Η γάτα μου θέλει να βγει έξω: Μέτρα προστασίας!

 Οι λάτρεις της γάτας που θέλουν τα ψιψινέλια τους να απολαμβάνουν τον καθαρό αέρα, την ηλιοφάνεια και την ατμόσφαιρα των δέντρων, των θάμνων και των φυτών, συχνά αισθάνονται ενοχές όταν τα περιορίζουν μέσα στο σπίτι.

 Αυτή ήταν η νοοτροπία στις προηγούμενες γενιές: ότι οι γάτες ήταν ελεύθερα και ανεξάρτητα πλάσματα και δεν έπρεπε να περιορίζονται. Πίστευαν ότι δεν μπορούν να είναι υγιείς, χαρούμενες και δραστήριες, αν δεν τους επιτραπεί να βιώσουν τις περιπέτειες της υπαίθρου.

 Σήμερα, είμαστε σε θέση να κατανοούμε τους κινδύνους που έχει το να επιτρέπουμε στις γάτες να περιφέρονται ελεύθερα, είτε από προσωπική εμπειρία είτε από φήμες είτε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου.

 Παρακάτω θα δείτε μόνο μερικούς από τους εξωτερικούς κινδύνους για μια γάτα.

  • Ο κίνδυνος να μολυνθεί από θανατηφόρες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των FIV (Ιογενής ανοσοανεπάρκεια) και FeLV (Ιογενής λευχαιμία των αιλουροειδών)
  • Ο κίνδυνος παρασιτικών λοιμώξεων
  • Δεν μπορείτε να παρατηρήσετε τις εκκρίσεις της γάτας σας και μπορεί να χάσετε τις πιθανές υποδείξεις για FLUTD (νόσος κατώτερου ουροποιητικού)
  • Τραυματισμός ή/και θάνατος από επιθέσεις σκύλων, άλλων γατιών ή αρπακτικών
  • Τραυματισμός ή θάνατος από οχήματα
  • Απαγωγή για κέρδος ή προσωπικό όφελος
  • Παγίδευση και απομάκρυνση από γείτονες που μισούν τις γάτες
  • Βασανιστήρια και/ή δολοφονίες από ψυχοπαθείς
  • Περισυλλογή αδέσποτων ζώων από τις αρχές
  • Κίνδυνος κατάποσης τοξικών φυτών και έκθεσης σε φυτοφάρμακα

 Από την άλλη πλευρά, αν η γάτα σας θέλει να βγει έξω μανιωδώς, υπάρχουν τρόποι για να της προσφέρετε μια γεύση από την ύπαιθρο, χωρίς τους πιθανούς κινδύνους της ελεύθερης περιαγωγής της σε εξωτερικούς χώρους.

 Μεταφορά της γάτας με τα χέρια σας

 Μπορείτε να βγάλετε τη γάτα σας σε έναν εξωτερικό χώρο κρατώντας την στην αγκαλιά σας για να μπορέσει να μυρίσει και να εξερευνήσει το περιβάλλον.

 Αυτές οι εξορμήσεις είναι καλύτερο να διαρκούν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 10 με 15 λεπτά, καθώς οι περισσότερες γάτες θα θελήσουν να πηδήξουν και να εξερευνήσουν τον χώρο από μόνες τους.

 Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε με ένα ή δύο λεπτά για μια συνεσταλμένη γάτα που δεν είχε ποτέ μια εμπειρία σε εξωτερικούς χώρους.

 Ωστόσο, το να μεταφέρετε τη γάτα σας στα χέρια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνηθίσει στον τρομακτικό κόσμο της υπαίθρου και ένας καλός πρόλογος για το επόμενο βήμα:​

 Εκπαίδευση της γάτας με λουρί

 Οποιαδήποτε γάτα μπορεί να εκπαιδευτεί με έναν ιμάντα ασφαλείας και ένα λουρί, χρησιμοποιώντας μια σταδιακή μέθοδο εκπαίδευσης.

 Πολλές γάτες αρχικά θα αισθάνονται περιορισμένες από το πρόσθετο βάρος της ζώνης και οι πρώτες τους προσπάθειες να περπατήσουν με λουρί δε θα ευδοκιμήσουν.

 Ωστόσο, αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο και υπομονή στην εκπαίδευση, είναι πολύ πιο πιθανό η γάτα σας να μάθει να απολαμβάνει τη βόλτα με το λουρί.

 Στην αρχή η ψιψίνα μπορεί να προτιμάει απλώς να ξαπλώνει στο έδαφος ή να προχωράει με την κοιλιά της, κάτι που ονομάζεται «belly walking», όμως σταδιακά θα αρχίσει να προοδεύει στη βόλτα με το λουρί της, μαθαίνοντας να ακολουθεί τον ρυθμό σας. Όλα είναι θέμα χρόνου και υπομονής.

 Λάβετε υπόψη όμως ότι το να αφήνετε τη γάτα έξω δεμένη στο λουρί της δεν υποκαθιστά την προσωπική αλληλεπίδραση και επίβλεψη. Επίσης, πρέπει να την προσέχετε, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μπερδευτεί, με αποτέλεσμα να πνιγεί.

 Είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε μια πολύ γερή ζώνη ασφαλείας ή ένα μπουφάν περπατήματος, παρά ένα κολάρο.

 Τα κολάρα μπορούν να γλιστρήσουν πολύ εύκολα, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί σε στιγμές κινδύνου, όπως όταν συναντάτε έναν περίεργο σκύλο ή μια άλλη γάτα στο δρόμο. Αγοράστε επίσης ένα πολύ ελαφρύ λουρί για να μην την ζορίζετε στο περπάτημα.

 Αν η γάτα σας δεν κρατιέται να βγει έξω, φροντίστε να δοκιμάσετε την αλληλεπίδρασή της με το λουρί αρκετές ημέρες πριν τη βγάλετε έξω. Είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί υπομονή για να μην κινδυνέψει η ασφάλειά της.

 Περίφραξη εξωτερικού χώρου

 Αν η γάτα σας προτιμά να κινείται ελεύθερα (εντός ορίων), η εξωτερική περίφραξη αποτελεί την ιδανικότερη λύση. Μπορεί να κατασκευαστεί από την αρχή, με τα δικά σας ή αγορασμένα σχέδια ή ακόμα και να συναρμολογηθεί.

 Τσάντα μεταφοράς

 Η πιο ασφαλής και οικονομική λύση για τη γάτα που θέλει να βγει έξω να παρατηρήσει το περιβάλλον είναι μια τσάντα μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να δραπετεύσει με κίνδυνο να χαθεί και να τραυματιστεί, και θα μπορέσει να μυρίσει και παρατηρήσει τα πάντα γύρω της.

 Καροτσάκι για κατοικίδια ζώα

 Αν η γάτα σας θέλει να βγει έξω, αλλά δεν μπορείτε να τη κρατάτε όλη την ώρα στα χέρια σας, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα καροτσάκι γάτας. Λειτουργεί σαν μεταφορικό μέσο, κρεβατάκι και αποθηκευτικό χώρο για να βάλετε τα πράγματά σας.

 Οι εμπειρίες σας με οποιοδήποτε ή με όλα αυτά τα μέσα παροχής μιας ασφαλούς εμπειρίας σε εξωτερικούς χώρους για τη γάτα σας μπορεί να διαφέρουν, όμως σας προσφέραμε κάποιες εναλλακτικές που μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμες για την επόμενη εξόρμησή με τη ψιψινέλ σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο