Τι σημαίνει όταν ο σκύλος σε γλείφει; Όλα τα μυστικά!

 Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για κάποιο σπουδαίο αίνιγμα. Ίσα ίσα, που τις περισσότερες φορές τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους τους ως μια ένδειξη στοργής και αγάπης.

 Μιας και δεν μπορούν να μιλήσουν, πρέπει κάπως να σας πουν πως για εκείνα είστε τα πάντα, αλλά και να σας επαινέσουν για την ωραία σας γεύση!

 Όπως ακριβώς το γαύγισμα του σκύλου, λοιπόν, έτσι και το γλείψιμο αποτελεί μια σπουδαία μέθοδο που εντάσσεται στο ευρύτερο επικοινωνιακό ρεπερτόριο των σκύλων.

 Αυτό σημαίνει πως μπορεί να υποδεικνύει ένα σωρό πράγματα και να επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.

 Για αυτό, είναι χρέος σας σαν υπεύθυνοι και σωστοί κηδεμόνες να μπορείτε να καταλάβετε τι κρύβουν τα «υγρά φιλιά» του αγαπημένου σας τετράποδου φιλαράκου.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για το τι σημαίνει όταν ο σκύλος σε γλείφει. Είναι γεγονός πως το γλείψιμο αποτελεί μια κοινή ενστικτώδη συμπεριφορά μεταξύ των σκύλων.

 Έτσι, θα δείτε μια μαμά σκυλίτσα να γλείφει τα μωρά της για να τα καθαρίσει και να δεθεί συναισθηματικά μαζί τους. Με τη σειρά τους, λοιπόν, μαθαίνουν να περιποιούνται τους εαυτούς τους και να παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

 Τι σημαίνει όταν σε γλείφει ο σκύλος;

 Όπως είπαμε και προηγουμένως, αυτό το χαρακτηριστικό φιλί του λατρεμένου σας κατοικίδιου μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά πράγματα και να έχει πολλαπλές ερμηνείες. Για παράδειγμα:

 Το γλείψιμο παίζει έναν σπουδαίο ρόλο στην αναζήτηση χρήσιμων πόρων. Έτσι, τα κουτάβια γλείφουν τις μητέρες τους όταν πεινάνε, ζητώντας της ευγενικά και με τρόπο να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη τους.

 Κατά παρόμοιο τρόπο, είναι πολύ πιθανό να δείτε τα μέλη μιας χαμηλότερης βαθμίδας να γλείφουν τους ανώτερους τους μέσα στην ίδια αγέλη, έχοντας την ελπίδα πως θα αποκτήσουν μια ισότιμη θέση στο ίδιο τραπέζι.

 Την ίδια στιγμή, ερευνητές και επιστήμονες επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα άλλο αισθητηριακό εργαλείο που χρησιμοποιούν, με σκοπό να κατανοήσουν το περιβάλλον γύρω τους.

 Βέβαια, αν αναρωτιέστε «γιατί με γλείφει ο σκύλος μου;», αυτό δεν αποκλείει και την κλασική συμπεριφορά ενός σκύλου που ζητιανεύει την προσοχή και τα χάδια σας. Το γλείψιμο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να κερδίσει λίγη αγάπη!

 Εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να παίξετε τρομερά παιχνίδια με τον σκύλο σας μέσα στο σπίτι για να του προσφέρετε την ψυχοσωματική διέγερση και το ενδιαφέρον που χρειάζεται από το αφεντικό του!

 Ίσως όμως να πρόκειται απλώς για ένα μέρος του παιχνιδιού. Πολλοί σκυλογονείς άλλωστε είναι εκείνοι που αναφέρουν πως καμιά φορά το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να οδηγήσει σε απαλά δαγκώματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

 Σε κάθε περίπτωση, μετράει πολύ και η δική σας αντίδραση όταν το κάνει. Μήπως ας πούμε κάθε φορά που σας γλείφει τον ανταμείβετε με την προσοχή και τα χάδια σας; Ε τότε, πώς να μην συνεχίσει να το κάνει!

 Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου υπερβολικά;

 Όπως ισχύει και για κάθε τι άλλο σε αυτή τη ζωή, η υπερβολή δεν είναι για καλό. Αν, λοιπόν, παρατηρείτε πως ο αγαπημένος σας τετράποδος φιλαράκος έχει αρχίσει να σας γλείφει υπερβολικά τώρα τελευταία, μάλλον θα πρέπει να το κοιτάξετε λίγο παραπάνω.

 Παρ’ όλ’ αυτά, εσείς είστε εκείνοι που γνωρίζετε καλύτερα από όλους την, κατά τα άλλα, φυσιολογική συμπεριφορά του. Επομένως, εσείς κρίνετε πότε θεωρείτε πως έχει ξεπεράσει τα όρια.

 Από εκεί και πέρα, μπορεί πράγματι να πρόκειται για μια φυσική και ενστικτώδη συμπεριφορά εκ μέρους του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι να την περιορίσετε.

 Με την κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου σας θα είστε σε θέση να θέσετε κάποια ισχυρά όρια ανάμεσα σας. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που μελετάει την συμπεριφορά των ζώων.

 Ακόμα και τότε όμως, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες το πράγμα απλά ξεφεύγει. Με τη σειρά σας, θα πρέπει να έχετε κατά νου σας πως υπάρχουν σκυλάκια που πάσχουν από κάποιου είδους εμμονική διαταραχή και εντελώς ασυνείδητα οδηγούνται σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

 Βέβαια, το πιθανότερο είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις τα ζωντανά θα στραφούν σε άσχετα αντικείμενα μέσα στο σπίτι ή ακόμα και στους ίδιους τους εαυτούς τους.

 Όπως κι αν έχει, αν αναρωτιέστε τι σημαίνει όταν ο σκύλος σας γλείφει, καλό είναι να παρατηρείτε πάντοτε το αγαπημένο σας κατοικίδιο για οποιαδήποτε ξαφνική ή απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του. Εάν τυχόν πέσει κάτι περίεργο στην αντίληψη σας, δεν θα πρέπει να διστάσετε να ζητησετε βοήθεια.

 Επικοινωνήστε όσο το δυνατόν πιο άμεσα με τον κτηνίατρο ή τον εκπαιδευτή σας, προκειμένου να βοηθήσετε το σκυλάκι σας να ξεπεράσει αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα του.

 Αλήθεια, εσάς πότε συνηθίζει να σας γλείφει ο σκύλος σας; Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας εμπειρίες από την καθημερινότητα σας μαζί του, αφήνοντας μας ένα σχετικό σχόλιο!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο