Γλώσσα σώματος γάτας: Ποια συναιθήματα εκφράζει;

 Είτε είστε γατογονείς, είτε όχι, το πιθανότερο είναι πως έχετε πιάσει τους εαυτούς σας να κοιτάζετε μια τρισχαριτωμένη γατούλα και να απορείτε: μα καλά, τι έχουν στο μυαλό τους οι γάτες;

 Πράγματι, πολλοί μπορεί να ισχυρίζονται πως τα οικόσιτα μικρόσωμα αιλουροειδή είναι περίεργα, ιδιότροπα και άκρως αντικοινωνικά.

 Η πραγματικότητα όμως διαφέρει και η γλώσσα του σώματος της γάτας έρχεται να τους διαψεύσει. Δείχνει πως δεν είναι τόσο δύσκολο να επικοινωνήσετε κι εσείς μαζί τους. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τις καταλάβετε.

 Βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Για να φέρετε σε πέρας το εγχείρημα σας αυτό θα πρέπει να μάθετε να διαβάζετε σωστά την γλώσσα του σώματος τους. 

 Εκείνα υπόσχονται να σας δώσουν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε, ώστε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά μαζί τους.

 Περιλαμβάνει, βλέπετε, μια σειρά από μοναδικές επικοινωνιακές μεθόδους. Με τη σειρά τους, αυτές εντάσσονται σε ένα εξαιρετικά πλούσιο επικοινωνιακό ρεπερτόριο.

 Κάποιες φορές ίσως είναι λιγάκι δύσκολο αποκωδικοποιήσουμε τα σημάδια που μας δείχνει η γλώσσα σώματος γάτας, ειδικά αν γινόμαστε γατογονείς για πρώτη φορά.

 Παρόλα αυτά, υπάρχουν όλα εκεί: στη γλώσσα του σώματος της γάτας, στις μικροεκφράσεις του προσώπου και τους διάφορους ήχους που παράγουν. Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι να μάθετε να διαβάζετε σωστά τα σημάδια.

 Τι λέτε; Έτοιμοι να δείτε τι ακρβώς δηλώνει η γλώσσα σώματος γάτας και να επικοινωνείτε με την αγαπημένη σας γατούλα;

 1. Η επίδειξη της κοιλίτσας

 Η αλήθεια είναι πως η γλώσσα του σώματος της γάτας είναι λιγάκι πιο δυσνόητη από εκείνη των σκύλων. Το πρόβλημα όμως προκύπτει όταν εφαρμόζετε τις γνώσεις σας για τους σκύλους πάνω στις γάτες.

 Για παράδειγμα μήπως έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι παίζει με την φαινομενικά ερωτιάρικη συμπεριφορά της, όταν κυλιέται στο πάτωμα και σας δείχνει την κοιλίτσα της; Γιατί ας πούμε σας επιτίθεται όταν πλησιάζετε;

 Η γάτα σας, λοιπόν, έχει τη τάση να τεντώνεται και να στριφογυρίζει στο πάτωμα όταν είναι ικανοποιημένη και χαλαρή.

 Βέβαια, παίζει και να αισθάνεται εγκλωβισμένη ή να απειλείται από κάποια απειλή. Τότε, η συγκεκριμένη στάση ακολουθείται από την αντίστοιχη επίδειξη των δοντιών και των νυχιών της και σίγουρα δεν σας προσκαλεί για χάδια.

 2. Η επίμονη ματιά

 Στον ανθρώπινο κόσμο, μια οπτική επαφή που διατηρείται για αρκετή ώρα υποδηλώνει τρυφερά συναισθήματα. Αναρωτιέστε όμως γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;  Η αλήθεια είναι το καρφωμένο βλέμμα είναι διαφορετικό στις γάτες.

 Στο βασίλειο των γατιών, η επίμονη οπτική επαφή αποτελεί σημάδι απειλής. Για αυτό άλλωστε μια γάτα θα πλησιάσει εκείνον που προσπαθεί να την αγνοήσει μέσα σε ένα δωμάτιο, γράφοντας εκείνον που την κοιτάζει.

 Μάλιστα, όσο πιο πολύ φοβάται την ενδεχόμενη απειλή, τόσο πιο πολύ διογκώνονται οι κόρες των ματιών της. Αυτό συμβαίνει για να επεξεργάζεται περισσότερες οπτικές πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 Την ίδια στιγμή, αν η μαλλιαρή κυρία είναι θυμωμένη, οι κόρες των ματιών της μπορούν να μικρύνουν αισθητά. Κάτι τέτοιο γίνεται με σκοπό να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες κάθε εξωτερικού ερεθίσματος.

 Βέβαια, τα μάτια της ανταποκρίνονται εξίσου στον φωτισμό του περιβάλλοντος. Για αυτό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη γενικότερη γλώσσα σώματος γάτας, πριν καταλήξετε σε κάποιο συμπέρασμα.

 3. Κούνημα ουράς γάτας

 Ένα από τα κλασικότερα και πιο σημαντικά βαρόμετρα του τι αισθάνεται ή τι σκέφτεται η γάτα σας είναι ο τρόπος που κουνάει την ουρίτσα της.

 Όταν αυτή βρίσκεται σε όρθια θέση, αποτελεί σημάδι υψηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Εάν είναι κουλουριασμένη γύρω από μια άλλη γάτα ή τα πόδια σας, τότε σημαίνει πως είναι φιλική.

 Σε κάθε περίπτωση, μια ουρίτσα που βρίσκεται χωμένη ανάμεσα στα σκέλια, δεν είναι καλή ένδειξη. Υποδηλώνει νευρικότητα, άγχος και ανασφάλεια.

 Μια όρθια ουρά που κουνιέται νευρικά πέρα δώθε, σε συνδυασμό με το σηκωμένο τρίχωμα στο ύψος της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να σας θορυβήσει αρκετά, ώστε να μην πλησιάσετε. Πρόκειται να επιτεθεί.

 4. Το κολακευτικό βλέμμα

 Αναρωτιέστε πως δείχνει η γάτα την αγάπη της; Μια γατούλα που χαιρετάει μια άλλη την κοιτάζει στα μάτια με ένα ήρεμο βλέμμα και τα ανοιγοκλείνει απαλά. Είναι ο τρόπος τους να δείχνουν στοργή και τρυφερότητα η μία στην άλλη.

 Γιατί; Μα επειδή πρόκειται για το απόλυτο σημάδι της εμπιστοσύνης! Εσείς θα κλείνατε τα μάτια σας σε κάποιον που δεν εμπιστεύεστε; Δεν νομίζουμε.

 Δοκιμάστε να την κοιτάξετε και να κάνετε το ίδιο. Έτσι, την αφήνετε να γνωρίζει πως έχετε αντιληφθεί την παρουσία της και δεν είστε εκεί για να της κάνετε κακό.

 5. Θα σε πιάσω!

  Ακόμη και η πιο ήρεμη γατούλα μπορεί να εκνευριστεί ή να νιώσει πως απειλείται αν το παρακάνετε με το παιχνίδι ή τα χάδια. Τότε, είναι έτοιμη να έρθει για εσάς!

 Εξάλλου, μην ξεχνάτε το έντονα αναπτυγμένο κυνηγετικό της ένστικτο. Αυτό πυροδοτείται όταν βλέπει οτιδήποτε να κινείται μπροστά της. Θέλει αμέσως να το πλησιάσει και να το σκοτώσει.

 Αν τώρα τυχαίνει αυτό το κάτι να είναι το χέρι σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε αδρανείς. Αμέσως θα τη δείτε να σταματάει και να αναρωτιέται τι συμβαίνει λίγο προτού αποσυρθεί.

 Σε περίπτωση που παρατηρήσετε διεσταλμένες κόρες, χαμηλή ουρά με ξαφνικές συσπάσεις και ίσια αφτιά, η ψιψίνα σας προειδοποιεί να υποχωρήσετε!

 6. Το νιαούρισμα

 Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να έχετε κατά νου σας το εξής: η γάτα σας έχει προσαρμόσει όλα τα νιαουρίσματα και τους ήχους που παράγει έτσι, ώστε να σας έχει του χεριού της.

 Παρόλα αυτά, σαν υπεύθυνοι και σωστοί κηδεμόνες που είστε, θα πρέπει να είστε σε θέση να διαχωρίζετε τι ήχους βγάζει μια γάτα και τι σημαίνουν, όπως και τα διαφορετικά χρώματα στη φωνή της.

 Έτσι, θα ξέρετε πότε ζητιανεύει για φαγητό ή πότε χρειάζεται πραγματικά τη βοήθεια σας.

  •  Το απαλό γουργούρισμα αποτελεί ένδειξη πως δείχνει η γάτα την αγάπη της σε σας και πως είναι ικανοποιημένη και απαιτεί την παρηγοριά και την άνεση της αγκαλιάς σας, ειδικά αν αναρρώνει μετά από μια ασθένεια. 
  •  Ένα έντονο γουργουρητό σε υψηλή ένταση δείχνει πως η γατούλα προσπαθεί να σας πιάσει την κουβέντα και να τα πείτε λιγάκι οι δύο σας.
  •  Το γρύλισμα, ο συριγμός και το τσιτσίρισμα (όπως κάνει το φαγητό στη φωτιά) δεν αποτελεί καλό οιωνό. Αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για να κρατήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, τουλάχιστον μέχρι να ηρεμήσει.
  •  Τέλος, υπάρχει ένας χαρακτηριστικός, πολύ δυνατός, λαρυγγικός ήχος που παράγουν οι γάτες και δη οι αρσενικές που δεν έχουν στειρωθεί ακόμη. Θα τον ακούσετε κυρίως από κωφές γάτες σε περίπτωση που απειλούνται από άλλες γάτες.

 Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε πως καμία από τις παραπάνω ενδείξεις δεν υποδεικνύει κάτι, τουλάχιστον όχι αν την παρατηρήσετε μεμονωμένα.

 Είναι όλες τους κομμάτι των διάφορων επικοινωνιακών μεθόδων που χρησιμοποιούν οι αγαπημένες μας τετράποδες φιλενάδες.

 Για την ακρίβεια, θα βρείτε τη γάτα σας να προσπαθεί να σας μιλήσει – απλώς θα το κάνει στη δική της γλώσσα! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε τη δέουσα προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο