Η ανορεξία είναι μια αρκετά σοβαρή κατάσταση, τουλάχιστον όπως την γνωρίζουμε οι άνθρωποι. Μάλιστα, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν. Πέρα από εμάς τους ανθρώπους όμως, δυστυχώς πλήττει και τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας.
Ένας σκύλος που πάσχει από την συγκεκριμένη κατάσταση αρνείται να φάει το φαγητό του ή μπορεί απλώς να αρχίσει να μειώνει την ποσότητα τροφής που καταναλώνει. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι η απώλεια βάρους.
Ακόμα κι αν έχετε την παραμικρή υποψία πως ο σκύλος σας δεν τρώει με την ίδια όρεξη το φαγητό του, θα πρέπει να βιαστείτε και να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική συμβουλή.
Τα συμπτώματα της ανορεξίας στον σκύλο
- Πυρετός
- Χλωμάδα
- Ίκτερος
- Πόνος
- Αλλαγές στα μεγέθη των οργάνων
- Αλλαγές στα μάτια
- Διάταση της κοιλιακής χώρας
- Δυσκολία κατά την αναπνοή
- Οι ήχοι που παράγουν φυσιολογικά η καρδιά και οι πνεύμονες μειώνονται
Οι βαθύτερες αιτίες
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγούν έναν σκύλο στην άρνηση της κατά τα άλλα απολαυστικής και γευστικής τροφής του.
Για παράδειγμα, οι περισσότερες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών, αυτοάνοσων, αναπνευστικών, γαστρεντερικών, αρθριτικών, ενδοκρινολογικών και νευρολογικών, προκαλούν πόνο στο ζωντανό που καταλήγει να αδυνατεί να φάει.
Την ίδια στιγμή, η ανορεξία μπορεί να αποτελεί μονάχα την επιφάνεια ενός ψυχολογικού προβλήματος, όπως είναι το στρες που προκαλείται από τις ξαφνικές και απότομες αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης και τη διατροφή. Άλλοι παράγοντες είναι:
- Η φυσική γήρανση του οργανισμού
- Η καρδιακή ανεπάρκεια
- Οι τοξικές ουσίες και τα φάρμακα
- Η ανάπτυξη ενός όγκου
Ανακαλύψτε: Ο σκύλος μου φοβάται: Κάνε τον ξανά ατρόμητο!
Η διάγνωση της ανορεξίας στoν σκύλο
Ο κτηνίατρος σας θα πρέπει να έχει στα χέρια του ένα πλήρες ιστορικό της ευρύτερης υγείας του κατοικίδιού σας, για να μάθει για τυχόν αλλαγές στη διατροφή, το περιβάλλον διαβίωσης και τις καθημερινές του συνήθειες.
Εάν τυχόν έχετε παρατηρήσει την συμπεριφορά του σκύλου σας τώρα τελευταία και έχετε προσέξει διάφορα ανησυχητικά σημάδια ή τον έχετε να δει να τρώει ή να καταπίνει τροφές που δεν θα έπρεπε, εδώ είναι η στιγμή να το πείτε!
Μόλις συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης, υποβάλλοντας το ζωάκι σας στις απαραίτητες εξετάσεις. Τέτοιες είναι:
- Οφθαλμολογικές, οδοντιατρικές, ρινικές, προσώπου και αυχενικές εξετάσεις
- Καρδιολογική εξέταση
- Εξετάσεις για ρετροϊό
- Ανάλυση του αίματος ύστερα από σχετική λήψη δείγματος
- Ουροανάλυση
- Ακτινογραφίες κοιλίας και θώρακα
- Ενδοσκόπηση και μελέτη από δείγματα ιστών και κυττάρων
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση
Αμέσως μετά τον ακριβή προσδιορισμό της βαθύτερης αιτίας και τη διόρθωση ή την αντιμετώπιση αυτής, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να φτιάξει ένα πλήρες πρόγραμμα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για τον σκύλο σας.
Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει την αύξηση των καλών λιπαρών και των πηγών καθαρής πρωτεΐνης στα τρόφιμα που καταναλώνει, την βελτίωση της γεύσης και της μυρωδιάς με επιπρόσθετα ενισχυτικά γεύσεων σε αυτά και, περιστασιακά, το ζέσταμα της τροφής μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία σώματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτείται ενδοφλέβια σίτιση, ειδικά αν ο σκύλος βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια της ανορεξίας. Για παράδειγμα, εάν έχει να φάει για τρεις έως και πέντε μέρες ή περισσότερο.
Από εκεί και πέρα, είπαμε ήδη πως η ανορεξία σκύλου μπορεί να οφείλεται σε κάποιον σωματικό πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο κτηνίατρος σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την καταπολέμησή του.
Όπως κι αν έχει όμως, τώρα είστε σε θέση να γνωρίζετε πως η ανορεξία δεν είναι παίξε γέλασε. Αντιθέτως, πρόκειται για μια άκρως σοβαρή κατάσταση και για αυτό απαιτεί να παρακολουθείτε τον σκύλο σας πολύ προσεκτικά.
Ακόμα κι αν έχετε ακολουθήσει όλα τα παραπάνω και ακολουθείτε προσεκτικά τις σχετικές οδηγίες και υποδείξεις του κτηνιάτρου σας, καλό είναι να τον ενημερώνετε σχετικά με οποιαδήποτε πρόοδο ή ή μη στη κατάσταση του ζώου.
Εάν ας πούμε το λατρεμένο σας κατοικίδιο δεν αρχίσει να τρώει μόνο του μετά από μία ή δύο ημέρες, θα πρέπει να το πάρετε και να επισκεφτείτε εκ νέου τον κτηνίατρο. Τότε, θα είναι ο καιρός να μιλήσετε με το εξειδικευμένο προσωπικό για εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους.
Μήπως υπάρχει κάποια άλλη κατάσταση υγείας των σκύλων που σας ανησυχεί; Εάν ναι, τότε δεν έχετε παρά να μας ενημερώσετε αφήνοντας μας ένα σχετικό σχόλιο.