Επίθεση σκύλου: Πως θα γλυτώσεις το δάγκωμα!

 Με όλα τα περιστατικά επίθεσης σκύλων σε ανθρώπους και ζώα που ακούμε και βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις και την επικαιρότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχούμε κι εμείς καμία φορά.

 Ανεξάρτητα από το αν είστε οι ίδιοι ιδιοκτήτες σκύλου ή όχι, θα πρέπει να γνωρίζετε τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτεί μια επίθεση σκύλου. Είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς.

 Ο γενικός κανόνας είναι ένας και είναι ο εξής: παραμείνετε ψύχραιμοι. Όσο περισσότερο φωνάζετε και προσπαθείτε να κινηθείτε, τόσο πιο πολύ προκαλείτε αυτή τη συμπεριφορά του σκύλου εναντίον σας.

 Πάμε να δούμε δύο πιθανά σενάρια

 Σκεφτείτε πως έχετε βγει για τρέξιμο γύρω από το σπίτι σας, όταν ξαφνικά ένα σκυλί αρχίζει να σας παίρνει από πίσω.

 Σε αυτή την περίπτωση ίσως πάτε να τρέξετε πιο γρήγορα, με σκοπό να το αποφύγετε. Αυτό όμως θα πυροδοτήσει το κυνηγετικό του ένστικτο και θα αρχίσει να σας βλέπει σα να είστε κάποιου είδους θήραμα.

 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να αποφύγετε την επίθεση του σκύλου είναι σταθείτε εντελώς ακίνητοι και να στρέψετε το κορμί σας προς το μέρος του. Έχετε τα χέρια σας μπροστά σας και κολλητά στο σώμα σας, αποφεύγοντας κάθε είδους περιττή κίνηση.

 Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα σκυλιά που σας παίρνουν στο κυνήγι δεν έχουν την πρόθεση να σας δαγκώσουν ή να σας επιτεθούν.

 Το πιθανότερο είναι να σας γαυγίσουν ή να σας γρυλίσουν, στην προσπάθεια τους να σας προειδοποιήσουν να κρατήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και να απομακρυνθείτε σιγά σιγά.

 Μένοντας ακίνητοι, θα δείτε πως το σκυλί σύντομα θα χάσει το ενδιαφέρον του και θα απομακρυνθεί. Αν κάνετε ένα βήμα προς το μέρος του, θα απομακρυνθεί ακόμα πιο γρήγορα.

 Όλο αυτό συμβαίνει επειδή εκείνη την στιγμή το ζωντανό συνειδητοποιεί πως δεν πρόκειται να τρέξετε για να σας κυνηγήσει, και δεν αποτελείτε μια πραγματική απειλή για εκείνο. Γι’ αυτό, θα φύγει.

 Εάν αυτό σας φαίνεται λιγάκι υπερβολικό, μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα προς τα πίσω, μεγαλώνοντας την απόσταση μεταξύ σας. Περπατάτε σιγά, με ήρεμο τρόπο και αποφύγετε να κοιτάξετε το σκυλί στα μάτια.

 Επί της ουσίας, κάποια σκυλιά έχουν μάθει πως πρέπει να γαυγίζουν στους περαστικούς. Την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι τρέπονται σε άτακτη φυγή για να γλιτώσουν από ένα ενδεχόμενο δάγκωμα ενός σκύλου, επομένως, αυτά νομίζουν πως έχουν βρει το μυστικό στο κυνηγητό.

 Δεν είναι όμως απαραίτητο πως έχουν άγριες διαθέσεις. Μπορεί απλώς να γαυγίζουν επειδή είναι λιγάκι άγαρμποι στους τρόπους τους και αυτό που πραγματικά θέλουν από εσάς είναι μερικά χάδια και παιχνίδια!

 Με τη σειρά σας όμως, δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε αν το ζωντανό αυτό έχει αγνές προθέσεις ή άγριες διαθέσεις. Για αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην το προκαλέσετε περαιτέρω.

 Ακόμα κι αν πρόκειται να βιώσετε μια επίθεση από σκυλί, παρακαλείστε να παραμείνετε στη θέση σας. Είναι πιο πιθανό να σας δαγκώσει από φόβο αν δει πως κινείστε απότομα ή πολύ γρήγορα, γιατί σας αισθάνεται σαν απειλή.

 Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείτε να μείνετε στήλη άλατος επειδή κι εσείς φοβάστε; Μην ανησυχείτε, είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάστε την επίθεση του σκύλου και κανείς δεν πρόκειται να σας κρίνει για αυτό.

 Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας όσο το δυνατόν πιο πολύ μπορείτε. Έχετε την πλάτη σας στραμμένη προς το σκυλί, προκειμένου να προστατεύσετε το πρόσωπό σας.

 Αν τυχόν αρχίσει να χοροπηδάει και καταλήξει να σας ρίξει κάτω στο έδαφος, πάρτε μια κυκλική στάση σώματος. Φέρτε δηλαδή τα γόνατα σας λυγισμένα προς το πρόσωπό σας και καλύψτε το με τα χέρια σας. Ρεαλιστικά μιλώντας, αν είστε ήρεμοι, τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί.

 Εάν τώρα μένετε σε μια περιοχή με πολλά αδέσποτα σκυλιά και πιστεύετε ότι είναι πιθανό έρθετε αντιμέτωποι με μια ενδεχόμενη επίθεση, αντισταθείτε στον πειρασμό του να φωνάξετε ή να αρπάξετε κάποιο κλαδί για να τα χτυπήσετε. Έτσι, θα τα προκαλέσετε χειρότερα.

 Βάλτε ένα εμπόδιο ανάμεσα σε σας και τον σκύλο

  Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να κουβαλάτε κάποιο προστατευτικό εργαλείο μαζί σας, τότε προτιμήστε το σπρέι πιπεριού. Θα πρέπει όμως να είστε σίγουροι για το πως ακριβώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

 Το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε άμεσα κάποιου είδους αντικείμενο. Αυτό θα πρέπει να το βάλετε ανάμεσα σε εσάς και το σκυλί που σας επιτίθεται, προκειμένου να δυσκολέψετε το έργο του.

 Φροντίστε να είναι κάποιο αρκετά πλατύ και μακρόστενο αντικείμενο. Μονάχα έτσι θα είστε βέβαιοι πως δεν μπορεί να σας το αποσπάσει!

 Εάν δεν έχετε τίποτε παρόμοιο μπροστά ή τριγύρω σας, χρησιμοποιήστε κάποιο από τα δικά σας προσωπικά αντικείμενα, όπως είναι η ομπρέλα ή η τσάντα σας.

 Λένε πως η πρόληψη είναι η κατάλληλη θεραπεία. Για αυτό, αν έχετε οι ίδιοι σκύλο, φροντίστε να τον εκπαιδεύσετε και να τον κοινωνικοποιήσετε σωστά ήδη από όταν είναι κουτάβι.

 Από εκεί και πέρα, να θυμάστε πως σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει πάντα. Ίσως απλά σας προειδοποιεί πως δεν πρέπει να πλησιάσετε άλλο, οπότε θα πρέπει να προσέξετε τη συνολική γλώσσα του σώματός του και να μην προκαλείτε την τύχη σας και το ίδιο με κίνδυνο να σας επιτεθεί!

 Έχετε ακούσει ποτέ για κάποιο παρόμοιο περιστατικό; Μήπως έχετε πέσει οι ίδιοι θύματα δαγκώματος; Μη διστάσετε να μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο