Ιδανικό βάρος σκύλου: Πως να αδυνατίσω τον σκύλο μου;

 Οι ειδικοί επιστήμονες και οι κτηνίατροι εφιστούν την προσοχή των σκυλογονέων και τονίζουν πως η παχυσαρκία σκύλου φαίνεται να είναι η νέα επιδημία που πλήττει τα αγαπημένα τους κατοικίδια.

 Για του λόγου το αληθές, σχετικές έρευνες αναφέρουν πως περισσότερο από τον μισό σκυλίσιο πληθυσμό εκεί έξω θεωρείται υπέρβαρος ή παχύσαρκος!

 Καθώς φαίνεται, τα σκυλιά καταναλώνουν αρκετές λαχταριστές λιχουδιές ή υπερβολικά μεγάλα γεύματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παίρνουν τα κιλάκια τους γρήγορα, ειδικά αν δεν αθλούνται όσο πρέπει.

 Το ακόμα χειρότερο όλων ξέρετε ποιο είναι; Πώς πολλοί ιδιοκτήτες αγνοούν πως το κουτάβι τους έχει παραπανήσια κιλά. Έτσι όμως, δεν αποτρέπουν το ενδεχόμενο του να το φέρουν αντιμέτωπο με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

 Είναι γνωστό άλλωστε πως ο υπέρβαρος σκύλος και ειδικά ο παχύσαρκος σκύλος βιώνουν μεγαλύτερο στρες στα ζωτικά τους όργανα, εντονότερη πίεση στις αρθρώσεις και στο υπόλοιπο μυοσκελετικό σύστημα.

 Κάπως έτσι η παχυσαρκία σκύλου σχετίζεται με καρδιοπνευμονική νόσο, αντίσταση στην ινσουλίνη, οστεοαρθρίτιδα, νεφρική νόσο, παγκρεατίτιδα, νεοπλασία, αλλά και με μικρότερη διάρκεια ζωής.

 Η παχυσαρκία όμως είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης ασθένεια. Ο παχύσαρκος σκύλος μπορεί να αναπτύξει ένα σωρό μεταβολικές διαταραχές που μπορούν να επιδεινώσουν την παχυσαρκία μεταβάλλοντας τον μεταβολικό ρυθμό, τον μεταβολισμό τω λιπιδίων και την συσσώρευση λίπους στα κοιλιακά όργανα.

 Εάν, λοιπόν, έχετε την παραμικρή υποψία πως ο τετράποδος φίλος σας ίσως έχει τσιμπήσει μερικά κιλάκια τώρα τελευταία, καλό είναι να στοχεύσετε στο αδυνάτισμα σκύλου και στην αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών.

 Δείτε παρακάτω πως πρέπει να φαίνεται το σώμα του, έτσι ώστε να είστε σε θέση να εντοπίσετε την αύξηση βάρους και να στοχεύσετε στην απώλεια βάρους σκύλου πριν προλάβει να γίνει πραγματικό πρόβλημα για την υγεία του σκύλου – τώρα και για πάντα!

 Μήπως ο σκύλος μου είναι υπέρβαρος;

 Μιας και οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων δεν είναι σίγουροι για το ιδανικό βάρος σκύλου που θα έπρεπε να έχει το κατοικίδιό τους, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξουν αν κυμαίνεται σε υγιή πλαίσια είναι να δουν λίγο καλύτερα το κορμί του.

 Πρόκειται για μια πολύ απλή μέθοδο που μπορείτε να εφαρμόσετε και οι ίδιοι στο σπίτι. Ουσιαστικά, απλώς κοιτάζετε το σώμα του σκύλου σας και ξέρετε αν είναι πάνω ή κάτω από το όριο που πρέπει.

 Το ιδανικό σώμα για έναν σκυλάκο με υγιές βάρος είναι αυτό στο οποίο μπορείτε να αισθανθείτε με τα χέρια σας τα πλευρά του χωρίς να πιάνετε λίπος. Να μην πρέπει δηλαδή να σπρώξετε το δέρμα του.

 Αν δείτε από το πλάι τη κοιλιά του να είναι μαζεμένη προς τα μέσα, αυτό είναι θετικό σημάδι για τα κιλά του.

 Συγχρόνως, αν κοιτάξετε το κατοικίδιο σας από επάνω και δείτε τη μέση του να διαγράφεται καθαρά στο ύψος των πλευρών, τότε έχει το ιδανικό βάρος σκύλου.

 Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μάλλον πρέπει να τον βάλετε σε ένα πρόγραμμα για αδυνάτισμα σκύλου και απώλεια λίπους. Έτσι, θα είναι χαρούμενος και θα απολαμβάνει μια ποιοτική και γεμάτη ζωή.

 Μήπως τον ταΐζετε υπερβολικά;

 Εάν το κατοικίδιο σας είναι στειρωμένο, τότε το φαγητό που καταναλώνει σε καθημερινή βάση θα πρέπει να μειωθεί κατά 25% περίπου από την συνιστώμενη ημερήσια δόση που αναγράφεται στο πίσω μέρος της σκυλοτροφής του.

 Επίσης, καλό είναι να το ταΐζετε με βάση τη ποσότητα που αντιστοιχεί στο ιδανικό βάρος σκύλου κι όχι σε αυτό που έχει ήδη τώρα. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς στη δεύτερη περίπτωση κάνετε τα πράγματα ακόμη χειρότερα!

 Το αδυνάτισμα σκύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να το καταφέρετε θα πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς οτιδήποτε τρώει – από τις λαχταριστές λιχουδιές μέχρι και την τελευταία κροκέτα του γεύματος του.

 Όλες αυτές οι θερμίδες μπορούν πολύ εύκολα να ξεφύγουν. Για αυτό, καλό είναι να τις παίρνετε σοβαρά υπόψη σας, εάν στοχεύετε στην απώλεια βάρους σκύλου.

 Πώς θα χάσει βάρος ο σκύλος μου;
  1.  Χρησιμοποιήστε μια κούπα μετρήματος στη οποία θα αναγράφονται τα ακριβή γραμμάρια. Έτσι, θα του δίνετε ακριβώς το φαγητό που έχει ανάγκη, αποφεύγοντας το παραπανήσιο.
  2.  Μείνετε μακριά από το ελεύθερο τάισμα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να του δίνετε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Έτσι, όχι μόνο θα παραμένει σε φόρμα, αλλά δεν θα μειωθούν οι ελεύθερες ρίζες που προσλαμβάνουν από την οξείδωση του φαγητού.
  3.  Μπορεί η σωματική άσκηση από μόνη της να μην αρκεί για την απώλεια βάρους, αλλά σε συνδυασμό με το θερμιδικό έλλειμμα, την αύξηση της ενέργειας στην άσκηση και τη τροφή για υπέρβαρους σκύλους, μπορείτε να επιτύχετε θαύματα! Προσέχετε όμως όταν οι θερμοκρασίες είναι στα ύψη – δεν θέλετε να πάθει κάτι κακό.
  4.  Δίνετε με μέτρο τις λιχουδιές, ακόμη κι αν βρίσκεστε στην εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα. Μην ξεχνάτε πως οι θερμίδες δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ γεύματος και εκπαίδευσης, όπως ακριβώς κι ο σκύλος σας! Ακόμη καλύτερα, προτιμήστε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι όχι σε υδατάνθρακες.
  5.  Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας, εάν έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω αλλά δεν βλέπετε κάποια βελτίωση στα αποτελέσματα της ζύγισης σας. Ίσως το κατοικίδιο σας πάσχει από υποθυρεοειδισμό και χρειάζεται ειδική αγωγή.

 Εάν τυχόν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή του και να του δίνετε τροφή για υπέρβαρους σκύλους, φροντίστε να διαβάσετε καλά τις σχετικές οδηγίες που αναγράφονται στον πίνακα της σκυλοτροφής.

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που παρόμοια προϊόντα έχουν υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων, αν και υπόσχονται πως βοηθούν στο αδυνάτισμα σκύλου. Αυτά καλό είναι να τα αποφύγετε.

 Στη θέση τους μπορείτε να προτιμήσετε άφοβα τροφές που είναι υψηλές σε καθαρές πηγές πρωτεϊνών, μιας και ανταποκρίνονται καλύτερα στις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.

 Πάνω από όλα, θα πρέπει να έχετε πάντοτε κατά νου πως η απώλεια βάρους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί επιμονή στο στόχο, αλλά και υπομονή.

 Όταν ξεκινάτε το ταξίδι προς το αδυνάτισμα σκύλου, στοχεύετε σε απώλεια 1-2% του σωματικού του βάρους κάθε εβδομάδα. Επικοινωνήστε σχετικά και με τον κτηνίατρο σας.

 Στην αρχή είναι απολύτως φυσιολογικό να τον δείτε να εκλιπαρεί για λίγο φαγητό ακόμη, αλλά μην υποκύψετε! Συνεχίστε ακάθεκτοι και βοηθήστε τον να προσαρμοστεί πραγματικά.

 Καταβάλλοντας τώρα την επιθυμητή προσπάθεια θα είστε σε θέση να τον βοηθήσετε να φτάσει στο ιδανικό βάρος σκύλου. Με αυτό το τρόπο θα του χαρίσετε την ποιοτική και χαρούμενη ζωή που του αξίζει.

 Μοιραστείτε μαζί μας τα δικά σας tips για απώλεια βάρους ενός σκύλου, αφήνοντας ένα σχετικό σχόλιο!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο