Τρέμουλο σκύλου: Είναι σοβαρό αν σκύλος μου τρέμει;

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά σκυλάκια που έχουν τη τάση να τρέμουν, ακόμα κι όταν δεν έχει κρύο έξω. Για την ακρίβεια, αυτό το τρέμουλο παρατηρείται συχνά σε μικρόσωμα σκυλάκια, όπως είναι τα Τσιουάουα.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας σκύλος που τρέμει δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει αμέσως, ενώ σε άλλες ενδέχεται το τρέμουλο να αποτελεί ένδειξη πως κάτι σοβαρότερο παίζει με την υγεία του.

 Για αυτό, αξίζει να δούμε λίγο καλύτερα τις πιθανές αιτίες πίσω από αυτή τη συμπεριφορά του σκύλου σας, ώστε να ξέρετε κι εσείς πότε πρέπει να ανησυχείτε και πότε όχι.

 Άγχος και Φόβος

 Είναι αρκετά σύνηθες για έναν σκύλο να αρχίζει να τρέμει όταν βιώνει έντονο φόβο ή άγχος. Παρατηρήστε πως αντιδράει ο δικός σας όταν ακούει βεγγαλικά, πυροτεχνήματα ή τις αστραπές το χειμώνα.

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση προσέξετε πως αισθάνεται αγχωμένος, καλείστε να προσπαθήσετε να τον ηρεμήσετε. Μιλήστε του σε ήσυχο τόσο και επισημάνετέ του πως όλα είναι καλά.

 Δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνον, όπου θα μπορεί να ανατρέχει και να ηρεμεί. Πάρτε του ας πούμε ένα κλουβί σκύλου (crate) ή ένα αναπαυτικό κρεβάτι.

 Πάντοτε να έχετε στο νου σας πως όσο φιλικός κι αν είναι, υπάρχει περίπτωση να αγριέψει αν τυχόν πανικοβληθεί. Γι’ αυτό, καλό είναι να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

 Εάν τώρα τα συναισθήματα του φόβου και του άγχους φαίνονται να τον κατακλύζουν συχνά, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων ή στον κτηνίατρο σας.

 Ενθουσιασμός

 Αν αναρωτιέστε «γιατί ο σκύλος μου τρέμει», σας απαντάμε πως πολλά σκυλάκια τρέμουν όταν ενθουσιάζονται υπερβολικά για κάτι και είναι απόλυτα φυσιολογικό! Περιμένετε μερικά λεπτά και θα δείτε το δικό σας να ηρεμεί – πού θα πάει.

 Για ακόμα ταχύτερα αποτελέσματα ξεκινήστε να του μιλάτε. Κρατάτε τον τόνο της φωνής σας χαμηλό και κάντε του παράλληλα ένα απαλό μασαζάκι για να τον ηρεμήσετε.

 Κρύο

 Ακόμα κι αν το λατρεμένο σας κατοικίδιο έχει ένα πυκνό τρίχωμα, είναι πολύ πιθανό πως κρυώνει και πάλι. Γι’ αυτό, αν το δείτε να τρέμει μια παγωμένη ημέρα του χειμώνα, να ξέρετε πως το τρέμουλο οφείλεται μάλλον στο κρύο.

 Φροντίστε να του παρέχετε ένα ζεστό και αναπαυτικό κρεβατάκι για να μπορεί να κοιμάται και να ξεκουράζεται. Τοποθετήστε το μακριά από παράθυρα και σημεία του σπιτιού όπου υπάρχει ρεύμα.

 Τώρα, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να είστε ιδιοκτήτες κάποιας ράτσας σκύλου που έχει λεπτό τρίχωμα. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, μπορείτε να προμηθευτείτε μοντέρνα συνολάκια με ρούχα ειδικά σχεδιασμένα για σκύλους!

 Γηρατειά

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγα τα σκυλάκια που αρχίζουν να αποκτούν τρέμουλο και σπασμούς όσο μεγαλώνουν ηλικιακά. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς, οι μύες τους πλέον δεν είναι τόσο δυνατοί και το νευρικό τους σύστημα επιδεινώνεται.

 Εάν όμως είστε από αυτούς που διερωτώνται «γιατί ο σκύλος μου τρέμει ξαφνικά;», καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας.

 Σωματικός πόνος

 Το τρέμουλο είναι ένα από τα μέγιστα σημάδια πως ο σκύλος σας μπορεί να βιώνει έντονο σωματικό πόνο. Τότε όμως, θα δείτε κι άλλα συμπτώματα. Παρατηρήστε για παράδειγμα, μήπως κουτσαίνει, φαίνεται ανήσυχος ή δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

 Συνήθως, όσα σκυλάκια πονάνε κάπου, θα τα δείτε να αλλάζουν συχνά στάσεις και θέσεις σώματος σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν μια που ανακουφίζει τον πόνο τους. Παίζει παράλληλα να κλαίνε, να έχουν πολλά σαλάκια και να γκρινιάζουν.

 Δηλητηρίαση

 Δυστυχώς, μία από τις πιθανότητες είναι το κατοικίδιο σας να έχει καταναλώσει κάποια τοξική ουσία και να περνάει αλλεργική αντίδραση. Έχετε το νου σας για άλλα συμπτώματα όπως είναι:

  •  Ο εμετός
  •  Η διάρροια
  •  Ο εκνευρισμός
  •  Οι ακανόνιστοι χτύποι της καρδιάς
  •  Η υπερβολική σιελόρροια
  •  Η δυσκολία κατά την αναπνοή

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση έχετε έστω και την παραμικρή υποψία πως το λατρεμένο σας κατοικίδιο έχει καταναλώσει κάποια τοξική ουσία, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο. Σε δεύτερο χρόνο, καλό να μάθετε στον σκύλο σας να μη τρώει πράγματα από κάτω για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα υγείας.

 Χρόνιο υποκείμενο νόσημα

 Μερικές φορές, το χαρακτηριστικό αυτό τρέμουλο μπορεί να αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου, πίσω από το οποίο κρύβεται κάποιο υποκείμενο νόσημα. Νεφροπάθειες, νόσος του Καρέ και ένα σωρό άλλες ασθένειες μπορεί να είναι οι πιθανοί υπαίτιοι.

 Εάν προσέξετε οποιαδήποτε απότομη αλλαγή στην κατά τα άλλα φυσιολογική συμπεριφορά και εξωτερική του εμφάνιση, καλείστε να αναζητήσετε άμεσα κτηνιατρική συμβουλή.

 Γενικευμένο σύνδρομο τρόμου

 Η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει κάθε σκυλάκι, αν και πιο συχνά θα τη βρείτε σε λευκά σκυλιά μεσαίου ή μικρού μεγέθους, όπως είναι τα Μαλτεζάκια και τα Κανισάκια.

 Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση που δρα και επηρεάζει άμεσα το κεντρικό νευρικό σύστημα όσων σκύλων υποφέρουν από αυτή. Συνηθέστερα, κάνει την εμφάνιση της γύρω στους 6 πρώτους μήνες της ζωής και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 Κάποια σκυλάκια τρέμουν από φυσικού τους. Γενικότερα όμως, οι αιτίες που προκαλούν τρέμουλο στα σκυλιά διαφέρουν και συνδέονται με ένα σωρό παράγοντες. Δεν είναι όμως όλοι εξίσου ανησυχητικοί.

 Αν δείτε πως ο σκύλος σας παρουσιάζει έντονο τρέμουλο και ορισμένα από τα συμπτώματα που είδατε παραπάνω, μην καθυστερήσετε.

 Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας, για να αποκλείσετε κάθε δυσάρεστη πιθανότητα. Είναι καλύτερο να είστε προληπτικοί, παρά να λυπάστε αργότερα.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο