Φίμωτρο σκύλου: Πότε & πως το χρησιμοποιείς!

 Είναι απόλυτα κατανοητό ότι τα σκυλιά δυσκολεύονται να συνηθίσουν να φοράνε φίμωτρο, αν δεν το έχουν ξανακάνει, αλλά υπάρχουν πολλά που το χρειάζονται τόσο για τη δική τους ασφάλεια, όσο και για των υπολοίπων. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το κατοικίδιό σας μπορεί να χρειαστεί να φορέσει φίμωτρο και πάμε να τους δούμε.

 Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι ο σκύλος είναι επιρρεπής στο να τρώει πράγματα που δεν πρέπει και το φίμωτρο είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δε θα φάει τίποτα επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της βόλτας.

 Επιπλέον, η ράτσα του σκύλου και τα χαρακτηριστικά της μπορεί να καθιστούν απαραίτητη τη χρήση φίμωτρου σε δημόσιους χώρους, λόγω της επιθετικότητας που μπορεί να βγάζει στους ξένους.

 Μπορεί, ακόμα, ο τετράποδος φίλος σας να μην αντέχει καθόλου τις επισκέψεις στον κτηνίατρο ή το κομμωτήριο και να στρεσάρεται υπερβολικά, με αποτέλεσμα να γίνεται άγριος. Σε αυτή τη περίπτωση, το φίμωτρο θα αποτρέψει οποιοδήποτε δάγκωμα του σκύλου στον γιατρό ή τον κομμωτή.

 Ο νόμος για το φίμωτρο ορίζει ότι κρίνεται απαραίτητο κάποια σκυλιά να το φοράνε, διαφορετικά, υπάρχει ποινή.

 Εάν κρίνετε ότι ο σκύλος σας πρέπει να φοράει φίμωτρο όταν βγαίνει βόλτα ή βρίσκεται σε χώρους με πολυκοσμία, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τον εκπαιδεύσετε σωστά.

 Ποιο φίμωτρο σκύλου να επιλέξω;

 Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στην αγορά και για αυτόν το λόγο μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε ποιος είναι καλύτερος για τον σκύλο σας.

 Αν ο μικρός είναι υποχρεωμένος να το φοράει όταν τον βγάζετε βόλτα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ή όταν πηγαίνετε κάποιο ταξίδι, είναι σημαντικό να πάρετε κάτι που θα του είναι άνετο για πολλές ώρες και δεν θα τον εμποδίζει από φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες, όπως το να λαχανιάζει ή να πίνει νερό.

 Ως βασικός κανόνας, κάθε φίμωτρο που αγοράζετε για τον σκύλο σας πρέπει να εφαρμόζει σωστά στη μουσούδα του για να μη τραυματιστεί, να μην τον εμποδίζει να ανοίγει το στόμα του, όταν χασμουριέται ή λαχανιάζει, διαφορετικά μπορεί να υπερθερμανθεί και να είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό που δεν σπάει εύκολα.

 Στα καταστήματα με είδη για κατοικίδια ζώα θα βρείτε διάφορα φίμωτρα σκύλου, αλλά το πιο διαδεδομένο και αποτελεσματικό είναι το φίμωτρο ελεύθερης αναπνοής σε στυλ καλαθιού, που επιτρέπει στον σκύλο να αναπνέει και να λαχανιάζει ελεύθερα. Επίσης, δεν περιορίζει το στόμα του πολύ, με αποτέλεσμα να πίνει νερό ακόμα και όταν το φοράει.

 Το φίμωτρο για γαύγισμα που κρατάει το στόμα του εντελώς κλειστό μπορεί να είναι χρήσιμο σε βραχυπρόθεσμες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο, αλλά γενικά, δεν συνιστάται όταν πρέπει να βγει βόλτα ή να παρευρεθεί κάπου για αρκετή ώρα.

 Ο λόγος είναι ότι δεν προσφέρει μια άνετη εφαρμογή και δεν είναι τόσο εύκολο για το ζωντανό να λαχανιάσει ή να πιει νερό μέσα από αυτό.

 Πώς να του φορέσω το φίμωτρο σκύλου

 Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε το σωστό μέγεθος για το σκυλί σας για να μην νιώθει άβολα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές μπορείτε να βρείτε ένα συγκεκριμένο με βάση τη ράτσα του.

 Εάν δεν είστε σίγουροι, μετρήστε τη περιοχή γύρω από μύτη και το μήκος της μύτης από την άκρη μέχρι το σημείο ακριβώς κάτω από τα μάτια του για να βρείτε αυτό που θα εφαρμόζει σωστά.

