Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που απασχολούν αρκετούς σκυλογονείς και ένα από τα βασικότερα είναι το εξής: «Γιατί ο σκύλος μου τρώει τις ακαθαρσίες του; Μήπως έχει κάποιο πρόβλημα;».
Παρόλα αυτά, η κοπροφαγία είναι μια από τις πιο κοινές συμπεριφορές των σκύλων που παρατηρούν οι κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων.
Μπορεί να πιάσατε κι εσείς πρόσφατα το κατοικίδιό σας να καταναλώνει τα κόπρανά του και τώρα βρίσκετε τους εαυτούς σας να αναρωτιούνται εάν τυχόν ο μπαγασάκος πάσχει από κάποια διατροφική έλλειψη ή έχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.
Όσο αηδιαστικό κι αν σας φαίνεται, δε χρειάζεται να έχει ντε και καλά κάποιο πρόβλημα. Είναι απλώς ένα μέρος της σκυλίσιας φύσης του και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε.
Βέβαια, καλό είναι προηγουμένως να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ειδικά αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά του σκύλου σας προέκυψε ξαφνικά. Έτσι, θα μπορέσετε να αποκλείσετε κάποιο ζήτημα υγείας που ίσως έχει.
Γιατί ο σκύλος μου τρώει τις ακαθαρσίες του;
Η αλήθεια είναι ότι τα αίτια της κοπροφαγίας των σκύλων δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα. Πάμε όμως να δούμε αυτό το φαινόμενο λιγάκι πιο αναλυτικά, για να καταλάβετε κι εσείς καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει.
Καταρχάς, αν πιστεύετε πως μόνο ο σκύλος σας το κάνει, κάνετε λάθος. Επιστημονικές έρευνες και μελέτες υποστηρίζουν πως 1 στους 6 σκύλους εμφανίζει αυτήν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν το ζήτημα αυτό, οι ειδικοί ισχυρίζονται πως η κοπροφαγία σκύλου συνδέεται με το μητρικό ένστικτο.
Αυτό υπαγορεύει στις σκυλίτσες να καθαρίζουν τη φωλιά τους, τρώγοντας διάφορα περιττώματα των κουταβιών τους μέχρι αυτά να απογαλακτιστούν.
Από εκεί και πέρα, παίζει σημαντικό ρόλο και η ίδια η προσωπικότητα του σκύλου. Αν ο δικός σας είναι λαίμαργος με το φαγητό του, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να αρχίσει να καταναλώνει τα κόπρανά του.
Επιπλέον, μπορεί να θέλει την αμέριστη προσοχή και τη φροντίδα σας. Αν γνωρίζει πως αντιδράσετε μόλις τον δείτε, είναι λογικό να φάει τα κόπρανα του για να σας προκαλέσει.
Κάπως έτσι, λοιπόν, η κοπροφαγία του σκύλου εντάσσεται στο φάσμα μιας σειράς αρνητικών συμπεριφορών, με σκοπό τη λήψη προσοχής.
Άλλα παραδείγματα είναι το ξαφνικό και ελαφρύ δάγκωμα του σκύλου, το χοροπηδητό πάνω σε ανθρώπους και το κλέψιμο αντικειμένων για την υποκίνηση παιχνιδιού.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, ένας σκύλος που τρώει τα ίδια του τα κόπρανα, ίσως το κάνει για να χωνέψει την τροφή που δεν κατάφερε να χωνέψει πριν. Πρόκειται για μια ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας.
Αν τώρα πρόκειται για μια ξαφνική και απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς του, τότε αυξάνεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο του να πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας.
Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο γαστρεντερικό του σύστημα, το συκώτι ή στον εγκέφαλό του. Έτσι, μπορεί να προσέξετε πως έχει αρχίσει να χάνει κιλά, να κάνει εμετό ή να φέρεται εντελώς αλλόκοτα.
Μια ακόμα πιθανή αιτία έγκειται στους ψυχολογικούς παράγοντες και, συγκεκριμένα, στο άγχος του. Σκεφτείτε αν έχετε τιμωρήσει ποτέ τον σκυλάκο σας, επειδή τα έκανε κατά λάθος μέσα στο σπίτι – ίσως τον αγχώσατε!
Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο, γιατί μπορεί να χρειάζεται κάποια αλλαγή ή προσθήκη στη διατροφή του σκύλου και να γίνουν κάποιες απαραίτητες εξετάσεις.
Πώς θα σταματήσω την κοπροφαγία του σκύλου μου;
Σε μια πρώτη φάση, θα πρέπει να διερευνήσετε και να αποκλείσετε την πιθανότητα ο σκύλος σας να είναι άρρωστος.
Αν ο κτηνίατρος σας ενημερώσει πως μάλλον πρόκειται για ζήτημα συμπεριφοράς, μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση του σκύλου σας. Εφαρμόστε τις παρακάτω συμβουλές για να έχετε άμεσα και θετικά αποτελέσματα.
1. Περιορίστε την πρόσβασή του στα κόπρανα
Τα σκυλάκια που έχουν την τάση να τρώνε ακαθαρσίες, συνήθως τις προτιμούν φρέσκες. Γι’ αυτό, πρέπει να μαζεύετε αμέσως τα «κακάκια» του κατά τη διάρκεια της βόλτας ή όταν είστε στο σπίτι.
Βέβαια, θα πρέπει να έχετε το νου σας και στα υπόλοιπα ζωάκια μέσα στο σπίτι. Αν έχετε γάτες, θα πρέπει να καθαρίζετε τακτικά την άμμο τους, προκειμένου να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να χώσει τη μουσούδα του μέσα στην τουαλέτα της γάτας.
2. Έχετε πάντα μαζί σας όταν βγαίνετε έξω ένα παιχνίδι
Εάν δείτε πως ο τετράποδος φιλαράκος σας ψάχνει να βρει φαγητό όταν τον αφήνετε να βγει στην αυλή για να πάει τουαλέτα, δράστε άμεσα. Δώστε του ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά, για αποσπάσετε την προσοχή του και μαζέψτε αμέσως τις ακαθαρσίες του!
3. Παραμείνετε θετικοί στην εκπαίδευση
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου δουλεύετε πάντοτε με θετικό και αισιόδοξο πνεύμα, χρησιμοποιώντας τεχνικές και μεθόδους που θα βελτιώσουν με όμορφο τρόπο τη συμπεριφορά του.
Μάθετέ του χρήσιμες εντολές, όπως για παράδειγμα, «άφησε το» και «κάτσε». Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να τον ελέγχετε πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της βόλτας.
4. Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής
Εάν περιορίσατε πρόσφατα τις θερμίδες που καταναλώνει ο σκύλος σας, ίσως θα πρέπει να του παρέχετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Προσθέστε ενζυματικά συμπληρώματα διατροφής για να κάνετε τη γεύση των κοπράνων του λιγότερο απολαυστική.
Αν τίποτα από όλα δεν πιάνει με το δικό σας κατοικίδιο, μην απογοητευτείτε. Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας. Μπορείτε πάντοτε να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου εξειδικευμένου εκπαιδευτή σκύλων και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο να δώσετε οριστική λύση στο πρόβλημα!