Ως ενεργά μέλη της φιλοζωικής κοινότητας και λάτρεις των τετράποδων φίλων μας, ευχόμαστε πραγματικά μέσα από την καρδιά μας κάθε σκυλάκι εκεί έξω να βρει το μόνιμο σπιτάκι που του αξίζει.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εφικτό. Υπάρχουν ας πούμε φορές που η κατάσταση ή η ζωή ενός σκυλογονέα αλλάζει δραματικά σε σημείο που δεν μπορεί να φροντίσει πλέον το μαλλιαρό παιδί του.
Άλλοτε, υπάρχουν άνθρωποι που εκ των υστέρων αντιλαμβάνονται τη δέσμευση που φέρει η ιδιοκτησία ενός σκύλου και δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμοι να την αναλάβουν όπως πρέπει.
Κάπως έτσι, λοιπόν, καταλήγουμε καμία φορά στην αλλαγή ιδιοκτήτη σκύλου. Πώς να φαίνεται άραγε όλο αυτό στο ίδιο το ζωντανό;
Πώς αντιδράει ο σκύλος στην αλλαγή αφεντικού;
Η αντίδραση αυτή εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες, όπως είναι η ηλικία του σκύλου και το πρότερο περιβάλλον διαβίωσής του.
Όπως κι αν έχει όμως, η αλλαγή ιδιοκτήτη σκύλου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ή μάλλον, και για να το πούμε λιγάκι καλύτερα, είναι μια αρκετά αγχώδης διαδικασία για τα περισσότερα ζωντανά εκεί έξω.
Είναι κοινό για πολλά σκυλάκια να έρχονται αντιμέτωπα με κατάθλιψη ή άγχος, ειδικά αν προέρχονται από ένα σχετικά ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης.
Συγχρόνως, είναι φυσικό κι επόμενο να τους λείπει αφόρητα το πρώην αφεντικό τους και να μην έχουν καμία όρεξη να ενσωματωθούν στην καινούρια τους οικογένεια, τουλάχιστον στην αρχή.
Χρόνο όμως θα χρειαστούν και όσα σκυλάκια έχουν κακοποιητικό παρελθόν ή έχουν εγκαταλειφθεί στο παρελθόν. Είναι ανάγκη να αφομοιωθούν σωστά από τη νέα τους οικογένεια και να ξεπεράσουν κάθε είδους ψυχολογικό τραύμα ή ανάρμοστη συμπεριφορά.
Πώς να βοηθήσω τον σκύλο μου να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι;
Είπαμε ήδη πως η αλλαγή αφεντικού για τον σκύλο θα πρέπει να φαίνεται αρκετά αγχώδης και περίεργη συνθήκη. Υπάρχουν όμως πραγματάκια που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε την περίοδο προσαρμογής.
Πρώτα από όλα, και εφόσον αυτό είναι δυνατό, είναι μια εκπληκτική ιδέα του να γνωριστείτε λιγάκι με το ζωάκι πριν καν το φέρετε στο σπίτι σας για πάντα.
Κατά την αρχική αυτή γνωριμία, καλό είναι να είναι παρόντες όλα τα μέλη της οικογένειάς σας (τετράποδα ή μη), αλλά και οι τωρινοί ιδιοκτήτες του σκύλου. Έτσι θα αισθάνεται αρκετά ασφαλής, ώστε να σας υποδεχτεί.
Από εκεί και πέρα, όσο προετοιμάζεστε για την άφιξή του θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί ένα κλουβί σκύλου. Βάλτε το σε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού, ώστε να του παρέχετε ένα ιδιωτικό καταφύγιο.
Εξίσου επιτακτική κρίνεται η ανάγκη του να έχετε στην κατοχή σας προσωπικά αντικείμενα του νέου σας σκύλου.
Παρόμοια μπολάκια για το φαγητό ή το νερό του, τα αγαπημένα του παιχνίδια και ένα αντικείμενο από το προηγούμενο σπίτι του θα τον ανακουφίσουν σημαντικά.
Καθώς προετοιμάζεστε για την αλλαγή ιδιοκτήτη για τον σκύλο, καλό είναι να προγραμματίσετε την άφιξή του νωρίς το πρωί.
Όχι τίποτε άλλο, απλώς τα σκυλιά αγχώνονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επομένως, προγραμματίζοντας την εν λόγω συνάντηση για το πρωί, του δίνετε περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί.
Μόλις φτάσει στο καινούριο του σπιτάκι, μπορείτε να του δείξετε σιγά σιγά τους χώρους ενώ τον κρατάτε με το λουρί του. Έτσι, θα νιώσει κι εκείνος πιο άνετα.
Επίσης, υπάρχουν τρομερά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τον σκύλο μέσα στο σπίτι για να βελτιώσετε τη ψυχολογία του. Πάνω από όλα όμως, θα πρέπει πάντοτε να είστε υπομονετικοί μαζί του. Ίσως χρειαστεί εβδομάδες ή και ολόκληρους μήνες για να προσαρμοστεί κατάλληλα.
Πόσος καιρός θα χρειαστεί για την αλλαγή ιδιοκτήτη σκύλου;
Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ηλικία και το παρελθόν του ίδιου του σκύλου.
Εάν ας πούμε πάρετε κάποιο κουτάβι, η μετάβαση αναμένεται να είναι πιο αναίμακτη και γρήγορη. Αν είναι δε και μικρότερο από 12 εβδομάδων, θα σας αγαπήσει αμέσως!
Ωστόσο, μεγαλύτερης ηλικίας σκυλάκια, που έρχονται από ένα σταθερό και υγιές περιβάλλον διαβίωσης, χρειάζονται περίπου μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να συνηθίσουν τους νέους ιδιοκτήτες. Μοναδική προϋπόθεση είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους.
Σε περίπτωση όμως που έχετε στα χέρια σας ένα σκυλάκι με δύσκολο και μαύρο παρελθόν, τότε ίσως χρειαστείτε ολόκληρες εβδομάδες ή και μήνες για να σας μάθει και να νιώσει ασφαλές μαζί σας.
Του λείπει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του;
Κι όμως, είναι πολύ πιθανό! Ορισμένα σκυλιά θυμούνται πράγματι τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους. Αν τώρα η σχέση που είχαν μαζί τους ήταν καλή, τότε θα ήταν κάτι παραπάνω από χαρούμενα αν τυχόν τους ξαναέβλεπαν.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως το μυαλό τους τριγυρνάει όλη την ημέρα γύρω από εκείνους. Απλώς, εάν τυχόν τύχει και τους δουν ποτέ, μπορεί όντως να χαρούν.
Πρέπει να κρατήσω επαφή εγώ μαζί του;
Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά προσαρμόζεται το σκυλάκι στο νέο του σπίτι.
Για του λόγου το αληθές, αν τα πηγαίνει καλά μαζί σας και φαίνεται χαρούμενο σχετικά με την όλη αλλαγή αφεντικού, τότε μια επίσκεψη με τον πρώην ιδιοκτήτη ίσως δεν είναι κακή ιδέα.
Σε περίπτωση όμως που καταλάβετε πως αντιμετωπίζει τρομερή δυσκολία στο να προσαρμοστεί στην αλλαγή αφεντικού, καλό είναι να κρατήσετε τις αποστάσεις σας.
Μπορώ να αλλάξω το όνομα του σκύλου;
Εννοείται πως μπορείτε να του δώσετε ένα δικό σας όνομα! Ούτως ή άλλως τα σκυλιά δεν αντιλαμβάνονται την ταυτότητα όπως εμείς οι άνθρωποι.
Ίσα ίσα, που αν προέρχεται από ένα κακοποιητικό περιβάλλον, το να του αλλάξετε όνομα υπόσχεται να το βοηθήσει να το ξεπεράσει πιο εύκολα. Ξέρετε, νέο όνομα, νέα ταυτότητα, νέα ζωή.
Ίσως του φανεί λιγάκι περίεργο στην αρχή, αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου και το πέρασμα του χρόνου, θα το δείτε να ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμα σας.
Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί φυσικά το να είστε συνεπείς. Μην τυχόν και αρχίσετε να του αλλάζετε όνομα κάθε εβδομάδα ας πούμε!
Από εκεί και πέρα, αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να είστε πάντοτε υπομονετικοί και συνεπείς απέναντί του.
Θυμηθείτε πως κάθε αρχή είναι δύσκολη για όλους και ναι, ο νέος τετράποδος φίλος σας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, πόσω μάλλον στην αλλαγή αφεντικού. Για αυτό, σεβαστείτε τα όρια του για να σεβαστεί κι εκείνος εσάς.
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Γάτα Σνόουσου: Μια φαντασμαγορική ράτσα για οικογένεια!
- Ρούχα σκύλου: Πώς θα κάνεις σωστές και εγγυημένες αγορές!
- Χάσκι Σιβηρίας: Ένας δουλευταράς σκύλος με καρδιά «διαμάντι»!
- Τσιμπούρια στο σκύλο: Τα 3 πιο επικίνδυνα είδη & η αντιμετώπιση!
- Φροντίδα για γατάκια: Ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες τους;