Ουρά σκύλου: Οι 5 πιο σημαντικές κινήσεις & η σημασία τους!

 Η αλήθεια είναι πως είστε σε θέση να καταλάβετε ένα σωρό πράγματα για τον αγαπημένο τετράποδο φιλαράκο σας, εάν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στην ουρίτσα του!

 Θυμηθείτε εκείνο το ενθουσιώδες κούνημα της ουράς που χτυπάει το πάτωμα. Αποτελεί ένδειξη χαράς και ικανοποίησης.

 Επίσης, εκείνο το αίσθημα φόβου που σας κατακλύζει όταν τον βλέπετε με χαμηλωμένη ουρά καθώς μπαίνετε στο σπίτι; Σας λέει με τον τρόπο του πως κάτι χάλασε όσο λείπατε, αλλά ευθύνεται η βαρεμάρα του και όχι αυτός…

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το κούνημα της ουράς του σκύλου εντάσσεται στο ευρύτερο επικοινωνιακό ρεπερτόριό του. Εάν μάθετε, λοιπόν, τι σημαίνει στην κάθε φάση, τότε θα έρθετε ένα ακόμα πιο κοντά στον σκύλο σας!

 Τι δείχνουν οι κινήσεις της ουράς;

 Η ουρά του πιστού σας φίλου εξελίχθηκε με πρωταρχικό σκοπό να τον βοηθάει να παραμένει σε πλήρη ισορροπία, όπως ακριβώς και το κοντάρι ενός πεζοπόρου.

 Φανταστείτε την να δουλεύει σαν ένα εργονομικό αντίβαρο στο μπροστινό μέρος του σώματός του.

 Έτσι, του επιτρέπει να κινείται με απόλυτη σταθερότητα κάθε φορά που κάνει στροφές με μεγάλη ταχύτητα στο κυνήγι, σώζοντάς τον από ένα σωρό πιθανά ατυχήματα. Τι γίνεται όμως όταν ο σκύλος δεν κυνηγάει;

 Σε αυτή την περίπτωση, η ουρά που κουνιέται θεωρείται σε έναν μεγάλο βαθμό ένα μέσο επικοινωνίας με την υπόλοιπη αγέλη του.

 Παρακάτω θα δείτε πέντε βασικά πράγματα που μπορεί να σας πει η τοποθέτηση της ουράς του με τη σφραγίδα της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts Cummings.

 Τι δείχνει η κίνηση της ουράς του σκύλου;

 1. Κυκλικό κούνημα

 Ένας σκύλος του οποίου η ουρίτσα γυρίζει μπρος – πίσω ή βρίσκεται σε κυκλική κίνηση στην πραγματικότητα δείχνει ότι πολύ χαρούμενος και χαλαρός τη δεδομένη χρονική στιγμή.

 2. Χαμηλωμένη ή «χωμένη στα σκέλια»

 Σε περίπτωση που κάτι τον τρομάξει ή τον καθηλώσει στη θέση του, τότε ο σκυλάκος αναμένεται να χαμηλώσει την ουρά του ή ακόμα και να τη βάλει ανάμεσα στα πίσω πόδια του.

 3. Άκαμπτη και σφιχτή ουρά

 Ένας σκύλος που δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του για κάτι ξεχωρίζει! Είναι αυτός που κουνάει άκαμπτα την ουρά του, ενώ παράλληλα χοροπηδάει, περιστρέφεται σαν τρελός και σηκώνει τους γλουτούς του στον αέρα.

 Προσέξτε όμως. Ο ενθουσιασμός του αυτός μπορεί να προέρχεται από μια θετική πηγή, όπως είναι μια επερχόμενη βόλτα ή λιχουδιά, αλλά όχι μόνο.

 Εξίσου πιθανό είναι να προκύπτει ως απότοκο της παρουσίας ενός ξένου ανθρώπου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε υπερδιέγερση.

 4. οριζόντια στάση της ουράς

 Μια ουρίτσα που κρατιέται σε απόλυτη ευθεία δείχνει ένα σκυλί που είναι προσεκτικό. Βρίσκεται σε εγρήγορση, γιατί ίσως αισθάνεται πως κάτι περίεργο πλησιάζει και ενδιαφέρεται να δει τι είναι.

 Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα κυνηγόσκυλο pointer το οποίο δείχνει το θήραμά του στον κυνηγό.

 5. Ξαφνική και απότομη ανύψωση

 Όταν ένας σκύλος μετακινεί την ουρά του από κάτω προς τα πάνω ξαφνικά, θα πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω. Το πιθανότερο είναι πως αισθάνεται κάποιου είδους απειλή και σας προειδοποιεί να κρατήσετε τις αποστάσεις σας.

 Αποσαφηνίζοντας την ταχύτητα της κίνησης

 Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι ακριβώς σκέφτεται το λατρεμένο σας κατοικίδιο, τότε δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην ουρά του και την ταχύτητα της κίνησης της.

 Ένα γρήγορο και μικρό σε διάρκεια κούνημα φερ’ ειπείν, συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών, ενώ ένα μεγάλο και ευρύ δείχνει πως δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.

 Προσέχετε αν δείτε ένα αργό, απρόθυμο κούνημα. Ο σκυλάκος αυτός μάλλον αισθάνεται ανήσυχος. Παρατηρήστε αν αρνείται σπασμωδικά να σας κοιτάξει στα μάτια και δεν έχει όρεξη να φάει.

 Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να σας θορυβήσει και ένα μικροσκοπικό, αλλά πολύ γρήγορο σε ταχύτητα κούνημα. Κάτι τέτοιο υποδηλώνει πως ο σκύλος δεν το έχει σε τίποτα να τρέξει κατά πάνω σας ή να σας επιτεθεί!

 Συνοψίζοντας, πράγματι, ο τρόπος με τον οποίο λικνίζεται η ουρά του σκύλου δείχνει πολλά για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχει σε κάθε φάση της ζωής του.

 Παρόλα αυτά, δεν έχουν όλα τα σκυλάκια τη δυνατότητα να κουνήσουν την ουρά τους με την ίδια ευκολία κι άνεση. Κάποια, βλέπετε, έχουν πολύ μικρούτσικη ουρά, ενώ άλλα καθόλου.

 Τα συγκεκριμένα ζωάκια είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τους συγγενείς και τους φίλους τους.

 Κάτι τέτοιο μπορεί να τα μπλέξει σε ένα σωρό καυγάδες και ιστορίες, οπότε έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για την συνολική γλώσσα του σώματος που επιδεικνύουν κάθε φορά!

 Όπως κι αν έχει όμως, εάν είστε σκυλογονείς, οφείλετε να καταλαβαίνετε τι θέλει να σας πει το μαλλιαρό παιδί σας. Για αυτόν τον λόγο, καλείστε να μάθετε τι σημαίνει επιτέλους το κούνημα της ουράς του σκύλου σας!

 Αλήθεια, εσείς πως τα πάτε με τη «σκυλίσια» διάλεκτο; Σας δυσκολεύει κάτι άλλο; Εάν ναι, μη διστάσετε να μας το αναφέρετε στα σχόλια από κάτω.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο