Η γλώσσα σώματος σκύλου που όλοι πρέπει να ξέρουν!

 Γνωρίζετε ήδη πως οι σκύλοι δεν έχουν τη δυνατότητα της ανθρώπινης ομιλίας. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι σε θέση να σας επικοινωνήσουν με την ίδια ευκολία τις σκέψεις, τα συναισθήματα, αλλά και τα προβλήματά τους.

 Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό σε αυτό. Ούτως ή άλλως, κι εκείνοι δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τι τους λέμε εμείς.

 Τι γίνεται όμως αν είστε σκυλογονείς και ανησυχείτε για την συμπεριφορά του λατρεμένου σας τετράποδου φιλαράκου;

 Η αλήθεια είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να είστε σε θέση να παρατηρείτε και να αναγνωρίζετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του. Έτσι, είστε σε θέση να ικανοποιήσετε την κάθε του ανάγκη, αλλά και να έρθετε λιγάκι πιο κοντά του.

 Για το λόγο αυτό, αναλαμβάνουμε να σας μάθουμε μερικά πραγματάκια για τη γλώσσα σώματος του σκύλου. Αυτά θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε λιγάκι καλύτερα το δικό σας τετράποδο φίλο και να ερμηνεύετε πάντοτε το πως ακριβώς αισθάνεται.

 Θυμηθείτε όμως πως σε οποιαδήποτε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια ξαφνική και απότομη αλλαγή στο γενικότερο φέρσιμό του, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο σας ή σε κάποιον επαγγελματία που ειδικεύεται στη συμπεριφορά των ζώων.

 Ένα χαρούμενο σκυλί

 Ένα σκυλάκι το οποίο είναι χαρούμενο θα έχει οπωσδήποτε μια αρκετά χαλαρή στάση σώματος και το τρίχωμά του θα είναι απαλό.

 Την ίδια στιγμή, το στοματάκι του θα είναι ελαφρώς ανοιχτό και χαλαρό, τα αφτιά του στην φυσιολογική τους θέση, η ουρά του θα κουνιέται ελαφρώς και τα ματάκια του θα έχουν το κλασικό τους σχήμα.

 Μπορεί να το δείτε να σας προσκαλεί σε έναν αγώνα παιχνιδιού. Τότε, είναι λογικό να κάνει μια χαρακτηριστική υπόκλιση προς το μέρος σας, ανασηκώνοντας ψηλά τους πίσω μηρούς του, κουνώντας την ουρά του ανυπόμονα και γαυγίζοντάς σας γεμάτο ενθουσιασμό.

 Σε αυτή τη περίπτωση, μπορείτε να παίξετε τρομερά παιχνίδια με τον σκύλο μέσα στο σπίτι και να κάνετε το κατοικίδιό σας το πιο χαρούμενο στον κόσμο!

 Εξίσου πιθανό είναι να το δείτε να στέκεται χαλρά κατανέμοντας το βάρος του και στα τέσσερα πατουσάκια του. Ίσως το πρόσωπο του να είναι στραμμένο προς κάτι που του κινεί το ενδιαφέρον και το στόμα του είναι ήρεμο.

 Συγχρόνως, το τρίχωμά του θα είναι μαλακό και ο σκυλάκος θα κουνάει την ουρά του πέρα δώθε από ανυπομονησία για ξέφρενο παιχνίδι μαζί σας!

 Ένα ανήσυχο σκυλί

 Μπορεί πράγματι να μην μπορεί να μιλήσει, αλλά ένα σκυλί που αισθάνεται αμήχανο και δεν θέλει με τίποτα να το πλησιάσετε να είστε σίγουροι πως θα σας το δείξει με τη γλώσσα του σώματος χωρίς να σας κρύψει τίποτα.

 Ίσως το δείτε να στέκεται όρθιο, αλλά με το σώμα και κεφάλι του να γέρνουν ελαφρώς προς τα εμπρός. Η ουρά του είναι κρυμμένη, τα αφτιά του κολλημένα προς τα πίσω και το ίδιο το ζωντανό χασμουριέται.

 Μπορεί όμως να το δείτε ξαπλωμένο να αποφεύγει το βλέμμα σας σαν να είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει εκεί έξω! Έτσι, γυρίζει το κεφάλι του προς την αντίθετη κατεύθυνση κάθε φορά που προσπαθείτε να το προσεγγίσετε, τα αφτιά του έχουν φορά προς τα πίσω και ο σκύλος γλείφει τα χείλη του.

 Ακόμα κι αν το δείτε να σας σηκώνει το μπροστινό πόδι, μην πέσετε στην παγίδα. Δεν είναι κάλεσμα για παιχνίδι, αλλά σημάδι αμηχανίας – ειδικά αν το δείτε να χασμουριέται, να χαμηλώνει το κεφάλι, να κρύβει την ουρά του και να αποφεύγει το βλέμμα σας.

 Ένα νευριασμένο ή ένα πολύ δυστυχισμένο σκυλί

 Όποια κι αν είναι η αιτία, με τη συγκεκριμένη γλώσσα σώματος του σκύλου το εν λόγω σκυλάκι δεν περνάει καθόλου, μα καθόλου καλά και προσπαθεί να σας προειδοποιήσει να κρατήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας από κοντά του.

 Στην συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, θα το δείτε να στέκεται με σφιγμένο το κορμάκι του και να γέρνει προς τα εμπρός.

 Τα αφτιά του θα είναι όρθια, το τρίχωμα του σηκωμένο και τα μάτια του θα είναι σαν να κοιτάζουν μέσα στην ψυχή σας! Οι κόρες τους είναι σκουρόχρωμες και φαίνονται να έχουν μεγαλώσει λιγάκι, ενώ η μύτη του είναι ελαφρώς ζαρωμένη.

 Βέβαια, είναι πολύ πιθανό απλώς να βρίσκεται ξαπλωμένο και μαζεμένο στο έδαφος. Τα αφτιά του εδώ μπορεί να είναι σε απόλυτη ευθεία με το κεφάλι του, τα δόντια του να φαίνονται έντονα και η ουρά να είναι κρυμμένη ανάμεσα στα σκέλια του.

 Εξίσου πιθανό είναι να στέκεται έχοντας το βάρος του σώματος προς τα πίσω, το κεφάλι του ανασηκωμένο με ένα σφιγμένο στόμα και τα χείλη του να τραβιούνται προς τα πίσω, αφήνοντας όλα τα δόντια του εκτεθειμένα. Καλό είναι να απομακρυνθείτε.

 Ωστόσο, καμία από τις παραπάνω ενδείξεις δεν υποδεικνύει κάτι από μόνη της. Είναι όλες τους κομμάτι των διάφορων επικοινωνιακών μεθόδων που χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι.

 Για την ακρίβεια, ο σκύλος σας μιλάει συνέχεια! Για του λόγου το αληθές, οι απίστευτοι ήχοι των σκυλιών και η σημασία τους θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι στο καλό προσπαθεί να σας πει και μαζί με τη γλώσσα του σώματος θα αναπτύξετε ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό μαζί του.

 Εκτός αυτού, θα μπορείτε να προβλέψετε την συμπεριφορά του σκύλου σας και να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Για αυτό, να παρατηρείτε πάντοτε τα σημάδια. Βρίσκονται εκεί – από την κορυφή μέχρι και τα νύχια του!

 Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία, μη διστάσετε να τη μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια από κάτω!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο