Briard: Ο μάχιμος και γενναίος σκύλος κοπαδιών!

 Κατηγορία: Σκύλος κοπαδιού

 Ύψος: 56 με 69 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 32 με 45 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 χρόνια

 Κάτω από την μακριά, δασύτριχη γούνα του Briard κρύβεται ένα τολμηρό πνεύμα και μια έντονη οξυδέρκεια. Πιστό στις γαλλικές του ρίζες, μπορεί να γίνει απόμακρο με τους ξένους, αλλά παραμένει στοργικό με τα μέλη της «αγέλης» του.

 Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμο σκυλί, μπορεί να βρείτε κουτάβια της ράτσας σε καταφύγια ή φιλοζωϊκές ομάδες. Θυμηθείτε πως η υιοθεσία είναι η καλύτερη λύση όταν θέλετε να αποκτήσετε έναν νέο τετράποδο φίλο!

 Το Μπριάρ αρχικά εκτρεφόταν ως σκυλί βοσκής και φύλαξης κοπαδιών για την προστασία των ζωντανών και την καταπολέμηση των αρπακτικών. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε σκύλος εργασίας και είχε αναλάβει καθήκοντα φρουρού, μεταφορέα πυρομαχικών, αγγελιοφόρου και σκύλου-γιατρού.

 Σήμερα, απολαμβάνει τη ζωή ενός ζώου συντροφιάς, αλλά παραμένει ένα ευέλικτο και εργατικό σκυλί με μεγάλη επιτυχία σε διαγωνισμούς υπακοής, ευκινησίας, φύλαξης κοπαδιών και ιχνηλασίας.

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Μπριάρ;

 Ο χαρακτήρας του Briard ταιριάζει απόλυτα σε μια οικογένεια. Είναι αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη του, τον οποίο απολαμβάνει να ακολουθεί παντού.

 Είναι ένας ιδανικός σύντροφος για κάποιον που θέλει έναν αξιαγάπητο, αλλά όχι υπερβολικά εξαρτημένο σκύλο. Ζει άνετα στην εξοχή ή την πόλη, αρκεί να είναι με την οικογένειά του και να ασκείται επαρκώς.

 Είναι πολύ έξυπνος και καλός μαθητής όσον αφορά στην εκπαίδευση, αν και μπορεί να γίνει πεισματάρης και να θελήσει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο.

 Ως ιδιοκτήτης αυτού του ζώου, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να επιδείξετε ηγετικές ικανότητες αμέσως μόλις έρθει στο σπίτι σας, διαφορετικά, το κουτάβι σας είναι πιθανό να πάρει τον έλεγχο από τα χέρια σας.

 Ακολουθώντας το φυσικό του ένστικτο ως σκύλος κοπαδιών, δεν είναι ασυνήθιστο για αυτόν να προσπαθεί να συγκεντρώνει ή να κρατάει τα παιδιά και τους ενήλικες της οικογένειάς του εντός συγκεκριμένων ορίων. Έτσι, μπορεί να το δείτε να σκουντάει, να σπρώχνει ή και να γαβγίζει στα παιδάκια, προκειμένου να τα οριοθετήσει.

 Η επιφυλακτικότητα του Briard για τους ξένους τον κάνει έναν εξαιρετικό φύλακα που είναι πάντα έτοιμος να υπερασπιστεί την οικογένεια και την περιοχή του αν αντιληφθεί κίνδυνο.

 Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, ωστόσο, μπορείτε να τον ενθαρρύνετε, ώστε να μάθει να αποδέχεται τους ξένους. Θα πρέπει να τον μυήσετε σε πολλούς νέους και διαφορετικούς ανθρώπους, μέρη και καταστάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του, ώστε να έχει μια υγιή ενήλικη ζωή.

 Υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά ως επί το πλείστον, το Briard τα πάει εξαιρετικά με τα παιδιά. Εάν φέρετε το κουτάβι σε ένα σπίτι με παιδιά, είναι σημαντικό να μάθετε και στις δύο πλευρές πώς να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

 Εάν δεν έχετε παιδιά, αλλά σκοπεύετε να αποκτήσετε, είναι σημαντικό να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας με τα παιδάκια όσο το δυνατόν νωρίτερα.

 Η προσωπικότητά του Μπριάρ

 Είναι γενναίο, πιστό και έξυπνο. Ο καλοσυνάτος και στοργικός χαρακτήρας του είναι ιδανικός για οικογένειες. Παρά το μεγάλο του μέγεθος, είναι ουσιαστικά ένα κατοικίδιο σκυλί που ευχαριστιέται με παιχνίδια μέσα στο σπίτι ή με δραστηριότητες στη φύση.

 Είναι ένας προστατευτικός φύλακας και αυτό τον κάνει απόμακρο με τους ξένους. Μπορεί επίσης να γίνει πεισματάρης, αλλά με αρκετή ενθάρρυνση και θετική ενίσχυση, μπορεί να αναδείξει μια πολύ καλή συμπεριφορά.

 Η ιδιοσυγκρασία του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση. Τα κουτάβια που έχουν καλή ιδιοσυγκρασία είναι περίεργα, παιχνιδιάρικα και πρόθυμα να πλησιάσουν τους ανθρώπους.

 Αν πρόκειται να πάρετε ένα κουτάβι από εκτροφέα, καλό είναι να συναντήσετε τουλάχιστον έναν από τους γονείς για να βεβαιωθείτε για το χαρακτήρα τους. Η συνάντηση με τα αδερφάκια ή άλλους συγγενείς του θα σας βοηθήσει να καταλάβετε στο περίπου πώς θα είναι ο χαρακτήρας του όταν μεγαλώσει.

 Όπως κάθε σκύλος, έτσι και το Briard μπορεί να γίνει συνεσταλμένο αν δεν κοινωνικοποιηθεί σωστά και δεν εκτεθεί σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες σε νεαρή ηλικία.

 Η κοινωνικοποίησά του πρέπει να γίνεται με άτομα εκτός σπιτιού. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα γίνει ένας ολοκληρωμένος σκύλος.

 Η εγγραφή του σε ένα κέντρο εκπαίδευσης για κουτάβια είναι μια εξαιρετική αρχή. Το να προσκαλείτε επισκέπτες τακτικά και να τον πηγαίνετε σε πολυσύχναστα πάρκα, καταστήματα και πολλές βόλτες θα τον βοηθήσει να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και τη συμπεριφορά του γενικότερα.

 Η ιστορία του

 Το Briard προέρχεται από τη Γαλλία και ανάγεται πίσω στον 8ο αιώνα. Ήταν γνωστό ως «Chien Berger De Brie», που πιστεύεται ότι προέρχεται από τον τόπο καταγωγής του, την περιοχή Brie.

 Υπάρχει επίσης μια πιο ρομαντική εξήγηση. Ένας θρύλος του 14ου αιώνα ισχυρίζεται ότι ο Aubry de Montdidier, αυλικός του βασιλιά Καρόλου Ε’, έχτισε έναν καθεδρικό ναό στη μνήμη ενός γενναίου Briard που έσωσε τη ζωή του γιου του.

 Ανεξάρτητα από την προέλευση του ονόματος της ράτσας, το Briard συνδέεται με τον Αυτοκράτορα Καρλομάγνο μέσω της απεικόνισής του σε τοιχογραφίες της εποχής. Το Briard έχει επίσης συνδεθεί με τον Ναπολέοντα, καθώς ήταν η επίσημη ράτσα του Γαλλικού Στρατού.

 Πιστεύεται ότι ο Thomas Jefferson εισήγαγε τα πρώτα σκυλιά της ράτσας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος την αναγνώρισε το 1928. Παραδόξως, το Briard εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Το Μπριάρ είναι γενικά ένας υγιές κατοικίδιο, αλλά όπως όλες οι ράτσες σκύλων, είναι επιρρεπές σε ορισμένες παθήσεις.

 Ορισμένες ασθένειες για τις οποίες πρέπει να προσέχετε εσείς και ο κτηνίατρός σας είναι:

 • Δυσπλασία ισχίου
 • Δυσπλασία αγκώνα
 • Νυχτερινή τύφλωση
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς
 • Νόσος του Von Willebrand
 • Καρκίνος
 • Γαστρική διάταση
 Τι θα σας εκπλήξει σε ένα Μπριάρ
 • Χρειάζεται καθημερινή περιποίηση. Αν και το τρίχωμά του δεν μαδάει πολύ, μπλέκεται και κάνει εύκολα κόμπους. Αν δεν έχετε χρόνο ή υπομονή για περιποίηση, καλύτερα να αποφύγετε αυτή τη ράτσα.
 • Είναι εκ φύσεως ανεξάρτητος σκύλος, πράγμα που θα σας βοηθήσει πολύ αν έχει εκπαιδευτεί σωστά. Ωστόσο, χωρίς εκπαίδευση, αυτό το ανεξάρτητο, γεμάτο αυτοπεποίθηση κουτάβι μπορεί να μετατραπεί σε έναν μη διαχειρίσιμο ενήλικα.
 • Πρέπει να κοινωνικοποιηθεί νωρίς για να αποφευχθεί η επιθετικότητα προς ανθρώπους ή ζώα που δεν γνωρίζει.
 • Απολαμβάνει να είναι με τον ιδιοκτήτη του και νιώθει καλύτερα όταν κάνει παρέα με τους ανθρώπους που αγαπάει.
 • Για να αποκτήσετε έναν υγιή σκύλο, μην αγοράζετε ποτέ ένα κουτάβι από ανεύθυνο εκτροφέα ή από petshop. Αναζητήστε έναν αξιόπιστο εκτροφέα που εξετάζει τα σκυλιά εκτροφής για να βεβαιωθεί ότι είναι απαλλαγμένα από γενετικές ασθένειες που μπορεί να μεταδώσουν στα κουτάβια τους. Φυσικά, η υιοθεσία είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για ένα εγκαταλελειμμένο πλασματάκι.
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του Μριάρ

 Το εξωτερικό τρίχωμά του είναι ελαφρώς κυματιστό με χοντρή υφή, ενώ το εσωτερικό είναι απαλό και λεπτό. Θα το δείτε σε μια ποικιλία ή συνδυασμό χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου και των αποχρώσεων του γκρι και του καστανόξανθου.

 Το υπέροχο τρίχωμά του απαιτεί βούρτσισμα, χτένισμα και ψείρισμα, για να διατηρείται όμορφο. Συνιστάται ένα σχολαστικό βούρτσισμα κάθε μέρα, συν ένα μπάνιο κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες. Καλό είναι που και που να κλείνετε ραντεβού σε έναν επαγγελματία groomer για να το περιποιείται με τα κατάλληλα εργαλεία.

 Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να απομακρύνετε την πέτρα και τα βακτήρια. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Κόψτε τα νύχια μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και αν τα κόψετε πολύ κοντά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία. Έτσι, εάν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του σκύλου, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία κομμωτή σκύλων.

 Τα αφτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για ερυθρότητα ή άσχημη οσμή που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Σκουπίστε τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στον ακουστικό πόρο απλώς, καθαρίστε το εξωτερικό αυτί.

 Καθώς τον καλλωπίζετε, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις.

 Καλό είναι μία φορά την εβδομάδα να τσεκάρετε το σώμα και το δέρμα του σκυλάκου σας για να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 3 με 4 φλιτζάνια ξηρής τροφής υψηλής ποιότητας καθημερινά, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Το πόσο τρώει όμως ένας σκύλος εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η ποιότητα της τροφής παίζει πολύ σημαντικό έως και καθοριστικό ρόλο στην υγεία του κατοικίδιού σας, καθώς μια premium τροφή με θρεπτικά συστατικά θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα τον κρατάει χορτάτο για περισσότερες ώρες.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Το Briard μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στη ζωή της πόλης ή της επαρχίας. Είναι μια αρκετά ήρεμη ράτσα όταν βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους, αλλά χρειάζεται 30 με 60 λεπτά άσκησης καθημερινά.

 Χωρίς αρκετή δραστηριότητα μπορεί να βαρεθεί, γεγονός που ευνοεί τις ενοχλητικές ή καταστροφικές συμπεριφορές, όπως το γάβγισμα, το σκάψιμο, το κυνήγι και το μάσημα.

 Τα αθλήματα σκύλων, ειδικά οι δοκιμασίες φύλαξης και συγκέντρωσης ζώων είναι μια καλή λύση για να διοχετεύσει την ενέργειά του, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να εξασκεί τη φυσική του ικανότητα ως σκύλος βοσκής.

 Πρέπει όμως να καταλάβει από νωρίς ποιος είναι ο αρχηγός της αγέλης, διαφορετικά, θα προσπαθήσει να πάρει τα ηνία στα χέρια του. Επομένως, η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μόλις τον φέρετε στο σπίτι.

 Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζει προχωρημένες εντολές μέχρι την ηλικία των 9 εβδομάδων, αλλά θα πρέπει να μάθει αμέσως τη βασική εκπαίδευση σκύλου και τους κανόνες του σπιτιού.

 Το crate μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ τόσο στην εκπαίδευση του κουταβιού για τουαλέτα ενώ εσείς είστε στη δουλειά, όσο και στην ασφάλειά του. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι το crate είναι για λίγο και πρέπει να τον αφήνετε να περνάει χρόνο με όλη την οικογένεια.

 Επειδή είναι εκ φύσεως καχύποπτος με άτομα έξω από το «κοπάδι» του, είναι σημαντικό να τον ενθαρρύνετε να είναι φιλικός με αγνώστους. Εάν δεν κοινωνικοποιηθεί και δεν εκπαιδευτεί σωστά, μπορεί να γίνει επιθετικός με ανθρώπους ή ζώα που θεωρεί απειλή.

 Το Briard είναι ένα εξαιρετικό οικογενειακό σκυλί. Είναι προστατευτικός με τα παιδιά και τα «υπερασπίζεται» σε κάθε περίπτωση.

 Όπως με κάθε ράτσα, θα πρέπει πάντα να μαθαίνετε στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και να επιβλέπετε πάντα την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

 Αν μεγαλώσει με άλλα σκυλιά και κατοικίδια και μάθει ότι είναι μέλη της αγέλης του θα συμβιώνει καλά μαζί τους. Ωστόσο, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη.

 Η επίβλεψη είναι μια καλή ιδέα, καθώς τα ζώα που δεν ανήκουν στην οικογένειά του είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν τα φυσικά του ένστικτα για κυνήγι. Όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, είναι προτιμότερο να φοράει λουρί.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο