Φτέρνισμα σκύλου & ρουθούνισμα: Τι ακριβώς δείχνουν;

 Το φτέρνισμα των σκύλων είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και μάλιστα, ένα από τα πιο αξιαγάπητα πράγματα που θα δείτε σαν σκυλογονείς!

 Όπως ακριβώς κι εσείς, έτσι και ο τετράποδος φιλαράκος σας κλείνει τα ματάκια του και ζαρώνει τη μυτούλα του λιγάκι πριν φτερνιστεί.

 Υπάρχουν όμως διάφοροι λόγοι που ευθύνονται για το φτέρνισμα σκύλου με την παιχνιδιάρικη διάθεση και την επικοινωνιακή προσπάθεια να είναι από τους πιο αθώους, έως και πιο σοβαρούς που αφορούν ζητήματα υγείας.

 Γιατί φτερνίζεται ο σκύλος μου;

 Όπως ακριβώς οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι φτερνίζονται για ένα σωρό λόγους. Έτσι, κάποια φτερνίσματα είναι πιο σοβαρά από άλλα και απαιτούν την αντίστοιχη αντιμετώπιση από τον κτηνίατρο.

 Το περιβάλλον διαβίωσης

 Ένας από τους πιο κοινούς λόγους για το φτέρνισμα σκύλου αφορά στην εισπνοή κάποιας ερεθιστικής ουσίας που έχει κολλήσει στα εσωτερικά τοιχώματα της μυτούλας τους.

 Για αυτό ακούτε το χαρακτηριστικό ρουθούνισμα όταν βλέπετε το κατοικίδιο σας να προσπαθεί να χώσει τη μουσούδα του στο γρασίδι ή όταν αρχίζει να σκάβει συνεχόμενα το χώμα μπροστά του.

 Αυτό όμως μπορεί να συμβεί και στο σπίτι. Αναρωτηθείτε, λοιπόν, μήπως πίσω από το επίμονο ή συχνό φτέρνισμα του σκύλου σας κρύβεται η συνήθειά σας να βάζετε αποσμητικό όταν βρίσκεται κοντά σας!

 Η επικοινωνιακή πρακτική

 Γενικά, οι σκύλοι έχουν τη τάση να χρησιμοποιούν το φτέρνισμα σαν μια επικοινωνιακή μέθοδο για να τα πουν λιγάκι με τους ανθρώπους ή άλλα ζωάκια. Το φτέρισμα του σκύλου εντάσσεται στο ευρύτερο επικοινωνιακό ρεπερτόριο τους.

 Μήπως έχετε παρατηρήσει ποτέ τον σκύλο σας όταν παίζει με άλλα ζωάκια στο πάρκο; Εάν ναι, τότε σίγουρα θα τον έχετε δει να φτερνίζεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να δείξει στους συμπαίκτες του πως μάλλον πρέπει να χαλαρώσουν λιγάκι.

 Η παιχνιδιάρικη διάθεση

 Το συγκεκριμένο είδος φτερνίσματος είναι χαρακτηριστικό, αρκετά συνηθισμένο και αποτελεί την μέγιστη ένδειξη πως το κατοικίδιό σας περνάει καλά με τα παιχνίδια μέσα στο σπίτι! Ή μπορεί απλώς να σας προειδοποιεί πως έρχεται με φιλική διάθεση.

 Μπορείτε πολύ εύκολα να το ξεχωρίσετε από όλα τα υπόλοιπα, μιας και στην πραγματικότητα μοιάζει με ένα απαλό ρουθούνισμα, παρά με ένα συνεχές ή έντονο φτέρνισμα σκύλου.

 Η ανάγκη για προσοχή

 Ένα ξαφνικό φτέρνισμα του σκύλου ίσως υποδηλώνει την ανάγκη του για προσοχή και παιχνίδι. Θα το ξεχωρίσετε επειδή σας κοιτάζει και το συνεχίζει όσο του δίνετε την σημασία που τόσο πολύ αποζητάει.

 Σκεφτείτε μήπως το κάνει κοντά στην ώρα που πρέπει φυσιολογικά να τον βγάλετε βόλτα, γιατί ίσως το κάνει επίτηδες για να κερδίσει αυτό που θέλει μια ώρα αρχύτερα!

 Προβλήματα υγείας

 Η αλήθεια είναι πως το φτέρνισμα αποτελεί μια άκρως υγιεινή και φυσιολογική πρακτική του ίδιου του σώματος. Παρ’ όλ’ αυτά, και ειδικά αν είναι συνεχές, μπορεί να υποδηλώνει και συνάχι σκύλου από κρυολόγημα.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ίσως πρόκειται για ένα σημάδι πως κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει με την υγεία των δοντιών ή της μύτης του. Ίσως έχει παγιδευτεί κάποιο άγανο στην μύτη του ή μπορεί να υπάρχει μέχρι και όγκος.

 Την ίδια στιγμή, ένα συνεχόμενο φτέρνισμα και συνάχι ενδέχεται να φανερώνουν την ύπαρξη κάποιας αλλεργίας, ειδικά αν γίνεται με το που μπαίνει η άνοιξη ας πούμε. Δείτε όσα δεν ξέρετε ξέρετε για τις αλλεργίες στα κατοικίδια μας για να προλάβετε αλλεργικές αντιδράσεις.

 Από εκεί και πέρα, η συχνότητα και το είδος του διαφέρουν από ράτσα σε ράτσα. Οι βραχυκέφαλες ράτσες, ας πούμε, όπως το Μπουλντόγκ, αντιμετωπίζουν συχνότερα αναπνευστικά προβλήματα λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών τους.

 Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε πως υπάρχει και το ανάποδα φτέρνισμα. Πρόκειται για ξαφνικές και επαναλαμβανόμενες εισπνοές από τη μύτη εξαιτίας κάποιας φλεγμονής, ερεθιστικής ουσίας ή απλού ενθουσιασμού.

 Σε περίπτωση που δείτε συνεχές, επίμονο και έντονο φτέρνισμα σκύλου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα παρατηρείτε περίεργες ρινικές εκκρίσεις με ή χωρίς αίμα ή συμπτώματα πόνου, καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

 Γενικότερα, είναι χρέος σας σαν υπεύθυνοι και σωστοί κηδεμόνες που είστε να προσέχετε πάντοτε την γενικότερη κατάσταση της υγείας του αγαπημένου σας κατοικίδιου.

 Εάν τυχόν παρατηρήσετε κάποια αλλόκοτη συμπεριφορά εκ μέρους του να εμφανίζεται εντελώς ξαφνικά και απότομα, δεν θα πρέπει να το αφήσετε να περάσει έτσι. Καλέστε άμεσα τον κτηνίατρο σας την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως είστε υπερβολικοί αν τυχόν αναζητήσετε κτηνιατρική συμβουλή και τελικά το σκυλάκι δεν έχει τίποτα. Ίσα ίσα, είπαμε πως αυτό σας κάνει υπεύθυνους και σωστούς κηδεμόνες!

 Μήπως υπάρχει κάποια άλλη κατάσταση υγείας των σκύλων που σας απασχολεί; Εάν ναι, τότε δεν έχετε παρά να μας την αναφέρετε κάτω στα σχόλια.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο