Τι να κάνω για να μην μυρίζει ο σκύλος μου άσχημα;

 Αγαπάτε το λατρεμένο σας κατοικίδιο όσο τίποτα άλλο σε αυτό τον κόσμο και πολύ καλά κάνετε!

 Έχει τύχει όμως καμιά φορά να σας πλησιάσει και να αρχίσει να σας κάνει γλύκες, δίνοντας σας φιλάκια. Τότε, είναι που συνειδητοποιείτε πως «πράγματι μυρίζει ο σκύλος μου και κάτι πρέπει να κάνω!».

 Αμέσως αρχίζετε να αναρωτιέστε: μήπως κυλίστηκε πουθενά βρώμικα; Είχε κάποιο ατύχημα καθώς σκάλιζε τα σκουπίδια σας κρυφά; Ή μήπως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό;

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ένα σωρό λόγοι που κρύβονται από την έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά ενός σκύλου και ο δικός σας δεν διαφέρει από αυτό τον κανόνα.

 Εάν όμως δεν μπορείτε να την ξεφορτωθείτε με ένα καλό μπανάκι και με την απαραίτητη περιποίηση του τριχώματος του, τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

 Πάμε όμως πρώτα να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τους 7 πιθανούς λόγους που ίσως ευθύνονται για αυτή τη δυσοσμία και τι να κάνω για να μη μυρίζει ο σκύλος μου δυσάρεστα.

 1. Πρόβλημα στα δόντια

 Αλήθεια, γνωρίζατε πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικίδιων ζώων υποφέρει από οδοντικά προβλήματα μόλις περάσει την ηλικία των τριών πρώτων χρόνων;

 Κι όμως! Το ίδιο ακριβώς θα παθαίνατε κι εσείς αν δεν βουρτσίζατε επιμελώς τα δοντάκια σας για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

 Σε γενικές γραμμές, λίγες ώρες μετά το γεύμα του σκύλου σας αρχίζει να σχηματίζεται πλάκα στα δόντια του. Το κακό είναι πως αυτή μετατρέπεται σταδιακά σε πέτρα.

 Τόσο η πλάκα, όσο και η πέτρα είναι γεμάτες βακτήρια που είναι σε θέση να προκαλέσουν ένα σωρό οδοντικά προβλήματα εάν τυχόν δεν αφαιρεθούν εγκαίρως.

 Κι ενώ μια ελαφριά μυρωδιά είναι απόλυτα φυσιολογική, η βρωμερή αναπνοή θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Αποτελεί ένδειξη πως έχει έρθει η ώρα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για έναν βαθύ καθαρισμό ή για περαιτέρω εξετάσεις.

 2. Νεφρική νόσος

 Δυστυχώς, τα ζωάκια που υποφέρουν από κάποια νόσο των νεφρών δυσκολεύονται να αποβάλλουν τις παθογόνες ουσίες από την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, αυτές συσσωρεύονται και προκαλούν την διακριτή μυρωδιά της αμμωνίας στον σκύλο σας.

 Την ίδια στιγμή, κάποιοι σκυλογονείς μαρτυρούν πως τα κατοικίδια ζωάκια τους που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια έχουν μια μεταλλική μυρωδιά στην αναπνοή τους.

 Βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι η αύξηση της δίψας και της ούρησης, ενώ σε προχωρημένα στάδια, ίσως προσέξετε ναυτία, εμετούς και ανορεξία εκ μέρους του σκυλάκου.

 3. Διαβήτης

 Ζωάκια που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του διαβήτη έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά στην αναπνοή τους και χρειάζονται αρκετή φροντίδα. Ίσως το ζωάκι σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή μπορεί αυτή να μην λειτουργεί σωστά.

 Έτσι, θα βρεθεί ανίκανο να χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του και το σώμα του θα αρχίσει να διασπά τις ίδιες του τις ουσίες για να προσλάβει θρεπτικά συστατικά.

 Αυτή η διαδικασία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή κετονών, οι οποίες προσδίδουν αυτή την άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή. Μπορεί να μυρίζει σαν ασετόν για τα νύχια ή να είναι πιο γλυκιά.

 4. Δερματικά προβλήματα

 Όσα σκυλάκια έχουν φυσικές ρυτίδες στο δέρμα τους, όπως τα μικροσκοπικά Παγκς, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποιου είδους δερματοπάθεια.

 Αυτό οφείλεται στο ότι ανάμεσα σε αυτές τις χαριτωμένες ζάρες αναπτύσσεται ένα περιβάλλον που είναι άκρως ευνοϊκό για μύκητες και βακτήρια.

 Με τη σειρά τους, αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονή, σχίσιμο της επιδερμίδας και τελικά μόλυνση.

 Καλό είναι να δείτε όσα δεν ξέρετε για τις αλλεργίες στα κατοικίδια μας, γιατί μπορούν να είναι υπαίτιες για επιπρόσθετες μολύνσεις. Βασικά συμπτώματα τους αποτελούν ο έντονος κνησμός, το υπερβολικό γλείψιμο ή δάγκωμα και τελικά η δημιουργία κάποιας λοίμωξης.

 5. Λοίμωξη στα αφτιά

 Οι αλλεργίες ανάμεσα στα κατοικίδια αποτελούν μια εξίσου κοινή αιτία για πολλές λοιμώξεις των αφτιών.

 Βέβαια, κάποια σκυλάκια είναι απλώς πιο επιρρεπή στην εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων εξαιτίας της ίδιας της ανατομίας των αφτιών τους – μακριά, κρεμασμένα αφτιά – ή επειδή βρίσκονται συχνά μέσα σε υγρό στοιχείο.

 Παρ’ όλ’ αυτά, ο ελλιπής καθαρισμός και η περιποίηση των αφτιών είναι η πρωταρχική αιτία που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας κάποιας μόλυνσης.

 Εάν, λοιπόν, προσέξετε πως το αγαπημένο σας σκυλάκι παρουσιάζει δυσοσμία γύρω από την περιοχή των αφτιών, ξύνεται ή κουνάει υπερβολικά το κεφάλι του, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

 6. Θέματα με τον πρωκτό

 Οι πρωκτικοί σάκοι είναι ουσιαστικά δύο μικροί αδένες που βρίσκονται κάτω από τον πρωκτό του κατοικίδιου σας και εκπέμπουν ένα λεπτό, δύσοσμο υγρό όταν εκείνο κάνει την ανάγκη του.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια κατοικίδια μπορεί να υποφέρουν από μολύνσεις στους πρωκτικούς αδένες ή δυσκολία στην αφόδευση, με αποτέλεσμα να γλείφονται ή να ξύνονται στο πάτωμα για να ανακουφιστούν.

 Εδώ πέρα χρειάζεται άμεση κτηνιατρική παρέμβαση με σκοπό τον επαρκή καθαρισμό. Διαφορετικά, υπάρχει περίπτωση δημιουργίας αποστήματος που θα προσφέρει μονάχα ταλαιπωρία και δυσοσμία στον σκύλο σας.

 7. Φούσκωμα

 Ορισμένα σκυλιά έχουν αρκετά αέρια για να προκαλέσουν κλιματική αλλαγή, ειδικά αν έχουν φάει κάποιο τρόφιμο χαμηλής ποιότητας ή κάτι που δεν έπρεπε εξαρχής.

 Οι πιο σοβαρές από τις περιπτώσεις μετεωρισμού συνοδεύονται από εμετό και διάρροια. Για αυτό, καλό είναι να παρέχουμε στο κατοικίδιο μας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.

 Σε τελική ανάλυση, είναι απολύτως φυσιολογικό το να μην μυρίζει ο σκύλος μου τριαντάφυλλο και γιασεμί!

 Εάν όμως η διακριτή μυρωδιά του δεν απομακρύνεται ύστερα από ένα καλό μπανάκι,τότε υπάρχει περίπτωση να συντρέχει κάποιο ζήτημα υγείας. Έτσι, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

 Έρχεται ο γούνινος φίλος σας να σας δώσει ένα λαχταριστό φιλί και το μόνο που σκέφτεστε είναι τι να κάνετε για να μη μυρίζει ο σκύλος σας; Κάντε του έναν σωματικό έλεγχο και ένα καλό μπανάκι, κι αν η οσμή παραμένει, επικοινωνείστε άμεσα με τον κτηνίατρό του.

 Εάν τυχόν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω ζητήματα ή tips για ένα σωστό και αποτελεσματικό μπάνιο, δεν έχετε παρά να μας το πείτε.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο