Φανταστείτε πως είναι Κυριακή απόγευμα. Βρίσκεστε στο σπίτι και γεμίζετε τις μπαταρίες σας, πριν από την έλευση της επόμενης εβδομάδας, όταν ξαφνικά ακούτε τη γάτα σας να ουρλιάζει!
Ο ήχος αυτός μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η γάτα σας είναι άρρωστη και σίγουρα είναι αρκετός, ώστε να προκαλέσει την ανησυχία, αν όχι τον τρόμο σας.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο, όταν οι γάτες ουρλιάζουν.
Μπορεί να το κάνουν σε συγκεκριμένες φάσεις της καθημερινότητάς τους, αλλά παραμένει μια ασυνήθιστη συμπεριφορά που καλείστε να διερευνήσετε περαιτέρω.
5 λόγοι για τους οποίους οι γάτες ουρλιάζουν
1. Φόβος
Ένας από τους πιο κοινούς λόγους για τους οποίους μπορεί η γάτα σας να ουρλιάζει έχει να κάνει με τον έντονο φόβο που βιώνει εκείνη τη στιγμή που την ακούτε. Είναι τρομοκρατημένη!
Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένειά σας, η απειλή ενός καλού μπάνιου ή ένα νήπιο που την έχει πάρει στο κυνήγι για να παίξουν με το ζόρι είναι όλα παραδείγματα του τι θα μπορούσε να την τρομάξει, έστω και δυνητικά.
Άλλες φορές, το ουρλιαχτό της γάτας μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι θυμωμένη με κάτι. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, εκείνον τον τελευταίο καυγά που ακούσατε ανάμεσα σε γάτες τις γειτονιάς σας. Κάπως έτσι δεν έκαναν;
2. Ασθένεια
Το ουρλιαχτό ενδέχεται να υποδηλώνει ότι η γάτα σας έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή ότι βιώνει έντονο σωματικό πόνο.
Ζητήματα, όπως είναι οι μολύνσεις στην ουροδόχο κύστη και οι νεφρικές ασθένειες, μπορούν να προκαλέσουν τρομερή δυσφορία στο κατοικίδιό σας, σε σημείο που να το κάνουν να ουρλιάζει.
3. Σύγχυση
Καθώς η γατούλα σας μεγαλώνει, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να ουρλιάζει. Το ενδεχόμενο αυτό ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που πάσχει από άνοια και δε μπορεί να προσανατολιστεί μέσα στο σπίτι το βράδυ.
Ανακαλύψτε: Η γάτα μου θέλει να βγει έξω: Μέτρα προστασίας!
4. Ορμονικές διαταραχές
Οι διάφορες ορμόνες που παράγει και εκκρίνει φυσιολογικά ο οργανισμός τους είναι σε θέση να κάνουν τις γάτες να ουρλιάζουν, κυριολεκτικά.
Οι αρσενικές γάτες μπορεί να ψάχνουν να βρουν ταίρι για να ζευγαρώσουν, ενώ οι θηλυκές μπορεί να βρίσκονται σε περίοδο οίστρου.
Σε περίπτωση που δεν έχετε στειρώσει ακόμη τη γατούλα σας και την ακούτε να δίνει συχνά ρεσιτάλ «άριας», καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το ζήτημα της στείρωσης.
5. Δυσφορία
Εξίσου πιθανό είναι η γάτα να ουρλιάζει όταν αισθάνεται κάποιου είδους δυσφορία. Ρίξτε της μιας προσεκτική ματιά, γιατί μπορεί να έχει κλειστεί σε κάποιο ντουλάπι ή άλλο μέρος του σπιτιού και να χρειάζεται τη βοήθειά σας για να βγει από εκεί.
Βέβαια, δεν αποκλείεται να προσπαθεί απλώς να πιάσει εκείνο το παιχνίδι που έχει χωθεί κάτω από τον καναπέ στο σαλόνι σας ή ακόμα και το λίγο φαγητό που έχει ξεμείνει στο πιάτο σας επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Σημειωτέον, υπάρχουν ιδέες για να μην ανεβαίνει η γάτα στον πάγκο της κουζίνας σας, καθώς για λόγους υγιεινής, θα πρέπει να την κρατάτε μακριά από τα σκεύη μαγειρικής και το νεροχύτη που πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που το λατρεμένο σας κατοικίδιο επιδίδεται συχνά σε αγώνες ουρλιαχτών μέσα στο σπίτι, καταλαβαίνουμε πόσο ενοχλητικό μπορεί να σας φαίνεται. Γι’ αυτό, καλείστε να δράσετε και, μάλιστα, όσο το δυνατόν πιο άμεσα!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσδιορίσετε κατάλληλα την ακριβή αιτία που η γάτα δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε το βράδυ και ουρλιάζει.
Εδώ πέρα όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λόγος είναι αρκετά προφανής, ενώ σε άλλες δεν είναι και τόσο εύκολο να καταλάβουμε το γιατί οι γάτες ουρλιάζουν.
Όπως κι αν έχει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας ή ακόμα καλύτερα να προγραμματίσετε ένα ραντεβού μαζί του. Εκείνος ή εκείνη είναι σε θέση να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί συμβαίνει όλο αυτό.
Το ουρλιαχτό της γάτας, βλέπετε, οφείλεται κάποιες φορές σε σωματικά προβλήματα ή στην ύπαρξη κάποιου υποκείμενου νοσήματος. Μία ενδελεχής εξέταση της ψιψίνας θα μπορέσει να διαλευκάνει τους ακριβείς λόγους.
Από εκεί και πέρα, μπορείτε να κάνετε μερικά πραγματάκια για να ελαττώσετε αυτήν τη συμπεριφορά της γάτας σας, ξεκινώντας με τις κατάλληλες προσαρμογές στο περιβάλλον διαβίωσης σας.
Παρέχετε στη γάτα σας ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορεί να ζει άνετα και χωρίς φόβο. Δώστε της ένα δικό της, ξεχωριστό καταφύγιο, ώστε να έχει τη δυνατότητα να κρύβεται και να ξεκουράζεται όποτε εκείνη το θέλει.
Σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο της στείρωσης. Αυτό είναι κάτι που θα την αποτρέψει από την αναζήτηση ερωτικών συντρόφων κατά τη διάρκεια του οίστρου της. Μιλήστε σχετικά με τον κτηνίατρό σας και προχωρήστε στην ιδανική λύση για την πιστή σας φιλενάδα.