Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία μπορούν να φέρουν ένα κατοικίδιο στον κτηνίατρο πολύ γρήγορα και ένα από αυτά είναι η διάρροια σκύλου.
Πράγματι, λοιπόν, η διάρροια φαίνεται να πλήττει αρκετά σκυλάκια εκεί έξω. Ορισμένα την ξεπερνούν πολύ εύκολα με την κατάλληλη αγωγή, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν συνεχομένη ή και χρόνια διάρροια.
Όσα σκυλάκια ανήκουν στη δεύτερη περίπτωση σίγουρα δεν περνάνε και πολύ ευχάριστα. Αυτό επειδή πέρα από την ταλαιπωρία, πολλές φορές δεν γνωρίζουν και τα ακριβή αίτια.
Για το λόγο αυτό, στο συγκεκριμένο άρθρο θα μπορέσετε να μάθετε τα πάντα για το ζήτημα αυτό και να κρατήσετε το δικό σας φιλαράκι όσο το δυνατόν πιο υγιές.
Τι προκαλεί διάρροια στους σκύλους;
Σε γενικές γραμμές, προβλήματα, όπως είναι ο εμετός και η διάρροια, οφείλονται σε κακή λειτουργία ή κάποια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος.
Αυτή με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό παράγοντες, όπως είναι κάποια μεταδοτική ασθένεια ή μόλυνση από παράσιτα, ένας μικροτραυματισμός και η πρόσθετη επιμόλυνση της περιοχής ή κάποιο πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος.
Την ίδια στιγμή, η διάρροια σκύλου ίσως προκαλείται από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, ένα μεταβολικό ή ενδοκρινολογικό πρόβλημα, την εμφάνιση ενός όγκου ή μιας φλεγμονής, όπως είναι η αιμορραγική γαστρεντερίτιδα.
Βέβαια, δεν είναι απίθανο να οφείλεται και σε έναν παράγοντα όπως είναι η διατροφή ή το άγχος. Ελέγξτε ας πούμε εκείνη την «αθώα» κονσέρβα που του δώσατε για μεσημεριανό μη τυχόν και είναι ληγμένη.
Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει πως υπάρχουν και ανθρώπινα τρόφιμα που είναι σε θέση να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα στον σκύλο σας. Έτσι, ίσως προκαλείται από τροφή, π.χ από κόκκαλα ή κάτι άλλο.
Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να δώσετε στον σαλιάρη φιλαράκο σας μια μπουκίτσα από το φαγητό σας, φροντίστε να του δώσετε μόνο λίγο καρότο, φασολάκια ή μήλο χωρίς τα κουκούτσια!
Τύποι διάρροιας
Πριν προσδιορίσετε τα ακριβή αίτια, καλό είναι να χωρίσετε τη διάρροια σκύλου σε δύο μεγάλες κατηγορίες: του παχέος και του λεπτού εντέρου.
Η πρώτη χαρακτηρίζεται από συχνή εμφάνιση, μικρή ποσότητα κοπράνων που μοιάζουν με κόκκους από ρύζι, δυσκολία κατά την αφόδευση και εκκρίσεις με βλέννα.
Η δεύτερη διακρίνεται από μεγάλα, χαλαρά κόπρανα που εμφανίζονται σε φυσιολογική συχνότητα, απώλεια βάρους, χαμηλή ποιότητα τριχώματος και μειωμένη όρεξη. Εδώ πέρα δεν υπάρχει συνήθως αίμα ή βλέννα ή κάποια δυσκολία κατά την όλη διαδικασία.
Όπως κι αν έχει, είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχήσετε εάν δείτε κηλίδες αίματος στα κόπρανα του σκύλου σας ή αιμορραγική διάρροια. Καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.
Ξαφνική ή χρόνια διάρροια;
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν επεισόδια της συγκεκριμένης κατάστασης που ξεπερνιούνται πολύ εύκολα και αναίμακτα.
Στην περίπτωση που το κατοικίδιο σας εμφανίσει ξαφνικά διάρροια, το πιθανότερο είναι πως θα περάσει από μόνη της μέσα σε λίγες ώρες.
Εάν όμως δείτε πως αυτή διαρκεί για περισσότερο από 48 ώρες, ή εάν δείτε αίμα στα κόπρανα του μαζί με πρόσθετα συμπτώματα, όπως είναι ο εμετός και η ανορεξία, παρακαλείστε να καλέσετε άμεσα τον γιατρό σας!
Η χρόνια διάρροια σκύλου με τη σειρά της είναι συνεχόμενη ή έχει την τάση να επανεμφανίζεται. Αποτέλεσμα της είναι η απώλεια βάρους, η ξηροδερμία και η κακή ποιότητα του τριχώματος και η ληθαργική συμπεριφορά.
Τα πιθανή αίτια συνδέονται με παράσιτα, φεγμονώδη νόσο του εντέρου, δυσβίωση, προβλήματα με το πάγκρεας ή τον θυρεοειδή και καρκίνο.
Βέβαια, δεν αποκλείεται η αιτία της διάρροιας να είναι η διατροφή. Κάποιες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, πρωτεΐνης και έλλειψη σιτηρών μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε σκυλιά με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.
Για αυτό, φροντίστε να ταΐζετε το κατοικίδιο σας με υψηλής ποιότητας σκυλοτροφή που να ταιριάζει απόλυτα στις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού του.
Διάρροια σκύλου και εμετός
Όταν ένα σκυλάκι εμφανίζει και τα δύο αυτά συμπτώματα ταυτόχρονα, τότε μάλλον πάσχει από γαστρεντερίτιδα.
Εξίσου πιθανό είναι όμως και το ενδεχόμενο της παγκρεατίτιδας. Πρόκειται για μια άκρως σοβαρή ασθένεια που εμφανίζει τρομερούς πόνους στην κοιλιακή χώρα και μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία του σκύλου.
Σε περίπτωση που ο εμετός του σας φαίνεται κόκκινος, καφέ ή μαύρος, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρό σας.
Τι σημαίνει το χρώμα των κοπράνων για την εξέλιξη της κατάστασης;
Η αλήθεια είναι πως το χρώμα επηρεάζεται και καθορίζεται κυρίως από το τι τρώει ο σκύλος σας. Έτσι, ανοιχτόχρωμα φαγητά φέρουν ανοιχτόχρωμα κόπρανα και ούτω καθεξής.
Σε περίπτωση που του έχετε αρχίσει μια καθαρή διατροφή βασισμένη σε τροφές, όπως είναι το κρέας και το ρύζι, μάλλον θα δείτε κιτρινωπές ακαθαρσίες.
Μικρές κηλίδες αίματος στη διάρροια του σκύλου ίσως σημαίνουν την εμφάνιση γαστρεντερίτιδας ή κολίτιδας. Εάν δε δείτε πως είναι σε μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα κτηνιατρική συμβουλή.
Εάν τώρα το αίμα χωνευτεί πριν περάσει στα κόπρανα, τότε θα τα δείτε λιγάκι πιο μαύρα ή πράσινα. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα ζωάκια που έχουν προσβληθεί από κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό ή πάσχουν από έλκος με αμορραγία.
Τι να δώσω στον σκύλο μου που κάνει διάρροια;
Ποτέ, μα ποτέ δεν θα πρέπει να του δώσετε αντιβιοτικά φάρμακα ή άλλα σκευάσματα που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ανθρώπους γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία του.
Αντιθέτως, φροντίστε να ακολουθείτε κατά γράμμα την κατάλληλη αγωγή που θα σας χορηγήσει ο κτηνίατρός σας.
Παράλληλα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τη διατροφή του για όσο καιρό έχει μαλακές κενώσεις. Φτιάξτε του γεύματα από καθαρές πηγές πρωτεϊνών και υδατανθράκων, όπως είναι το ρύζι με το κοτόπουλο.
Φροντίστε έτσι, ώστε τα γεύματα του να είναι μικρά και διάσπαρτα μέσα στην ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην όλη διαδικασία της πέψης.
Αν η διάρροια του σκύλου σχετίζεται με στρεσογόνες καταστάσεις, τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορούν να προλάβουν την εμφάνισή της. Ρωτήστε σχετικά τον κτηνίατρο του ζώου.
Πότε πρέπει να καλέσω τον κτηνίατρο;
Δοκιμάσατε τα παραπάνω διατροφικά tips για 24 ώρες και παρόλα αυτά η διάρροια συνεχίζει ακάθεκτη; Είναι ώρα να πάτε στο γιατρό σας!
Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι είναι επείγον να πάτε το σκυλί στον γιατρό είναι ο εμετός, η απώλεια σωματικού βάρους, η εμφάνιση αίματος και η διάρροια μετά τη χορήγηση φαρμάκων ή εμβολίων.
Εκείνος ή εκείνη θα φροντίσει ώστε να πάρει το πλήρες ιστορικό υγείας του σκύλου και τις απαραίτητες πληροφορίες, π.χ αν η διάρροια του σκύλου προκληθηκε από τροφή, από κόκκαλα ή από κάποια ασθένεια. Αμέσως μετά θα τον εξετάσει και θα καταλήξει στην τελική διάγνωση.
Από εκεί και πέρα, μην αναρωτιέστε «τι να δώσω στον σκύλο μου που κάνει διάρροια», διότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μαλακών κενώσεων έγκειται αποκλειστικά και μόνο στο να ακολουθείτε προσεκτικά τις σχετικές οδηγίες του γιατρού σας!
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Γάτα Σνόουσου: Μια φαντασμαγορική ράτσα για οικογένεια!
- Ρούχα σκύλου: Πώς θα κάνεις σωστές και εγγυημένες αγορές!
- Χάσκι Σιβηρίας: Ένας δουλευταράς σκύλος με καρδιά «διαμάντι»!
- Τσιμπούρια στο σκύλο: Τα 3 πιο επικίνδυνα είδη & η αντιμετώπιση!
- Φροντίδα για γατάκια: Ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες τους;