 Σε μερικά φίμωτρα μπορείτε να προσαρμόσετε το σχήμα τους, ώστε να κάθονται πιο άνετα στον σκύλο σας.

 Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να μπορεί να ανοίγει το στόμα του αρκετά ώστε να λαχανιάζει και να πίνει νερό και η μύτη του δεν πρέπει να αγγίζει τα τοιχώματα –  περίπου 1 εκατοστό ανάμεσα στη μύτη του και στο φίμωτρο είναι καλή απόσταση για να του είναι άνετο.

 Κάποιες βραχυκέφαλες ράτσες σκύλων, όπως τα Παγκς, τα Πεκινουά και τα Γαλλικά Μπουλντόγκ έχουν πολύ στενή μύτη, οπότε θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι για την αγορά σας, προκειμένου να αναπνέουν σωστά. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για να σας βοηθήσει να βρείτε το ιδανικό μέγεθος.

 Συμβουλές μας για το μέγεθος και τη τοποθέτηση του φίμωτρου:
  • Κοιτάξτε τις ράτσες που αναγράφονται στη συσκευασία εάν δεν είστε σίγουροι ποιο μέγεθος να πάρετε.
  • Μετρήστε τον σκύλο σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό μέγεθος για τη μουσούδα του.
  • Η μύτη του σκύλου σας δεν πρέπει να αγγίζει το άκρο του φίμωτρου.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο τετράποδος φίλος σας μπορεί ακόμα να αναπνέει και ότι το στόμα του δεν είναι πολύ περιορισμένο.
  • Βεβαιωθείτε ότι το ζωντανό δεν μπορεί να κουνήσει ή να αφαιρέσει το φίμωτρο.
  • Οι ιμάντες του φίμωτρου δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτές – θα πρέπει να μπορείτε να περάσετε το δάχτυλό σας κάτω από τους ιμάντες.
 Πώς να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να φοράει το φίμωτρο

 Μόλις αγοράσετε το κατάλληλο φίμωτρο σκύλου, θα ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, μέχρι να μάθει να το φοράει χωρίς γκρίνια και φασαρία. Με τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης και της ανταμοιβής, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

 Μην επιχειρήσετε να του το φορέσετε κατευθείαν, διότι θα τρομάξει και θα αγχωθεί, με αποτέλεσμα να δυσκολευτείτε πολύ κατά την εκπαίδεση.

 Βήμα πρώτο – «Η πρώτη γνωριμία!»

 Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να τον φέρετε σε επαφή με το φίμωτρο από μακριά. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει ποτέ να το ακουμπήσετε στο πρόσωπό του αμέσως.

 Ξεκινήστε δείχνοντάς του το φίμωτρο. Αφήστε τον να το μυρίσει και να το περιεργαστεί. Στη συνέχεια, επαινέστε τον για το ενδιαφέρον και τη καλή του συμπεριφορά και ανταμείψτε με μια λιχουδιά ή το αγαπημένο του παιχνίδι.

 Βήμα δεύτερο – Βάλτε τη μύτη του μέσα στο φίμωτρο

 Μετά από λίγες μέρες, αφήστε τον να βάλει τη μύτη του μέσα στο φίμωτρο. Εάν έχετε ένα σε στυλ καλαθιού, βάλτε κρατήστε μια λιχουδιά και πείτε του να έρθει να την πάρει. Σταδιακά, κατεβάστε το χέρι σας πιο χαμηλά μέχρι ο σκύλος σας να βάλει τη μύτη του μέσα με χαρά και να πάρει μια λιχουδιά.

 Προσέξτε μόνο να μην το πιέζετε στη μύτη του και να τον αφήνετε να προχωράει με τον δικό του ρυθμό. Εάν αρχίσει να φαίνεται ανήσυχος ή αγχωμένος, κάντε ένα βήμα πίσω και προσπαθήστε ξανά.

 Βήμα τρίτο – Κρατήστε τους ιμάντες

 Τώρα που ο σκύλος σας είναι πρόθυμος να βάλει τη μύτη του μέσα στο φίμωτρο, μπορείτε να αρχίσετε να μετακινείτε τους ιμάντες πίσω από τα αφτιά του αργά και προσεκτικά. Στην αρχή δεν χρειάζεται να σηκώσετε τους ιμάντες. Πηγαίνετε ένα βήμα πίσω αν τον δείτε να αγχώνεται.

 Καθ’ όλη τη διαδιασία της εκπαίδευσης του σκύλου θα πρέπει να δείχνετε θετικοί και αισιόδοξοι. Εάν ο μπαγασάκος απομακρυνθεί, μην φωνάξετε! Απλώς κάντε υπομονή και προσπαθήστε ξανά. Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να βγάλετε το φίμωτρο αμέσως και να τον ανταμείψετε γρήγορα με μια λιχουδιά.

 Βήμα τέταρτο – Σταθεροποιήστε το φίμωτρο

 Μόλις ο σκύλος σας νιώσει άνετα με τους ιμάντες, αφήστε το πάνω του για περισσότερη ώρα και ανταμείψτε τον με μια λιχουδιά.

 Σταδιακά, μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο που το φοράει και αρχίστε να περπατάτε μέσα στο σπίτι μαζί του. Όταν ο σκύλος σας το συνηθίσει σε διαφορετικούς χώρους, υπό διαφορετικές συνθήκες, ακόμα και με τη παρουσία άλλου σκύλου, ήρθε η ώρα για ένα κανονικό τεστάκι έξω στη βόλτα του.

 Αν βγείτε έξω και αρνηθεί να υπακούσει στο φίμωτρο, συνεχίστε τη βόλτα σας ήρεμα, χωρίς να τον πιέσετε και χωρίς να του δώσετε λιχουδιά.

 Θυμηθείτε! Η ανταμοιβή είναι μέρος της βασικής υπακοής του σκύλου και της εκπαίδευσης γενικότερα μόνο όταν υπακούει στις εντολές σας και ποτέ άλλοτε. Σκοπός είναι να συνδέσει στο μυαλό του το φίμωτρο με την επιβράβευση για να κερδίσει το έπαθλο-λιχουδιά.

 Τι πρέπει να αποφύγετε στην εκπαίδευση του σκύλου

 Ακριβώς όπως με το crate, το φίμωτρο σκύλου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως τιμωρία, αντίθετα, πρέπει να γίνει μια θετική εμπειρία για εκείνον. Συνεπώς, μην βιάζεστε να του το φορέσετε και δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να το συνηθίσει μόνος του.

 Εάν ο σκύλος σας πρέπει να το φορέσει πριν εκπαιδευτεί πλήρως για λόγους ασφαλείας, π.χ σε ένα επείγον ραντεβού στον κτηνίατρο, αυτό μπορεί να του προκαλέσει σοκ και να επαναφέρει την εκπαίδευση στο αρχικό στάδιο.

 Σε αυτή τη περίπτωση, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο στυλ που κανονικά δεν θα επιλέγατε, παραδείγματος χάρη ένα που είναι εντελώς κλειστό μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος σας δεν θα συνδέσει το κανονικό του φίμωτρο με μια στρεσογόνα κατάσταση και θα γυρίσετε το παιχνίδι υπέρ σας.

 Μία ακόμα συμβουλή είναι να του φορέσετε το φίμωτρο πριν φθάσετε στον κτηνίατρο, ιδανικά μόλις βγείτε έξω από το σπίτι, για να το συνηθίσει περισσότερο και να μη το συνδέσει αποκλειστικά με τον γιατρό. Διαφορετικά, μπορεί να αγχωθεί και να πεισμώσει.

 Μάλιστα, καλύτερα να του το βάζετε και στο σπίτι μερικές φορές για εξάσκηση, για να καταλάβει ότι το φίμωτρο δεν σημαίνει πάντα ότι θα επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

 Κάτι ακόμα που πρέπει να επισημανουμε είναι ότι το φίμωτρο δεν είναι μέσο για να σταματήσετε το υπερβολικό γάβγισμα του σκύλου σας. Εάν ο σκύλος σας έχει εξελιχθεί σε κράχτη, συνήθως υπάρχει λόγος. Προσπαθήστε να τον εκπαιδεύσετε μόνοι σας ή ζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

 Ομοίως, αν ο σκύλος τρώει έπιπλα και προσωπικά σας αντικείμενα το φίμωτρο δεν είναι λύση. Αρχικά, θα εντοπίσετε την αιτία αυτής της συμπεριφοράς και ύστερα να προχωρήσετε στο πως θα τον κάνετε να μη τρώει πράγματα μέσα στο σπίτι. Αν, για παράδειγμα, συμπεριφέρεται έτσι όταν μένει μόνος, μπορεί να σημαίνει ότι πάσχει από άγχος αποχωρισμού.

 Συνεπώς, το φίμωτρο δεν είναι κάτι φυσικό και ευχάριστο για τα σκυλιά, αλλά ορισμένες καταστάσεις απαιτούν τη χρήση του για τη προστασία του σκύλου και των υπόλοιπων ανθρώπων και ζώων.

 Με σωστή εκπαίδευση, συνέπεια και υπομονή, το φίμωτρο θα γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια σας και το κατοικίδιό σας θα απολαμβάνει τις εξόδους του χωρίς προβλήματα.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο