Γιατί ο σκύλος μου με γλείφει συνέχεια; Να ανησυχήσω;

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να σας γλείφει με τόσο πάθος.

 Ίσως θέλετε να πιστεύετε πως αυτή  η συμπεριφορά του σκύλου σας είναι ένας τρόπος να σας δείξει την στοργή και την τρυφερότητά του, αλλά μπορεί να είναι κι άλλα πράγματα.

 Το μόνο σίγουρο είναι πως η τάση του αυτή να σας δίνει μικροσκοπικά φιλάκια όλη την ώρα πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ενστικτώδη συμπεριφορά που βρίσκει τις ρίζες της στο μακρινό εξελικτικό παρελθόν του.

 Από εκεί και πέρα, για να μην αναρωτιέστε «γιατί ο σκύλος μου με γλείφει συνέχεια», η συχνότητα με την οποία συμβαίνει διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Κάποιοι αρέσκονται στο να γλείφουν, ενώ άλλοι έχουν άλλους τρόπους να επικοινωνήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

 Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε κατά νου σας πως το υπερβολικό γλείψιμο στην ίδια περιοχή και για αρκετή ώρα ίσως αποτελεί ένδειξη για ένα σοβαρότερο πρόβλημα. Επομένως, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε σχετικά με τον κτηνίατρο σας.

 Γιατί ο σκύλος μου με γλείφει συνέχεια;

 Όπως είπαμε και προηγουμένως, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τις οποίες μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο. Παρακάτω θα δούμε μαζί τις 9 πιο βασικές και συνηθισμένες.

 1. Ένα σημάδι τρυφερότητας

 Το πρώτο πράγμα που θα κάνει μια μαμά σκυλίτσα για τα νεογέννητα κουτάβια της είναι να επιμεληθεί την καθαριότητα των ρουθουνιών τους για να μπορέσουν να πάρουν την πρώτη τους αναπνοή και να κινητοποιήσει τη ροή του αίματος.

 Συχνά, λοιπόν, μπορείτε να δείτε το ένα κουτάβι να γλείφει τα άλλα κατά παρόμοιο τρόπο. Κάπως έτσι έρχονται ακόμη πιο κοντά και ενισχύουν το δεσμό της αγέλης τους.

 Αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για μια εξαιρετικά φυσιολογική συμπεριφορά που αποτελεί το ύψιστο σημάδι τρυφερότητας μεταξύ των σκύλων, αλλά και των ανθρώπων τους.

 2. Μια ενδιαφέρουσα γεύση

 Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι χρησιμοποιούν τη μυτούλα και το στόμα τους για να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες. Για τον ίδιο λόγο είναι πιθανό να τους δείτε να γλείφουν τις ακαθαρσίες άλλων σκύλων.

 Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας επιμένει να σας γλείφει συνέχεια, είναι μάλλον επειδή τα ραντάρ του έχουν πιάσει κάποια ενδιαφέρουσα γεύση επάνω σας. Αυτή μπορεί να συνδέεται με κάτι που φάγατε ή ακόμη και με τον ίδιο τον ιδρώτα σας.

 3. Ένας επικοινωνιακός τρόπος

 Στην άγρια φύση, οι νεαροί λύκοι γλείφουν τα πρόσωπα των μαμάδων τους όταν θέλουν να φάνε κάτι κι εκείνη σπεύδει να τους ταΐσει.

 Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί ο σκύλος μου με φιλάει στο στόμα;» σας απαντάμε πως τα σημερινά σκυλάκια ακολουθούν το παράδειγμα τους γλείφοντας το στόμα και το πρόσωπο άλλων σκυλιών ή ανθρώπων που συναντούν για να επικοινωνήσουν μαζί τους.

 Επί της ουσίας, είναι ο σκυλίσιος τρόπος για να αναζητήσουν πληροφορίες ή να καταλάβουν λίγο καλύτερα τις προθέσεις σας. Βέβαια, παίζει να θέλουν να υποδηλώσουν και την υποταγή τους.

 4. Για την προσοχή γίνονται όλα

 Μην ρωτάτε γιατί ο σκύλος μου γλείφει συνέχεια, ενώ έχετε την τάση να του δίνετε αμέσως την αμέριστη προσοχή και τα χάδια σας. Απλώς με αυτό τον τρόπο τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει και καλά κάνετε!

 Εκτός αυτού, το γλείψιμο του σκύλου τον βοηθάει να παράγει και να απελευθερώσει πολύτιμες ορμόνες, τις ενδορφίνες. Αυτές τον ηρεμούν και τον κάνουν να αισθάνεται ικανοποίηση.

 5. Η υποταγή

 Καθώς τα νεαρά κουτάβια χαϊδεύουν με τις γλωσσίτσες τους τις μαμάδες τους ζητιανεύοντας λίγο φαγητό, μπορούν να το κάνουν ακόμη και ως ενήλικοι σκύλοι.

 Μόνο που τότε πρόκειται για έναν τρόπο αλληλεπίδρασης με άλλα σκυλιά ή ανθρώπους, στους οποίους λένε πως είναι ανώτεροι τους στην ιεραρχία της αγέλης ή ότι δεν έχουν πονηρούς σκοπούς.

 6. Ένα υποκείμενο νόσημα

 Όσο αθώο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, εάν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό θα πρέπει να σας θορυβήσει. Μπορεί να συνδέεται με αγχώδη διαταραχή ή με μια ευαισθησία του δέρματος.

 Ωστόσο, καλό είναι να μάθετε όσα δεν ξέρετε για τις αλλεργίες στα κατοικίδια μας, γιατί το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να οφείλεται σε ένα αλλεργικό ξέσπασμα.

 Για αυτό, εάν δείτε το σκυλί σας να γλείφεται περισσότερο από ό,τι συνήθως και μάλιστα στην ίδια περιοχή, καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

 7. Μια κάποια απόλαυση

 Μην ξεχνάτε πως και ο σκύλος σας έχει ψυχή. Αυτό σημαίνει πως είναι εξίσου πιθανό να βαρεθεί ή να νιώσει μοναξιά. Τότε, μπορεί να αρχίσει να σας γλείφει προκειμένου να νιώσει ικανοποίηση και να κάνει κάτι παραγωγικό για εκείνον.

 8. Η περιποίηση του κομμωτηρίου

 Ακόμα κι αν δεν είστε σκυλογονείς, το πιθανότερο είναι πως γνωρίζετε ήδη για την εκλεπτυσμένη όσφρηση των σκύλων.

 Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο δικός σας αντιληφθεί πως κάτι περίεργο υπάρχει επάνω σας, θα θελήσει να σας περιποιηθεί προκειμένου να το απομακρύνει και να σας καθαρίσει. Ναι, είναι κάτι ανάλογο με την περιποίηση που κάνει η μαμά στα μωρά της.

 9. Μια διερευνητική ματιά

 Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους περίεργοι και διερευνητικοί. Για αυτό άλλωστε και έχουν τόσο ανεπτυγμένη όσφρηση και γεύση.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, τους αρέσει να εξερευνούν τα πάντα. Για αυτό, δεν χρειάζεται να απορείτε «γιατί ο σκύλος μου με γλείφει συνέχεια», καθώς κι ο δικός σας σκυλάκος θέλει να μυρίσει τα πάντα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης σας βόλτας.

 Ακόμα περισσότερο, μπορεί να τον βλέπετε να αξιοποιεί τα φυσικά ταλέντα του επάνω σας! Επί της ουσίας, σας μυρίζει και σας γλείφει γιατί θέλει να μάθει που βρισκόσασταν και τι κάνατε.

 Τώρα πια γνωρίζετε ακριβώς τι παίζει με την συγκεκριμένη συνήθεια του λατρεμένου σας φιλαράκου.

 Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως όλα τα παραπάνω εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό και από το εκάστοτε πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκεστε. Την ίδια στιγμή, σπουδαίο ρόλο παίζει και η ίδια η προσωπικότητά του.

 Σε τελική ανάλυση όμως, εσείς είστε οι υπεύθυνοι κηδεμόνες του. Έτσι, μαθαίνοντας να διαβάζετε σωστά τη γλώσσα του σώματος του, θα είστε θέση να γνωρίζετε και γιατί σας γλείφει κάθε φορά!

 Μήπως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που προτιμά ο σκυλάκος σας για να σας δείξει την αγάπη του; Μοιραστείτε μαζί μας ιστορίες από την καθημερινότητα σας!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο