Όσα δεν ξέρετε για τις αλλεργίες στα κατοικίδια μας!

 Δεν εμφανίζουν μόνο οι άνθρωποι αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα, αλλά και τα κατοικίδιά μας μπορεί να εμφανίσουν ορισμένες αλλεργίες.

 Όπως και στους ανθρώπους, τα συμπτώματα των αλλεργιών στους σκύλους και τις γάτες αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα αρχίζει να αναγνωρίζει ορισμένες καθημερινές ουσίες (ή αλλεργιογόνα) ως επικίνδυνα.

 Μερικά συμπτώματα μπορεί να είναι το μάσημα ή το ξύσιμο, συνήθειες που το ζωάκι μας απολαμβάνει γενικά. Η υπερβολή αυτών των συνηθειών μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας αλλεργίας.

 Ας δούμε μερικά από τα τυπικά σημάδια και συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά με την υγεία του σκύλου ή της γάτας σας.

 Σε τι είναι αλλεργικοί οι σκύλοι και οι γάτες;

 Τα κατοικίδια μπορεί να είναι αλλεργικά σε μια μεγάλη ποικιλία πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών παραγόντων, των ειδών οικιακής χρήσης και των τροφίμων.

 Κάποια από τα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να είναι:

 •  Πιτυρίδα
 •  Δέντρο, γρασίδι και γύρη
 •  Αρώματα
 •  Συστατικά τροφίμων (π.χ. βόειο κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, καλαμπόκι, σιτάρι ή σόγια)
 •  Υφάσματα
 •  Ακάρεα σκόνης και σπιτιού
 •  Καπνός τσιγάρου
 •  Συνταγογραφούμενα φάρμακα
 •  Προϊόντα καθαρισμού
 •  Ψύλλοι και προϊόντα αντιμετώπισης ψύλλων
 •  Σαμπουάν για εντομοκτόνα
 Ποια είναι τα γενικά συμπτώματα των αλλεργιών σε σκύλους και γάτες;

 Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, όπου τα συμπτώματα των αλλεργιών περιλαμβάνουν προβλήματα στην αναπνευστική οδό, τα συμπτώματα των αλλεργιών σε σκύλους και γάτες έχουν συνήθως την μορφή ερεθισμού ή φλεγμονής στο δέρμα – μια κατάσταση που ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα.

 Τα γενικά συμπτώματα αλλεργιών σε σκύλους και γάτες είναι:

 •  Κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα
 •  Απώλεια μαλλιών
 •  Δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση
 •  Εκτεταμένη φαγούρα
 •  Έντονο γλείψιμο

 Αν και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αναπνευστική λειτουργία δεν είναι συχνά σε γάτες ή σκύλους με αλλεργίες, μπορεί να εμφανιστούν κάποια στιγμή. Τα πιο κοινά αναπνευστικά συμπτώματα είναι:

 •  Ρινική καταρροή
 •  Υγρά μάτια
 •  Βήχας
 •  Φτέρνισμα
 Η εποχιακή αλλεργία σε σκύλους

 Ειδικά τα σκυλάκια, μπορεί να εμφανίσουν εποχιακή αλλεργία τη περίοδο της άνοιξης. Έτσι, είναι πιθανό να αισθάνονται άσχημα με την γύρη και άλλα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα.

 Η εποχική αλλεργία σε σκύλους προκαλείται συνήθως από περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, όπως ακάρεα σκόνης, ψύλλοι, μούχλα και γύρη από χόρτα, δέντρα, ζιζάνια και λουλούδια.

 Είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην κοιλιά, τα πόδια, τα αυτιά, το πρόσωπο και την περιοχή γύρω από την μασχάλη του σκύλου σας. Εάν το σκυλάκι σας γλείφει συνεχώς αυτά τα σημεία, μπορεί να είναι ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης.

 Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει κάποια αλλεργία, θα έχει συχνή φαγούρα στο δέρμα. Μπορεί να γλείφεται ή να ξύνεται υπερβολικά, αλλά και να δαγκώνει ή να μασάει ορισμένες περιοχές του σώματός του. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε πως τρίβεται σε ορισμένα έπιπλα ή επιφάνειες.

 Καθώς η φαγούρα συνεχίζεται, είναι πιθανό το δέρμα να αποκτήσει φλεγμονές. Μπορεί να αναπτυχθούν πληγές που τελικά θα οδηγήσουν σε αιμορραγία ή απώλεια μαλλιών.

 Οι γάτες έχουν αλλεργίες;

 Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, λίγες γάτες στην πραγματικότητα υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες. Μπορούν απλώς να φτερνιστούν περισσότερο λόγω φυσικού ερεθισμού από τη γύρη. Εάν παρατηρήσετε υπερβολικό φτέρνισμα, κρατήστε τις γάτες μέσα, όταν η γύρη συσσωρεύεται έξω.

 Για να προστατέψετε τη γάτα σας και να μειώνετε την γύρη που εντοπίζεται στο σπίτι σας, δοκιμάστε να αφήνετε τα παπούτσια έξω και προμηθευτείτε ένα καλό πατάκι για την εξώθυρα.

 Ωστόσο, αυτές οι λίγες γάτες με αλλεργίες θα εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα αλλεργίας με τα σκυλιά.

 Τι σημαίνει όταν το κατοικίδιό μου ξύνει συχνά τα αυτιά του;

 Τα σκυλάκια και οι γάτες με αλλεργίες εμφανίζουν συχνά προβλήματα με τα αυτιά τους – κυρίως τα σκυλιά! Μπορεί, λοιπόν, να εμφανίζουν φαγούρα στα αυτιά τους και φλεγμονές ως μέρος μιας γενικευμένης αλλεργικής απόκρισης ή μπορεί να μολυνθούν από ζύμη ή βακτήρια.

 Τα σημάδια που δείχνουν πως το κατοικίδιο σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τα αυτιά του είναι:

 •  Έντονο ξύσιμο στα αυτιά
 •  Τρέμουλο στο κεφάλι
 •  Τριχόπτωση στα αυτιά

 Επίσης, προσέξετε:

 Εάν τα αυτιά του σκύλου σας επηρεάζονται από αλλεργίες, το σκυλί σας θα κουνάει το κεφάλι του συχνά, λόγω του ερεθισμού. Μπορεί επίσης να μην θέλει να αγγίξετε το κεφάλι του. Εάν υπάρχει λοίμωξη, συχνά θα υπάρχει μυρωδιά ή ακαθαρσίες στα αυτιά.

 Μπορούν τα κατοικίδια να είναι αλλεργικά στα τρόφιμα;

 Φυσικά και τα κατοικίδια μπορεί να υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές προκαλεί έκπληξη στους κατοικιδιογονείς.

 Η υπερευαισθησία στα τρόφιμα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε φυλή, σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε κάτι που τρώει η γάτα ή ο σκύλος σας εδώ και χρόνια.

 Για να εξακριβώσετε σε τι ακριβώς έχει το κατοικίδιο σας αλλεργία χρειάζεται να ακολουθήσετε μια διαδικασία, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας. Συνήθως, μια διατροφή εξάλειψης θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το διατροφικό αλλεργιογόνο.

 Τα πιο συνηθισμένα τροφικά αλλεργιογόνα για κατοικίδια περιλαμβάνουν: το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το σιτάρι.

 Τα συμπτώματα της διατροφικής αλλεργίας είναι κοινά σε σκύλους και σε γάτες. Συνήθως θα έχουν φαγούρα στο δέρμα, χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού ή μερικές φορές γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια και έμετο.

 Τι πρέπει να κάνω εάν πιστεύω ότι το κατοικίδιο ζώο μου έχει αλλεργίες;

 Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το πρόβλημα από το πρώτο κιόλας σημάδι δυσφορίας. Όσο περισσότερο το κατοικίδιο ζώο σας εκτίθεται στα αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαίσθητο, τόσο πιο έντονη και μακροχρόνια μπορεί να είναι η αλλεργική του αντίδραση.

 Ορισμένα κατοικίδια ζώα έχουν, σχετικά, ήπια εποχιακά συμπτώματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με το μπάνιο, με υποαλλεργικό σαμπουάν ή με την εφαρμογή φαρμακευτικού σπρέι.

 Φυσικά, η καλύτερη θεραπεία είναι η απομάκρυνση του κατοικίδιου σας από το αλλεργιογόνο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Εάν δεν είστε σίγουροι τι προκαλεί αλλεργία στο κατοικίδιο ζώο σας, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

 Ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει μερικές εξετάσεις για να μπορέσει να προσδιορίσει την πηγή της αλλεργίας του κατοικίδιου σας. Πιθανόν μπορεί να συστήσει εξετάσεις δέρματος ή αίματος ή ειδική δίαιτα εξάλειψης, για να μάθετε τι προκαλεί την αλλεργική αντίδραση.

 Οι αλλεργίες στους σκύλους και τις γάτες δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και κυρίως οφείλονται σε περιβαλλοντικούς ή διατροφικούς παράγοντες. Αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο σας έχει αλλεργία σε κάποια ουσία ή συστατικό, επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο