Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας; Τι μας λένε με αυτό!

 Έχει έρθει το βράδυ. Κάθεστε στην αγαπημένη σας γωνιά του καναπέ και χαλαρώνετε μετά από μια κουραστική εβδομάδα. Η τετράποδη φιλενάδα σας βρίσκεται κουλουριασμένη στα πόδια σας και κοιμάται, κάνοντας να αναρωτιέστε «γιατί η γάτα μου κοιμάται πάνω μου;». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

 Εάν είστε κι εσείς γατογονείς, το βέβαιο είναι πως ταυτίζεστε κι εσείς με το σενάριο αυτό. Πράγματι, οι γάτες φαίνονται πως ξετρελαίνονται με το να κοιμούνται στα πόδια των αφεντικών τους ή, ακόμα καλύτερα, επάνω τους.

 Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας όμως; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, που κρύβεται πίσω από αυτή τους την προτίμηση; Μήπως η συγκεκριμένη συμπεριφορά συνδέεται κάπως με τα έμφυτα ένστικτά τους;

 Πάμε να δούμε τους 4 λόγους με βάση τους οποίους μπορείτε κι εσείς να ερμηνεύσετε αυτή την επιμονή της δικής σας γάτας.

  1. Συναισθηματικό δέσιμο και ασφάλεια

 Σε γενικές γραμμές, οι γάτες ανανεώνουν την πολύτιμη ενέργειά τους με μια σειρά από μικρούς υπνάκους που παίρνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 Παραμένουν όμως πάντοτε σε επαφή με το περιβάλλον γύρω τους, μιας και κοιμούνται αρκετά ελαφριά. Έτσι, είναι έτοιμες εάν τυχόν εμφανιστεί κάποιο θήραμα ή χρειαστεί να τρέξουν και να γλιτώσουν από κάποιον μεγαλύτερο θηρευτή.

 Γιατί το κάνουν αυτό; Έχει να κάνει με τα φυσικά κυνηγετικά τους ένστικτα. Είναι πάντοτε σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή να κυνηγήσουν τη λεία τους.

 Με το να επιλέγουν να κοιμούνται επάνω σας κερδίζουν μια επιπρόσθετη δόση ασφάλειας και σιγουριάς, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν τα οφέλη της δημιουργίας ενός βαθύτερου συναισθηματικού δεσμού μαζί σας.

 Όταν, λοιπόν, από όλα τα μέρη του σπιτιού η γατούλα σας επιλέγει να ξαπλώσει το κορμάκι της πάνω σας, είναι ένας τρόπος να σας πει: «σε αγαπάω. Θέλω να είμαι κοντά σου και να περνάω χρόνο μαζί σου όταν είμαι πιο ευάλωτη από ποτέ».

  1. Ζεστασιά και ανάπαυση!

 Γνωρίζετε, φυσικά, για την έμφυτη έλξη τους σε ζεστά αντικείμενα και μέρη. Για αυτό άλλωστε έχετε δει και τη δική σας να αράζει πάνω στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή χωμένη ανάμεσα στην ηλεκτρική σας κουβέρτα.

 Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός πως ορισμένα μέρη του σώματος μας είναι πιο ζεστά από άλλα. Αυτό εξηγεί και γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο στήθος, στα πόδια ή ακόμα και στο πρόσωπο μας!

  1. Πρόκειται για ένα κοινωνικό χόμπι

 Τα νεαρά γατάκια έχουν τη τάση να κοιμούνται κουλουριασμένα επάνω στα αδερφάκια ή τη μαμά τους για να αισθάνονται ασφάλεια και να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους ικανοποιητική.

 Βέβαια, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις αδέσποτες γάτες, ακόμα κι αν βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Κοιμούνται η μία κοντά στην άλλη ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

 Γιατί η γάτα μου κοιμάται πάνω μου όμως; Πέρα από τη ζεστασιά του κορμιού σας, λοιπόν, η γάτα σας θέλει να αισθάνεται και τους χτύπους της καρδιάς σας όσο κοιμάστε. Για αυτό, κουλουριάζεται επάνω σας για να πάρει το βράδυ έναν υπνάκο.

  1. Η εμπιστοσύνη είναι το μέγιστο αγαθό

 Κάθε σωστός γατογονιός γνωρίζει πως για να κερδίσει κανείς την εμπιστοσύνη των γατιών θα πρέπει να κοπιάσει πολύ.

 Εάν, λοιπόν, είστε από εκείνους που η γατούλα χρησιμοποιεί τη κοιλιά σας σαν μαξιλάρι για τον ύπνο της το βράδυ, είστε πολύ τυχεροί! Είναι το μέγιστο κομπλιμέντο πως σας εμπιστεύεται απόλυτα και σας αναγνωρίζει σαν ομότιμο μέλος της οικογένειας.

 Γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ;

 Σε γενικές γραμμές, τα γλυκύτατα αυτά πλάσματα είναι πιο δραστήρια κυρίως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ – την υπόλοιπη ημέρα κοιμούνται!

 Αυτό το κάνουν για ένα σωρό λόγους, όπως είναι η ορθή ρύθμιση των ορμονών τους και η φυσική ξεκούραση του κορμιού και του πνεύματος.

 Αν λάβετε υπόψη και το ένδοξο κυνηγετικό παρελθόν τους, θα καταλάβετε πως κοιμούνται τη μέρα, γιατί πολύ απλά κυνηγούν καλύτερα τα θηράματά τους το βράδυ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η γάτα δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε το βράδυ. Έτσι, κρατούν την ενέργεια τους μέχρι τότε.

 Βέβαια, τώρα πια οι γάτες θεωρούνται κατοικίδια ζώα θα μας πείτε και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Εξακολουθούν όμως να έχουν τα άγρια ένστικτά τους, όσο μικροσκοπικές και χαριτωμένες κι αν σας φαίνονται!

 Παρ’ όλ’ αυτά, είναι κυρίες και σκέφτονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αν η γάτα σας, λοιπόν, γνωρίζει το πρόγραμμα σας θα προσπαθήσει να προσαρμόσει ανάλογα και το δικό της, ώστε να μπορεί να περνάει περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί σας.

 Έχοντας αναλύσει γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας, καταλήγουμε στο ότι οι γάτες περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους απλά χουζουρεύοντας. Επομένως, καλό είναι να προμηθευτείτε ένα κρεβατάκι για τη δική σας, ώστε να της προσφέρετε τον ποιοτικό και αναπαυτικό υπνάκο που τόσο πολύ αποζητάει!

 Πείτε μας το πιο περίεργο και ασυνήθιστο μέρος που έχετε δει τη γάτα σας να κοιμάται, να σας πούμε τι παίζει μαζί της!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο