Παπαγάλοι: Τα χαρακτηριστικά και οι καθημερινές τους συνήθειες!

 Εάν τυχόν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας, αλλά δε θέλετε να επωμιστείτε μεγάλη ευθύνη, τότε δεν έχετε παρά να σκεφτείτε τα γλυκύτατα παπαγαλάκια.

 Οι παπαγάλοι είναι πραγματικά μοναδικά πλάσματα, με μία πλούσια προσωπικότητα, ένα έντονο ταμπεραμέντο και μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ευφυΐα. Μάλιστα, λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι είναι και πολύ τρυφερά με τα αφεντικά τους.

 Ο παπαγάλος ανήκει στη τάξη των Psittaciformes. Αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 350 είδη πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των parakeets, macaws, cockatiels και cockatoos.

 Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παπαγάλων, μπορούμε με σιγουριά να σας πούμε πως υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσά τους. Έτσι, γεφυρώνεται το χάσμα.

 Για παράδειγμα, για να μπορέσουμε να πούμε πως ένα πουλί είναι παπαγάλος, αυτό θα πρέπει να έχει κυρτό ράμφος και τα πόδια του να είναι ζυγοδακτύλια, που σημαίνει πως υπάρχουν τέσσερα δάχτυλα σε κάθε πόδι, με δύο από αυτά να κοιτάνε προς τα μπροστά και δύο προς τα πίσω.

 Πριν βιαστείτε όμως να πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε έναν παπαγάλο, καλό είναι να μάθετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για αυτά τα εξωτικά πλάσματα. Διαβάστε παρακάτω.

 Μέγεθος

 Δεδομένου πως το γένος των παπαγάλων περιλαμβάνει τόσα πολλά διαφορετικά είδη, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν και πάρα πολλά μεγέθη.

 Σε γενικές γραμμές, τα συγκεκριμένα πουλιά φτάνουν από 8,7 εκατοστά έως και ένα μέτρο, με το φυσιολογικό σωματικό τους βάρος να κυμαίνεται ανάμεσα στα 64 γραμμάρια και τα 1,6 κιλά.

 Την ίδια στιγμή, ο πιο βαρύς τύπος παπαγάλου είναι ο kakapo με βάρος 4 κιλά, ενώ ο πιο μικρός είναι ο buff-faced pygmy με ύψος 8 εκατοστά και μόλις 10 γραμμάρια βάρους.

 Περιβάλλον διαβίωσης

 Η συντριπτική πλειοψηφία των παπαγάλων ζει στις ζεστές περιοχές του νότιου ημισφαιρίου. Μπορούν όμως να βρεθούν και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως είναι για παράδειγμα το Βόρειο Μεξικό.

 Αν ψάχνετε να βρείτε τον τόπο καταγωγής τους και θέλετε μια σχετικά μεγάλη ποικιλία, τότε δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην Αυστραλία, τη Νότια και την Κεντρική Αμερική.

 Δεν αρέσει σε όλους όμως η ζέστη. Μερικοί, για παράδειγμα, προτιμούν τα πιο δροσερά και ψυχρά κλίματα. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν και πιο πυκνό φτέρωμα.

 Με τα πολύχρωμα φτερά και την εκπληκτική τους ικανότητα να μιλάνε και να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία, οι παπαγάλοι είναι πολύ δημοφιλή κατοικίδια.

 Μάλιστα, μερικοί το έχουν «σκάσει» από τους ιδιοκτήτες τους ή έχουν εκτραφεί σε ασυνήθιστες περιοχές.

 Πάρτε για παράδειγμα τον monk parakeet, που γεννήθηκε στην Νότια Αμερική και τώρα βασιλεύει σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, επειδή κάποτε απλώς το έσκασε από την πολιτεία που ζούσε.

 Συνήθειες

 Τα περισσότερα παπαγαλάκια είναι κοινωνικά ζωάκια και γι’ αυτό προτιμούν να ζουν σε ομάδες, που ονομάζονται σμήνη. Οι γκρίζοι παπαγάλοι της Αφρικής ζουν σε σμήνη με άλλα 20 έως και 30 πουλιά.

 Η επικοινωνία με τα άλλα μέλη της ομάδας είναι απλή. Στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο σκούντημα και το κούνημα των φτερών της ουράς.

 Γνωρίζατε όμως πως πολλά είδη είναι μονογαμικά; Κι όμως! Μάλιστα, επιλέγουν προσεκτικά τη σύντροφο της ζωής τους, έτσι ώστε να συνεργάζονται άρτια για το μεγάλωμα των μικρών τους.

 Κάποιοι από αυτούς αναζητούν την τροφή και το ταίρι τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως είναι για παράδειγμα το kakapo.

 Διατροφή

 Πρόκειται για παμφάγα ζωάκια. Αυτό σημαίνει πως είναι σε θέση να τρώνε κρέας, αλλά και διάφορα χορταρικά.

 Για να είστε σίγουροι πως δίνετε στον παπαγάλο σας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να του παρέχετε πολύτιμα σποράκια, λουλούδια, φρούτα, καρπούς, αλλά και έντομα.

 Μην ανησυχείτε για το πώς θα τα φάει. Οι παπαγάλοι έχουν ισχυρά σαγόνια, που τους επιτρέπουν να διαλύουν το φαγητό τους με τεράστια ευκολία!

 Οι απόγονοι

 Όπως και τα περισσότερα πουλιά, έτσι και οι παπαγάλοι γεννούν τα αυγά τους σε μια προσεκτικά οργανωμένη φωλιά. Αυτή μπορεί να βρίσκεται μέσα σε τρύπες δέντρων, σήραγγες εδάφους ή κοιλότητες βράχων.

 Μία φυσιολογική γέννα συνήθως δίνει δύο έως και οκτώ αβγά, ανάλογα με το είδος ή την αναπαραγωγική φάση του θηλυκού. Καθένα από αυτά χρειάζεται 18 έως και 30 ημέρες επώασης πριν εκκολαφθεί.

 Κάθε μωράκι γεννιέται με ένα λεπτό στρώμα φτερών, που γέρνουν προς τα κάτω και αγκαλιάζουν σφιχτά το σώμα του.

 Τα μικρά παπαγαλάκια είναι τυφλά κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους και φτάνουν στην πλήρη ωρίμαση μέχρι τα τέσσερα χρόνια τους.

 Διατήρηση του είδους

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγα τα είδη των παπαγάλων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα kakapos, που είναι μονάχα 150 σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Την ίδια στιγμή, υπάρχουν μόνο 40 παπαγάλοι με πορτοκαλί κοιλίτσα, οι Neophema chrysogaster. Γενέτειρά τους είναι η Αυστραλία.

 Ενδιαφέροντα γεγονότα για τα παπαγαλάκια!

  • Οι παπαγάλοι είναι εξαιρετικοί μιμητές και εύκολα μπορούν να αντιγράψουν κάθε ήχο που ακούν στη ζωή τους. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν ακούσετε το δικό σας να μιμείται το γέλιο ή τη φωνή σας.
  • Ο Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος είναι ένας από τους καλύτερους παπαγάλους που μιλάνε και μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία. Ενδεχομένως γνωρίζετε τον περίφημο Alex, τον πιο έξυπνο παπαγάλο του κόσμου!
  • Το γλυκύτατο kakapo είναι ένα από τα μακροβιότερα πουλιά στον κόσμο. Μπορεί να ζήσει για πάνω από 90 χρόνια!
  • Οι Cockatoos έχουν μια ομάδα φτερών στο κεφάλι τους που μπορούν να μετακινήσουν. Αυτοί οι παπαγάλοι μοιάζουν κυριολεκτικά με μοϊκάνα!

 Εν ολίγοις, ένα είναι δεδομένο κι αυτό είναι πως οι παπαγάλοι είναι εξωτικά πουλιά, που φημίζονται για την ομορφιά και την επικοινωνιακή τους δεξιότητα. Κάπως έτσι, λοιπόν, σίγουρα κερδίζουν τις εντυπώσεις.

 Δυστυχώς, όμως, δεν είναι και τα πιο εύκολα ζωάκια του κόσμου για εσάς που ψάχνετε κατοικίδια για μέσα στο σπίτι, αλλά δεν έχετε σχετική εμπειρία.

 Οι ανάγκες τους απαιτούν αρκετή ενασχόληση, στοργή και χρήματα εκ μέρους σας, οπότε θα πρέπει να είστε απολύτως σίγουροι για το αν μπορείτε να αναλάβετε τη φροντίδα τους.

 Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα για κάποιο συγκεκριμένο είδος παπαγάλων, πείτε τό μας στα σχόλια από κάτω!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο