip. Δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Σε κάποιες ψιψίνες δεν αρέσει το νερό της βρύσης γιατί περιέχει χλώριο, οπότε μπορούμε να επιλέξουμε ένα συντριβάνι γάτας με τρεχούμενο νερό ή νερό φίλτρου.
Η προσθήκη σκόρδου κάνει καλό;
Εάν έχουμε παρατηρήσει μικρά, λευκά σκουληκάκια κοντά στο πωπουδάκι του αγαπημένου μας κατοικίδιου, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε λίγο σκόρδο στη διατροφή του.
Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι το σκόρδο απομακρύνει τους κεστωειδείς κώληκες, παρόλα αυτά, πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο μύθο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το σκόρδο αποθαρρύνει την μόλυνση του γαστρεντερικού συστήματος των γατιών από παράσιτα.
Ακόμη χειρότερα όμως, αν του δώσουμε να φάει μεγάλες ποσότητες, τότε είμαστε συνεργοί στην καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας εάν τυχόν δούμε σημάδια που μαρτυρούν κάποιο παράσιτο. Εκείνος ή εκείνη θα μας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ποτέ, μα ποτέ δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας ανάλογες καταστάσεις. Εάν δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις, ενδέχεται να κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
Μια vegan ή vegetarian διατροφή τι λέει για τη γάτα;
Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, αποτελεί μέγιστο λάθος κάθε προσπάθεια μας να κάνουμε τη γατούλα μας vegan ή χορτοφάγα.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως σαν ζωάκι είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγο. Αυτό σημαίνει πως η διατροφή της θα πρέπει να βασίζεται πάντοτε σε πλούσιες πηγές πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης.
Και αυτό γιατί το αμινοξύ, η ταυρίνη, περιέχεται μόνο σε ζωϊκό ιστό και η έλλειψη της από το οργανισμο της γάτας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, τύφλωση, ακόμα και στον θάνατο.
Η πρόκληση κάποιας διατροφικής ανεπάρκειας
Βέβαια, έχουμε πάντοτε την επιλογή του να φτιάχνουμε οι ίδιοι τα γεύματα της στο σπίτι. Έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς και πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί απαραίτητα την πιο υγιεινή λύση.
Ένα κοινό λάθος που ίσως κάνουμε είναι να μην της προσφέρουμε μια υγιεινή και πλήρως ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει οι ποσότητες κρέατος και ασβεστίου να είναι οι σωστές.
Την ίδια στιγμή, μια δίαιτα με υπερβολικές ποσότητες τόνου, συκωτιού ή λάδι συκωτιού μπορεί να οδηγήσει σε τοξίκωση της βιταμίνης Α. Αποτέλεσμα αυτής είναι ο πόνος και η ευθραυστότητα στα οστά και στις αρθρώσεις, αλλά και η ξηροδερμία.
Από την άλλη, μια διατροφή πολύ πλούσια σε ωμά ψάρια μπορεί να προκαλέσει καταστροφή της βιταμίνης Β1 και να φέρει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία, όπως αδυναμία, επιληψία, προβλήματα στον εγκέφαλο.
Καταληκτικά, καλό είναι να αποφεύγετε κάθε είδους πειραματισμούς με τη διατροφή της μαλλιαρής σας φίλης. Δείτε μάλιστα top μυστικά για το δέρμα και τα δόντια της γάτας σας και τον ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση του τριχώματος και των δοντιών.
Προτού, λοιπόν, της δώσετε κάποιο καινούριο τρόφιμο, ή προβείτε σε κάποιου είδους διατροφική αλλαγή στην στειρωμένη ή μη, γάτα σας, χρειάζεται να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας ή κάποιον ειδικό διατροφολόγο.
Έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με το πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!