Γάτα Birman: Μια οπτασία με θρυλική καταγωγή!

 Η Birman cat είναι ένας ήρεμος και πράος χαρακτήρας. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ότι επικοινωνεί με τους ιδιοκτήτες της με απαλή φωνή, κυρίως για να τους υπενθυμίσει ότι πεινάει ή ότι θέλει μια ωραία αγκαλιά στον καναπέ.

 Χώρα Προέλευσης: Άγνωστη

 Μήκος: 38 έως 45 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 3 έως 6 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 16 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Αυτή η πανέμορφη ψιψίνα έχει μια θρυλική καταγωγή. Λέγεται ότι ο ιερός γάτος της Βιρμανίας, όπως αποκαλείται μερικές φορές, απέκτησε την εντυπωσιακή του εμφάνιση από μια θεά με γαλανά μάτια, η οποία αντάμειψε την αγάπη και την αφοσίωση μιας γάτας για τον ιερέα της, κάνοντας το λευκό τρίχωμά της χρυσό και αλλάζοντας τα κίτρινα μάτια της σε μπλε.

 Τα πόδια της βέβαια παρέμειναν λευκά ως σύμβολο της αγνότητάς της. Από τότε, οι γάτες του ναού φέρουν τα σημάδια της εύνοιας της θεάς και λέγεται ότι οι ιερείς που πέθαιναν μετενσαρκώνονταν στα σώματα αυτών των γατών.

 Το πώς δημιουργήθηκαν όμως πραγματικά οι γάτες Μπούρμα είναι άγνωστο μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι προέρχονται από τη διασταύρωση της γάτας Σιάμ με την Τουρκική γάτα Αγκύρας ή με τη Περσική, αλλά το πότε ή το πού συνέβησαν αυτές οι αρχικές διασταυρώσεις είναι άγνωστο.

 Ενδεχομένως να έλαβαν χώρα στη νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσα σε διάφορες γάτες που έφεραν αυτά τα γονίδια ή μπορεί να δημιουργήθηκαν στη Γαλλία από γάτες που εισήχθησαν από δύο Ευρωπαίους, έναν Γάλλο ονόματι Auguste Pavie και έναν Ταγματάρχη Γκόρντον Ράσελ, στον οποίο δόθηκαν δύο ψιψίνες του ναού το 1919 ως ανταμοιβή για τη βοήθεια του.

 Οι γάτες στάλθηκαν μεν στη Γαλλία, αλλά το αρσενικό δεν κατάφερε να φτάσει εκεί ζωντανό. Πριν πεθάνει, ωστόσο, είχε ζευγαρώσει με το θηλυκό και τα γατάκια τους βοήθησαν στην καθιέρωση της ράτσας στην Ευρώπη.

 Η ράτσα της γάτας Birman αναγνωρίστηκε στη Γαλλία το 1925 ως «Sacre de Birmanie», από το οποίο προέρχεται και το όνομά της.

 Στις Ηνωμένες Πολιτείες εισήχθησαν πρώτη φορά το 1959 και αναγνωρίστηκαν από το Cat Fanciers Association το 1967. Αναγνωρίστηκαν ακόμα από το American Cat Fanciers Association, το Canadian Cat Association, το Cat Fanciers Federation και το International Cat Fanciers Association.

 Ο χαρακτήρας της

 Η γάτα Μπούρμα είναι ένα πειθήνιο, ήσυχο πλάσμα που αγαπάει τους ανθρώπους και τους ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο, απολαμβάνοντας να συμμετέχει σε ό,τι κάνουν, όντας υπάκουη και όχι αυταρχική.

 Υπάκουος όμως δεν σημαίνει χαζός. Η Birman είναι μια έξυπνη γάτα και, φυσικά, περίεργη. Της αρέσει να εξερευνάει το περιβάλλον της, γι’ αυτό καλύτερα να παρακολουθείτε πάντα πού βρίσκεται.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά της φυλής της είναι ότι επικοινωνεί με το αφεντικό της με απαλή φωνή, κυρίως για να του υπενθυμίσει ότι πεινάει ή ότι θέλει χάδια. Μάλιστα, της αρέσει να την κρατάνε στα χέρια και να χαλαρώνει στην αγκαλιά των δικών της σαν γούνινο μωρό.

 Η γενική κατάσταση της υγείας της

 Τόσο οι καθαρόαιμες όσο και οι διασταυρωμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα προβλήματα υγείας που μπορεί να είναι γενετικής φύσης, αλλά η εξέχουσα φροντίδα του ζώου μπορεί να το κρατήσει υγιέστατο.

 Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας σε αυτό το ζωντανό είναι:

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση μιας Birman cat

 Η Birman έχει ένα μεταξένιο τρίχωμα μεσαίου μήκους, το οποίο μοιάζει αρκετά με το μοτίβο της γάτας Σιάμ ( το πρόσωπο, τα αφτιά, τα πόδια και η ουρά της έχουν πιο σκούρο χρώμα από το υπόλοιπο σώμα της). Μάλιστα, διαθέτει και ένα δεύτερο, εσωτερικό τρίχωμα, γεγονός που αποτρέπει τη δημιουργία κόμπων.

 Έχει επίσης ένα φαρδύ, στρογγυλό κεφάλι με μεγάλα αφτιά, φωτεινά μπλε μάτια που της δίνουν μια γλυκιά έκφραση, πιτσιλωτά μουστάκια και τέσσερα λευκά πόδια. Γύρω από τα μάτια το τρίχωμα είναι πιο ανοιχτό, με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν να φοράει γυαλιά.

 Το μεγέθός της μπορεί να είναι από μέτριο έως μεγάλο και διαθέτει ένα κοντόχοντρο, αλλά δυνατό σώμα που διαψεύδει την ευγενική της συμπεριφορά.

 Τα χρώματά της συνήθως είναι σε φαιοκίτρινους και μπεζ τόνους, με τη κοιλιά και το στήθος της να είναι σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις, ενώ συνήθως φέρει και κάποια σκούρα καφέ σημάδια στο κορμί της. Σπανιότερα, μπορεί να εντοπίσετε σημάδια και σε άλλα χρώματα, όπως μπλε, σοκολατί, λιλά κλπ.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι τα λευκά πατουσάκια της που τη κάνουν να φαίνεται σαν να φοράει καλτσούλες. Στις πίσω πατούσες συγκεκριμένα, το λευκό χρώμα φτάνει μέχρι το πίσω μέρος των ποδιών της, σχηματίζοντας ένα ανεστραμμένο V.

 Αν και έχει σχετικά μακρύ τρίχωμα, η μεταξένια υφή του δεν επιτρέπει να σχηματίζονται κόμποι, οπότε η περιποίησή της είναι εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να διανέμονται τα έλαια του δέρματος σε όλο το σώμα.

 Την άνοιξη, ωστόσο, που αποβάλλει το χειμερινό της τρίχωμα μπορεί να χρειαστεί πιο συχνό βούρτσισμα για να πέσουν οι νεκρές τρίχες και ένα ζεστό μπάνιο, αλλά σε γενικές γραμμές, είναι μία από τις γάτες που δεν μαδάνε και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση.

 Όπως με όλες τις ψιψίνες, ιδανικά, πρέπει να πλένετε τα δόντια της καθημερινά για να αποτρέψετε την περιοδοντική νόσο και να κόβετε τα νύχια της κάθε δύο εβδομάδες.

 Δώστε μόνο ιδιαίτερη προσοχή στις γωνίες των ματιών της και απομακρύνετε τυχόν εκκρίσεις. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια ξεχωριστή περιοχή του υφάσματος για κάθε μάτι, ώστε να μην διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

 Τα αφτιά της καλό είναι να ελέγχονται κάθε εβδομάδα. Εάν φαίνονται βρώμικα, σκουπίστε τα με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό υγρό πανί εμποτισμένο με ξίδι μηλίτη και ζεστό νερό σε αναλογία 50-50. Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτων, διότι βλάπτουν το εσωτερικό του αυτιού.

 Τέλος, διατηρείτε την άμμο της πεντακάθαρη. Οι γάτες ενδιαφέρονται πολύ για τη προσωπική τους υγιεινή και μια καθαρή τουαλέτα γάτας θα κρατήσει την ίδια ξέγνοιαστη και το τρίχωμά της καθαρό και απαλό σαν μετάξι!

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Όπως κάθε γάτα, έτσι και η Μπούρμα είναι καλύτερα να ζει μέσα σε σπίτι για να προστατεύεται από ασθένειες που μεταδίδονται από άλλες γάτες, επιθέσεις από σκύλους και άλλους κινδύνους του δρόμου, όπως το να χτυπηθούν από ένα αυτοκίνητο.

 Αυτές οι ιδιαίτερες ράτσες γάτας διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να κλαπούν από κάποιον που θα ήθελε να έχει μια τόσο ασυνήθιστη γάτα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει για να την αποκτήσει.

 Η δραστήρια και κοινωνική Μπούρμα είναι μια τέλεια επιλογή για οικογένειες με παιδιά και σκύλους που τα βρίσκουν με τις γάτες. Αν μάθετε στα παιδάκια σας να σέβονται το κατοικίδιό σας και να παίζουν μαζί του με προσοχή, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα μέσα στο σπίτι.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γούνινο ψιψινάκι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται γατάκια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε μια γάτα, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας ή να αγοράσετε μία από ένα εκτροφείο που τηρεί όλες τους κανονισμούς και σέβεται τα ζώα που διαθέτει.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο