Βόλτα σκύλου: 6 συμβουλές για να την ευχαριστηθείτε και οι δύο!

 Υπάρχει άραγε κάτι καλύτερο για εσάς τους σκυλογονείς από το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το λατρεμένο σας κατοικίδιο όταν τον βγάζετε βόλτα; Μάλλον όχι!

 Βέβαια, κάποιοι από εσάς ίσως έχουν στη διάθεσή τους μια μεγάλη αυλή ή έναν κήπο και πιστεύουν πως αυτό αρκεί για να παρέχει στο ζωάκι τους την κατάλληλη σωματική άσκηση, ώστε να παραμένει χαρούμενο και υγιές.

 Ωστόσο, ακόμη και τότε, χρειάζεται να βγαίνει εκείνη την πρωινή ή απογευματινή βολτούλα του έξω στη γειτονιά. Εξάλλου, ο χρόνος εκτός σπιτιού συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας του.

 Μάλιστα, πολλοί αναρωτιούνται πόση ώρα πρέπει να διαρκεί η βόλτα του σκύλου, ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τη ράτσα, τον χαρακτήρα και την ηλικία του.

 Για παράδειγμα, περισσότερο από σαράντα λεπτά χρειάζεται ένα ενήλικο Ακίτα για να εκτονώσει την ενέργεια, ενώ λιγότερο από μισή ώρα χρειάζεται ένα κουτάβι Σιχ Τσου, που τα οστά του βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης και δεν πρέπει να περπατάει πολλή ώρα.

 Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα σκυλιά λατρεύουν την σωματική άσκηση, αλλά και την πνευματική διέγερση. Γι’ αυτόν τον λόγο τα βλέπετε να τρελαίνονται και μόνο με το άκουσμα της μαγικής αυτής λεξούλας.

 Παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχετε το νου σας, αν θέλετε να απολαύσετε και οι δύο τη βόλτα σας. Για να το πετύχετε, λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παρακάτω χρήσιμα tips!

 Έχετε πάντα τον σκύλο σας κοντά σας με λουρί

 Η καθιερωμένη βόλτα του σκύλου είναι εκείνη που του επιτρέπει να τεντώσει το κορμάκι του, να έρθει σε επαφή με ένα σωρό διαφορετικά ερεθίσματα και νέες μυρωδιές, όπως επίσης να γνωρίσει άλλα σκυλάκια.

 Για να τα καταφέρει, θα πρέπει να του δίνετε τον χρόνο, αλλά και τον χώρο του. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να τον τραβολογάτε πέρα δώθε ή να τον έχετε δεμένο κοντά σας με ένα πολύ κοντό λουρί.

 Βέβαια, δεν συνιστούμε τη βόλτα του σκύλου χωρίς λουρί, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Εξάλλου, σε πολλές πόλεις υπάρχει ο σχετικός νόμος για τη βόλτα του σκύλου με λουρί και φίμωτρο.

 Επομένως, ενημερωθείτε σωστά για το πότε και πως πρέπει να χρησιμοποιείτε το φίμωτρο του σκύλου, ώστε να είστε σωστά προετοιμασμένοι και ξέγνοιαστοι κατά τη διάρκεια της εξόδου σας.

 Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εκπαιδεύσετε κατάλληλα το κατοικίδιό σας, ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά του, περπατώντας με λουρί. Βρείτε του όμως ένα που να του επιτρέπει μια σχετική ελευθερία κινήσεων!

 Αφήστε τον να μυρίσει

 Όλα τα σκυλάκια εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους μέσω της μυρωδιάς. Φυσικά, ο δικός σας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

 Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της βόλτας με τον σκύλο σας είναι να τον τραβάτε συνεχώς και να μην του δίνετε τον απαραίτητο χρόνο να μυρίσει αυτά που θέλει. Είναι σα να του κόβετε τα φτερά!

 Αφήστε που η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ένας απλός τρόπος για να κρατάτε την πνευματική του υγεία στα θεμιτά επίπεδα. Για αυτόν τον λόγο, είναι κρίμα να του στερείτε το δικαίωμα για οσφρητική εργασία.

 Παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο παρόν!

 Ίσως η ώρa που ο σκύλος βγαίνει βόλτα να είναι και η δική σας αγαπημένη, προκειμένου να βάλετε τις σκέψεις σας σε μια σειρά, αλλά υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για να μην είστε αφηρημένοι.

 Μένοντας συγκεντρωμένοι στο εδώ και στο τώρα είστε σε θέση να κρατάτε τον σκύλο σας ασφαλή. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να τον αποτρέψετε από το να φάει ό,τι βρει κάτω ή να τα κάνει κάπου που δεν πρέπει.

 Την ίδια στιγμή, έχετε τον πλήρη έλεγχό του. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως σας ξεφύγει και περάσει βιαστικά τον δρόμο ή αρχίσει να κυνηγάει κάποιον ποδηλάτη ή άλλο ζώο.

 Μην μιλάτε όλη την ώρα στο κινητό

 Αν το να αφαιρεθείτε έστω και για λίγη ώρα είναι επικίνδυνο για την υγεία του τετράποδου φίλου σας, τότε το να μιλάτε διαρκώς στο κινητό σας είναι τουλάχιστον απαγορευτικό!

 Απεναντίας, θα πρέπει να κρατάτε το λουρί του σκύλου σας και με τα δύο χέρια αν είναι εφικτό και να έχετε το νου σας στον δρόμο.

 Εξάλλου, αν το καλοσκεφτείτε, αυτή είναι μια στιγμή που μοιράζεστε με τον αγαπημένο σας, πιστό φιλαράκο. Γιατί να αφήσετε τρίτους να μπουν ανάμεσά σας;

 Χρησιμοποιήστε έναν καλό εξοπλισμό

 Βεβαιωθείτε πως έχετε ήδη προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, που θα απογειώσουν την βόλτα σας.

 Ένα κολλάρο στα μέτρα του, με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας γραμμένα σε ένα ID tag και ένα ανθεκτικό λουρί, που να του ταιριάζει, είναι τα βασικά.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να έχετε μαζί σας σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του, ένα μπουκάλι ή παγούρι για σκύλους και γιατί όχι τις αγαπημένες του λιχουδιές.

 Μη φοβηθείτε να γίνετε δημιουργικοί

 Πέρα από το πόσες φορές πρέπει να βγαίνει έξω ο σκύλος, εξίσου σημαντικό είναι η καθημερινότητά του να εμπλουτίζεται και να διακρίνεται από μια ποικιλία. Δυστυχώς όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι σκυλογονείς που ακολουθούν πάντα την ίδια διαδρομή στη βόλτα του κατοικιδίου τους.

 Εννοείται πως ο σκυλάκος σας χαίρεται απλώς και μόνο που βγαίνει μαζί σας εκτός σπιτιού. Μη φοβηθείτε όμως να γίνετε δημιουργικοί και να τον καμαρώσετε έτσι ενθουσιασμένος που θα είναι!

 Αντί να κάνετε την ίδια διαδρομή που κάνετε κάθε μέρα, δοκιμάστε να πάτε μία βόλτα στο βουνό ή στη θάλασσα, ανάλογα με τη περιοχή που μένετε ή τουλάχιστον να πάτε σε ένα νέο οικοδομικό τετράγωνο.

 Ο εμπλουτισμός της καθημερινής ρουτίνας του με νέες εμπειρίες, μυρωδιές και ήχους, είναι κάτι που όχι μόνο θα το εξιτάρει, αλλά θα διεγείρει ακόμα περισσότερο το μυαλό του, με αποτέλεσμα να μείνει πολύ πιο ανακουφισμένος και ήρεμος στο σπίτι τις υπόλοιπες ώρες.

 Σε τελική ανάλυση, η αλήθεια είναι πως οι σκύλοι δεν ζητούν και πολλά ως αντάλλαγμα για την αιώνια αφοσίωση και την ανιδιοτελή αγάπη που μας προσφέρουν.

 Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους είναι να τους κρατάμε υγιείς και χαρούμενους. Και δεν νοείται σκύλος που να είναι ευχαριστημένος δίχως την καθιερωμένη βολτίτσα του!

 Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας, διασκεδαστικές και αστείες ιστορίες από τις βόλτες με τον λατρεμένο σας σκυλάκο ή από την καθαριότητά του μετά τη βόλτα, αφήνοντάς μας ένα σχόλιο από κάτω!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο