Ξηρή μύτη σκύλου: Πλήρης και σωστή αντιμετώπιση!

 Εάν είστε κι εσείς σκυλογονείς, το πιθανότερο είναι πως σας έχει ξυπνήσει μια κρύα, υγρή μυτούλα νωρίς το πρωί κάποια στιγμή.

 Μπορεί η παραπάνω κατάσταση να μη σας φαίνεται ιδανική, αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και τη φυσιολογική κατάσταση του τετράποδου φίλου σας: μια δροσερή και ελαφρώς υγρή μυτούλα.

 Μια βρεγμένη μύτη είναι σε θέση να βοηθάει τον κάτοχό της να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις μυρωδιές που υπάρχουν στο χώρο λίγο πριν τις γευτεί για να τις καταλάβει πλήρως.

 Την ίδια στιγμή, είναι εκείνη που τον κρατάει δροσερό τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού κατά τρόπο παρόμοιο με τον ανθρώπινο ιδρώτα.

 Γιατί είναι όμως η μύτη του σκύλου μου στεγνή και ξεραμένη;

 Εάν πιστεύετε ότι η στεγνή μυτούλα σημαίνει πως ο σκύλος έχει πρόβλημα στην υγεία του κάνετε λάθος. Αντιθέτως, συνήθως είναι αρκετά φυσιολογικό και άκακο, οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση από γιατρό.

 Το μόνο που σημαίνει είναι πως υπάρχει λιγότερη υγρασία από όση συνήθως. Έτσι, ίσως την αισθάνεστε και λιγάκι πιο ζεστή και ξερή κατά την αφή.

 Η μόνη φορά που θα πρέπει να ανησυχήσετε είναι εάν τυχόν παρατηρήστε κι άλλα σημάδια, όπως αν έχει οποιαδήποτε αλλαγή στην υφή της, αν είναι σασμένη και ξεραμένη, αν ο σκύλος πέφτει σε λήθαργο και άλλα σημάδια ασθένειας ή ακανόνιστης συμπεριφοράς.

 Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την ξηρή μύτη σκύλου;
 • Ο ύπνος

 Όταν ο σκύλος σας κοιμάται, δεν μπορεί να γλείψει την μύτη του, με αποτέλεσμα να γίνεται ξερή. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το στόμα σας όταν το έχετε ανοιχτό στον ύπνο σας.

 • Η έκθεση σε στοιχεία της φύσης

 Ο ήλιος και ο αέρας είναι κοινοί υπαίτιοι της ξηρής μύτης σκύλου, όπως και των δικών σας χειλιών. Το ίδιο ισχύει και για την υπερβολικά υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή του χώρου διαβίωσης των σκύλων.

 • Η υπερβολική δραστηριότητα

 Εάν ο σκύλος σας του έδωσε να καταλάβει σήμερα με το παιχνίδι ή είναι υπερβολικά ενθουσιασμένος για κάτι, ίσως σταματήσει να γλείφει τη μύτη του ή να πίνει φρέσκο νεράκι. 

 Αυτό μπορεί να κάνει τη μύτη του ξεραμένη και σκασμένη, ειδκά αν είχε αέρα έξω. Αφήστε που η σωματική άσκηση προκαλεί μια μέτρια αφυδάτωση.

 • Η ηλικία και η ράτσα

 Σε γενικές γραμμές, τα ηλικιωμένα σκυλάκια έχουν πιο συχνά ξηρή μύτη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσα ανήκουν σε βραχυκέφαλες ράτσες, όπως είναι το Μπουλντόγκ ή το Παγκ.

 Ποιοι λόγοι θα πρέπει να με ανησυχήσουν;

 Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μια ξηρή μύτη σκύλου δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλει. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα υγείας που ίσως κρύβονται πίσω από αυτή. Τέτοια είναι:

 • Η αφυδάτωση

 Εάν τα επίπεδα νερού στο σώμα του είναι χαμηλά, τότε είναι πιθανότερο να πάσχει από αφυδάτωση. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό πρόσθετα προβλήματα υγείας. Για αυτό, ελέγξετε την ελαστικότητα του δέρματος του.

 Άλλα σημάδια αφυδάτωσης του σκύλου είναι τα κολλώδη ούλα, το χαμένο και απλανές βλέμμα και η αδυναμία / κόπωση.

 • Έγκαυμα από τον ήλιο

 Κι όμως, ο σκύλος σας είναι εξίσου επιρρεπής στα εγκαύματα από τον ήλιο, ειδικά αν είναι ανοιχτόχρωμος. Σε αυτή την περίπτωση, η μυτούλα και το δέρμα γύρω από αυτή γίνονται κόκκινα και ξεφλουδίζουν.

 • Ο πυρετός

 Μια ξαφνική ανοδική αλλαγή στην θερμοκρασία του σώματός του μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό μολύνσεις και ασθένειες. Καλέστε τον γιατρό αν ο σκύλος σας φαίνεται λιγάκι ληθαργικός, έχει σκασμένη μύτη και δείχνει άλλα σημάδια ασθένειας.

 • Η ξηροφθαλμία

 Εάν για οποιονδήποτε λόγο οι δακρυϊκοί πόροι του μπλοκάρουν ή ο σκύλος έχει κερατοεπιπεφυκίτιδα, η μύτη του δε θα λαμβάνει την απαραίτητη υγρασία.

 Τα μάτια του θα γεμίσουν δάκρυα και θα τον δείτε να τα μισοκλείνει και να τα τρίβει συνεχώς. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί ο κτηνίατρος σας μπορεί να καθαρίσει τους δακρυϊκούς πόρους αποτελεσματικά.

 • Οι αλλεργίες

 Ένα σκυλί με αλλεργίες μπορεί να έχει παντού σπιθουράκια στο κορμί του και να παρουσιάζει έντονη φαγούρα. Σπανιότερα, ο σκύλος μπορεί να έχει έντονο φτέρνισμα ή δακρύρροια.

 • Νόσος του Καρέ

 Είναι άκρως μεταδοτική και συχνά θανατηφόρα ασθένεια. Τα συμπτώματα διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο, αλλά όλα τους αισθάνονται το ίδιο αδύναμα και άρρωστα και μπορεί να έχουν ξηρή μύτη. Μπορείτε να την αποφύγετε με ένα σωστό πρόγραμμα εμβολιασμού.

 • Κληρονομική ρινική παρακεράτωση

 Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία κρούστας και ρωγμών στο δέρμα της μύτης, με αποτέλεσμα να φαίνεται ξεραμένη και σκασμένη. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, απλώς οι εκροφείς οφείλουν να την περιορίζουν ανάμεσα στα σκυλιά τους.

 • Υπερκεράτωση

  Προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή κερατίνης στη μύτη του σκύλου καθιστώντας την τραχιά και σκασμένη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στα πατουσάκια, αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

 • Αυτοάνοσα νοσήματα

 Δυστυχώς, μια ξηρή μυτούλα ίσως προμηνύει την εμφάνιση κάποιου αυτοάνοσου προβλήματος. Επικοινωνήστε σχετικά με τον κτηνίατρο σας για να ενημερωθείτε σωστά.

 • Λεισμανίωση

 Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι παρασιτική και μεταδιδόμενη. Τα σημάδια της φαίνονται στη μυτούλα και τα μαξιλαράκια των ποδιών των σκύλων. Για αυτό, έχετε το νου σας!

 Άλλα σημάδια που αρκούν για να σας στείλουν άμεσα στον κτηνίατρο είναι η ληθαργική συμπεριφορά, η ανορεξία, ο εμετός, η διάρροια, η ρινορραγία και το πρήξιμο.

 Αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης

 Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων της ξηρότητας στη μύτη, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η ξηρή μύτη του σκύλου θα γίνει σύντομα καλά από μόνη της.

 Εάν όμως παρατηρείτε πως αυτό συνεχίζεται για αρκετό καιρό, δείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε.

 •  Σιγουρευτείτε πως έχει πάντοτε πρόσβαση σε άφθονο, φρέσκο νεράκι για να παραμένει επαρκώς ενυδατωμένος.
 •  Εάν το τρίχωμά του είναι ανοιχτόχρωμο, καλό είναι να του βάζετε λίγη αντηλιακή κρέμα στο μουτράκι του, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Έτσι, τον προστατεύετε από τυχόν εγκαύματα.
 •  Προμηθευτείτε κάποιο ειδικό προϊόν που υπόσχεται βαθιά ενυδάτωση και θρέψη της μυτούλας του. Ρωτήστε σχετικά τον κτηνίατρό σας.

 Από εκεί και πέρα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση έγκειται στον ακριβή εντοπισμό της αιτίας που κάνει τη μύτη του σκύλου ξηρή.

 Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος σας έχει υπερκεράτωση, ο κτηνίατρος θα τριμάρει τη περιττή κερατίνη από τη μύτη του και θα του χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό φάρμακο ή κρέμα για σπασίματα και εκδορές.

 Την ίδια στιγμή, μπορείτε να βρέχετε λιγάκι τη μύτη του με μια ζεστή, βρεγμένη πετσέτα μπάνιου και έπειτα να εφαρμόζετε τοπικά κάποια ενυδατική κρέμα για σκύλους, ώστε να την κρατάτε απαλή και υγρή!

 Είδατε τη μύτη του σκύλου σας ξερή και σκασμένη; Μη πανικοβάλλεστε γιατί το πιθανότερο είναι πως θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Αν όμως ο σκύλος εμφανίσει και άλλα σημάδια ασθένειας, πηγαίντε στον κτηνίατρο για περαιτέρω εξετάσεις.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο