Η εκπαίδευση του σκύλου για τουαλέτα την κατάλληλη στιγμή είναι ένα βασικό κομμάτι, που δεν πρέπει να λείπει από την εκπαίδευση κανενός κατοικιδίου, είτε πρόκειται για ενήλικο σκυλί, είτε για κουτάβι.
Παρακάτω, θα βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό, ώστε να μπορέσετε να μάθετε κι εσείς στο κουτάβι σας τους βασικούς κανόνες της τουαλέτας.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα, όπως όταν ο σκύλος δεν τα κάνει έξω στη βόλτα, αλλά μέσα στο σπίτι ή το δωμάτιό σας.
Πώς θα μάθω στον σκύλο μου να μην τα κάνει μέσα στο σπίτι;
Όταν μιλάμε για την εκπαίδευση του σκύλου για τουαλέτα, έχετε δύο επιλογές: την εκπαίδευση με ένα μεταλλικό κλουβί (crate) και την επιλογή του να τα κάνει σε πάνα.
Την ίδια στιγμή, καλείστε να το βγάζετε τακτικά βόλτα, να προσέχετε τη διατροφή και τη γυμναστική του, όπως επίσης να τον ενθαρρύνετε να τα κάνει έξω στη βόλτα.
Η εκπαίδευση σε μεταλλικό crate
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη σας φαίνεται και τρομερά φιλικό, αλλά το κλουβί σκύλου υπόσχεται να διευκολύνει σημαντικά την συμβίωσή σας και ειδικά το πρώτο διάστημα της προσαρμογής του ζώου.
Εξάλλου, με το κλουβί εκμεταλλεύεστε το φυσικό ένστικτο του σκύλου να κρύβεται σε καταφύγια, ώστε να παραμένει ασφαλής και προστατευμένος. Έτσι, θα σας φανεί σχετικά εύκολο να τον κάνετε να το αγαπήσει.
Η λογική που κρύβεται πίσω από την εκπαίδευση με το crate έγκειται στο γεγονός πως οι σκύλοι είναι πολύ καθαροί και σπάνια τα κάνουν εκεί που κοιμούνται. Αυτό σημαίνει πως σταδιακά μαθαίνουν να κρατιούνται, ώστε να μην λερώσουν το καταφύγιο τους.
Βέβαια, θα πρέπει να του αγοράσετε ένα κλουβί απόλυτα προσαρμοσμένο στο μέγεθός του. Αν είναι μικρότερο, δε θα μπορεί να κινηθεί με άνεση, ενώ αν είναι μεγαλύτερο, θα έχει την ευκαιρία να τα κάνει μέσα.
Εάν αισθανθεί την ανάγκη να πάει τουαλέτα, το κουτάβι σας θα αρχίσει να κλαψουρίζει και να γκρινιάζει έντονα. Είναι ένα σημάδι που δε θα πρέπει να αγνοήσετε, οπότε βγάλτε το έξω.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους σας θα το κάνει να χάσει τον έλεγχο και να ανακουφιστεί στο κλουβί του. Κάπως έτσι, θα αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα πως δεν τρέχει κάτι αν τα κάνει μέσα και αυτή η συμπεριφορά θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο σπίτι.
Ειδικές πάνες για σκύλους
Η εκπαίδευση του σκύλου για τουαλέτα με τη χρήση πάνας χρειάζεται προσοχή, γιατί ενθαρρύνει δύο διαφορετικές επιλογές για το κουτάβι σας.
Σε μια ιδανική κατάσταση, ας πούμε, θα πρέπει να μάθει να κρατιέται όσο είναι μέσα στο σπίτι και να τα κάνει μονάχα όταν βγαίνει έξω για βόλτα.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εφικτό. Γι’ αυτό, οι πάνες έρχονται να δώσουν στο σκυλί σας την ασφάλεια που χρειάζεται, ώστε να ανακουφίζεται και μέσα στο σπίτι.
Όταν όμως φτάσει στην ενηλικίωση και μπορεί πλέον να κρατηθεί περισσότερο, θα πρέπει να του μάθετε πως δουλειά του είναι να τα κάνει πλέον μόνο εκτός σπιτιού.
Φτιάξτε ένα σταθερό πρόγραμμα με την τουαλέτα του σκύλου
Έχετε υπόψη σας πως τα κουτάβια έχουν μικρή ουροδόχο κύστη. Αυτό σημαίνει πως αισθάνονται την ανάγκη να ουρήσουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να του δίνετε την ευκαιρία να κάνει αυτό που πρέπει.
Καλείστε, λοιπόν, να φτιάξετε ένα πρόγραμμα. Εάν το κουτάβι σας είναι πολύ μικρό σε ηλικία, θα πρέπει να το βγάζετε οπωσδήποτε:
- Πολύ νωρίς το πρωί
- Πολύ αργά το βράδυ, λίγο πριν πάει για ύπνο
- Μετά το παιχνίδι μέσα στο σπίτι
- Μετά την παραμονή του στο κλουβί
- Όταν ξυπνάει από τον μεσημεριανό του υπνάκο
- Μετά το μάσημα ενός παιχνιδιού ή άλλου αντικειμένου
- Μετά το φαγητό
- Μετά το νερό
Αντιλαμβάνεστε πως η εκπαίδευση του κουταβιού για τουαλέτα προϋποθέτει πως πρέπει να τρέχετε διαρκώς να το βγάζετε έξω στο δρόμο και, μάλιστα, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου!
Εάν δουλεύετε, καλό είναι να κάνετε κάποιου είδους διακανονισμό με το αφεντικό σας ή να εμπιστευτείτε τη δουλειά αυτή σε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς είναι σημαντικό να τηρήσετε πιστά αυτό το πρόγραμμα.
Θυμηθείτε: όσο πιο νωρίς του μάθετε πως υπάρχει συγκεκριμένο μέρος που μπορεί να χρησιμοποιεί ως τουαλέτα, τόσο πιο γρήγορα θα αφήσετε αυτό το χαοτικό και ακατάστατο κεφάλαιο της συμβίωσης πίσω σας!
Παρατήρηση και επιτήρηση
Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά το κουτάβι σας για τυχόν σημάδια που μαρτυρούν ότι χρειάζεται να κάνει την ανάγκη του.
Από εκεί και πέρα, κάθε κουτάβι είναι διαφορετικό. Έτσι, το κάθε ένα είναι σε θέση να κρατηθεί για μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό, λοιπόν, έχετε το νου σας!
Ο έλεγχος της διατροφής
Τα νεαρής ηλικίας σκυλάκια διαθέτουν ένα πεπτικό σύστημα που δεν έχει ωριμάσει ακόμη και γι’ αυτό δε μπορούν να χωνέψουν μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Για το λόγο αυτό, καλό είναι να διαχωρίζετε το φαγητό τους σε μικρότερα γεύματα και να τους τα δίνετε διάσπαρτα μέσα στη μέρα.
Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι η ίδια η τροφή. Προτιμήστε μια υψηλής ποιότητας premium σκυλοτροφή, που να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του κατοικιδίου σας.
Μη ξεχνάτε όμως να ρίχνετε μια ματιά και στα κόπρανά του. Αν τα δείτε ογκώδη, χαλαρά και με μια χαρακτηριστική μυρωδιά, μιλήστε στον κτηνίατρό σας. Το πιθανότερο είναι πως χρειάζεται κάποια αλλαγή στη διατροφή του.
Η επιβράβευση είναι απαραίτητη
Εάν σκέφτεστε να τιμωρήσετε το κουτάβι σας που τα έκανε πάλι μέσα στο σπίτι, μην το κάνετε. Δεν θα λύσετε τίποτα με το να το τρομοκρατείτε.
Αντιθέτως, δοκιμάστε να το επαινέσετε όταν τα κάνει στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Κάντε το να νιώσει πως είναι ένας μικρός σκυλίσιος «Einstein» όταν τα καταφέρνει και θα δείτε πως μάθει πολύ πιο εύκολα.
Να είστε δημιουργικοί με την επιβράβευσή του. Δώστε του λαχταριστές λιχουδιές σε υπέροχες, απολαυστικές γεύσεις, χτυπήστε παλαμάκια, πείτε του πόσο καλό παιδί είναι και χαϊδέψτε το με αγάπη.
Κι αν τυχόν κάποια στιγμή έχει κάποιο ατύχημα, μην το κάνετε θέμα. Καθαρίστε μονάχα την περιοχή με κάποιο ειδικό καθαριστικό με ένζυμα. Αυτό θα απομακρύνει τη δυσοσμία και θα αποτρέψει μελλοντικά ατυχήματα.
Σε περίπτωση που ο σκύλος σας ετοιμάζεται να τα κάνει μέσα στο σπίτι, πάρτε τον και βγάλτε τον αμέσως έξω! Θυμηθείτε πως σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση του σκύλου για τουαλέτα, η πρόληψη είναι ο δρόμος για την επιτυχία.
Ακολουθώντας τους κανόνες, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχετε στα χέρια σας ένα πλήρως υπάκουο και εκπαιδευμένο ενήλικο σκυλί. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.
Αν ο σκύλος σας δεν τα κάνει στη βόλτα και εξακολουθεί να τα κάνει μέσα στο σπίτι, ακόμη και μετά το πέρας της εκπαίδευσής του, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Εκείνος ή εκείνη θα κρίνει αν το πρόβλημα οφείλεται στην υγεία του ή στη συμπεριφορά του.
Εάν δυσκολεύεστε να μάθετε στον σκύλο σας τις βασικές εντολές, μη σκάτε. Πείτε μας ποιες θέλετε να μάθει και θα σας πούμε εμείς τον τρόπο.