Τι σημαίνουν οι κινήσεις των σκύλων και τι νιώθουν;

 Ξέρετε πώς δείχνει ο σκύλος την αγάπη του; Τι σημαίνει όταν σε γλύφει συνεχώς; Ή μήπως παίζει κάτι με την κατεβασμένη ουρά σκύλου;

 Γενικότερα, το να είστε σε θέση να καταλαβαίνετε τι σημαίνουν οι κινήσεις των σκύλων, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε και την συμπεριφορά του δικού σας αγαπημένου τετράποδου φίλου.

 Εκείνος, βλέπετε, δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει μέσω της ανθρώπινης ομιλίας. Επομένως, οι κινήσεις του σώματος και η συμπεριφορά ενός σκύλου είναι αυτά που μιλούν εκ μέρος του. Για αυτό, ακούστε με προσοχή!

 Αμέσως μόλις μάθετε τι σημαίνουν οι κινήσεις των σκύλων, αξίζει να περάσετε λίγο χρόνο παρατηρώντας τη συμπεριφορά του σκύλου σας, πως δηλαδή το κατοικίδιο σας αλληλεπιδρά με άλλα ζωάκια ή ανθρώπους. Είναι σχεδόν σαν να παρακολουθείτε μια καλοστημένη χορογραφία.

 Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύτιμη γνώση. Αυτή είναι σε θέση να γλιτώσει εσάς, αλλά και το αγαπημένο σας ζωάκι από ένα σωρό δυνητικές καταστάσεις και θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό κατά την εκπαίδευσή του.

 Πάμε, λοιπόν, να δούμε λιγάκι πιο αναλυτικά τι σημαίνουν οι κινήσεις των σκύλων για τα συναισθήματά τους.

 1. Με αυτοπεποίθηση

 Ένα σκυλάκι που είναι γεμάτο από αυτοπεποίθηση στέκεται καμαρωτό στο ύψος του, με το κεφάλι του ψηλά, τα αυτάκια πεταχτά και τα ματάκια του να λάμπουν. Το στόμα του ίσως είναι ελαφρώς ανοιχτό, αλλά χαλαρό.

 Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, μπορεί να δείτε την ουρά του σκύλου να κινείται απαλά πέρα δώθε, να είναι ελαφρώς κουλουριασμένη ή να στέκεται χαλαρή.

 Όπως και να το πάρετε, το συγκεκριμένο πλάσμα δεν θέλει σίγουρα να προκαλέσει μπελάδες! Είναι φιλικό και βρίσκεται σε κατάσταση ζεν.

 2. Χαρούμενος

 Ένας χαρούμενος σκύλος μοιάζει αρκετά με εκείνον που έχει αυτοπεποίθηση. Αναρωτιέσαι πω δείχνει ο σκύλος την αγάπη του;

 Το ελαφρύ κούνημα της ουράς του, το χαλαρό λαχάνιασμα ή όταν σε γλύφει, είναι ενδείξεις πως το κατοικίδιο σου είναι πλήρως ικανοποιημένο και απαλλαγμένο από άγχος.

 3. Παιχνιδιάρης

 Εάν θέλει παιχνίδια, τότε μάλλον είναι χαρούμενος και ευχάριστος. Τα αυτιά του είναι ψηλά, τα μάτια του λάμπουν και η ουρά σκύλου κινείται γρήγορα πέρα δώθε. Μην απορήσετε αν το δείτε να τρέχει και να χοροπηδάει σαν τρελό!

 Την ίδια στιγμή, είναι πολύ πιθανό να σας καλεί σε παιχνίδι με την χαρακτηριστική του «υπόκλιση». Τα μπροστινά του ποδαράκια χαμηλώνουν, φέρνοντας το στήθος του κοντά στο έδαφος και τα πίσω παραμένουν ελαφρώς λυγισμένα. Το κεφάλι του είναι ευθεία μπροστά.

 4. Ενθουσιώδης

 Ένα πλασματάκι που είναι γεμάτο ενθουσιασμό εκπέμπει χαρά και επιδεικνύει παιχνιδιάρικη συμπεριφορά σκύλου. Θα το δείτε να κάνει άλματα, να τρέχει τριγύρω σας, να λαχανιάζει και να κλαψουρίζει ελαφρώς.

 Ρίξτε μια ματιά και στο πρόσωπο του. Τα ματάκια του είναι ανοιχτά και η γλώσσα του κρέμεται από το στόμα.

 Βέβαια, ο υπερβολικός ενθουσιασμός δεν είναι πάντοτε καλό πράγμα. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς τότε το ζωντανό μπορεί να κουραστεί πολύ πιο εύκολα ή να βρίσκεται σε υπερδιέγερση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άγχος και το στρες.

 Αν δείτε το σκυλί σας σε αυτή τη φάση, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Ζητήστε του να πραγματοποιήσει κάποια εντολή που γνωρίζει ήδη, να μασήσει το παιχνίδι του, ή να παίξει μαζί σας.

 Ποτέ, μα ποτέ μην επιχειρήσετε να το περιορίσετε σωματικά ή να του τραβήξετε απότομα το λουρί αν είστε εκτός σπιτιού, γιατί θα κάνετε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

5. Αγχωμένος

 Θα καταλάβετε πως το σκυλάκι σας είναι αγχωμένο εάν έχει το κεφαλάκι του χαμηλωμένο, τα αυτάκια κολλημένα προς τα πίσω και παράλληλα τεντώνει τον λαιμουδάκο του.

 Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, το πιθανότερο είναι πως θα δείτε κατεβασμένη ουρά σκύλου ή ανάμεσα στα σκέλια του, χασμουρητό, γλείψιμο των χειλιών του ή το λευκό μέρος των ματιών του (μάτι της φάλαινας).

 Προσοχή! Ένα αγχωμένο σκυλί είναι πολύ πιθανό να παρεκτραπεί και να μετατραπεί σε φοβικό ή ακόμη και σε επιθετικό. Μην το προκαλείτε και αφήστε του το χώρο που χρειάζεται, ώστε να ηρεμήσει.

 6. Φοβισμένος

 Τα σημάδια που μαρτυρούν ένα φοβισμένο σκύλο είναι παρόμοια με εκείνα ενός αγχωμένου, απλώς στον υπερθετικό βαθμό τους.

 Πιο συγκεκριμένα, θα δείτε το ζωντανό να στέκεται χαμηλωμένο κοντά στο έδαφος τα αυτιά κολλημένα στο πρόσωπο του και προς τα πίσω και τα μάτια του ορθάνοιχτα. Επίσης, θα δείτε τρέμουλο και κατεβασμένη ουρά σκύλου.

 Την ίδια στιγμή, αν αναρωτιέστε γιατί κλαίνε τα σκυλιά, σας απαντάμε πως σιγουρα δεν είναι από φόβο. Άλλοι είναι οι πραγματικοί λόγοι.

 Είναι πολύ πιθανό όμως να το ακούσετε να κλαψουρίζει (όχι να κλαίει) ή να γρυλίζει σε μια ύστατη προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν θα διστάσει να σας επιτεθεί, για αυτό καλό είναι να απομακρυνθείτε.

 7. Επιθετικός

 Πριν η συμπεριφορά σκύλου γίνει επιθετική, το πιθανότερο είναι πως θα τον δείτε λιγάκι αγχωμένο, νευρικό ή φοβισμένο. Αμέσως μετά μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει σημάδια επιθετικότητας.

 Προσέξτε εάν τυχόν τα πόδια του πατούν γερά στο έδαφος και το κορμί του γέρνει προς το μέρος σας επιβλητικά, σχεδόν σαν να υπερασπίζεται το χώρο του. Το κεφάλι του στέκεται ίσιο με αυτιά προς τα πίσω και το βλέμμα του είναι διαπεραστικό.

 Σημαντική λεπτομέρεια για το τι σημαίνουν οι κινήσεις των σκύλων αποτελεί το τρίχωμα στο πίσω μέρος του σβέρκου που είναι υψωμένο. Επίσης, το σκυλί δείχνει επίμονα τα δόντια του, γρυλίζει, κροταλίζει με τα σαγόνια του ή γαυγίζει μανιωδώς – σας προειδοποιεί να κρατήσετε τις αποστάσεις σας!

 8. Υποτακτικός ή κυριαρχικός

 Οι έννοιες της υποταγής και της κυριαρχίας στο βασίλειο των σκύλων είναι δυσνόητες για πολλούς ανθρώπους. Είναι όμως πολύ σημαντικές, αφού περιγράφουν τη δυναμική μιας σχέσης μεταξύ δύο σκύλων.

 Για να το πούμε πολύ απλά, η υποτακτική συμπεριφορά σκύλου δείχνει στους υπόλοιπους πως ο σκύλος δεν είναι απειλή. Το κάνει δηλαδή από επιλογή του απέναντι σε ανθρώπους, σκυλιά ή άλλα ζώα.

 Αν δείτε το κεφάλι του ελαφρώς προς τα κάτω το βλέμμα του στραμμένο προς εσάς με μαλακό ύφος και την ουρά σκύλου ουδέτερη ή σε χαμηλή θέση, το σκυλάκι μάλλον είναι φιλικό.

 Τώρα, εάν τυχόν αρχίσει και να κυλιέται στα πατώματα και να σας δείχνει την κοιλίτσα του, μάλλον αποζητάει την προσοχή και τα χάδια σας!

 Ανάμεσα σε δύο σκυλιά, αν δείτε το ένα να σπρώχνει με τη μουσούδα του το άλλο ή να το γλείφει, αυτό είναι ξεκάθαρα σημάδι υποταγής και φιλικής διάθεσης.

 Τώρα πλέον γνωρίζετε τι σημαίνουν οι κινήσεις των σκύλων για τη συναισθηματική τους κατάσταση και με αυτόν τον τρόπο κάνετε ένα τεράστιο βήμα προς την ορθή κατανόηση της γλώσσας του σώματος του αγαπημένου σας κατοικίδιου.

 Βέβαια, δεν θα πρέπει να επαναπαύεστε. Θυμηθείτε πως για να καταλάβετε τι θέλει να σας πει ο σκύλος σας πρέπει να εκτιμάτε πάντοτε σωστά ολόκληρη την κατάσταση, κοιτάζοντας προσεκτικά τα σημάδια που σας δίνει.

 Μήπως υπάρχει κάποια άλλη συμπεριφορά σκύλου που δυσκολεύεστε να κατανοήσετε; Εάν ναι, δεν έχετε παρά να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο