Γάτα σε διαμέρισμα: Τα πιο χρήσιμα tips συμβίωσης!

 Είστε κι εσείς λάτρεις των μικρόσωμων αιλουροειδών και από όταν θυμάστε τους εαυτούς σας είχατε πάντοτε το ίδιο όνειρο: να αποκτήσετε κι εσείς ένα ζωάκι!

 Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μένετε σε κάποιο διαμέρισμα; Οφείλετε να είστε σύμφωνοι με την πολιτική που υπάρχει για τα κατοικίδια ζώα, ενώ ταυτόχρονα έχετε να αντιμετωπίσετε και το ζήτημα ενός σχετικά μικρού χώρου.

 Ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος επιτρέπει τα σκυλιά, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε τον απαραίτητο χώρο για να του προσφέρετε την ποιοτική ζωή που του αξίζει.

 Μην αποθαρρύνεστε! Μπορείτε να επιλέξτε κάποιο άλλο ζωάκι για παντοτινό σας σύντροφο και τί είναι καλύτερο από μια γλυκύτατη γάτα σε διαμέρισμα;

 Οι γάτες είναι τα ιδανικά κατοικίδια για τη ζωή σε διαμέρισμα, ενώ φαίνεται να περνούν με μεγάλη επιτυχία και τον σχετικό έλεγχο του ιδιοκτήτη του σπιτιού το οποίο νοικιάζετε, κοινώς, επιτρέπονται.

 Είτε έχετε ήδη μια γάτα σε διαμέρισμα είτε σκοπεύετε να πάρετε μια, παρακάτω θα διαβάσετε μερικά χρήσιμα tips που θα σας προσφέρουν την απόλυτα αρμονική συμβίωση.

 1. Καθαρίζετε καθημερινά το δοχείο απορριμμάτων της

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι γατογονείς εκείνοι που αμελούν τον επαρκή και βαθύ καθαρισμό της άμμου της γάτας τους. Δεν είναι, βλέπετε, και ό,τι καλύτερο.

 Παρ’ όλ’ αυτά, αν ζείτε με τη γάτα σε διαμέρισμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίζετε τακτικά και καλά την τουαλέτα της γάτας σας, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Είναι ο μόνος τρόπος για να μη μυρίζει άσχημα ο χώρος σας.

 Αφήστε που μια καθαρή τουαλέτα είναι ζήτημα καλής υγιεινής και κάνει και την ίδια τη γατούλα χαρούμενη. Έτσι, αισθάνεται άνετα ώστε να κάνει την ανάγκη της μέσα στην άμμο και αποφεύγετε πιθανά ατυχήματα.

 2. «Κρύψτε» την άμμο της σε κοινή θέα

 Δεν αποτελεί μυστικό το πόσο αηδιαστικό μπορεί να σας φαίνεται η λεκάνη της. Έτσι, είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να το κρύψετε σε χώρους, όπως είναι η ντουλάπα ή το μπάνιο σας.

 Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση. Ίσα ίσα, που μπορείτε να βρείτε ένα κουτί άμμου, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να το φυλάτε σε κοινή θέα, αλλά να είναι incognito! Μπορείτε να το βρείτε διαθέσιμο σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα για κατοικίδια Petvet24 και υπόσχεται να σας αλλάξει τη ζωή.

 3. Κάντε το σπίτι ασφαλές για το γατί σας

 Ορισμένες γάτες είναι σε θέση να ανοίγουν με άνεση τις πόρτες, τα παράθυρα και τα ντουλάπια. Εάν έχετε κι εσείς μια τέτοια γάτα σε διαμέρισμα, τότε σίγουρα θα θέλετε να είστε βέβαιοι για τη σωματική της ακεραιότητα.

 Δοκιμάστε να βάλετε ειδικές ασφάλειες και σίτες στα παράθυρα, ώστε να αποτρέψετε το ενδεχόμενο μιας απόδρασης, ειδικά αν έχετε αφήσει τη γάτα μόνη στο σπίτι και εσείς λείπετε.

 Τοποθετήστε ειδικές λαβές στις πόρτες προκειμένου να δυσκολέψετε το έργο της και γενικότερα, ασφαλίστε σωστά τον χώρο σας.

 4. Αγοράστε στη γάτα σας ήσυχα παιχνίδια ή απομακρύνετε τα φασαριόζικα τη νύχτα

 Εάν τυχόν δεν την κλείνετε σε κάποιο δωμάτιο ή κλουβάκι το βράδυ, θα αρχίσει να περιπλανιέται μέσα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει πως θα κάνει φασαρία, δίχως να την απασχολεί αν κοιμάστε ή όχι.

 Εάν, λοιπόν, είναι θαυμάστρια παιχνιδιών, όπως είναι τα κουδουνάκια, οι μπάλες με συμπιεσμένο αέρα και το ονυχοδρόμιο, το πιθανότερο είναι πως θα ξυπνάτε κάθε βράδυ!

 Η πιο αξιόπιστη λύση για να μπορέσετε να κλείσετε επιτέλους τα μάτια σας είναι να προμηθευτείτε παιχνίδια που δεν κάνουν φασαρία, όσο κι αν παίζει μαζί τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να απομακρύνετε τα φασαριόζικα πριν πέσετε για ύπνο.

 5. Δεν υπάρχει ιδιωτικότητα

 Ένα πράγμα που θα πρέπει να ξέρετε οπωσδήποτε πριν αποκτήσετε το πρώτο σας γατάκι είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ιδιωτικότητα με μια γάτα σε διαμέρισμα. Αυτό το μαλλιαρό πλασματάκι θα κάνει παντού αισθητή τη παρουσία του.

 Κατά τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της παραμονής του εκεί είναι φυσιολογικό να εξερευνήσει ολόκληρο το σπίτι σπιθαμή προς σπιθαμή. Για αυτό, θα πρέπει να έχετε ήδη καθαρίσει τα πάντα και να είστε βέβαιοι πως ο χώρος είναι ασφαλής.

 Βέβαια, η έλλειψη ιδιωτικότητας αφορά και τις ώρες που είστε στο μπάνιο. Αν δεν κλείνετε καλά την πόρτα πίσω σας, είναι πολύ πιθανό να δείτε τη γάτα να σας κοιτάζει επίμονα, όσο απολαμβάνετε το ντουζάκι σας.

 Από εκεί και πέρα, όση ώρα εσείς βρίσκεστε μέσα κι εκείνη έξω, να είστε σίγουροι πως θα σας περιμένει. Δεν μπορεί μακριά σας.

 6. Σκουπίζετε και καθαρίζετε τακτικά

 Η συντριπτική πλειοψηφία των γατιών έχει την τάση να μαδάει, ανεξάρτητα από το μήκος και το μάκρος του τριχώματος. Εάν, λοιπόν, δε θέλετε να βλέπετε παντού τριχόμπαλες και χνουδάκια, θα πρέπει να καθαρίζετε τακτικά το σπίτι σας.

 Μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κανείς με μια γάτα σε ένα διαμέρισμα, είναι η αγορά μιας ηλεκτρικής σκούπας, που είναι σχεδιασμένη να απομακρύνει τις τρίχες από τα έπιπλα και το πάτωμα – θα σας λύσει τα χέρια!

 Με αυτή θα μπορείτε να απομακρύνετε και απομεινάρια της άμμου που άθελά της η γατούλα σας μπορεί να σκορπάει γύρω γύρω. Στην τελική, είναι και ζήτημα υγιεινής για όλα τα μέλη της οικογένειας.

 7. Αγοράστε ενδιαφέροντα παιχνίδια που διεγείρουν τη σκέψη της

 Εντάξει, μπορεί το μικροσκοπικό γατάκι σας να ξετρελαίνεται με τη μολυβοθήκη σας κι εσείς να μην καταλαβαίνετε για ποιο λόγο, αλλά εκείνο κάτι παραπάνω ξέρει.

 Δημιουργικά παιχνίδια είναι σε θέση να εγείρουν το ενδιαφέρον του και να του προσφέρουν όλη την απαραίτητη σωματική και πνευματική άσκηση που μπορεί να χρειάζεται.

 Όχι μόνο θα διεγείρετε τη σκέψη και την εγκεφαλική λειτουργία της ψιψίνας σας, αλλά θα μείνει τόσο ευχαριστημένη, που δεν θα έχει όρεξη για σκανταλιές!

 8. Ράφια παντού!                                   

 Αν μένετε με μια γάτα σε διαμέρισμα, λογικά γνωρίζετε ήδη πόσο πολύ τις αρέσει να σκαρφαλώνουν σε ψηλά μέρη. Για αυτό, αν το σπίτι σας είναι ευάερο και ευήλιο, τα ράφια υπόσχονται να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και των δύο σας.

 Είναι αυτά που θα επιτρέπουν στη μαλλιαρή φιλενάδα σας να παρατηρεί τα πάντα από ψηλά και να κρατάει την επαφή που τόσο πολύ λαχταρά με το εξωτερικό περιβάλλον. Δώστε της, λοιπόν, μια νέα προοπτική!

 Εκτός αυτού, τα ράφια θα τη κρατήσουν μακριά από τη τηλεόραση και τον πάγκο της κουζίνας. Αν πασχίζετε να τη κατεβάσετε απο κει πάνω, δείτε top ιδέες για να μην ανεβαίνει η γάτα στον πάγκο με κίνδυνο να τραυματιστεί ή να μαγαρίσει το φαγητό σας.

 Καταληκτικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, προτού αποκτήσετε μια γάτα σε διαμέρισμα. Ωστόσο, τα τετραγωνικά του σπιτιού σας δεν είναι απαραίτητο να σας εμποδίσουν από το να της προσφέρετε ένα μόνιμο σπιτάκι.

 Παρά τους διάφορους μύθους που κυκλοφορούν, οι περισσότερες γάτες είναι κάτι παραπάνω από χαρούμενες μέσα σε διαμερίσματα και σπιτάκια κάθε είδους.

 Μην ξεχνάτε όμως πως είναι κι εκείνες ζωντανά και χρειάζονται την αγάπη και την φροντίδα σας. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τη δική σας.

 Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μάθετε για τη συμβίωση με μια γάτα σε διαμέρισμα; Πείτε μας!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο