Σημάδια ότι η γάτα είναι άρρωστη: Δες τι σου κρύβει!

 Μπορεί οι γάτες να είναι αρπακτικά, αλλά εκεί έξω υπάρχουν μεγαλύτεροι θηρευτές και όλοι ξέρουμε πως ένα άρρωστο ή ένα ηλικιωμένο ζώο αποτελεί την πιο εύκολη λεία για αυτούς. Για το λόγο αυτό, οι γάτες έχουν μάθει να κρύβουν τυχόν σημάδια που μαρτυρούν την ασθένεια ή τον πόνο τους.

 Κάτι τέτοιο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των κηδεμόνων για τη διασφάλιση της καλής υγείας τους, μιας και το πρώτο πράγμα που βλέπουν είναι απλώς μια ήρεμη και ληθαργική συμπεριφορά.

 Δυστυχώς όμως αυτό σημαίνει πως τα κατοικίδια μπορούν να είναι αρκετό καιρό σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση και μάλιστα, πριν καν καταλάβουν οι γατογονείς τα σημάδια ότι η γάτα είναι άρρωστη.

 Οι ειδικοί και οι κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι οι κατοικίδιες γάτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ενδελεχείς ελέγχους δύο φορές το χρόνο. Μάλιστα, οποιαδήποτε καθυστέρηση αυτών είναι σε θέση να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές τους.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι γνωρίζετε πότε η δική σας γατούλα δεν είναι και πολύ στα καλά της, καθώς επίσης και πότε έχει έρθει η στιγμή να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

 Τι σημάδια θα πρέπει να αναζητήσω;

 Μια άρρωστη γάτα είναι φυσικό κι επόμενο να παρουσιάσει ένα σωρό αλλαγές που αφορούν την εξωτερική της εμφάνιση και το τρίχωμα, τα επίπεδα ενέργειας και κοινωνικότητάς της, την όρεξη της για φαγητό και παιχνίδι.

 Την ίδια στιγμή, ίσως παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιεί τη λεκάνη της, που αναπνέει ή, ακόμα χειρότερα, είναι πιθανό να δείτε εκκρίσεις από τα μάτια και τη μύτη της.

 Οποιοδήποτε από τα παραπάνω είναι σημάδι ότι η γάτα είναι άρρωστη, πόσω μάλλον ένας συνδυασμός δύο ή και περισσότερων από αυτά θα πρέπει να σας ανησυχήσει και να σας στείλει στον κτηνίατρο.

 1. Εξωτερική εμφάνιση

 Είναι πολύ πιθανό να τη βλέπετε να κάθεται διαρκώς κουλουριασμένη, σαν να έχει χάσει την χάρη και την τσαχπινιά της. Παράλληλα, φαίνεται να μη μπορεί να σηκώσει τελείως το κεφάλι της ή να κρατάει την ουρά της σε μια περίεργη στάση ή θέση.

 Αν δεν είναι και πολύ στα καλά της, ίσως πάσχει από ελλιπή ενυδάτωση. Αρπάξτε απαλά το δέρμα γύρω από τον αυχένα της και τσεκάρετε την ελαστικότητα του. Αν δεν επανέρχεται γρήγορα στην αρχική του θέση, μιλάμε για αφυδάτωση.

 Από εκεί και πέρα, εάν πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια, ίσως αρχίσει να αδυνατίζει σιγά σιγά. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις για να δείτε αν έχει διαβήτη ή υπερθυρεοειδισμό.

 Ένα από τα βασικότερα σημάδια ότι η γάτα είναι άρρωστη όμως είναι το να σταματάει ξαφνικά να περιποιείται η ίδια τον εαυτό της. Έτσι, το τρίχωμα της θα φαίνεται ακανόνιστο, βρώμικο και γεμάτο κόμπους.

 Ίσως έχει μειωθεί και η λάμψη του ή μπορεί να εμφανίσει πιτυρίδα. Δείτε top μυστικά για το δέρμα και τα δόντια της γάτας σας για να έχει πάντα ένα υγιές και λαμπερό δέρμα που φεγγοβολάει!

 Βέβαια, ακόμα και η υπερβολική περιποίηση δεν είναι φυσιολογική. Σε αυτή την περίπτωση, η ψιψίνα μπορεί να πάσχει από κάποιο δερματικό πρόβλημα, πόνο ή έντονο άγχος και στρες.

 2. Κοινωνικότητα και ενέργεια

 Έχετε προσέξει πως η γάτα δεν έχει πολύ όρεξη να παίξει μαζί σας τελευταία και προτιμάει την μοναξιά της. Έτσι, έχει αρχίσει να κρύβεται και να απομονώνεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

 Στον αντίποδα αυτού, μπορεί να μην ξεκολλάει από πάνω σας, ενώ παλιότερα ήταν ανεξάρτητη και ήθελε το χώρο και το χρόνο της.

 Αναρωτιέστε γιατί η γάτα σας δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε το βράδυ;  Ένας από τους λόγους μπορεί να ότι οι γάτες που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό συχνά εμφανίζουν υπερδραστηριότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν θα διστάσουν να ξυπνήσουν την οικογένεια με τα ουρλιαχτά τους!

 Όλα αυτά είναι σημάδια ότι η γάτα είναι άρρωστη, ο γενικός κανόνας όμως είναι ο εξής: αν είναι άρρωστη, τότε δεν έχει μεγάλα ποσά ενέργειας. Κοιμάται περισσότερο, παίζει λιγότερο και δεν βρίσκει με τίποτα την ξεκούραση και την ηρεμία της – ανάλογα με την κατάσταση της.

 Αν πάσχει από προβλήματα στις αρθρώσεις ενδέχεται να εμφανίζει δυσκολία κατά την κίνηση και να μην τη βλέπετε πια να χοροπηδάει ανέμελη στα έπιπλά σας. Εάν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καθόλου τα πίσω άκρα της, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας!

 3. Η όρεξη για φαγητό και νερό

 Μπορεί να τρώει και να πίνει νερό λιγότερο ή περισσότερο συγκριτικά με πριν, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας από το οποίο υποφέρει. Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στην όρεξη της για φαγητό και νερό θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

 Για παράδειγμα, γάτες που πάσχουν από ορθοδοντικά προβλήματα είναι επιλεκτικές ως προς το φαγητό τους, ενώ όσες έχουν μεταβολικές διαταραχές, πεινάνε και διψάνε διαρκώς.

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση αντιληφθείτε πως δεν έχει φάει εδώ και ένα 24ωρο αλλά διψάει υπερβολικά, αναζητήστε άμεση κτηνιατρική συμβουλή. Βρίσκεται σε κίνδυνο να αναπτύξει προβλήματα με το συκώτι και τους νεφρούς της.

 4. Το δοχείο απορριμμάτων

 Τόσο η διάρροια, όσο και η δυσκοιλιότητα, αποτελούν σημάδια ότι η γάτα είναι άρρωστη και θα πρέπει να σας θορυβήσουν. Υπερβολικά υδαρή ή σκληρά και μικρά σε μέγεθος κόπρανα δεν είναι ποτέ, μα ποτέ φυσιολογικά.

 Μεγάλες ποσότητες ούρων υποδηλώνουν την αδυναμία της να συγκρατήσει το νερό στον οργανισμό της και ίσως σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στους νεφρούς ή το συκώτι της.

 Αντίστοιχα, και οι μειωμένες ποσότητες ούρων δεν είναι καλή ένδειξη, ειδικά αν τη δείτε να μπαινοβγαίνει συχνά στη λεκάνη της ή να δυσκολεύεται να τα κάνει. Τσεκάρετε μήπως γλείφει πολύ τα γεννητικά όργανα της και καλέστε άμεσα τον γιατρό σας. Πρόκειται για ζήτημα έκτακτης ανάγκης.

 5. Η αναπνοή

 Οποιαδήποτε δυσκολία κατά την αναπνοή θα πρέπει να σας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Τέτοιες είναι η κοφτή αναπνοή, η εκ του στόματος, αλλά και το λαχάνιασμα.

 Γάτες με αναπνευστικά προβλήματα έχουν συνήθως το κεφάλι και το λαιμό τους σε πλήρη έκταση, ενώ παράλληλα φαίνονται να μην μπορούν να κοιμηθούν σε μια κανονική στάση σώματος. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι η γατούλα σας είναι άρρωστη και δεν πρέπει να τα παραβλέψετε.

 6. Οι εκκρίσεις από τα μάτια και τη μύτη

 Υδαρή ματάκια, εκκρίσεις που είναι πράσινες, κίτρινες ή λευκές, διεσταλμένες κόρες ή οποιαδήποτε ανομοιομορφία στους οφθαλμούς, αποτελούν σημάδια ότι η γάτα είναι άρρωστη και δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.

 Τσεκάρετε το τρίτο βλέφαρό της. Αν τυχόν καλύπτει τμήμα του ματιού της, καλό είναι να την πάτε γρήγορα σε έναν γιατρό. Μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση!

 Χώρια από όλα τα παραπάνω, δεν είναι φυσιολογικό για μια υγιή γατούλα να έχει εκκρίσεις από τη μύτη, βρωμίτσες στα αφτάκια, υπερβολική σιελόρροια, δύσοσμη αναπνοή ή οποιαδήποτε άσχημη μυρωδιά από το υπόλοιπο κορμάκι της.

 Την ίδια στιγμή, η ωχρότητα στα ούλα, το δέρμα και τα μάτια ίσως αποτελεί ένδειξη αναιμίας, ενώ το μπλε χρώμα μάλλον υποδηλώνει έλλειψη οξυγόνου στο αίμα. Μην καθυστερείτε να πάτε στον γιατρό σας!

 Μπορεί η μαλλιαρή φιλενάδα σας να είναι πολύ καλή στο να κρύβει την δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αλλά είναι στο χέρι σας σαν σωστοί και υπεύθυνοι κηδεμόνες που είστε να μπορέσετε να εντοπίσετε σημάδια ότι δεν είναι υγιής και να αναζητήσετε έγκαιρα κτηνιατρική συμβουλή.

 Πείτε μας την πιο αλλόκοτη γατίσια συμπεριφορά που ξέρετε για να σας πούμε τι κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτήν!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο