Τι πρέπει να κάνετε μόλις η γάτα σας γεννήσει τα μωρά της;

 Κανείς δεν είπε ποτέ πως η γέννα και η μητρότητα είναι τα πιο εύκολα πράγματα στον κόσμο. Ίσα ίσα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαιτητικά πράγματα στη ζωή και αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα κατοικίδιά μας.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, θα πρέπει να ελαφρύνετε όσο μπορείτε τη γατούλα σας, η οποία πρόκειται να γίνει μαμά.

 Τον πρώτο καιρό, ο ρόλος σας έγκειται κυρίως στην παρατήρηση της μαμάς, αλλά και των μωρών της.

 Πρέπει δηλαδή να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να είστε βέβαιοι πως τα νεογνά γατάκια τρώνε σωστά, διατηρούνται ζεστά, κάνουν κανονικά την ανάγκη τους και αναπτύσσουν σιγά σιγά τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες.

 Βέβαια, η αλήθεια είναι πως όλα αυτά συνήθως τα αναλαμβάνει η ίδια η γάτα από μόνη της. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες η γάτα διώχνει τα γατάκια της ή κάποια από αυτά. Σε μια τέτοια περίτωση, θα πρέπει να τα αναλάβετε εσείς.

 Να είστε προετοιμασμένοι

 Σε γενικές γραμμές, η εγκυμοσύνη της γάτας διαρκεί γύρω στις 63 με 65 ημέρες. Εκμεταλλευτείτε αυτό το χρονικό διάστημα, για να της ετοιμάσετε το κουτί, που θα χρησιμοποιεί σα φωλίτσα.

 Φροντίστε να είναι τόσο χαμηλό, ώστε να μπαινοβγαίνει η ίδια εύκολα και γρήγορα, όποτε το θέλει, αλλά να μη μπορούν τα μωράκια της να το σκάσουν!

 Γεμίστε το εσωτερικό του με φύλλα από εφημερίδες ή καθαρές πετσέτες και τοποθετήστε το σε ένα ζεστό και ήσυχο μέρος του σπιτιού, όπως για παράδειγμα σε κάποιο δωμάτιο που δε χρησιμοποιείτε πια ή σε μια γωνίτσα στο σαλόνι σας.

 Μην απογοητευτείτε αν δείτε πως δεν το προτιμάει για να φέρει στον κόσμο τα μικρά της. Εμπιστευτείτε το ένστικτό της, γιατί εκείνη ξέρει καλύτερα.

 Ελέγξτε τα μικρά της

 Αμέσως μετά τη γέννα, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα γατάκια. Μάλιστα, καλό είναι να το κάνετε συνεχόμενα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά με διακριτικό τρόπο.

 Σιγουρευτείτε πως η μαμά τους τα βοηθάει να πάρουν την πρώτη τους αναπνοή και να βγάλουν τα ούρα και τα κόπρανά τους. Δείτε, για παράδειγμα, αν γλείφει τα προσωπάκια τους για να τα καθαρίσει και τα γεννητικά τους όργανα για να τα παρακινήσει να κάνουν την ανάγκη τους.

 Βεβαιωθείτε επίσης πως τα γατάκια πίνουν το μητρικό γάλα. Αυτό συνήθως συμβαίνει κάθε μία με δύο ώρες. Αν δείτε πως κάποιο γατάκι δυσκολεύεται, καθοδηγήστε το μέχρι να βρει την κοιλίτσα της μαμάς του.

 Παρέχετε στη γάτα σας μια θρεπτική τροφή υψηλής ποιότητας

 Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι κρίσιμη και απαιτεί την κατανάλωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής από τη μέλλουσα μαμά. Την ίδια πρέπει να συνεχίσει και μετά τη γέννα για όσο καιρό διαρκεί η περίοδος του θηλασμού.

  Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να τρώει η γάτα μετά τη γέννα, επόμένως, προμηθευτείτε μια super premium τροφή για θηλάζουσες γατούλες. Είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να της παρέχετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και την ενέργεια που χρειάζεται.

 Εξάλλου, μη ξεχνάτε πως έτσι μπορεί να παράγει το μητρικό γάλα και να περάσει όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία και στα μικράκια της. Γι’ αυτό, έχετε κοντά της πάντοτε φαγητό και φρέσκο νεράκι.

 Παρακολουθείτε στενά την υγεία τους

 Θα πρέπει να έχετε το νου σας και να βεβαιώνεστε πως τόσο η μαμά, όσο και τα γατάκια της φαίνονται υγιή και χαρούμενα.

 Βέβαια, καταλαβαίνουμε πως μπορεί να μην είστε ειδικοί σε θέματα φροντίδας και υγείας της γάτας. Γι’ αυτό, μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως μετά τη γέννα της γάτας σας, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει την ευρύτερη κατάσταση της υγείας τους.

 Ο κτηνίατρος είναι σε θέση να σας πει πόσα γατάκια γεννάει η γέννα την πρώτη φορά, αν πράγματι έχουν έρθει όλα τα γατάκια στη ζωή και εάν τυχόν η ίδια μπορεί να παράγει το μητρικό γάλα. Αφήστε που θα σας συμβουλεύσει λεπτομερώς και για τη φροντίδα τους όταν η γάτα αρχίσει να διώχνει τα γατάκια της.

 Κοινωνικοποιήστε τα γατάκια όσο είναι μικρά

 Εντάξει, μάλλον γνωρίζετε ήδη πως δε γεννιούνται όλα τα ζωάκια με σκοπό να κάθονται «σούζα» μπροστά σας.

 Ίσα ίσα, που αν θέλετε τα γατάκια σας να είναι τρυφερά και στοργικά με εσάς, αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας, θα πρέπει να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας.

 Για να τα καταφέρετε με τη φροντίδα που απαιτούν τα γατάκια, θα πρέπει να τα παρέχετε την ορθή κοινωνικοποίηση και, μάλιστα, ήδη από όταν είναι νεαρά σε ηλικία.

 Σε γενικές γραμμές, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε την όλη διαδικασία της κοινωνικοποίησης από τη στιγμή που θα συμπληρώσουν την 2η εβδομάδα της ζωής τους.

 Ξεκινήστε σιγά σιγά να τα εξοικειώνετε με το ανθρώπινο άγγιγμα και το χάδι. Θυμηθείτε όμως πως θα πρέπει να κάνετε απαλές και ευγενικές κινήσεις, γιατί είναι πάρα μα πάρα πολύ ευαίσθητα σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους.

 Από εκεί και πέρα, η περίοδος της κοινωνικοποίησης κλιμακώνεται διαρκώς και φτάνει στην κορύφωσή της περίπου κατά την 7η εβδομάδα.

 Συνεχίστε, λοιπόν, να παίζετε και να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους και πολύ σύντομα θα τα δείτε να μετατρέπονται στα πιο τρυφερά και γλυκά κατοικίδια του κόσμου!

 Εάν έχετε περισσότερες απορίες για τη φροντίδα των νεαρών γατιών, μην αγχώνεστε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις μοιραστείτε μαζί μας, αφήνοντας ένα σχετικό σχόλιο πιο κάτω.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο