Τι ήχους βγάζει μια γάτα και τι σημαίνουν;

 Οι ήχοι γάτας σαφώς και δεν αποτελούνται από ανθρώπινες λέξεις, αλλά μπορεί να είναι το ίδιο ενημερωτικοί και σαφείς, εάν ξέρουμε να τους αναγνωρίζουμε. Οι επιστήμονες βρίσκουν όλο και περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τις προηγμένες δεξιότητες επικοινωνίας των αιλουροειδών.

 Οι γατούλες χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος και τους διάφορους φωνητικούς ήχους για να ενημερώσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα άλλα ζώα για τα συναισθήματα και τις προθέσεις τους.

 Τι σημαίνει όταν μια γάτα γουργουρίζει ή κάνει λαρυγγικούς ήχους; Η κατανόηση του κατοικίδιου σας είναι σημαντική για να μπορέσετε να γίνετε ο καλύτερος ιδιοκτήτης αλλά και φίλος του τετράποδου κατοικίδιου σας.

 Παραδείγματος χάρη, θα θέλατε να αποφύγετε να γδαρθείτε όταν μια γάτα γρυλίζει ή δεν θα θέλατε να τρομάξετε μια γάτα που προσπαθεί να σας χαιρετίσει χαρωπά με ένα γουργούρισμα.

 Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για οκτώ κοινούς ήχους που κάνουν οι γάτες όταν θέλουν να μιλήσουν μαζί μας ή μεταξύ τους.

 Νιαούρισα – «meow»

 Το «meow» είναι σαφώς ένας από τους πιο κοινούς ήχους που ένας άνθρωπος θα μπορούσε να διακρίνει στην ομιλία της γάτας. Η γατίσια φωνή, σχεδόν σαν την ανθρώπινη, μπορεί να κάνει κάνει διάφορους τόνους, καθένας από τους οποίους σημαίνει κάτι διαφορετικό.

 Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι οι ενήλικες γάτες νιαουρίζουν μόνο στους ανθρώπους και όχι μεταξύ τους; Τουναντίον, το νιαούρισμα είναι ένας συνηθισμένος ήχος που κάνει το γατάκι για να επικοινωνήσει με την μητέρα του.

 Γιατί νιαουρίζουν οι γάτες;
 •  Ζητούν κάτι:

 Τα γατάκια παράγουν έναν μακρύ, λεπτό και οξύ ήχο για να ενημερώσουν τις μητέρες τους ότι χρειάζονται την προσοχή τους.

 Οι ενήλικες γάτες συχνά αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο που τα γατάκια αντιμετωπίζουν τις μητέρες τους: ως πηγή τροφής, άνεσης και προστασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γάτες διατηρούν αυτό τον δεσμό και την επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη τους.

 •  Χαιρετισμός:

 Ένα σύντομο και οξύ νιαούρισμα μπορεί να σημαίνει γεια. Όσα περισσότερα meow είναι στην «πρόταση» της γάτας σας, τόσο πιο ενθουσιασμένη είναι που σας είδε.

 Εάν η γατούλα σας δεν σταματήσει να νιαουρίζει, τότε να είστε σίγουροι πως της λείψατε πραγματικά. Σπάνια θα συναντούσατε μια φυσικά ομιλητική γάτα που θα νιαούριζε μια ολόκληρη μέρα.

 •  Δυσαρέσκεια:

 Οι γάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα μακρύτερο, βαθύ νιαούρισμα για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτό που κάνατε ή δεν κάνατε – μπορεί να ξεχάσατε να παίξετε με το αγαπημένο της φτερό ή να την βγάλατε από την βολή της. Μερικές φορές, οι γάτες νιαουρίζουν δυνατά για να μας επιπλήξουν!

 Ουρλιαχτό ή αλύχτισμα (ήχος του λύκου)

 Το ουρλιαχτό της γάτας είναι ένας μακρύς και βαθύς ήχος που προέρχεται από τον λαιμό και συχνά είναι παρατεταμένος και αρκετά δυνατός. Σε αντίθεση με το νιαούρισμα, το ουρλιαχτό δεν προορίζεται μόνο για επικοινωνία με τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην επικοινωνία με άλλες γάτες.

 Γιατί ουρλιάζουν οι γάτες;
 •  Ανησυχία ή δυσφορία:

 Οι γάτες μπορεί να βγάζουν ουρλιαχτά όταν ανησυχούν για κάτι, δεν αισθάνονται καλά ή θέλουν να παραπονεθούν. Μερικές γάτες τείνουν να ουρλιάζουν περισσότερο από άλλες, εάν όμως το γατάκι σας δεν κάνει αυτόν τον θόρυβο συχνά, μπορεί να είναι σημάδι πως πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

 •  Ζητήματα κυριαρχίας:

 Αυτός ο ήχος μπορεί να ακουστεί όταν η γάτα σας δεν είναι ευχαριστημένη με την εισβολή κάποιου στην επικράτειά της. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν στο σπίτι είναι και άλλα κατοικίδια ζώα. Οι γάτες που έχουν υιοθετηθεί ή μετεγκατασταθεί μπορεί επίσης να ουρλιάζουν μέχρι να συνηθίσουν το νέο τους σπίτι.

 •  Συμπεριφορά ζευγαρώματος:

 Εάν η γάτα σας δεν είναι στειρωμένη, το μακρύ και δυνατό ουρλιαχτό μπορεί να σχετίζεται με ζητήματα ζευγαρώματος, καθώς το ουρλιαχτό προορίζεται για να προσελκύσει πιθανούς συντρόφους.

 •  Ανία/πλήξη:

 Δεν είναι απίθανο η γάτα σας να ουρλιάζει όλο το βράδυ απλά γιατί πλήττει. Βεβαιωθείτε πως της δίνετε τη απαραίτητη προσοχή και περνάτε λίγες ώρες διασκέδασης μαζί της κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 •  Νοητική δυσλειτουργία:

 Εάν μια ηλικιωμένη γάτα αρχίσει να ουριάζει και αυτή η συμπεριφορά επιμένει για λίγο, μπορεί να είναι ένδειξη άνοιας ή κάποιας νοητικής δυσλειτουργίας.

 Συριγμός ή σφύριγμα

 Ο συριγμός είναι ένας από τους ήχους της γάτας που δηλώνει καθαρά θυμό και ακούγεται σαν τον ήχο που κάνει το λιωμένο βούτυρο στη φωτιά.

 Ο συριγμός της γάτας συνδυάζεται συχνά με μια αμυντική γλώσσα του σώματος: μια αψιδωτή (κυρτή) πλάτη, φουσκωμένο τρίχωμα στο σώμα και την ουρά, καρφωμένα αυτιά προς τα πίσω, ανοιχτό στόμα με επίδειξη των δοντιών. Οι φιλικές και καλά κοινωνικοποιημένες γάτες σπάνια σφυρίζουν και γρυλίζουν – εκτός αν τις προκαλείτε.

 Γιατί οι γάτες σφυρίζουν;
 •  Θυμός:

 Εάν κάποιος εισβάλει επιθετικά στον χώρο της γάτας σας και αρχίσει να διεκδικεί τα αντικείμενά της, τότε η γάτα θα αρχίσει να σφυρίζει θυμωμένα. Είναι συνηθισμένο να ακούσετε έναν τέτοιο θόρυβο από την γάτα σας προς μια νέα γάτα και αυτό είναι θέμα υπερηφάνειας.

 •  Φόβος:

 Μια γάτα θα αρχίσει να σφυρίζει μπροστά σε μια απειλή για αυτήν ή για τα γατάκια της. Μπορεί επίσης να προκύψει ως αντίδραση στον πόνο που προκαλείται από άλλο ζώο ή άνθρωπο. Μια γάτα που σφυρίζει είναι μια προειδοποίηση για να τρομάξει τον εχθρό. Εάν η απειλή δεν απομακρυνθεί, η γάτα θα επιτεθεί ή θα φύγει.

 Βρυχηθμός/ Γρύλισμα γάτας

 Το γρύλισμα της γάτας είναι ένας ακόμα επιθετικός ήχος ο οποίος ακούγεται συχνά μαζί με το σφύριγμα και με μια παρόμοια επιθετική στάση σώματος. Ο βρυχηθμός είναι συχνά βαθύς και μπορεί να αρχίσει ή να τελειώσει με ουρλιαχτό.

 Γιατί οι γάτες γρυλίζουν;
 •  Φόβος ή πόνος:

 Οι γάτες γρυλίζουν για τον ίδιο λόγο που σφυρίζουν. Το γρύλισμα είναι το επόμενο φωνητικό βήμα μετά τον συριγμό που αναφέρθηκε πιο πάνω.

 Εάν η γάτα σας πονάει ή αισθάνεται απειλή, πιθανότατα θα ακούσετε αυτόν τον ήχο. Εάν, όμως, το γρύλισμα συνεχίζεται για πολύ καιρό, θα πρέπει να μεταφέρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο, καθώς υπάρχει περίπτωση να πονάει.

 •  Θυμός:

 Φυσικά, το γρύλισμα μπορεί να είναι απάντηση σε θέματα κυριαρχίας και ιδιοκτησίας. Μην προσπαθήσετε να πάρετε την τροφή ή τα παιχνίδια από την γάτα σας  – είναι πολύ κτητικά πλάσματα.

 Γουργουρητό

 Το γουργουρητό  της γάτας είναι ένας μαλακός, βαθύς ήχος σαν βουητό, που δημιουργείται από συσπάσεις των λαρυγγικών μυών της γάτας, συνοδευόμενος από μια ήπια δόνηση.

 Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πως παράγεται το γουργουρητό μιας γάτας και γενικά θεωρείται ένας από τους ήχους που εκφράζει χαρά. Ανάλογα με την γάτα αυτός ο ήχος μπορεί να έχει διαφορετική ένταση.

 Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν;
 •  «Δέσιμο»:

 Τα γατάκια μαθαίνουν να γουργουρίζουν μετά την γέννησής τους. Συχνά χρησιμοποιούν αυτόν τον ήχο για να δεθούν συναισθηματικα με τη μαμά τους και να την ενημερώσουν ότι αισθάνονται καλά.

 Μπορεί να ακούσετε αυτόν τον ήχο ακόμα και όταν πίνουν το γάλα της μαμάς τους και η μαμά μπορεί να ανταποδώσει το γουργουρητό κατά τον θηλασμό.

 •  Ευτυχία και ικανοποίηση:

 Το γουργουρητό είναι ένδειξη απόλαυσης. Μπορεί να απολαμβάνει την αγαπημένη της λιχουδιά ή να κοιμάται παρέα με το αγαπημένο της άτομο. Αν το γουργουρητό συνδυαστεί και με γατίσιες μαλάξεις, είναι σημάδι απόλυτης αγάπης.

 •  Ανακούφιση:

 Μερικές φορές οι γάτες γουργουρίζουν για να ανακουφιστούν εάν ανησυχούν. Με το γουργουρητό πιστεύεται ότι επιταχύνεται η επούλωση μετά από ένα χειρουργείο ή τραύμα.

 •  Αίσθημα κόπωσης ή συγκίνησης:

 Αυτός ο ήχος μπορεί να υποδηλώνει υπνηλία, κούραση ή και υπερβολική προσοχή από εσάς. Το παιχνίδι με τις γάτες είναι υπέροχο, αλλά χρειάζονται επίσης ξεκούραση.

 Λαρυγγισμός

 Ο λαρυγγισμός της γάτας είναι κάτι ανάμεσα σε νιαούρισμα και γουργουρητό, συνήθως αρκετά μακρύς και οξύς. Τις περισσότερες φορές μια γάτα θα λαρυγγίσει όταν σας κοιτάει κα θέλει να την ακολουθήσετε, καθώς έχει να σας δείξει κάτι σημαντικό.

 Γιατί οι γάτες λαρυγγίζουν;
 •  Προσοχή:

 Οι μητέρες γάτες συχνά λαρυγγίζουν όταν επιζητούν την προσοχή από τα γατάκια για να τις ακολουθήσουν. Η γάτα σας μπορεί να παράγει τον ίδιο ήχο για να σας κάνει να την προσέξετε, και αφού τραβήξει την προσοχή σας, θα σας οδηγήσει εκεί που θέλει.

 •  Χαιρετισμός και ενθουσιασμός:

 Αυτός ο ήχος συμβαίνει όταν μια γάτα πραγματικά δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της. Μπορεί να ακούσετε αυτόν τον ήχο όταν η γάτα έρχεται να σας χαιρετήσει και θέλει σας να δείξει πως χαίρεται πραγματικά με την επιστροφή σας.

 Τιτίβισμα ή κουβεντούλα

 Το τιτίβισμα της γάτας είναι ένα γρήγορο κροτάλισμα που παράγεται όταν η γάτα χτυπάει τα δόντια της και συχνά συνδυάζεται με ένα ανεπαίσθητη τσιρίδα ή νιαούρισμα.

 Γιατί οι γάτες τιτιβίζουν;
 •  Αρπακτική συμπεριφορά:

 Το πιο συνηθισμένο μέρος που μπορείτε να ακούσετε την γάτα σας να παράγει αυτό τον ήχο είναι στο παράθυρο ενώ κοιτάζει έναν θήραμα που βρίσκεται έξω – για παράδειγμα, ένα πουλί. Η φλυαρία προκαλείται από ένα συνδυασμό κυνηγετικών ενστίκτων και απογοήτευσης επειδή δεν είναι σε θέση να πιάσει το θήραμα.

 •  Ενθουσιασμός:

 Μερικές φορές οι γάτες τιτιβίζουν όταν ενθουσιάζονται. Για παράδειγμα, όταν παίζετε μαζί τους, ειδικότερα με παιχνίδια που διεγείρουν τα ένστικτα του κυνηγιού, όπως το κυνήγι του φτερού, μπορεί να τις ακούσετε να τιτιβίζουν.

 Νιαούρισμα ή σκούξιμο

 Το σκούξιμο είναι ένας ξεχωριστό μακρύ υπόκωφο είδος ουρλιαχτού που παράγει η θηλυκή γάτα σε περίοδο οίστρου.

 Γιατί οι γάτες σκούζουν;
 •   Ζητήματα ζευγαρώματος:

 Μια γάτα που δεν έχει στειρωθεί και είναι στην περίοδο της αναπαραγωγής θα παράγει αυτό τον ήχο με σκοπό να προσελκύσει συντρόφους.

 Αυτός ο ήχος μπορεί να συνδυαστεί και με ανήσυχη συμπεριφορά της γάτας σας στη προσπάθειά της να δραπετεύσει από το σπίτι για να συναντήσει τον σύντροφό της ο οποίος θα έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα.

 Συμπέρασμα

 Οι έμπειροι γατογονείς μπορούν να επικοινωνούν και να καταλαβαίνουν αβίαστα το γατάκι τους. Όσο περισσότερο παρατηρείτε την γάτα σας, τόσο καλύτερα θα συνδεθείτε μαζί της και θα καταλάβετε τα συναισθήματά της, αποκτώντας έτσι έναν δυνατό δεσμό.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο