Πόσες ώρες κοιμούνται τα σκυλιά; Πότε κινδυνεύουν;

 Σε αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους που έχουμε τη τάση να είμαστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κοιμόμαστε τα βράδια μια και καλή, τα σκυλιά σπάνε τον ύπνο τους σε μικρότερα διαστήματα.

 Για του λόγου το αληθές, εάν έχετε προσέξει ποτέ τον σκύλο σας καθώς κοιμάται, ίσως έχετε σχηματίσει κι εσείς την εντύπωση πως είναι σαν να κοιμάται για μέρες ολόκληρες!

 Είναι φυσικό κι επόμενο να καταλήγετε στο συμπέρασμα πως απλώς είναι βαριεστημένος ή μπορεί να ανησυχείτε μήπως κάτι παίζει με την ευρύτερη κατάσταση της υγείας του.

 Ειδικοί επιστήμονες, λοιπόν, αναλαμβάνουν να μελετήσουν τον ύπνο των σκύλων το βράδυ και τα διάφορα μοτίβα του. Παράλληλα, εντοπίζουν τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε εκείνους και σε εσάς.

 Ύπνος σκύλου: Μα καλά, τι είναι φυσιολογικό επιτέλους;

 Όπως ακριβώς εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν διαφορετικά μοτίβα ύπνου μεταξύ τους. Αυτά ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ράτσας, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον διαβίωσης.

 Σε γενικές γραμμές, ένας ενήλικος σκύλος είναι φυσιολογικό να κοιμάται περίπου 12 με 14 ώρες την ημέρα.

 Ίσως το θεωρείτε λιγάκι υπερβολικό, αλλά ακόμη και οι άγριοι πρόγονοί του κοιμόντουσαν πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας και κρατούσαν την ενέργεια τους για το κυνήγι και το παιχνίδι!

 Την ίδια στιγμή, τα κουτάβια μπορεί πράγματι να αποτελούν μια μάζα ενέργειας και ενθουσιασμού όσο είναι ξύπνια, αλλά κοιμούνται περίπου 18 ώρες ημερησίως.

 Όσο είναι μικρούτσικα βλέπετε, έχουν τη τάση να εξερευνούν τα πάντα τριγύρω τους όταν έχουν τα λαμπερά ματάκια τους ανοιχτά. Για αυτό και χρειάζονται όλη την ξεκούραση που μπορούν να απολαύσουν.

 Στην αρχή ειδικά, είναι πολύ πιθανό να φοβούνται να κοιμηθούν μόνα τους στο σκοτάδι. Αυτό όμως έρχεται και συγκρούεται με τη δική σας ανάγκη να κλείσετε τα μάτια σας το βράδυ.

 Παρόλα αυτά, η υπομονή και η επιμονή σας υπόσχονται να τους μάθουν να κοιμούνται τελικά μόνα τους και λίγο λίγο να μετακομίσετε το κρεβατάκι τους μακριά από το δικό σας.

 Αν το κουταβάκι σας ξυπνήσει για να πάει προς νερού του, σηκωθείτε ήρεμα και μιλήστε του σιγά για να μην τον ενθαρρύνετε για παιχνίδι. Σταδιακά, με την εκπαίδευση του σκύλου θα διαμορφώσετε μια ρουτίνα ύπνου και τουαλέτας που θα βολεύει όλους.

 Στο μέλλον, με την top εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα ενώ δουλεύετε, ο μικρός σας φίλος θα συγχρονίσει τα διαλείμματα για τουαλέτα με το πρόγραμμά σας. 

 Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα ενός σκύλου

 Εάν κοιμάται τόσο πολύ, είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε και να σκέφτεστε: μα καλά, πότε δραστηριοποιείται τέλος πάντων;

 Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως ο σκύλος σας είναι πολύ πιθανό να περνάει μονάχα 5 ωρίτσες από την ημέρα του όντας σωματικά δραστήριος και ενεργητικός.

 Την υπόλοιπη μισή μέρα του κοιμάται και στα διαλείμματα απλώς ξεκουράζεται με κλειστά τα μάτια – σαν τους παππούδες στις καρέκλες!

 Κάτι τέτοιο συμβαίνει επειδή ο κύκλος του ύπνου του δεν είναι το ίδιο συνηθισμένος με το δικό σας. Με λίγα λόγια, εκείνος δεν έχει την ευχέρεια να φτάσει στο βαθύτερο στάδιο του ύπνου, όπου ξεκουράζεται περισσότερο.

 Παρόλα αυτά, η σωματική δραστηριότητα του εξαρτάται σημαντικά και από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και αναπτύσσεται.

 Για παράδειγμα, τα τσοπανόσκυλα, τα σκυλιά της αστυνομίας, όσα συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις και οι σκύλοι – οδηγοί που έχουν μια υποχρέωση να φέρουν σε πέρας δεν έχουν το χρόνο να κοιμούνται όσο το σκυλάκι του καναπέ που έχετε στο σαλόνι σας!

 Αν κατά τη διάρκεια του ύπνου του τον δείτε να κουνάει τα ματάκια του ή να τινάζει τα πατουσάκια του, ο φιλαράκος σας μάλλον βλέπει όνειρο.

 Σε περίπτωση όμως που διακρίνεται μια μικρή σύγχυση ίσως βλέπει εφιάλτη. Μην τον ξυπνήσετε, απλά χαϊδέψτε τον στη πλάτη και μιλήστε του στοργικά.

 Πού πρέπει να κοιμούνται ιδανικά;

 Σαν σωστοί και υπεύθυνοι σκυλογονείς που είστε, το πιθανότερο είναι πως βρίσκεστε σε θέση να εγγυηθείτε σχετικά με το γεγονός πως το λατρεμένο σας κατοικίδιο μπορεί να κοιμηθεί κυριολεκτικά παντού και πάντα.

 Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το να υπάρχει ένα σχετικά αναπαυτικό και ζεστό μέρος. Από εκεί και πέρα, μπορεί να ξαπλάρει και να χαλαρώνει στην πιο άβολη θέση και στάση σώματος.

 Ωστόσο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του προσφέρετε ένα βολικό κρεβατάκι για σκύλους, ειδικά σχεδιασμένο για τα φυσικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

 Έτσι, βελτιώνετε αισθητά την ποιότητα του ύπνου και τη γενικότερη διάθεση του. Την ίδια στιγμή όμως, του δίνετε και το απαραίτητο καταφύγιο που χρειάζεται για να περνάει λίγο χρόνο με τον εαυτό του.

 Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα κατά τα άλλα φυσιολογικά μοτίβα του ύπνου του φαίνονται να έχουν αλλάξει αισθητά τώρα τελευταία;

 Εάν ας πούμε από εκεί που είχατε να κάνετε με το πιο δραστήριο και ενεργητικό σκυλί του κόσμου, τώρα έχετε απέναντι σας ένα πλάσμα που το μόνο που θέλει να κάνει είναι να κοιμάται, τι συμβαίνει;

 Ένα σκυλί που εμφανίζει ληθαργική συμπεριφορά μπορεί να έρχεται αντιμέτωπο με κάποια απότομη και πρόσφατη αλλαγή στη διατροφή του, το γήρας (άνοια), ή ακόμη και ένα υποκείμενο νόσημα που πλήττει την υγεία του, όπως είναι τα καρδιακά προβλήματα ή ο υποθυρεοειδισμός.

 Αυτό που πρέπει και καλείστε να κάνετε εάν ανησυχείτε σχετικά με το πόσο κοιμάται το αγαπημένο σας σκυλάκι είναι να επικοινωνήσετε σχετικά με τον κτηνίατρο σας. Εκείνος ή εκείνη είναι σε θέση να σας συμβουλέψει με ακρίβεια και να σας βοηθήσει.

 Λοιπόν, για πείτε μας! Πού κοιμάται το δικό σας σκυλάκι; Πόσες ώρες της ημέρας ξεκουράζεται με τα μάτια του ανοιχτά; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο