TOP εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα ενώ δουλεύετε

 Η ανατροφή του κουταβιού ενώ είστε πολλές ώρες στην εργασία σας μπορεί να γίνει δύσκολη, αλλά είναι εφικτή. Τα κουτάβια έχουν διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με την ηλικία τους. Οι πρώτες εβδομάδες μπορεί να είναι πιο έντονες και απαιτητικές, αλλά μετά τα πράγματα χαλαρώνουν.

 Ο συνδυασμός προγραμματισμού, βοήθειας από φίλους και βοήθειας επι πληρωμή μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετική υποστήριξη για εσάς.

 Ξεκινώντας την προσπάθεια από νωρίς, θα διασφαλίσετε πως θα έχετε έναν ενήλικα σκύλο που θα είναι μια χαρά ενώ εσείς λείπετε στην δουλειά.

 Αφήνοντας το κουτάβι σας μόνο του στο σπίτι

 Η πλήρης εργασιακή απασχόληση σημαίνει ότι το κουτάβι θα μείνει μόνο του στο σπίτι για πολλές ώρες.

 Μπορεί να σας είναι δύσκολο να μείνετε μακριά από την γλυκιά κουταβίσια φατσούλα του νέου σας φίλου, αλλά στην πραγματικότητα, πολλές φορές δεν είναι εφικτό και ούτε πρέπει το κουτάβι να βρίσκεται συνεχώς μαζί σας.

Αυτό μπορεί να τα κάνει υπερβολικά εξαρτώμενα από τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μάθουν την ικανότητα να είναι μόνοι.

 Πόση ώρα μπορείς να αφήσεις ένα κουτάβι μόνο του στο σπίτι;

 Ο περιοριστικός παράγοντας είναι πόση ώρα μπορεί το κουτάβι να κρατήσει την ουροδόχο κύστη του. Αυτό μπορείτε να το υπολογίσετε με μια απλή εξίσωση:

 •  Υπολογίστε την ηλικία του κουταβιού σε μήνες και προσθέστε ένα. Αυτός είναι ο αριθμός των ωρών που μπορούν να κρατήσει την ουροδόχο κύστη του.
 •  Για παράδειγμα, ένα κουτάβι δύο μηνών μπορεί να κρατηθεί για τουαλέτα για τρεις ώρες το πολύ.
 •  Ένα κουτάβι τεσσάρων μηνών μπορεί να κρατηθεί για πέντε ώρες.
 •  Ένα κουτάβι στην ηλικία των 6 – 7 μηνών μπορεί να κρατήσει γεμάτη την ουροδόχο του μέχρι και 8 ώρες.

 Το να αφήσετε το κουτάβι σας μόνο του ενώ είστε στη δουλειά, σημαίνει πως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να του παρέχετε διαλείμματα για τουαλέτα σε συγκεκριμένες ώρες.

 Το κουτάβι που βρίσκεται σε μια διαδικασία εκπαίδευσης μπορεί να μπερδευτεί αν δεν τηρείτε τα διαλείμματα της τουαλέτας ακόμα και όταν λείπετε, επομένως θα δυσκολευτεί και μπορεί να μην εκπαιδευτεί ποτέ σωστά.

 Έτσι, το να αφήνετε το κουτάβι σας μόνο του για περίπου 8 ώρες δεν είναι ευχάριστο για κανένα τετράποδο ανεξάρτητα από την ηλικία. Ενώ είναι τεχνικά δυνατό για ένα νεαρό ενήλικο σκυλί να διατηρήσει αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα κουτάβι χρειάζεται συχνά διαλείμματα για τουαλέτα μαζί με την ανθρώπινη επαφή και παρέα.

 Αυτό οδηγεί στο ερώτημα «τι θα κάνω τον σκύλο μου τις ώρες που εργάζομαι;» Η απάντηση είναι να βρείτε βοήθεια. Αυτό δεν θα είναι για πάντα, μόνο για εκείνες τις απαιτητικές στιγμές που δεν κρατάνε πολύ.

 Η ανατροφή του σκύλου ενώ εργάζεστε: Λήψη βοήθειας

 Ας υποθέσουμε πως έχετε ένα κουτάβι περίπου 8 εβδομάδων. Τα κουτάβια σε αυτή την ηλικία χρειάζονται τουαλέτα τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες. Χρειάζονται δηλαδή ένα διάλλειμα έξω για εκπαίδευση της τουαλέτας: να περπατήσουν, να ουρήσουν και να να παίξουν.

 Αυτό σημαίνει καλός προγραμματισμός. Οι επιλογές σας περιλαμβάνουν:

 •  Στα διαλείμματά σας να μεταβαίνετε στο σπίτι
 •  Να έχετε έναν φίλο ή έναν γείτονα που μπορεί να σας βοηθήσει
 •  Να βρείτε μια νταντά για το κουτάβι σας
 •  Να αφήσετε το κουτάβι σε έναν φίλο σας
 •  Να αφήσετε το κουτάβι σας σε ένα χώρο φροντίδας

 Ακόμα και αν βρείτε κάποιον φίλο ή γείτονα πρόθυμο να σας βοηθήσει, αυτό σημαίνει ότι το κουτάβι σας θα μείνει μερικές ώρες στο σπίτι μόνο του. Τι γίνεται όταν δεν είστε εκεί; Πώς θα παραμείνει το κουτάβι σας ευτυχισμένο;

 Κρατώντας το κουτάβι σας ευτυχισμένο

 Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν πως δεν είναι δίκαιο για ένα κουτάβι να μένει μόνο του ενώ εργάζεστε με πλήρη απασχόληση. Η κύρια αντίρρησή τους είναι ότι τα κουτάβια χρειάζονται συντροφικότητα και άφθονο παιχνίδι.

 Φυσικά, αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ενοχές που αφήνετε τον φίλο σας μόνο του για τόσες ώρες. Οπότε, τι μπορείτε να κάνετε;

 1.  Αφήστε το κουτάβι σας κουρασμένο. Αυτό σημαίνει ότι θα απολαύσετε παρέα μερικές ώρες παιχνιδιού πριν φύγετε. Το κουτάβι σας θα κουραστεί και θα είναι έτοιμο να απολαύσει μερικές ώρες ξεκούρασης, ενώ εσείς λείπετε από το σπίτι.
 2.  Δώστε στο κουτάβι σας ερεθίσματα και πράγματα να κάνει ενώ λείπετε. Εκτός από τον ευγενικό φίλο σας που θα παίξει λίγες ώρες με το κουτάβι σας μέσα στην ημέρα, προμηθευτείτε μια ποικιλία παιχνιδιών που θα κρατήσουν το κουτάβι σας απασχολημένο στο σπίτι.
 Καταπληκτικά κόλπα για να δοκιμάσετε
 Χρήση τροφοδοτών παζλ:

 Ζητήστε από τον άνθρωπο που προσέχει το κουτάβι να αφήσει το επόμενο γεύμα του κουταβιού σε μια ταΐστρα τύπου παζλ, όπως το Kong Classic. Έτσι, το κουτάβι σας θα περάσει αρκετή ώρα ψάχνοντας το φαγητό του, αλλά και διασκεδάζοντας.

 Παγώστε τα παζλ φαγητού:

Όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, παγώστε το Kong που έχει φαγητό. Το κουτάβι θα χρειαστεί αρκετή ώρα για να γλείψει το γεύμα του. Αυτό παρέχει μεγάλη ψυχική διέγερση και αποτρέπει την πλήξη του κουταβιού σας.

 Μασητικά παιχνίδια:

 Προμηθευτείτε μερικά ασφαλή μασητικά παιχνίδια για σκύλους. Μπορείτε να αλείψετε το παιχνίδι του με μια λιχουδιά και να το αφήσετε να παίζει για ώρα. Επιπλέξτε ανθεκτικά παιχνίδια που αντέχουν στο στόμα του κουταβιού που βγάζει δόντια.

 Κυλιόμενη εφημερίδα:

 Βάλτε μερικά κομμάτια κροκέτας ή μια λιχουδιά μέσα σε μια τυλιγμένη εφημερίδα. Προσθέστε ταινία γύρω από αυτό, ώστε να μην πέφτουν οι λιχουδιές και δώστε το ως μασητικό παιχνίδι.

 Παρακολουθείτε το κουτάβι σας από κάμερα όταν λείπετε

 Σίγουρα η φροντίδα του σκύλου ενώ λείπετε δεν είναι εύκολη και η απουσία σας θα σας πληγώνει. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι για να βλέπετε τι κάνει ο τετράποδος φίλος σας, αλλά και να εμπλουτίσετε την ημέρα του.

 Οι κάμερες κατοικίδιων ζώων σας επιτρέπουν να βλέπετε το κουτάβι σας και να του μιλάτε. Θα μπορείτε να τον επαινέσετε όταν κάνει κάτι καλά μειώνοντας την ανησυχία του.

 Πρόληψη του άγχος αποχωρισμού

 Ο σκύλος σας μπορεί να συνδέσει την απουσία σας με πολλές ώρες μοναξιάς και πλήξης. Μπορεί να κλαίει ασταμάτητα ή να γαυγίζει, κάτι που θα γίνει μια μαθημένη συμπεριφορά που δύσκολα θα ανατρέψετε.

 Δώστε στο σκυλάκι παιχνίδια ψυχοσωματικής διέγερσης και προσπαθήστε να φύγετε από το σπίτι ήσυχα χωρίς φασαρία.

 Τι δεν πρέπει να κάνετε:

 Εάν φύγετε προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, δίνοντας πολλές αγκαλιές, ζητώντας συγγνώμη ή ακόμα και κλαίγοντας, ο σκύλος σας θα λάβει λάθος μηνύματα. Θα καταλάβει ότι δεν θέλετε να φύγετε και το επόμενο βήμα είναι να σκεφτεί ότι είστε κακός γονέας.

 Τι να κάνετε:

 Ακόμα κι αν η καρδιά σας λυγίζει και πονάει που φεύγετε, κρατήστε την έξοδό σας απλή και ήρεμη. Παίξτε με το κουτάβι πριν φύγετε. Έπειτα, δώστε του ένα μασητικό παιχνίδι για να απασχοληθεί και φύγετε.

 Επίσης, διαφοροποιήστε τη ρουτίνα αναχώρησής σας. Αλλάξτε τη σειρά με την οποία φοράτε το παλτό σας και παίρνετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Βγείτε έξω από διαφορετική πόρτα. Όταν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που πρόκειται να πάτε, το κουτάβι ανησυχεί λιγότερο.

 Πως να συνεχίσετε την εκπαίδευση ενώ είστε στην δουλειά

 Φυσικά, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η εκμάθηση της τουαλέτας. Όταν είστε στο σπίτι μπορείτε να συνεχίσετε την εκπαίδευση του σκύλου για τουαλέτα βγάζοντας τον έξω κάθε μισή ώρα. Αυτό όμως είναι αδύνατο όταν δεν είστε σπίτι.

 Έχετε δύο επιλογές:

 1.  Πάρκο σκύλου: Οριοθετήστε τον χώρο του κουταβιού με ένα κρεβάτι και και ξεχωριστό σημείο τουαλέτας
 2.  Εκπαίδευση σε κλουβί σκύλου: Ξεκινήστε την εκπαίδευση του crate (κλουβί σκύλου) με κατάλληλα χρονικά διαλείμματα τουαλέτας

 Αναλυτικά:

 1. Πάρκο σκύλου

 Εάν το κουτάβι σας λερώνεται συνεχώς, πιθανότατα θα εγκαταλείψει τη προσπάθεια να κρατηθεί μέχρι να πάει τουαλέτα. Σε αυτή την κατηγορία συνήθως περιλαμβάνονται όλοι οι σκύλοι που δεν είναι εκπαιδευμένοι.

 Η λύση είναι να αφήσετε το κουτάβι σας ασφαλές σε ένα παρκο σκύλου, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για τα μωρά. Φροντίστε να είναι αρκετά ευρύχωρο για να χωρέσει το κρεβάτι, τα παιχνίδια και μια γωνιά για τις πάνες του.

 Θα πρέπει να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να μπαίνει στο πάρκο και να χρησιμοποιεί την πάνα ως τουαλέτα. Έτσι, όταν μένει μόνο του δεν θα λερώσει το κρεβάτι, το χαλί ή τα μαξιλάρια, αλλά θα πάει κατευθείαν στην πάνα του. Ναι αυτή είναι μια συμπεριφορά που αξίζει επαίνους!

 1.  Εκπαίδευση σε κλουβί σκύλου – Crate Train

 Ο σωστός τρόπος περιλαμβάνει την αντίληψη του κλουβιού ως μέρος που το κουτάβι θα χαλαρώσει, θα διασκεδάσει και θα είναι το προσωπικό του κρησφύγετο όταν λείπετε από το σπίτι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδυάσει το κλουβί με τιμωρία, γιατί θα καταλήξει να το μισήσει και δεν θα θέλει να περνάει χρόνο εκεί μέσα.

 Η σωστή εκπαίδευση του κουταβιού με το crate
 1. Αποκτήστε το σωστό κλουβί

 Επιλέξτε ένα ευρύχωρο κλουβί ανάλογα με το μέγεθος του κουταβιού για να μπορεί να σηκώνεται και να ξαπλώσει με τα πόδια του τεντωμένα. Το κλουβί δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, γιατί το σκυλάκι μπορεί να εκμεταλλευτεί τον έξτρα χώρο σαν τουαλέτα και αυτό δεν είναι μέρος της εκπαίδευσης.

 Τοποθετήστε το crate σε σημείο όπου το κουτάβι μπορεί να βλέπει τι συμβαίνει γύρω του. Στη συνέχεια, κάντε το εξαιρετικά άνετο με ένα μαλακό κρεβάτι και μερικά παιχνίδια.

 1. Συνδυάστε το κλουβί με καλά πράγματα
 •  Κρύψτε τις λιχουδιές στο κλουβί και αφήστε το κουτάβι να τις βρει
 •  Βάλτε τα αγαπημένα του παιχνίδια στο κιβώτιο
 • Ταΐστε το κουτάβι στο κλουβί με ανοιχτή την πόρτα

 Το κουτάβι σας πρέπει να συνδέσει το κλουβί με κάτι καλό. Μόνο όταν μπει μόνο του μέσα στο κλουβί δοκιμάστε να κλείσετε την πόρτα για λίγο, και φυσικά, επαινέστε το. Μετά ανοίξτε ξανά τη πόρτα.

 1. Ήρεμη συμπεριφορά ανταμοιβής
 •  Ταΐστε το κουτάβι σας στο κλουβί και κλείστε για λίγο την πόρτα. Επαινέστε τον για την ήρεμη συμπεριφορά του και μετά ανοίξτε την πόρτα
 •  Σταδιακά επεκτείνετε το χρονικό διάστημα που η πόρτα μένει κλειστή και παινέστε τον που μένει ήρεμο και φρόνιμο αγόρι
 •  Ανοίξτε τη πόρτα μόνο όταν είναι ήρεμο και χαρούμενο για να συνδέσει τη παραμονή του εκεί μέσα με ευχάριστα συναισθήματα και όχι κλάματα και λύπη
 •  Εσείς πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και να μην λυγίσετε σε οποιαδήποτε συμπεριφορά γαυγίσματος ή κλάματος. Ανταμείψτε την καλή συμπεριφορά του
 1. Φύγετε από το δωμάτιο

 Αφήστε το κουτάβι στο κλουβί με τη πόρτα κλειστή και φύγετε για λίγα δευτερόλεπτα από το δωμάτιο. Επιστρέψτε μόνο όταν είναι ήσυχο και δώστε του πολλά χάδια και γλυκόλογα.

 Θυμηθείτε πως εάν επιστρέψετε στο δωμάτιο όταν κλαίει ή τον αφήνετε να βγει από το κλουβί κάθε φορά που γκρινιάζει, απλά ενισχύετε αυτές τις μη επιθυμητές συμπεριφορές.

 Το κλουβί είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν εργάζεστε για πολλούς λόγους:

 •  Το κουτάβι σας παραμένει ασφαλές μακριά από αντικείμενα που μπορεί να μασήσει ή να καταπιεί
 •  Αισθάνεται ασφαλής στο κρησφύγετό του
 •  Συμβάλλει στον καλό έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου
 Πως να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας για τουαλέτα ενώ είστε στη δουλειά

 Δύο πράγματα είναι σημαντικά: Πρώτον, ολοκληρώστε την εκπαίδευση στο crate και, δεύτερον, κανονίστε τακτικά διαλείμματα για τουαλέτα τη κατάλληλη στιγμή.

 Παίξτε με το κουταβάκι σας πριν φύγετε για δουλειά και βγάλτε το για τουαλέτα. Όταν τελειώσει, επαινέστε το και ανταμείψτε το με μια λιχουδιά. Στην συνέχεια, βάλτε το κουτάβι σας στο κλουβί και δώστε του ένα μασητικό παιχνίδι. Αναχωρήστε ήρεμα για την εργασία σας.

 Μπορείτε να επιβλέπετε την κατάσταση από τις κάμερες και ζητήστε από έναν φίλο σας να βγάζει το σκυλάκι σας για τουαλέτα κάθε τρεις ώρες – για ένα κουτάβι ηλικίας 10 εβδομάδων. Τονίστε του ότι πρέπει να του προσφέρει μια λιχουδιά όταν ουρεί στο σωστό σημείο.

 Καλό θα ήταν να παίξει λίγο μαζί του και να το βάλει πάλι πίσω στο κλουβί. Αυτή η ρουτίνα πρέπει να επαναληφθεί μέχρι να επιστρέψετε από την δουλειά.

 5 Τακτικές εκπαίδευσης των κουταβιών

 Μην περιμένετε το κουτάβι σας να αφομοιώσει τα πάντα πολύ σύντομα. Λίγα κουτάβια αποκτούν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης πριν από την ηλικία των 8 εβδομάδων, δηλαδή όταν ξεκινά η εκπαίδευση.

 Μερικά κουτάβια μαθαίνουν γρηγορότερα από άλλα, οπότε να είστε υπομονετικοί. Εάν είστε τυχεροί, μερικά μαθαίνουν μέσα σε 2 – 4 εβδομάδες, ενώ άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Τα ατυχήματα είναι πιθανό να συμβούν, οπότε μη μαλώσετε το σκυλάκι.

 Τι να κάνετε:

 1.  Προετοιμαστείτε κατάλληλα: Αναγνωρίστε πότε είναι πιθανό κουτάβι να κατουρήσει. Συνήθως η ανάγκη για τουαλέτα έρχεται μετά από έναν υπνάκο, μετά το φαγητό ή εάν δεν έχει κατουρήσει την τελευταία μισή ώρα. Πηγαίντε το κουτάβι σας στο σημείο τουαλέτας και είναι πολύ πιθανό πως κατουρήσει.
 2.  Έπαινος, Έπαινος και περισσότεροι έπαινοι: Όταν ένα κουτάβι συνειδητοποιήσει ότι παίρνει μια λιχουδιά απλώς πηγαίνοντας τουαλέτα, θα αρχίσει να μαθαίνει την επιθυμητή συμπεριφορά και θα πηγαίνει τουαλέτα μόνο όταν πρέπει για να μπορέσει να πάρει τη λιχουδιά.
 3.  Μείνετε με το κουτάβι: Μην αφήσετε το κουτάβι μόνο του στον κήπο ή στη βόλτα. Είναι πιθανό να ξεχαστεί, να αποσπαστεί η προσοχή του από κάτι άλλο και να μην επικεντρωθεί στην δουλειά του. Μπορείτε να το αφήσετε μόνο του να παίξει μετά την τουαλέτα.
 4.  Ποτέ μην τιμωρείτε ένα κουτάβι: Εάν συμβεί κάποιο ατύχημα ποτέ, μα ποτέ μην χτυπήσετε το κουτάβι σας. Αυτό δεν είναι σωστό και επίσης θα κάνει τον σκύλο σας να συνδυάσει την τουαλέτα με κάτι κακό. Μπορεί να καταλάβει ότι έχετε παράλογη αντίδραση σε μια φυσική σωματική λειτουργία.
 5.  Καθαρίστε αποτελεσματικά μετά το ατύχημα: Αν ο μικρούλης τα κάνει σε λάθος σημείο, καθαρίστε με ένα καλό αποσμητικό που θα αφαιρέσει τους λεκέδες και τα αρώματα, αποτρέποντας το κουτάβι σας να πάει ξανά εκεί.

 Η ανατροφή ενός κουταβιού όταν εργάζεστε με πλήρη απασχόληση είναι δύσκολη, αλλά σίγουρα θα βρείτε τον κατάλληλο τρόπο.

 Προγραμματίστε σωστά την εκπαίδευση της τουαλέτας για να μπορέσετε να μεγαλώσετε τον απαιτητικό κουτάβι σας. Η ανταμοιβή σας θα είναι ένα καλά εκπαιδευμένο σκυλί που θα σας υποδέχεται με χαρούμενη ουρά στο σπίτι στο τέλος μια κουραστικής μέρας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο