Γάτα στο σπίτι: Η σωστή φροντίδα πριν και μετά την υιοθεσία!

 Αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας και να υιοθετήσετε μια αδέσποτη γατούλα; Μήπως, πάλι, σκοπεύετε να φέρετε μια νέα, δεύτερη γάτα στο σπίτι ως κατοικίδιο και ανησυχείτε για το πως θα κυλήσει όλο αυτό;

 Σε όποια από τις δύο περιπτώσεις κι αν ανήκετε, η αλήθεια είναι πως καλό είναι να γνωρίζετε τα πάντα για τη σωστή φροντίδα της γάτας σας – πόσω μάλλον αν έχετε σκοπό να φιλοξενήσετε δύο γάτες στο ίδιο σπίτι.

 Όπως κι αν έχει, θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως έχετε τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή σας, ώστε να κάνετε τις κατάλληλες προετοιμασίες.

 Μα, πάνω από όλα, οφείλετε να της προσφέρετε αυτό που χρειάζεται πιο πολύ: ένα ήσυχο, άνετο και απομονωμένο μέρος που θα χρησιμοποιεί σαν το προσωπικό της καταφύγιο, όταν θέλει να αποφορτίζεται από το στρες της ημέρας.

 Ένας οδηγός φροντίδας για μια γάτα μέσα στο σπίτι:

  1. Σιγουρευτείτε πως το μέρος που τη βάζετε προορίζεται για ιδιωτική χρήση. Κρατήστε μακριά άλλα κατοικίδια ή παιδάκια που μπορείτε να έχετε.
  2. Μετατρέψτε τον χώρο της σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να απομακρύνετε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για την σωματική της ακεραιότητα.
  3. Προσφέρετέ της ένα καταφύγιο για να κρύβεται. Ένα δεντρόγατο ή ένα αναπαυτικό κρεβατάκι τοποθετημένο σε κάποιο ψηλό ράφι είναι ό,τι πρέπει για εκείνη.
  4. Προσθέστε τα προσωπικά της αντικείμενα. Διαβάστε παρακάτω την σχετική λίστα.
  5. Μεριμνήστε για την ψυχαγωγία της, ειδικά όταν η γάτα είναι μόνη στο σπίτι. Παιχνίδια puzzle, διάφορα κρεμαστά με κουδουνάκια, φτερά και ένα σωρό άλλα αντικείμενα αρκούν για να καταπολεμήσουν την πλήξη που μπορεί να νιώθει.

 Η λίστα με τα απαραίτητα αντικείμενα για μια γάτα κατοικίδιο:

 Είναι σημαντικό να φροντίσετε πως η γατούλα σας θα έχει όλα όσα χρειάζεται στο νέο της σπιτικό και μάλιστα, προτού καν την φέρετε εκεί μέσα. Αναλυτικότερα, προμηθευτείτε:

  • Μία ταΐστρα και μία ποτίστρα. Κρατάτε τα όμως μακριά το ένα από το άλλο.
  • Φαγητό και νερό. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για το αιλουροειδές σας.
  • Ένα μαλακό, ζεστό και αναπαυτικό κρεβατάκι. Βάλτε το κάπου ήσυχα για να κερδίσετε την εύνοιά της.
  • Μια τουαλέτα γάτας που θα κρατάτε μακριά από το φαγητό και το νερό της. Σε περίπτωση που έχετε δύο γάτες στο σπίτι, η κάθε μία πρέπει να έχει τη δική της αμμοδόχο. Δείτε επίσης πως να μη μυρίζει η άμμος της γάτας σας, γιατί η προσωπική υγιεινή της γάτας μπορεί να επηρεάσει όλη τη συμπεριφορά της μέσα στο σπίτι.
  • Πρόσβαση σε ένα υψηλό σημείο, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ελεύθερα ό,τι κινείται. Διαλέξτε της ένα πανέμορφο και πρωτότυπο ονυχοδρόμιο με πολλαπλά επίπεδα και βάλτε το κάπου σχετικά ψηλά.
  • Παιχνίδια. Είναι ό,τι πρέπει για να την κρατάτε απασχολημένη, ενώ παράλληλα φροντίζετε για την σωματική και πνευματική της υγεία.
  • Εργαλεία και αξεσουάρ για τη φροντίδα του τριχώματός της, προκειμένου να παραμένει καθαρή και λαμπερή, αλλά και για να μη βρίσκετε τρίχες σε όλο το σπίτι.
  • Ένα κλουβάκι μεταφοράς. Μπορεί να μη το χρειάζεστε τόσο συχνά, αλλά είναι απαραίτητο για ασφαλείς μετακινήσεις της, καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για μια γάτα στη πόλη. Παραδείγματος χάρη, όταν πηγαίνετε στον κτηνίατρο ή χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς.

 Αξίζει να επισημάνουμε πως ο χρυσός κανόνας για μια γάτα στο σπίτι προσανατολίζεται γύρω από τη λογική του 1+1! Εάν της πάρετε, για παράδειγμα, μία τουαλέτα, βάλτε της μία ακόμα σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Το ίδιο ισχύει για τα μπολάκια, το κρεβατάκι και τα παιχνίδια της.

 Φροντίστε για την ασφάλεια και την καλή υγεία της

 Προτού φέρετε στο σπίτι μια νέα ή τη πρώτη σας γάτα, θα πρέπει να έχετε ήδη σκεφτεί πως θα την προετοιμάσετε κατάλληλα για να έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο.

 Μιλάμε φυσικά για την υγεία της. Εξάλλου, κάθε αδέσποτη γάτα που μπορείτε να υιοθετήσετε είναι απαραίτητο να ακολουθεί κάποια υγειονομικά πρότυπα πριν μπει στο σπίτι σας. Τέτοια είναι:

  • Ένας ενδελεχής έλεγχος για την κατάσταση της υγείας της από κάποιον επαγγελματία κτηνίατρο.
  • Θεραπεία ενάντια στα παράσιτα.
  • Να έχει λάβει τουλάχιστον ένα εμβόλιο ενάντια στη γρίπη των γατιών και την εντερίτιδα. Έπειτα, μπορείτε να σχεδιάσετε το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού της με τον κτηνίατρο.
  • Η στείρωση, αν είναι αρκετά μεγάλη ηλικιακά. Πέρα από το προφανές, που είναι η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η στείρωση είναι απαραίτητη για τον αποτελεσματικό έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και τη διατήρηση της υγείας της. Συζητήστε το ενδελεχώς με τον κτηνίατρο και πάρτε τη καλύτερη απόφαση για τη ψιψίνα σας.
  • Ένα microchip που θα φέρει τα νέα στοιχεία του ιδιοκτήτη, δηλαδή τα δικά σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να τη βρείτε σε περίπτωση που χαθεί.
  • Το βιβλιάριο υγείας της, πλήρως ενημερωμένο.
  • Ένας καλός κτηνίατρος που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Στην τελική, είναι ο άνθρωπος που θα διασφαλίζει πως η γατούλα σας παραμένει υγιής και χαρούμενη.

 Μπορεί η υιοθεσία μιας γάτας να μην είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, είναι όμως ένα από τα πιο αγνά και ουσιαστικά που μπορείτε να κάνετε.

 Για να το κάνετε σωστά όμως, θα πρέπει πρώτα να έχετε μεριμνήσει κατάλληλα για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας σας. Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, έρχεστε ένα βήμα πιο κοντά στο να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας – να πάρετε επιτέλους μία γάτα (ή μια νέα αν έχετε ήδη ψιψινέλια στην οικογένεια)!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο