Top μυστικά για το δέρμα και τα δόντια της γάτας σας!

 Οι άνθρωποι πραγματικά αγάπησαν τη γάτα από τα αρχαία χρόνια. Αυτά τα μικρά ζωάκια είναι κάτι παραπάνω από κατοικίδια ζώα. Είναι φίλοι, οικογένεια και σύντροφοί μάς.

 Μας ενώνουν και μας προσφέρουν τεράστιες ποσότητες ευτυχίας και αγάπης κάθε μέρα. Ως αντάλλαγμα, εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να κρατήσουμε τις γατούλες μας χαρούμενες, υγιείς και δυνατές.

 Σημαντικοί παράγοντες και δείκτες της υγείας τους είναι οι γενικότερη κατάσταση του τριχώματος, του δέρματος, των δοντιών και των ούλων τους. Το δέρμα του πρέπει να είναι καθαρό και ελαστικό, το τρίχωμά τους λείο και λαμπερό, τα δόντια και τα ούλα καθαρά, γερά και χωρίς μυρωδιές.

 Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η διατήρηση και η ποιότητα φροντίδας του δέρματος, του τριχώματος και του στόματος της γάτας μας είναι μια σημαντική πτυχή της γενικότερης υγείας της γούνινης φίλης μας.

 Περιποίηση δέρματος και τριχώματος της γάτας:

 Είναι γνωστό ότι οι γάτες φροντίζουν μόνες τους το τρίχωμά τους. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι έρευνες, τα προβλήματα και οι ανησυχίες για το δέρμα και το τρίχωμά τους είναι στην πραγματικότητα ένας από τους 10 κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι ιδιοκτήτες επισκέπτονται τους κτηνίατρους.

 Το υγιές δέρμα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από εξανθήματα, αποχρωματισμούς ή άλλες ανωμαλίες. Αντίθετα, πρέπει να είναι ελαστικό και όχι ξηρό, φολιδοειδές ή λιπαρό. Το τρίχωμα δεν πρέπει να είναι αδύναμο, θαμπό ή ξηρό, αλλά να είναι λείο, γυαλιστερό, καθαρό και χωρίς κόμπους.

 Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο της γάτας και εξυπηρετεί τρεις εξαιρετικά σημαντικές λειτουργίες: προστασία, ρύθμιση και αίσθηση.

 Το τρίχωμα της γάτας μπορεί να έχει διαφορετικά μήκη και υφή ανάλογα με την ράτσα της. Προστατεύει το δέρμα και βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρατηρήσετε τυχόν ανωμαλίες στο δέρμα και το τρίχωμα και να προχωρήσετε έγκαιρα στην κατάλληλη θεραπεία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνίατρου.

 Επιπλέον, οι διαφορές που μπορεί να παρατηρήσετε στο δέρμα και το τρίχωμα μπορεί να συνδέονται με άλλα, φαινομενικά, άσχετα προβλήματα. Η γενική κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος της γάτας επηρεάζεται άμεσα από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η υγεία, η ηλικία και οι συνήθειες περιποίησης.

 Ο ρόλος της διατροφής στην φροντίδα του δέρματος και του τριχώματος:

 Η κακή κατάσταση του δέρματος της γάτας σας μπορεί να οφείλεται στην ανεπαρκή ισορροπία των θρεπτικών ουσιών. Ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, τις δραστηριότητές και άλλες προσωπικές ανάγκες της γάτας πρέπει να ακολουθείται η βέλτιστη διατροφή για εκείνη.

 Η τροφή που τρώει η γάτα σας πρέπει να είναι πλούσια σε εύπεπτες πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, μέταλλα και βιταμίνες. Το πιο σημαντικό, η διατροφή πρέπει να έχει τη κατάλληλη ισορροπία αυτών των θρεπτικών ουσιών και η ποσότητα της καθημερινής διατροφικής πρόσληψης πρέπει επίσης να είναι ρυθμισμένη.

 Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι τα συστατικά που υπάρχουν στην διατροφή της είναι εύπεπτα, καθώς τα μη εύπεπτα θρεπτικά συστατικά μπορεί να εξαντλήσουν την γάτα σας και να δημιουργήσουν προβλήματα στο ήπαρ και τους νεφρούς της.

 Η κατάσταση της υγείας και της ηλικίας σε σχέση με την φροντίδα του δέρματος και τριχώματος της γάτας:

 Η κακή κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος μπορεί να υποδηλώνει άλλα προβλήματα υγείας. Το άγχος και οι διάφορες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση και την τριχόπτωση ή να προκαλέσουν διάφορες ανωμαλίες στο δέρμα.

 Επίσης, το δέρμα της μπορεί να το επηρεάσουν και:

 •  Ορμονικές ανισορροπίες
 •  Παράσιτα
 •  Πεπτικά προβλήματα
 •  Καρκίνος
 •  Άλλες καταστάσεις

 Οι αλλεργίες μπορεί να δημιουργήσουν εξανθήματα και να προκαλέσουν τοπική τριχόπτωση. Διάφορες λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες, καθώς και δερματικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανωμαλίες στο δέρμα και στο τρίχωμα.

 Συνήθως, αυτές οι ανωμαλίες αντιμετωπίζονται επιτυχώς με την εξάλειψη του παράγοντα που τις προκαλεί.

 Ο καλλωπισμός σε σχέση με την φροντίδα του δέρματος και του τριχώματος:

 Είναι γνωστό πως οι γάτες φροντίζουν να καλλωπίζουν συχνά μόνες του το τρίχωμά τους, όμως λίγη επιπλέον βοήθεια από τον ιδιοκτήτη θα είναι πολύ χρήσιμη. Μπορείτε να χτενίσετε την γάτα σας με μια καλή χτένα κατάλληλη για το τρίχωμά της τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

 Ο καλλωπισμός θα βοηθήσει στην αφαίρεση των νεκρών τριχών, των ακαθαρσιών και της σκόνης από το τρίχωμά της, θα διεγείρει τον θύλακα για την ανάπτυξη νέων τριχών και θα τονώσει τους μύες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για ένα λαμπερό, γερό και υγιές τρίχωμα.

 Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν έχει τσιμπούρια, ψύλλους ή αλλα παράσιτα. Με τον καλλωπισμό της μπορείτε να ελέγξετε για τυχόν σημάδια αλλεργίας, εξογκώματα, πρηξίματα ή δερματικές διαταραχές.

 Για να συνηθίσετε τη γάτα σας στη ρουτίνα πιο γρήγορα, κάντε την εμπειρία της περιποίησης ευχάριστη και για τους δύο. Καλλωπίστε τη γάτα σας μόνο όταν είστε και οι δύο χαλαροί για 5 έως 10 λεπτά στην αρχή.

 Να είστε υπομονετικοί και δώστε στη γάτα σας λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσει τη περιποίησή της, προτού αυξήσετε την ώρα καλλωπισμού.

 Ο καλλωπισμός μπορεί να περιλαμβάνει μπάνιο και κούρεμα. Δεν είναι απαραίτητο η γάτα σας να μισεί το νερό, αν και οι περισσότερες το αποφεύγουν. Το περιστασιακό μπάνιο είναι μια καλή ιδέα.

 Μπορείτε να μάθετε στην γάτα σας να ανέχεται το νερό – βεβαίως το συχνό μπάνιο δεν είναι απαραίτητο, ειδικά εάν η γάτα σας πλένεται μόνη της τακτικά.

 Ακολουθούν μερικές συμβουλές για ένα επιτυχημένο μπάνιο γάτας:
 •  Να είστε καλά προετοιμασμένοι. Βγάλτε εκ των προτέρων πετσέτες, σαμπουάν και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο. Φροντίστε να χτενίζετε τη γάτα σας για να ξεμπερδέψετε τη γούνα.
 •  Πριν το μπάνιο δοκιμάστε να παίξετε, ώστε να αποβάλετε το άγχος της και να είναι λιγότερο δραστήρια μέσα στην μπανιέρα. Δοκιμάστε το νερό με το χέρι σας. Το χλιαρό νερό είναι ιδανικό.
 •  Βάλτε τη γάτα σας στο νερό και κρατήστε την απαλά ενώ της μιλάτε με χαλαρωτική φωνή. Βρέξτε τη γάτα με ένα κύπελλο. Σαπουνίστε τη γούνα και ξεπλύνετε ξανά με το κύπελλο.
 •  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υγρή πετσέτα για να καθαρίσετε το πρόσωπό της, καθώς το σαμπουάν μπορεί να ερεθίσει τα μάτια της. Επιλέξτε ειδικό ειδικό σαμπουάν για γάτες.
 •  Μετά το μπάνιο επαινέστε την για να συνδέσει αυτή την διαδικασία με κάτι θετικό. Όσο πιο νωρίς – ηλικιακά – ξεκινήσετε να κάνετε την γάτα σας μπάνιο, τόσο πιο εύκολα θα το δεχτεί και θα μάθει να έρχεται σε επαφή με το νερό, όταν φυσικά είναι ανάγκη.
  Στοματική φροντίδα γάτας:

Οι γάτες έχουν συνολικά δύο διαφορετικές σειρές από δόντια. Τα πρώτα γαλακτικά δόντια είναι 26 και είναι επίσης γνωστά ως τα δόντια που έχει ως γατάκι, και μετέπειτα έχει 30 μόνιμα δόντια ως ενήλικη γάτα.

 Σύμφωνα με έρευνες, τα οδοντικά προβλήματα εμφανίζονται περίπου στο 85% των γατιών ηλικίας 3 ετών και άνω.

 Οδοντική πέτρα:

 Η οδοντική πέτρα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα που παρατηρούνται στις γάτες. Σχηματίζεται στο εξωτερικό μέρος των δοντιών των αιλουροειδών, καθώς σε αυτό το σημείο συσσωρεύονται τα σωματίδια των τροφών και τα βακτήρια.

 Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το ζήτημα.

 Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο σχηματισμός οδοντικής πέτρας (και να τη θεραπεύσετε εάν έχει ήδη σχηματιστεί) είναι επειδή μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο ή / και απώλεια δοντιού.

 Περιοδοντική νόσος:

 Η περιοδοντική νόσος προκαλείται από τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην οδοντική πλάκα και στο πρώτο στάδιο της ασθένειας προκαλεί φλεγμονή τω ούλων ή αλλιώς, ουλίτιδα.

 Εάν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ενός δοντιού που αποτελεί ένδειξη περιοδοντίτιδας (το προχωρημένο στάδιο της νόσου).

 Εάν η κατάσταση αυτή προχωρήσει, τα βακτήρια μπορεί να φτάσουν μέχρι το αίμα και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να καταστρέψουν τους νεφρούς και άλλα όργανα.

 Τα πιο εμφανή σημάδια οδοντικών προβλημάτων είναι:

 •  Κακή αναπνοή
 •  Οδοντική πλάκα ( δόντια συνήθως κιτρινωπά ή καφέ)
 •  Υπερβολική παραγωγή σάλιου
 •  Κόκκινα ή ευαίσθητα ούλα
 Στοματική υγιεινή και προϊόντα:

 Λάβετε υπόψη ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα σχεδιασμένη για ανθρώπους στη γάτα σας. Η οδοντόκρεμα μας περιέχει ξυλιτόλη, ένα γλυκαντικό που είναι εξαιρετικά τοξικό για τις γάτες και τα σκυλιά.

 Όταν η ξυλιτόλη αφομοιώνεται στο στομάχι της γάτας ή του σκύλου, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Το επίπεδο ινσουλίνης θα είναι περίπου 6 φορές υψηλότερο από ό, τι για την ίδια ποσότητα πραγματικής ζάχαρης.

 Η ινσουλίνη προάγει τη μεταφορά σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα και τέτοια υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία – πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η υπογλυκαιμία οδηγεί περαιτέρω σε:

 •  Αδυναμία
 • Έμετο
 •  Επιληπτικές κρίσεις
 •  Σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμα και σε κώμα

 Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις γάτες.  Μπορείτε να βρείτε ακόμα και οδοντόπαστα με γεύσεις, όπως αυτή με κοτόπουλο, και έτσι η γάτα σας θα είναι πιο πρόθυμη να συνεργαστεί.

Όταν προσπαθείτε να βουρτσίσετε τα δόντια της γάτας σας, φροντίστε να είστε επίμονοι, αλλά να κάνετε απαλές κινήσεις και να χρησιμοποιείτε πάντα μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.

 Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια της, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη εναλλακτική, όπως τα μασητικά παιχνίδια για τα δόντια που περιέχουν ένζυμα τα οποία αναστέλλουν τα βακτήρια που σχηματίζουν οδοντική πέτρα. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμα τζελ που μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας ή με το φαγητό.

 Συνοπτικά:

 Παρέχοντας στη γάτα σας μια ισορροπημένη διατροφή, καθημερινή δραστηριότητα και τη κατάλληλη υγιεινή για το τρίχωμα και τα δόντια της, συμβάλλετε στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής της γάτας σας.

 Ενώ είναι δύσκολο να οργανώσετε και να ακολουθήσετε τη ρουτίνα περιποίησης και το βούρτσισμα των δοντιών, με τον σωστό χρόνο και αποφασιστικότητα, είναι πολύ πιο εύκολη η εκπαίδευση της γάτας σας και διευκολύνεται τόσο η δική σας η δουλειά, όσο και η δική της.

 Να είστε προσεκτικοί και να παρακολουθείτε τη γάτα σας για τυχόν αλλαγές, ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα της γενικότερης κατάστασης της υγεία της. Έτσι, ακολουθώντας τη ρουτίνα καλλωπισμού και φροντίδας του δέρματος και των δοντιών, θα μπορείτε να διαγνώσετε νωρίτερα υποκείμενα προβλήματα.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο